×
اقتصادی
شناسه خبر : 265660
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/10/08 ساعت 07:01
هوش مصنوعی و خلاقیت انسان؛ تهدید یا تقویت

هوش مصنوعی و خلاقیت انسان؛ تهدید یا تقویت

با رشد روزافزون هوش مصنوعی، بسیاری نگرانند که این فناوری خلاقیت انسان را کاهش دهد. کارشناسان اما معتقدند AI بیشتر ابزار کمکی است و در صورتی که درست استفاده شود، می‌تواند خلاقیت را تقویت و راه‌های نوآورانه جدیدی ایجاد کند.

نورنیوز-گروه اقتصادی : بسیاری از ما فکر می‌کنیم قرار است هوش مصنوعی، جای شغل‌های انسان‌ها را بگیرد و خلاقیت آن‌ها را نابود کند. اما پژوهش تازه‌ای از دانشگاه سوانسی دیدگاه جالب‌تری ارائه می‌دهد: هوش مصنوعی می‌تواند نقش یک همکار و مشوق خلاق را بازی کند. برخلاف یک ربات که فقط وظایف انسان را انجام می‌دهد، این فناوری می‌تواند با برانگیختن کنجکاوی و دادن ایده‌های نو، به انسان‌ها کمک کند خلاق‌تر از قبل باشند.

یک مطالعه بزرگ در حوزه همکاری انسان و هوش مصنوعی

پژوهشگران دانشکده علوم رایانه دانشگاه سوانسی، با انجام آزمایشی برخط و با مشارکت بیش از ۸۰۰ نفر، یکی از گسترده‌ترین مطالعات در این زمینه را پیش برده‌اند. در این آزمایش، از شرکت‌کنندگان خواسته شد تا با کمک یک سامانه مبتنی بر هوش مصنوعی، ماشین‌های مجازی، طراحی کنند.

تشویق به اکتشاف، با نمایش گزینه‌های متنوع

برخلاف بسیاری از ابزارهای طراحی هوش مصنوعی که نتایج را به صورت پنهانی و بدون مشارکت کاربر بهینه می‌کنند، سامانه این تحقیق از الگوریتمی به نام MAP-Elites استفاده کرد تا طیف گسترده‌ای از گزینه‌های بصری را به کاربران نشان دهد. گالری طراحی ایجادشده، همه‌چیز، از طرح‌های بسیار کارآمد گرفته تا مفاهیم غیر متعارف و حتی نمونه‌های عمداً ناقص، را دربر می‌گرفت تا افراد را به کاوش در احتمالات بیشتر ترغیب کند.

دکتر شان والتون (Sean Walton)، پژوهشگر ارشد این مطالعه و دانشیار علوم رایانه، در این زمینه می‌گوید: مردم معمولاً تصور می‌کنند کاربرد هوش مصنوعی فقط برای سرعت بخشیدن به کارها یا افزایش کارآیی است، اما یافته‌های ما موضوع جالب‌تری را مطرح می‌کند. هنگامی که پیشنهادهای طراحی تولیدشده توسط هوش مصنوعی به افراد نشان داده شد، آن‌ها وقت بیشتری برای کار گذاشتند، طرح‌های بهتری خلق کردند و احساس مشارکت عمیق‌تری داشتند. مسئله فقط کارآیی نبود؛ مسئله خلاقیت و همکاری بود.

لزوم بازنگری در معیارهای ارزیابی ابزارهای هوش مصنوعی

این مطالعه که در مجله معتبر تراکنش‌های اِی‌سی‌اِم در سامانه‌های هوشمند تعاملی/ ACM journal Transactions on Interactive Intelligent Systems منتشر شده، بر این نکته کلیدی تأکید دارد که روش‌های مرسوم ارزیابی ابزارهای طراحی هوش مصنوعی، بسیار محدود هستند. سنجه‌هایی مانند تعداد کلیک‌ها یا کپی کردن پیشنهادها، هرگز نمی‌توانند ابعاد عاطفی، شناختی و رفتاری درگیری کاربر را اندازه‌گیری کنند. گروه پژوهشی دانشگاه سوانسی خواستار روش‌های ارزیابی کل‌نگرانه‌تری شده است که نحوه تأثیرگذاری سامانه‌های هوش مصنوعی بر احساسات، افکار و فرآیند اکتشاف کاربران را مدنظر قرار دهد.

دکتر والتون در تکمیل سخنانش افزود: تحقیق ما بر اهمیت تنوع در خروجی هوش مصنوعی تأکید می‌کند. شرکت‌کنندگان بیشترین بازخورد مثبت را به گالری‌هایی دادند که شامل طیف گسترده‌ای از ایده‌ها، حتی ایده‌های بد بود! این موضوع به افراد کمک کرد از فرضیات اولیه خود فراتر روند و فضای طراحی وسیع‌تری را بررسی کنند. این تنوع ساختاریافته، از توقف زودهنگام روی یک ایده واحد جلوگیری کرد و مخاطره‌پذیری خلاقانه را تقویت نمود.

