×
اقتصادی
شناسه خبر : 265660
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/10/08 ساعت 07:01
هوش مصنوعی و خلاقیت انسان؛ تهدید یا تقویت

هوش مصنوعی و خلاقیت انسان؛ تهدید یا تقویت

با رشد روزافزون هوش مصنوعی، بسیاری نگرانند که این فناوری خلاقیت انسان را کاهش دهد. کارشناسان اما معتقدند AI بیشتر ابزار کمکی است و در صورتی که درست استفاده شود، می‌تواند خلاقیت را تقویت و راه‌های نوآورانه جدیدی ایجاد کند.

نورنیوز-گروه اقتصادی : بسیاری از ما فکر می‌کنیم قرار است هوش مصنوعی، جای شغل‌های انسان‌ها را بگیرد و خلاقیت آن‌ها را نابود کند. اما پژوهش تازه‌ای از دانشگاه سوانسی دیدگاه جالب‌تری ارائه می‌دهد: هوش مصنوعی می‌تواند نقش یک همکار و مشوق خلاق را بازی کند. برخلاف یک ربات که فقط وظایف انسان را انجام می‌دهد، این فناوری می‌تواند با برانگیختن کنجکاوی و دادن ایده‌های نو، به انسان‌ها کمک کند خلاق‌تر از قبل باشند.

یک مطالعه بزرگ در حوزه همکاری انسان و هوش مصنوعی

پژوهشگران دانشکده علوم رایانه دانشگاه سوانسی، با انجام آزمایشی برخط و با مشارکت بیش از ۸۰۰ نفر، یکی از گسترده‌ترین مطالعات در این زمینه را پیش برده‌اند. در این آزمایش، از شرکت‌کنندگان خواسته شد تا با کمک یک سامانه مبتنی بر هوش مصنوعی، ماشین‌های مجازی، طراحی کنند.

تشویق به اکتشاف، با نمایش گزینه‌های متنوع

برخلاف بسیاری از ابزارهای طراحی هوش مصنوعی که نتایج را به صورت پنهانی و بدون مشارکت کاربر بهینه می‌کنند، سامانه این تحقیق از الگوریتمی به نام MAP-Elites استفاده کرد تا طیف گسترده‌ای از گزینه‌های بصری را به کاربران نشان دهد. گالری طراحی ایجادشده، همه‌چیز، از طرح‌های بسیار کارآمد گرفته تا مفاهیم غیر متعارف و حتی نمونه‌های عمداً ناقص، را دربر می‌گرفت تا افراد را به کاوش در احتمالات بیشتر ترغیب کند.

دکتر شان والتون (Sean Walton)، پژوهشگر ارشد این مطالعه و دانشیار علوم رایانه، در این زمینه می‌گوید: مردم معمولاً تصور می‌کنند کاربرد هوش مصنوعی فقط برای سرعت بخشیدن به کارها یا افزایش کارآیی است، اما یافته‌های ما موضوع جالب‌تری را مطرح می‌کند. هنگامی که پیشنهادهای طراحی تولیدشده توسط هوش مصنوعی به افراد نشان داده شد، آن‌ها وقت بیشتری برای کار گذاشتند، طرح‌های بهتری خلق کردند و احساس مشارکت عمیق‌تری داشتند. مسئله فقط کارآیی نبود؛ مسئله خلاقیت و همکاری بود.

لزوم بازنگری در معیارهای ارزیابی ابزارهای هوش مصنوعی

این مطالعه که در مجله معتبر تراکنش‌های اِی‌سی‌اِم در سامانه‌های هوشمند تعاملی/ ACM journal Transactions on Interactive Intelligent Systems منتشر شده، بر این نکته کلیدی تأکید دارد که روش‌های مرسوم ارزیابی ابزارهای طراحی هوش مصنوعی، بسیار محدود هستند. سنجه‌هایی مانند تعداد کلیک‌ها یا کپی کردن پیشنهادها، هرگز نمی‌توانند ابعاد عاطفی، شناختی و رفتاری درگیری کاربر را اندازه‌گیری کنند. گروه پژوهشی دانشگاه سوانسی خواستار روش‌های ارزیابی کل‌نگرانه‌تری شده است که نحوه تأثیرگذاری سامانه‌های هوش مصنوعی بر احساسات، افکار و فرآیند اکتشاف کاربران را مدنظر قرار دهد.

دکتر والتون در تکمیل سخنانش افزود: تحقیق ما بر اهمیت تنوع در خروجی هوش مصنوعی تأکید می‌کند. شرکت‌کنندگان بیشترین بازخورد مثبت را به گالری‌هایی دادند که شامل طیف گسترده‌ای از ایده‌ها، حتی ایده‌های بد بود! این موضوع به افراد کمک کرد از فرضیات اولیه خود فراتر روند و فضای طراحی وسیع‌تری را بررسی کنند. این تنوع ساختاریافته، از توقف زودهنگام روی یک ایده واحد جلوگیری کرد و مخاطره‌پذیری خلاقانه را تقویت نمود.

