×
اجتماعی
شناسه خبر : 265394
تاریخ انتشار : شنبه 1404/10/06 ساعت 15:44
دریاچه ارومیه 14 سال تا احیا فاصله دارد

دریاچه ارومیه 14 سال تا احیا فاصله دارد

کارشناسان می‌گویند حتی با تزریق 3.5 میلیارد مترمکعب آب، احیای کامل دریاچه ارومیه دست‌کم 14 سال زمان می‌برد. خشکی بستر و افزایش شوری آب، تهدیدی جدی برای محیط‌زیست، کشاورزی و سلامت میلیون‌ها نفر است و احیای این اکوسیستم نیازمند برنامه‌ریزی بلندمدت و نگاه واقع‌بینانه است.

نورنیوز-گروه اجتماعی: دریاچه ارومیه سال‌هاست که به یکی از ملموس‌ترین نشانه‌های بحران آب و محیط‌زیست در کشور تبدیل شده؛ بحرانی که پیامدهای آن تنها به کاهش سطح آب یا از بین رفتن یک زیست‌بوم محدود نمی‌شود، بلکه به‌تدریج ابعاد گسترده‌تری از زندگی اجتماعی، اقتصادی و سلامت عمومی را دربر می‌گیرد.

این پهنه آبی که زمانی از مهم‌ترین تکیه‌گاه‌های تعادل اقلیمی شمال‌غرب کشور به‌شمار می‌رفت، اکنون در شرایطی قرار دارد که آینده آن به یکی از دغدغه‌های اصلی افکار عمومی و محافل علمی بدل شده است.

خشکی بستر دریاچه و افزایش سطوح نمکی، زمینه‌ساز بروز پدیده‌هایی است که می‌تواند آثار بلندمدت و جبران‌ناپذیری بر مناطق پیرامونی بر جای بگذارد. گردوغبارهای نمکی، تهدیدی است که نه‌تنها کشاورزی، منابع آب و سکونتگاه‌های انسانی را تحت تأثیر قرار می‌دهد، بلکه می‌تواند سلامت میلیون‌ها نفر را با مخاطرات جدی مواجه کند.

در سال‌های اخیر، تلاش‌های متعددی برای مهار روند خشکی و بازگرداندن حیات به دریاچه انجام شده است؛ از اجرای طرح‌های انتقال و مدیریت آب گرفته تا اصلاح الگوی مصرف و محدودسازی برداشت‌های بی‌رویه. با این حال، شواهد علمی نشان می‌دهد که احیای یک اکوسیستم آسیب‌دیده، فرایندی پیچیده، زمان‌بر و نیازمند نگاه واقع‌بینانه و پایدار است؛ نگاهی که تصمیم‌گیری‌های مقطعی و کوتاه‌مدت در آن جایگاهی ندارد.

حفظ حداقل تراز اکولوژیک دریاچه، شرط لازم برای جلوگیری از تشدید بحران است و هرگونه تعلل در تأمین منابع آبی پایدار می‌تواند هزینه‌های سنگین‌تری را در آینده تحمیل کند. به اعتقاد آنان، دریاچه ارومیه تنها یک پهنه آبی نیست، بلکه سرمایه‌ای طبیعی و بین‌نسلی است که سرنوشت آن با امنیت زیست‌محیطی منطقه گره خورده است.

در چنین شرایطی، توجه به داده‌های علمی، برنامه‌ریزی بلندمدت و اجماع میان نهادهای اجرایی و پژوهشی بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد.

آینده دریاچه ارومیه، آزمونی جدی برای مدیریت منابع آب کشور است؛ آزمونی که نتایج آن می‌تواند مسیر توسعه پایدار شمال‌غرب ایران و حتی فراتر از آن را رقم بزند.

احمد فاخری‌فرد، عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی آب دانشگاه تبریز، با اشاره به ابعاد گسترده بحران دریاچه ارومیه اظهار کرد: این دریاچه دیگر صرفاً یک مسئله زیست‌محیطی محلی یا ملی نیست، بلکه به یک دغدغه عمومی و حتی بین‌المللی تبدیل شده است.

