×
اجتماعی
شناسه خبر : 265616
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/10/07 ساعت 15:17
سکوت وزارت جهاد کشاورزی و بلاتکلیفی بازار لبنیات

سکوت وزارت جهاد کشاورزی و بلاتکلیفی بازار لبنیات

بازار لبنیات در بلاتکلیفی قرار دارد و وعده کاهش قیمت چهار قلم پرمصرف هنوز اجرایی نشده و وزارت جهاد کشاورزی در برابر سردرگمی تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان سکوت کرده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی:  لبنیات به‌عنوان یکی از مهم‌ترین اقلام سبد غذایی خانوار، سال‌هاست در معرض سیاست‌های ناپایدار قیمت‌گذاری قرار دارد. از یک‌سو، دولت‌ها همواره بر ضرورت حفظ قدرت خرید مردم و جلوگیری از افزایش قیمت تأکید کرده‌اند و از سوی دیگر، تولیدکنندگان و دامداران از افزایش مداوم هزینه‌های تولید سخن گفته‌اند؛ تضادی که در نهایت، خود را در بازار مصرف و کاهش سرانه مصرف لبنیات نشان داده است.
در ماه‌های اخیر، همزمان با افزایش دوباره هزینه‌های تولید، بحث بازنگری در قیمت محصولات لبنی بار دیگر مطرح شد. در همین چارچوب، وعده کاهش قیمت چهار قلم لبنی پرمصرف در دستور کار قرار گرفت؛ وعده‌ای که با بازتاب گسترده رسانه‌ای همراه شد و انتظار کاهش قیمت‌ها را در میان مصرف‌کنندگان افزایش داد.

اعلام نرخ از تریبون رسمی؛ ابلاغی که وجود ندارد

در حالی که صداوسیما نرخ‌هایی را برای برخی محصولات لبنی اعلام کرد و این‌گونه القا شد که قیمت‌ها نهایی شده‌اند، انجمن صنایع لبنی ایران در واکنش به این موضوع اعلام کرد که تاکنون هیچ نرخ رسمی و لازم‌الاجرایی به این انجمن و واحدهای تولیدی ابلاغ نشده است. به گفته فعالان این صنعت، اعلام قیمت بدون طی فرآیند قانونی و بدون ابلاغ رسمی، نه‌تنها قابلیت اجرا ندارد، بلکه موجب سردرگمی بازار، تولیدکننده و مصرف‌کننده می‌شود. این تناقض در اطلاع‌رسانی، بار دیگر مسئله چندصدایی در سیاست‌گذاری بازار کالاهای اساسی را برجسته کرده است؛ وضعیتی که پیش‌تر نیز در بازارهایی مانند مرغ، تخم‌مرغ و روغن تجربه شده و نتایج آن، چیزی جز بی‌ثباتی و کاهش اعتماد عمومی نبوده است. اما در این میان وزارت جهاد کشاورزی چه نقشی در تنظیم بازار کالای اساسی دارد؟ اینهمه تاخیر در اعلام نرخ‌های جدید و کنترل بازار آیا مفهومی جز سردرگمی دولت در شرایط موجود دارد؟

وعده ارزانی و واقعیت بازار

بررسی‌های میدانی از سطح بازار نشان می‌دهد قیمت محصولات لبنی نه‌تنها کاهش محسوسی نداشته، بلکه در برخی اقلام همچنان روند افزایشی یا تثبیت در سطوح بالا را تجربه می‌کند. این در حالی است که وعده کاهش قیمت چهار قلم لبنی، عملاً به مرحله اجرا نرسیده و مصرف‌کنندگان، اثر ملموسی از آن در سبد خرید خود احساس نمی‌کنند. کارشناسان معتقدند زمانی که قیمت‌گذاری بدون پشتوانه اجرایی و بدون هماهنگی میان نهادهای مسئول اعلام می‌شود، نتیجه‌ای جز افزایش شکاف میان انتظار جامعه و واقعیت بازار نخواهد داشت؛ شکافی که در نهایت به کاهش مصرف و تغییر الگوی تغذیه خانوار منجر می‌شود.