وی در پایان نتیجه گرفت: با نفوذ روزافزون هوش مصنوعی در حوزه‌های خلاق، از مهندسی و معماری گرفته تا موسیقی و طراحی بازی، درک شیوه همکاری انسان و ماشین امری ضروری است. با تکامل این فناوری، پرسش اصلی دیگر این نیست که هوش مصنوعی چه می‌تواند انجام دهد؟، بلکه این است که چگونه می‌تواند به ما کمک کند تا بهتر بیندیشیم، بیافرینیم و همکاری کنیم؟.


 
 


ایسنا
نظرات

آخرین اخبار
آخرین اخبار از حملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/ انهدام پهپاد هرون TP
موج جدید داوطلبان بسیجی در ایست‌های بازرسی
روسیه: قطعنامه شورای امنیت علیه ایران جانبدارانه و یک‌طرفه بود
نفتکش آمریکایی در نزدیکی عراق هدف قرار گرفت
موج 40 عملیات وعده صادق4 علیه بیش از 50 هدف در سراسر اراضی اشغالی
تناقض گویی‌های ترامپ: در 11 روز گذشته ارتش ما ایران را عملا نابود کرد
آمار تعداد زنان و کودکان شهید در حملات آمریکایی-صهیونیستی
اختلال در شناسایی زمان شلیک موشک‌های ایران در اسرائیل
نماینده ایران در سازمان ملل: قطعنامه شورای امنیت تحریف واقعیت بود
بیانیه ها و پیام های بیعت با آیت‌الله سیدمجتبی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران
حملات گسترده حزب‌الله به شمال فلسطین اشغالی
زاکانی: در 10 روز نخست جنگ 9000 نقطه از کشور مورد هدف دشمن قرار گرفت
بقائی: قتل عام فرشتگان کوچک ایرانی در میناب جنایتی نابخشودنی است
قرارگاه خاتم‌الانبیا: تنگه هرمز تحت مدیریت ماست
قلب تامین سوخت پنتاگون، هدف حمله پهپادی قرار گرفت
شورای امنیت به جای محکوم کردن جنایت آمریکا، علیه ایران قطعنامه صادر کرد
محدودیتی در تخلیه انواع کالا از بنادر نداریم
منبع آگاه: رویای تسلط بر خیابان‌ها توسط متجاوزان ناکام خواهد ماند
استاندار مازندران : اولویت اصلی، حفظ معیشت و امنیت مردم است
پورعلی گنجی: ما داغداریم
تاکید سرلشکر صفوی بر میزان اشراف اطلاعاتی ایران از دشمن + فیلم
چند نکته راهبردی در تحلیل جنگ رمضان
تخریب تعدادی از بناهای شاخص تاریخی سنندج
اتمام مهلت خرید خودروهای وارداتی
رضایی: امنیت در سواحل جنوبی کشور برقرار است
وزیر فرهنگ: ‏اجتماعات مردم در خیابان کمتر از موشک‌های ایرانی نیست
عیادت مبارز هنرهای رزمی ایران از مجروحان جنگی
موج جدید حملات موشکی سنگین ایران به پایگاه‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی
پیش‌بینی بارش شدید برف و باران در 20 استان
سازمان جهانی بهداشت: 18 حمله به مراکز درمانی ایران تایید شد
عراقچی: نیروهای مسلح انتقام حمله به زیرساخت‌های ملی را می‌گیرند
آغاز عملیات جدید حزب‌الله در سرزمین‌های اشغالی
تصویر منتشرشده از محل خاکسپاری رهبر شهید کذب است
ناطق نوری: انزجار خود را از آمریکا و رژیم صهیونی اعلام می‌کنیم
بیش از 60 نماینده پارلمان انگلیس از طرح تحریم اسرائیل حمایت کردند
این جنگ تمام می‌شود و آنچه می‌ماند حسن‌ همجواری است
هشدار مقاومت عراق به جولانی درخصوص تجاوز به لبنان
فرانسه امکان لغو تحریم علیه روسیه را رد کرد
اعلام آخرین آمار مجروحان جنگ تاکنون
هشدار مقاومت عراق به سران عرب؛ چگونه می‌توانید ادعای بی‌طرفی کنید!
قالیباف: حضور مردم در خیابان دشمن را گیج و عصبانی کرده است
ادامه تجمع شبانه مردم در دفاع از ایران و انقلاب اسلامی
ترامپ: نفتکش‌ها می‌توانند از تنگه هرمز عبور کنند!
مسعود پزشکیان شرایط پایان جنگ را اعلام کرد
روسیه: آماده همکاری برای بازگرداندن صلح به خاورمیانه هستیم
میدل‌ایست مانیتور: جنگ ایران فرسایشی شده است
مکرون: حزب الله باید سلاح‌های خود تحویل دهد!
افشاگری عمان درخصوص علت جنگ علیه ایران
انگلیس بخشی از ذخایر اضطراری نفت خود را آزاد کرد
3 بانک بزرگ دنیا در قطر و دبی تخلیه شدند