به گفته وی، تداوم روند خشکی دریاچه و افزایش سطوح نمکی می‌تواند زمینه‌ساز بروز طوفان‌های نمک شود؛ پدیده‌ای مخرب که پیامدهای آن محدود به مرزهای ایران نخواهد بود و کشورهای همجوار از جمله ترکیه، عراق، گرجستان و جمهوری آذربایجان را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد.

وی با تأکید بر ضرورت نگاه علمی و واقع‌بینانه به موضوع احیای دریاچه ارومیه افزود: بر اساس مطالعات انجام‌شده، برای حفظ حداقل پایداری اکولوژیک دریاچه، تأمین دست‌کم 2.3 میلیارد مترمکعب آب امری ضروری است.

فاخری‌فرد تصریح کرد که این میزان آب تنها برای جلوگیری از تشدید وضعیت موجود و تثبیت شرایط فعلی کفایت می‌کند و به‌معنای احیای کامل دریاچه نیست.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: حتی در خوش‌بینانه‌ترین حالت و با فرض ورود حدود 3.5 میلیارد مترمکعب آب به دریاچه، روند احیای کامل آن فرآیندی زمان‌بر خواهد بود و طبق برآوردهای کارشناسی، دست‌کم 14 سال به طول می‌انجامد.

وی با اشاره به آسیب‌های انباشته‌شده در طول سال‌های گذشته تأکید کرد که بازگرداندن یک اکوسیستم شکننده به شرایط مطلوب، نیازمند صبر، استمرار و پایبندی به برنامه‌های بلندمدت است.


اخبار مرتبط
تراز آبی دریاچه ارومیه 56 سانتی متر افزایش یافت
دوشنبه 1404/11/06 ساعت 15:40
مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی:
تراز آبی دریاچه ارومیه 56 سانتی متر افزایش یافت
مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی با اشاره به خلاصه وضعیت دریاچه ارومیه اعلام کرد: تراز آبی دریاچه در پهنه مرکزی 1270.06 متر بالاتر از سطح تراز دریاهای آزاد است که نسبت به اول سال آبی جاری (اول مهر سال 1404)، 56 سانتیمتر افزایش دارد.
احیای دریاچه ارومیه مشروط به تکمیل اقدامات ناتمام
چهارشنبه 1404/10/10 ساعت 13:50
احیای دریاچه ارومیه مشروط به تکمیل اقدامات ناتمام
احیای دریاچه ارومیه به تکمیل برنامه‌ای وابسته است که ناتمام ماند. با توقف زنجیره اقدامات در سال 1400، دریاچه در مرز بحران مانده و کارشناسان تاکید دارند بازگشت به مسیر علمی و مشارکت واقعی مردم، شرط اصلی احیاست.
پزشکیان خبر داد: اجرای برنامه‌ای جامع برای احیای دریاچه ارومیه
پنج‌شنبه 1404/08/01 ساعت 23:00
پزشکیان خبر داد: اجرای برنامه‌ای جامع برای احیای دریاچه ارومیه
رئیس جمهور در پایان سفر به آذربایجان غربی درباره برنامه‌های دولت برای احیای دریاچه ارومیه گفت: برنامه‌ای جامع در دست اجراست که در آن هم ظرفیت‌های علمی کشور و هم تجربیات جهانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
نظرات

