×
بین الملل
شناسه خبر : 265648
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/10/07 ساعت 18:03
چرا اسرائیل به سومالی‌لند رسیده است؟

نورنیوز بررسی می‌کند؛

چرا اسرائیل به سومالی‌لند رسیده است؟

اعلام به‌رسمیت‌شناختن سومالی‌لند از سوی رژیم صهیونیستی، نه یک اقدام دیپلماتیک عادی، بلکه پرده‌برداری از راهبردی خطرناک در راستای تجزیه کشورها، بی‌ثبات‌سازی ژئوپلیتیکی و تثبیت منطق اشغالگری است؛ راهبردی که پیامدهای آن فراتر از آفریقا، امنیت جهانی را نشانه رفته است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: اقدام رژیم صهیونیستی در شناسایی سومالی‌لند به‌عنوان یک «کشور مستقل»، در شرایطی که از سال ۱۹۹۱ تاکنون هیچ دولت معتبری در جهان این جدایی‌طلبی را نپذیرفته، نشان‌دهنده عبور آگاهانه این رژیم از اصول تثبیت‌شده حقوق بین‌الملل است. تماس مستقیم بنیامین نتانیاهو با رئیس جریان جدایی‌طلب سومالی‌لند و اعلام رسمی توافق برای تبادل سفرا، صرفاً یک مانور دیپلماتیک نیست؛ بلکه تلاشی هدفمند برای نهادینه‌سازی بدعت تجزیه‌طلبی به‌عنوان ابزار سلطه است.

این اقدام، نقض آشکار اصل تمامیت ارضی سومالی محسوب می‌شود و الگویی خطرناک را در نظام بین‌الملل ترویج می‌کند؛ الگویی که در آن، بازیگران اشغالگر بدون پیوند جغرافیایی یا تاریخی، در مرزهای رسمی کشورها مداخله می‌کنند. پیام ضمنی این رویکرد آن است که امنیت و حاکمیت ملی، مفاهیمی قابل معامله‌اند؛ پیامی که مستقیماً ثبات آفریقا و حتی نظم جهانی را تهدید می‌کند.

منطق اشغالگری؛ از فلسطین تا شاخ آفریقا

شناسایی سومالی‌لند، ماهیت واقعی ادعاهای امنیتی رژیم صهیونیستی را برملا می‌سازد. رژیمی که همواره تجاوز به غزه، کرانه باختری و کشورهای منطقه را با «دفاع از خود» توجیه کرده، اکنون در منطقه‌ای وارد می‌شود که هیچ تهدید مستقیمی متوجه آن نیست. این واقعیت نشان می‌دهد که مسئله اصلی، امنیت نیست؛ بلکه اشغالگری ساختاری و بی‌حدوحصر است.

راهبرد کلان این رژیم، بر کوچک‌سازی کشورها و تضعیف دولت‌های ملی استوار است. از اشغال فلسطین با حمایت بریتانیا تا امروز، بقا و توسعه این رژیم همواره با بحران‌سازی و سلطه همراه بوده است. ورود به پرونده سومالی‌لند، حلقه‌ای تازه از همین زنجیره است؛ حلقه‌ای که به‌روشنی نشان می‌دهد هرگونه عقب‌نشینی یا سازش، به پیشروی بیشتر اشغالگر منجر خواهد شد.

ژئوپلیتیک انرژی و آبراه‌ها؛ اهداف پنهان اما تعیین‌کننده

اهمیت سومالی‌لند برای رژیم صهیونیستی، صرفاً سیاسی نیست؛ بلکه ریشه در محاسبات ژئوپلیتیکی دارد. دسترسی به تنگه باب‌المندب و خلیج عدن، امکان نفوذ بر یکی از حیاتی‌ترین شریان‌های تجارت جهانی را فراهم می‌کند. چنین نفوذی می‌تواند به ابزار باج‌خواهی اقتصادی از کشورهای منطقه و حتی بازیگران فرامنطقه‌ای تبدیل شود.

این اقدام در کنار تلاش‌های رژیم صهیونیستی برای تبدیل‌شدن به هاب انرژی منطقه، معنا پیدا می‌کند؛ از طرح فروش گاز به مصر و طمع به منابع انرژی غزه و لبنان، تا حضور در سوریه و پیوند زدن مدیترانه به معادلات انرژی. همگرایی با یونان و قبرس، تلاش برای دسترسی به نفت اقلیم کردستان عراق و حتی نقش‌آفرینی در تجزیه سودان، همگی اجزای یک طراحی واحد هستند: تسلط بر منابع و مسیرهای انرژی از طریق بی‌ثبات‌سازی و تجزیه.

انزوای جهانی و مسئولیت مستقیم غرب

پس از عملیات طوفان‌الاقصی و تشدید جنایات در غزه، رژیم صهیونیستی با انزوای کم‌سابقه‌ای مواجه شده است. گسترش اعتراضات مردمی، تحریم‌های فرهنگی و ورزشی و پیگیری پرونده این رژیم در دادگاه لاهه، نشانه‌های روشنی از این وضعیت‌اند. در چنین شرایطی، شناسایی سومالی‌لند تلاشی برای نمایش خروج از انزوا و اعمال فشار بر اتحادیه آفریقا ارزیابی می‌شود؛ تلاشی که با محکومیت گسترده جهانی، نتیجه معکوس داد.