این شکاف و البته سوء مدیریت‌ها موجب می‌شود که مردم به اقدامات دسته جمعی همچون ایجاد کمپین‌های نخریدن محصولات لبنی زنند. البته که در پی این اقدامات، در صفحات مجازی ویدیوهایی منتشر شد مبنی بر کاهش و نصف شدن قیمت محصولات لبنی اما سخنگوی انجمن صنایع لبنی در گفت‌وگو با ایسنا،  اظهار کرد: لبنیات کالایی فسادپذیر و غیرقابل احتکار است. زمانی که محصول به فروش نرسد، به تاریخ انقضا می‌رسد، به کارخانه بازمی‌گردد و معدوم می‌شود؛ این یعنی خسارت مستقیم به اقتصاد ملی.  صنعت لبنیات صنعتی نیست که شایسته تنبیه باشد و فشار به این صنعت در نهایت به ضرر تولید، اشتغال و مصرف‌کننده تمام می‌شود.  

ریشه‌های بحران؛ از نهاده دامی تا قیمت شیرخام

فعالان صنعت لبنیات بارها تأکید کرده‌اند که افزایش قیمت محصولات لبنی، بیش از آنکه ناشی از سودجویی کارخانه‌ها باشد، نتیجه مستقیم افزایش هزینه‌های تولید است. قیمت شیرخام، نهاده‌های دامی، انرژی، حمل‌ونقل و بسته‌بندی در ماه‌های گذشته رشد قابل‌توجهی داشته و این افزایش، حاشیه سود تولیدکنندگان را به‌شدت محدود کرده است.

در چنین شرایطی، قیمت‌گذاری دستوری بدون تأمین نهاده ارزان یا پرداخت یارانه هدفمند، عملاً تولید را با زیان مواجه می‌کند. برخی فعالان این صنعت هشدار داده‌اند که ادامه این روند می‌تواند به کاهش تولید، افت کیفیت یا حذف تدریجی برخی محصولات از بازار منجر شود.

سکوت وزارت جهاد کشاورزی؛ پرسشی بی‌پاسخ

در میانه این ابهامات، نقش وزارت جهاد کشاورزی به‌عنوان متولی تولید و تنظیم بازار محصولات کشاورزی و دامی، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. این وزارتخانه از یک‌سو مسئول سیاست‌گذاری در حوزه نهاده‌های دامی و قیمت شیرخام است و از سوی دیگر، باید در هماهنگی با ستاد تنظیم بازار، مسیر قیمت‌گذاری محصولات لبنی را شفاف کند. با این حال، تا این لحظه، اقدام روشنی از سوی وزارت جهاد کشاورزی برای رفع تناقض میان اعلام نرخ رسانه‌ای و نبود ابلاغ رسمی مشاهده نشده است؛ سکوتی که به گفته کارشناسان، خود به عاملی برای تشدید بلاتکلیفی بازار تبدیل شده است.

لبنیات در تنگنای سیاست‌های متناقض؛ وقتی نهاده هست، اما لبنیات از سفره مردم دور می‌شود

اظهارات اخیر درباره اولویت تخصیص نهاده‌های دامی به دام صنعتی، بار دیگر تناقض‌های عمیق در سیاست‌گذاری بازار لبنیات را برجسته کرده است؛ تناقضی که از یک‌سو به فروش شیر با قیمت مصوب به کارخانه‌های لبنی منتهی می‌شود و از سوی دیگر، محصول نهایی را به سطحی از قیمت می‌رساند که از توان خرید بخش قابل‌توجهی از مردم خارج است؛ وضعیتی که نه به نفع دامدار است، نه تولیدکننده و نه مصرف‌کننده.

نهاده دامی؛ نقطه شروع یک زنجیره معیوب

در هفته‌های اخیر، بحث تخصیص نهاده‌های دامی و اولویت‌دهی به دام صنعتی بار دیگر به کانون توجه فعالان بخش کشاورزی و دامپروری بازگشته است. بر اساس اظهارات مطرح‌شده، نهاده‌های یارانه‌ای در اختیار دامدارانی قرار می‌گیرد که شیر تولیدی خود را با قیمت مصوب به کارخانه‌های لبنی می‌فروشند؛ سیاستی که در ظاهر با هدف کنترل قیمت لبنیات اتخاذ شده، اما در عمل به ایجاد اختلال در کل زنجیره تولید و مصرف منجر شده است.