آخرین اخبار
سپاه: رادار هشدار هوایی ارتش آمریکا منهدم شد
تاکسی‌‍‌رانان بخوانند؛ نحوه پرداخت خسارت به تاکسی‌های آسیب دیده در جنگ
تاکنون چند واحد غیر نظامی در جنگ آسیب دیدند؟
موج 87 وعده صادق 4/ هجوم به محل اختفای خلبان‌های دشمن
قدردانی معاون وزارت ارشاد از رسانه‌ها و چند توصیه
کاهش شدید ترافیک کشتی‌های تجاری در تنگه هرمز
اعلام محتمل‌ترین گزینه‌ میزبانی متمرکز لیگ برتر فوتبال
وقتی میز مذاکره روی مین چیده می‌شود
خط لوله‌ای که تنگه هرمز را دور می‌زد، آتش گرفت
کشتی کانتینری با پرچم انگلیس هدف 2 پرتابه قرار گرفت
مأموریت سخت نظامیان اسرائیل در لبنان
کشف منابع جدید گازی در عسلویه
پیام دریادار ایرانی درپی شهادت سردار تنگسیری
نفوذ سایبری به ایمیل رئیس پیشین موساد و افشای اسناد حساس
وال‌ استریت ژورنال از هک 50 دوربین در اسرائیل از ابتدای جنگ خبر داد
گفت‌وگوی تلفنی نخست وزیر پاکستان و رئیس شورای اتحادیه اروپا
بازداشت 48 عامل اصلی و شبکه‌ساز گروه‌های تروریستی
زلنسکی: خواهان آتش بس در حوزه انرژی هستیم
حمله به هواپیمای ایرانی حامل دارو و تجهیزات پزشکی نقض آشکار حقوق بین‌الملل است
آخرین جزییات حمله دشمن آمریکایی-صهیونی/ حمله به غرب و شرق تهران، بوشهر و اهواز
سی‌ان‌ان: از بین رفتن آواکس، ضربه‌ای جدی به توانایی‌ هوایی آمریکاست
در حمله اسرائیل؛ نظامی لبنانی کشته و 5 نفر زخمی شدند
تشییع پیکر شهید تنگسیری در تهران
بازار سرمایه به صندوق‌های طلا روی خوش نشان نداد
صالحی‌امیری: صیانت از میراث‌فرهنگی، مسئولیتی تمدنی و بین‌نسلی است
پویش خواننده موسیقی برای ساخت خانه‌های تخریب‌شده در جنگ
دیدارهای بن‌سلمان با امیر قطر و پادشاه اردن محور تحولات منطقه
نگرانی وزیر دفاع ایتالیا از پیامدهای جنگ ایران
تاکید دادستان کل کشور بر تشدید نظارت تعزیرات و کنترل قیمت‌ها
بیش از 313 میلیون تردد ثبت شد
روبیو: ناتو چه فایده ای برای آمریکا دارد؟
پهپادهای ارتش، مراکز زیرساختی رژیم صهیونیستی را هدف قرار دادند
مهاجرانی: بخش‌های آسیب‌دیده فولاد مبارکه به خط تولید باز می گردد
برق‌رسانی در کشور، شرایط پایدار و مطمئن دارد
آخرین تمرین تیم ملی در ترکیه برگزار شد
مهلت تسویه قراردادها با بورس کالا تمدید شد
تداوم اسکان نوروزى فرهنگیان تا زمان بازگشایى مدارس
اعتراف صهیونیست‌ها به آسیب دیدن تأسیسات نفتی حیفا
درخواست السیسی از رئیس جمهور آمریکا برای پایان دادن به جنگ
پزشکیان: تصمیم‌گیری درباره پایان جنگ منوط به تامین عزت و امنیت ایران است
عراقچی: اقدام تحریک‌آمیز درباره تنگه هرمز اوضاع پیچیده‌تر خواهد کرد
اینفانتینو: برنامه تغییر نخواهد کرد، ایران در جام جهانی خواهد بود
اروپا تحریم‌ها علیه ایران را یک سال دیگر تمدید کرد
ایروانی به گوترش نامه نوشت
کمند امیرسلیمانی: امید دارم به روزی که وطنم دوباره نفس بکشد
حمله موشکی حزب الله به پیاده نظام ارتش صهیونیستی
اسپانیا: اجازه استفاده از پایگاه های خود را نمی دهیم
نفوذ هکری گسترده ایران به دوربین‌های مداربسته اسرائیل
سردار قاآنی: به نظم جدید منطقه عادت کنید
دستگیری افراد مرتبط با شبکه‌های معاند در تهران