وی در پایان نتیجه گرفت: با نفوذ روزافزون هوش مصنوعی در حوزه‌های خلاق، از مهندسی و معماری گرفته تا موسیقی و طراحی بازی، درک شیوه همکاری انسان و ماشین امری ضروری است. با تکامل این فناوری، پرسش اصلی دیگر این نیست که هوش مصنوعی چه می‌تواند انجام دهد؟، بلکه این است که چگونه می‌تواند به ما کمک کند تا بهتر بیندیشیم، بیافرینیم و همکاری کنیم؟.


 
 


ایسنا
نظرات

آخرین اخبار
4 نشانه پنهان فراموشی که از آن‌ها بی‌خبرید!
حقیقتِ پشت پرده روغن‌های سویا و آفتابگردان در ابتلا به سرطان
تولد جوجه‌ها در پوسته سه‌بعدی؛ گامی برای بازگشت پرندگان منقرض شده
ناله ارواح از دل کیهان/ چرا صدای سیاره زحل ترسناک است؟
راهکارهایی برای تعیین مرزهای منصفانه در خانه
کوبا: ادعای واشنگتن کذب است
مصدومیت روزبه چشمی در تمرین پرفشار تیم ملی
عارف :وظیفه ملی ما ادامه مسیر خدمت صادقانه و حفظ وفاق است
بیش از 160 نفتکش در خلیج فارس گرفتار شده‌اند
پزشکیان: به تسلیم واداشتن ایران از طریق زور توهمی بیش نیست
هشدار سایبری گروه «حنظله» به آمریکا و رژیم صهیونیستی
افزایش شمار شهدای حملات اسرائیل به لبنان به 14 نفر
اردوغان در گفتگو با ترامپ: تمدید آتش‌بس تحولی مثبت است
ضربات سنگین حزب‌الله به تجهیزات و نیروهای ارتش اسرائیل در جنوب لبنان
خط و نشان نخست‌وزیر جدید عراق برای برهم‌زنندگان امنیت منطقه
تنش در تماس تلفنی ترامپ و نتانیاهو بر سر توافق احتمالی با ایران
رونمایی از دومین حریف تدارکاتی ایران
شوک سه میلیاردی به داماش
گفت‌وگوی تلفنی رهبر شهید با همسر شهید رئیسی منتشر شد
سنتکام مدعی شد: نفتکش مرتبط با ایران را توقیف کردیم
اعتراف مقام پیشین پنتاگون: ایران دست بالا را در منطقه دارد
عکس های منتخب ایران ؛ چهاشنبه 30 اردیبهشت 1405
سینماگران جهان در سوگ فرشتگان میناب
آمریکایی‌ها متن جدیدی به ایران ارسال کرده‌اند
خداحافظ آسیا، سلام اروپا/ سامورایی‌ها از قاره کهن دل می کنند؟
جزئیات تمرین 90 دقیقه‌ای تیم امید/ از دوهای کوتاه تا اجرای مدل‌های ترکیبی
شهادت مامور پلیس در حمله مسلحانه اشرار در سراوان
برتری قاطع استقلال در دربی بسکتبالی مقابل نفت
افشای جزئیات مذاکرات ایران و آمریکا در پاکستان از زبان بقایی
رهبر چین احتمالا هفته آینده به دیدار کیم جونگ اون می‌رود
خداحافظی وزارت کار با «ذوب‌آهن»/ مادر فولاد ایران زیر چتر یک بانک رفت
معمای خلبانان نامرئی آمریکا و سانسور سیستماتیک در رسانه‌های غربی
واردات مواد پتروشیمی به کولبران و ملوانان سپرده شد
شهیدی که متاعی بالاتر از جانش را فدای انقلاب کرد
العربیه: توافق ایران و آمریکا تا ساعاتی دیگر نهایی می‌شود؟
سقوط هواپیمای نظامی در پاکستان/علت حادثه چه بود؟
روسیه: ادعای خروج ایران از NPT بی‌اساس است
فرانسه خواستار احضار سفیر اسرائیل شد
بانکها به کمک آزادی زندانیان جرایم غیرعمد می آیند
ادعاهای عجیب ترامپ درباره ایران و ونزوئلا!
پیام بنت به نتانیاهو: کار تمام شد!
افشای رویترز از توافق هسته‌ای پنهانی واشنگتن و ریاض
واکنش وزیر خارجه عربستان به تصمیم ترامپ + جزئیات پیام بن‌فرحان
پرویز خرسند، رفیق دیرین شریعتی درگذشت + پیام تسلیت وزیر ارشاد
شوک مثبت به لاجوردی‌پوشان رشت/ داماش گیلان صاحب مالک جدید شد
زلزله در تیم امنیت ملی ترامپ/ عروس «کندی» هم استعفا داد!
علت گرانی مرغ چیست؟
انفجار خودرو در قلب مالی نیویورک/وحشت در نزدیکی مجسمه وال‌استریت
آمار فروش نمایشگاه مجازی کتاب تهران 1405 + لینک خرید
جراحی موفقیت‌آمیز هافبک بارسلونا/ فرمین لوپس جام جهانی 2026 را از دست داد