دامداران می‌گویند فروش شیر با قیمت مصوب، در شرایطی که هزینه نهاده، حمل‌ونقل، انرژی و نگهداری دام به‌طور مداوم افزایش یافته، توجیه اقتصادی ندارد. در نتیجه، تولیدکننده در نقطه‌ای قرار می‌گیرد که یا باید با حاشیه سود حداقلی و حتی زیان تولید کند، یا به‌دنبال مسیرهای جایگزین برای ادامه فعالیت باشد.

قیمت مصوب؛ محصولی که خریدار ندارد

مسئله زمانی پیچیده‌تر می‌شود که شیر تولیدشده با قیمت مصوب، وارد چرخه تولید کارخانه‌های لبنی می‌شود، اما محصول نهایی با قیمتی به بازار عرضه می‌شود که از توان خرید بسیاری از خانوارها خارج است. کاهش قدرت خرید مردم باعث شده مصرف لبنیات افت محسوسی داشته باشد و بازار با مازاد نسبی محصول مواجه شود؛ مازادی که نه امکان جذب داخلی دارد و نه در بسیاری موارد، قابلیت صادرات.

در چنین شرایطی، قیمت‌گذاری دستوری عملاً به هدف اصلی خود که حفظ مصرف و ثبات بازار است، نمی‌رسد و تنها فشار مضاعفی بر تولیدکننده و دامدار وارد می‌کند.

صادرات ناممکن و بن‌بست تولید

فعالان این حوزه تأکید دارند محصولی که در داخل کشور به دلیل قیمت بالا خریدار ندارد، الزاماً امکان صادرات هم پیدا نمی‌کند. محدودیت‌های تجاری، هزینه‌های بالای لجستیک و رقابت شدید در بازارهای منطقه‌ای، صادرات لبنیات را به گزینه‌ای دشوار تبدیل کرده است. به این ترتیب، تولیدکننده با محصولی مواجه می‌شود که نه در بازار داخلی جذب می‌شود و نه در بازار خارجی. این بن‌بست، دامدار و صنعت لبنی را به سمت تصمیم‌های ناگزیر سوق داده است؛ تصمیم‌هایی که گاه به کاهش تولید، تغییر الگوی دامداری یا حتی خروج از چرخه تولید منجر می‌شود.

قیمت‌گذاری بدون بازار؛ سیاستی علیه مصرف

آنچه از مجموع این اظهارات و تحولات برمی‌آید، شکاف عمیق میان سیاست قیمت‌گذاری و واقعیت بازار است. وقتی محصولی با قیمت مصوب تولید می‌شود، اما مصرف‌کننده توان خرید آن را ندارد، عملاً سیاست قیمت‌گذاری نه‌تنها حمایتی نیست، بلکه به عاملی برای کاهش مصرف تبدیل می‌شود. کاهش مصرف لبنیات، در کنار پیامدهای اقتصادی، تبعات تغذیه‌ای و سلامت‌محور نیز دارد؛ موضوعی که بارها از سوی کارشناسان حوزه سلامت مورد هشدار قرار گرفته و همچنان بی‌پاسخ مانده است.

فرجام بلاتکلیفی؛ تصمیم یا تکرار تجربه‌های شکست‌خورده

بازار لبنیات امروز در نقطه‌ای قرار گرفته که بیش از هر زمان دیگری به تصمیم‌گیری شفاف، هماهنگ و قابل‌اجرا نیاز دارد. تجربه سال‌های گذشته نشان داده که وعده‌های مقطعی و اعلام قیمت‌های غیررسمی، نه‌تنها به کاهش قیمت منجر نمی‌شود، بلکه به بی‌ثباتی بیشتر بازار دامن می‌زند.