با این حال، غرب نمی‌تواند خود را از مسئولیت این وضعیت مبرا کند. حمایت‌های تسلیحاتی، سیاسی و اقتصادی آمریکا و اروپا، اعتمادبه‌نفس کاذبی به این رژیم بخشیده که دامنه آن اکنون به آفریقا کشیده شده است. اعترافات مقامات غربی درباره نقش رژیم صهیونیستی در اجرای «کارهای کثیف» و طراحی نظم جدید مبتنی بر تجزیه، نشان می‌دهد اقدام در سومالی‌لند نه یک خطای فردی، بلکه محصول یک راهبرد مشترک است. بدون بازخواست جدی غرب و مجازات حامیان این رژیم، مسیر خطرناک بی‌ثبات‌سازی ادامه خواهد یافت و امنیت جهانی بیش از پیش آسیب خواهد دید.

 

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
مومنی: چین و روسیه حمایت قاطع خود از ایران را اعلام کردند
پوتین: آتش‌بس باید به صلح پایدار در منطقه منجر شود
گره ویزا باز شد؛ ملی‌پوشان در مسیر جام جهانی 2026
بازگشت جناب‌خان به تلویزیون همزمان با جام جهانی
کشف و امحای بیش از یک تن مواد غذایی فاسد در غرب اهواز
هشدار اولمرت درباره تقلب در انتخابات سرزمین‌های اشغالی
محسن رضایی: توپ در زمین ترامپ است؛ آمریکا باید بن‌بست مذاکرات را بشکند
سفیر ایران در مکزیک: تیم ملی با آمادگی کامل راهی تیخوانا می‌شود
پزشکیان: طوفان به پایان می رسد
احتمال تنش تازه در شورای حکام؛ واشنگتن به دنبال قطعنامه علیه تهران
درخواست روسیه از آژانس اتمی برای برخورد قاطع با حملات به تأسیسات هسته‌ای
تأثیر جنگ ایران بر نرخ حمل‌ونقل دریایی
پوتین: تحریم‌ها علیه روسیه به‌طور برگشت‌ناپذیر به دلار و یورو آسیب زده است
هیأت حماس برای مذاکرات آتش‌بس وارد قاهره شد
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
تراژدی در صحرای بزرگ آفریقا ؛ جان باختن 50 مسافر بر اثر تشنگی
وزرای صنعت ایران و تاجیکستان به دنبال روان‌سازی تجارت دوجانبه
نوراینفو | روش های مقابله با اضطراب
چه کسی از آتش‌بس بدون توقف جنگ سود می‌برد؟
دو وزیر کابینه نتانیاهو در فهرست ممنوع‌الورودهای ایرلند قرار گرفتند
دیدار وزرای کشور ایران و روسیه در حاشیه اجلاس شانگهای
عذرخواهی صداوسیما بابت حذف سهوی بخشی از پیام رهبر انقلاب
هشدار رئیس سابق پنتاگون: جنگ ایران به «ویتنام ترامپ» تبدیل می‌شود
ترافیک سنگین در محورهای شمالی و آزادراه‌های منتهی به تهران
حمله نانسی پلوسی به ترامپ برای جنگ افروزی علیه ایران
ادعای تازه آمریکا درباره توقیف یک نفتکش ایرانی
مواضع منفعلانه رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر لبنان درباره مذاکرات با اسرائیل
ادعای جدید استارمر درباره حمله احتمالی روسیه به ناتو در 2030
چهارمین روز اعتراضات مردم آلبانی علیه پروژه مرتبط با کوشنر
پست اینستاگرامی عراقچی درباره دانش‌آموزان میناب که تاریخ‌ساز شدند
تحویل کاپ قهرمانی کشتی آزاد جهان پس از یک دهه به ایران
هشدار بارش‌های سیل‌آسا در 8 استان
قول پینگ‌پنگ باز 61 ساله ایرانی برای گرفتن طلا در بازی های پاراآسیایی
ماجرای پرواز جنگنده‌ها در ارتفاع پایین بر فراز اصفهان چه بود؟
جزئیات جدید از پرونده 2 دختر سنندجی؛ روایت تکان‌دهنده مادر نارین و آیلین
از همسایگی تا قدرت‌سازی؛ نقشه جدید ایران در آسیا
شلیک اخطار موشکی - پهپادی نداجا به سمت ناوشکن‌های متجاوز و مزاحم آمریکایی
برنامه های جدید رادیو و تلویزیون در تابستان + جزئیات
غیبت 4بازیکن تیم ملی در دیدار مقابل مالی
مرگ 4نفر در بنگلادش در اثر گرمازدگی
گروسی: مذاکره تنها راه‌حل موضوع هسته‌ای ایران است
تکذیب خبر موافقت تهران با انتقال ذخایر اورانیوم کشور
جزئیات جدید از مذاکرات ایران و آمریکا؛ شرط تهران برای آزادسازی دارایی‌ها
قرمزپوشان لیورپول هجومی تر بازی می کنند
نتانیاهو از جنوب لبنان عقب نشینی نمی کند
سفرنامه «نردبان»، راوی جنایات اسرائیل در لامرد
8 مدال مسابقات آسیایی به قایقرانان ایران رسید
تیم ملی بسکتبال با ویلچر راهی تایلند شد
گروسی: حمله به تأسیسات هسته‌ای خط قرمز است
مرگ دو دره نورد حرفه ای در الموت