در شرایطی که سرانه مصرف لبنیات کاهش یافته و فشار هزینه‌ها همزمان بر تولیدکننده و مصرف‌کننده سنگینی می‌کند، انتظار می‌رود سیاست‌گذار به‌جای اعلام‌های رسانه‌ای، با اقدام عملی و پاسخ‌گویی شفاف، مسیر روشنی برای قیمت‌گذاری و حمایت از این کالای اساسی ترسیم کند؛ مسیری که اگر همچنان به تعویق بیفتد، وعده ارزانی چهار قلم لبنی نیز به فهرست وعده‌های محقق‌نشده بازار اضافه خواهد شد


ایسنا
اخبار مرتبط
وزارت جهاد کشاورزی؛ نمایش سیاست‌گذاری به جای اصلاح ساختار
چهارشنبه 1404/11/15 ساعت 21:40
وزارت جهاد کشاورزی؛ نمایش سیاست‌گذاری به جای اصلاح ساختار
تورم افسارگسیخته مواد غذایی، حالا دیگر فقط یک هشدار آماری نیست؛ نشانه‌ای روشن از اختلال در مهم‌ترین حلقه امنیت معیشتی کشور است. وزارت جهاد کشاورزی که قرار بود خط مقدم مهار این بحران باشد، پس از گذشت بیش از یک سال از عمر دولت چهاردهم، در برابر رشد کم‌سابقه قیمت خوراکی‌ها کارنامه‌ای پر از ابهام و انفعال بر جای گذاشته است.
قیمت جدید شیر خام از امروز در سراسر کشور اجرایی می‌شود
چهارشنبه 1404/11/01 ساعت 14:50
قیمت جدید شیر خام از امروز در سراسر کشور اجرایی می‌شود
سخنگوی انجمن صنایع لبنی اعلام کرد که قیمت جدید شیر خام از امروز (اول بهمن ماه) با نرخ 46 هزار و 500 تومان درب دامداری اجرایی می‌شود، گرچه برخی استان‌ها با این قیمت مخالف هستند.
پزشکیان در وزارت جهاد کشاورزی: مسیر خدمت‌رسانی بدون وقفه ادامه دارد
جمعه 1404/10/12 ساعت 23:56
پزشکیان در وزارت جهاد کشاورزی: مسیر خدمت‌رسانی بدون وقفه ادامه دارد
رئیس‌جمهور با حضور در وزارت جهاد کشاورزی و دیدار با وزیر و مدیران ارشد این وزارتخانه، ضمن بررسی وضعیت کالاهای اساسی و تولیدات کشاورزی، بر انسجام مدیریتی، تداوم برنامه‌های دولت و حفظ آرامش در فرآیند تصمیم‌گیری تأکید کرد.
وعده «لبنیات ارزان» محقق نشد
چهارشنبه 1404/10/10 ساعت 15:34
وعده «لبنیات ارزان» محقق نشد
با وجود تعیین قیمت شیر خام 29 هزار و 500 تومان، وعده توزیع ارزان‌قیمت چهار قلم لبنیات هنوز در بازار دیده نمی‌شود. همزمان، کمپین «نخریدن لبنیات» طبق گزارش‌ها قیمت‌ها را پایین نیاورده و فشار بیشتری به تولیدکنندگان و خرده‌فروشان وارد کرده است.
بازگشت لبنیات ارزان به سبد خانوارها+ قیمت
پنج‌شنبه 1404/10/04 ساعت 14:52
بازگشت لبنیات ارزان به سبد خانوارها+ قیمت
4 قلم محصول لبنی یارانه‌ای از هفته آینده به بازار بازمی‌گردد. بر اساس اعلام دبیر انجمن صنایع لبنی، شیر، پنیر و ماست با قیمت مصوب و ارزان عرضه می‌شوند تا بخشی از گرانی 80 درصدی سال گذشته کاهش یابد و سهم مردم از لبنیات تامین شود.
هشدار آخر به گرانفروشان شیر و لبنیات
یکشنبه 1404/09/30 ساعت 22:28
هشدار آخر به گرانفروشان شیر و لبنیات
سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی از تعیین نرخ 29 هزار و 500 تومان برای شیر خام و ابلاغ قیمت مصوب چهار قلم کالای لبنی حمایتی خبر داد. وی با تأکید بر تشدید بازرسی‌ها، به‌ویژه در استان اصفهان، اعلام کرد که با هرگونه عرضه بالاتر از نرخ‌های مصوب، برخوردی شدید و بدون اغماض صورت خواهد گرفت تا ثبات بازار حفظ شود.
نظرات

آخرین اخبار
نمی‌گذاریم حتی یک لیتر نفت به نفع آمریکا و شرکای آنها از تنگه هرمز عبور کند
گزارش تصویری | احیای شب بیست و یکم ماه رمضان میدان تجریش
قیمت نفت برنت در 2 ماه آینده به بالای 95 دلار می‌رسد
پیام فرمانده هوافضای سپاه به ترامپ
متجاوزان آمریکایی و شرکایش حق عبور از تنگه هرمز را ندارند
اندونگ: با استقلال و ایران می‌مانم
تحلیل رسانه‌های آسیایی: جنگ آمریکا و اسرائیل تهدیدی برای ثبات منطقه است
گوگل عامل‌های هوش مصنوعی به پنتاگون می‌دهد
حمله دشمن آمریکایی صهیونیستی به دو شناور در اسکله جزیره هرمز
مهلت ارسال اطلاعات دفاتر تجاری الکترونیکی تمدید شد
آغاز موج سی ونهم عملیات وعده صادق 4 با یاد و نام شهدای اقتدار علیه اهداف آمریکا در منطقه
حادثه برای کشتی تایلندی در تنگه هرمز
اکونومیست: آمریکا قدرت محافظت از کشتی‌ها در تنگه هرمز را ندارد
قلعه نویی: شهادت دختران لکه سیاهی بر شعارهای دشمنان است
اختلاف میان تل آویو و واشنگتن بر سر جنگ ایران
تهران تا شنبه بارانی است
اذعان مقام صهیونیست: حملات حزب‌الله خواب و امنیت را از اسرائیل گرفته است
تاجگردون: در تلاشیم بودجه در موعد مقرر ابلاغ شود
اردوغان: جنگ علیه ایران باید متوقف شود
حمله به 19734 ساختمان غیرنظامی/ نقاط امن خانه را به کودکان آموزش دهید
رحیمی: تجاوز به ایران نقض فاحش منشور ملل متحد و کنوانسیون حقوق کودک است
کولیوند : نگرانی درخصوص تهیه دارو و تجهیزات وجود ندارد
آمریکا 330 میلیون دلار پهپاد در تجاوز به ایران از دست داد
نشریه گلوبس: مقابله با موشک‌های ایران رویاپردازی است
بررسی ایرادات شورای نگهبان در لایحه بودجه 1405 در کمیسیون تلفیق
وداع باشکوه پایتخت با سرداران شهید رمضان
آغاز مرحله تکمیلی فروش اینترنتی ایران‌خودرو از روز 24 اسفندماه
نبردِ آزادی یا پوششِ تجاوز؟
موج بعدی ضربات اقتصادی به متحدان آمریکا در راه است
در رایزنی بن فرحان با همتایان آلمانی و آمریکایی چه گذشت؟
خودمراقبتی در شرایط جنگ مثل اکسیژن، ضروری است
کشف پنج تن مرغ تاریخ‌گذشته در اهواز
نفتالی بنت ترکیه را تهدید کرد
یکی از ساختمان‌های بانک سپه هدف حمله موشکی قرار گرفت
بارش باران و مه‌گرفتگی در محورهای 7 استان کشور
هشدار 4 ماه قبل دریاسالار شهید علی شمخانی در خصوص قدرت راهبردی دریایی ایران
کشتار دانش‌آموزان ایرانی، خاطرات جنایات آمریکا در ویتنام و عراق را زنده کرد
ستاد ترخیص پلیس راهور تهران بزرگ در ایام تعطیل و جنگ رمضان فعال است
نظارت مستمر بر محاکم طی ایام جنگ تحمیلی ضروری است
اینفانتینو : ترامپ از حضور ایران در جام جهانی استقبال کرد
دستمزد کارگران به تورم واقعی نزدیک خواهد شد
علی شمخانی؛ فرمانده‌ای که با غیرت، تاریخ را رقم زد
شست‌وشوی رایگان خودروهای شهروندان پس از آلودگی ناشی از آتش‌سوزی
نگرانی مردم آمریکا از جنگ و شکست کاخ سفید در اقناع افکار عمومی
چین: جنگ علیه ایران نباید اتفاق می‌افتاد
4 زخمی در اصابت 2 پهپاد به نزدیکی فرودگاه دوبی
قالیباف: مرگ در بستر شایسته مجاهدت سرداران شهید رمضان نبود
اخراج 50 هزار نفر از فولکس‌واگن
عضو کمیسیون انرژی: چرخه تأمین و توزیع سوخت در کشور پایدار است
الجزیره: استراتژی ایران فرسایش اسرائیل است