×
اقتصادی
شناسه خبر : 265346
تاریخ انتشار : شنبه 1404/10/06 ساعت 12:19
بودجه 1405 به نفع کدام استان‌هاست؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

بودجه 1405 به نفع کدام استان‌هاست؟

نقشه توزیع استانی لایحه بودجه 1405 نشان می‌دهد تمرکز اعتبارات همچنان نامتوازن است؛ جایی که خوزستان در صدر دریافت‌ها و قم و سمنان در انتهای جدول قرار گرفته‌اند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بررسی سهم هر استان از لایحه بودجه ۱۴۰۵، بار دیگر مسئله قدیمی «عدم توازن منطقه‌ای» در تخصیص منابع عمومی کشور را برجسته می‌کند. اطلاعات رسمی سازمان برنامه و بودجه، نشان می‌دهد سهم استان‌ها نه‌تنها تابع جمعیت، بلکه متأثر از ملاحظات اقتصادی، زیرساختی، امنیتی و تاریخی است.
بر اساس این تصویر، استان خوزستان با سهم ۷/۳ درصدی، بیشترین دریافت را از بودجه ۱۴۰۵ به خود اختصاص داده است. این جایگاه را می‌توان در پیوند با نقش راهبردی خوزستان در حوزه انرژی، صنعت نفت و گاز، بنادر، کشاورزی و همچنین هزینه‌های انباشته بازسازی زیرساخت‌ها تحلیل کرد. خوزستان سال‌هاست که هم‌زمان با تولید ثروت ملی، با چالش‌هایی چون فرسودگی شبکه‌های آبرسانی، بیکاری، ریزگردها و پیامدهای جنگ تحمیلی دست‌وپنجه نرم می‌کند و همین امر، وزن بودجه‌ای آن را افزایش داده است.
در سوی دیگر نقشه، استان‌های قم و سمنان قرار دارند که به ترتیب تنها ۱/۵ و ۱/۳ درصد از بودجه را به خود اختصاص داده‌اند. سمنان به‌عنوان کم‌جمعیت‌ترین استان کشور، طبیعتاً سهم پایین‌تری دارد؛ اما در مورد قم، مسئله پیچیده‌تر است. قم با وجود جایگاه مذهبی، آموزشی و مهاجرپذیری بالا، از منظر بودجه‌ای در زمره استان‌های کم‌سهم قرار گرفته و این موضوع پرسش‌هایی درباره معیارهای واقعی تخصیص منابع ایجاد می‌کند.
نگاهی به سایر استان‌ها نشان می‌دهد پهنه جنوبی و جنوب‌شرقی کشور، از جمله کرمان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان، سهم‌های نسبتاً بالاتری نسبت به برخی استان‌های مرکزی دریافت کرده‌اند. این امر می‌تواند بازتابی از سیاست جبران عقب‌ماندگی تاریخی، تقویت امنیت پایدار و توسعه زیرساختی در مناطق مرزی باشد. در مقابل، برخی استان‌های مرکزی و شمالی با وجود تراکم جمعیتی و اقتصادی، در بازه‌های میانی جدول قرار گرفته‌اند.
نکته مهم آن است که «سهم بودجه‌ای» الزاماً به معنای «بهره‌مندی واقعی» نیست. نحوه هزینه‌کرد، اولویت‌بندی پروژه‌ها، توان جذب اعتبارات و نظارت بر اجرا، عواملی هستند که می‌توانند اثر بودجه را تقویت یا خنثی کنند. تجربه سال‌های گذشته نشان داده است که در برخی استان‌ها، علی‌رغم سهم بالا، به‌دلیل ضعف مدیریتی یا پراکندگی پروژه‌ها، خروجی ملموسی برای مردم حاصل نشده است.
در مجموع، نقشه بودجه ۱۴۰۵ تصویری دوگانه ارائه می‌دهد: از یک‌سو تلاش برای تمرکز بر استان‌های دارای چالش مزمن و از سوی دیگر، استمرار شکاف میان مرکز و پیرامون. این تصویر می‌تواند مبنایی برای گفت‌وگوی کارشناسی درباره اصلاح شاخص‌های تخصیص، شفافیت بودجه‌ای و حرکت به‌سوی عدالت منطقه‌ای باشد؛ مسیری که بدون آن، توسعه متوازن همچنان در حد شعار باقی خواهد ماند.

لایحه+بودجه
 


نظرات

آخرین اخبار
روز ملی دامپزشکی با تقدیر از چهره‌های برتر گرامی داشته می‌شود
انتقال حسینی به پروجا زیر ذره‌بین حقوقی
ترامپ: اگر هرمز بسته شود، مذاکره‌کنندگان ایران به خانه برنمی‌گردند
فرودگاه کیش در مسیر بازگشت به فعالیت؛ صدور مجوز اولیه اعلام شد
پزشکیان: توسعه صنایع آب‌بر در مناطق کم‌آب کشور ممنوع!
کمبود معلم با جذب نیرو و بازنشستگان جبران می‌شود
ایران- بلژیک؛ یوزها در میدان نابرابر جام جهانی به دنبال شگفتی برابر بلژیک پرستاره
دعوت بسکتبالیست ایرانیِ ساکن آمریکا به تیم ملی
کریمیان: کیفیت فنی و رقم قرارداد در جذب بازیکن مهم است
عارف: اصلاحیه بودجه به مجلس ارسال می‌شود
آغاز نشست ایران و آمریکا با حضور میانجی‌ها در بورگن‌اشتوک
ایران چگونه از اهرم تنگه هرمز بهره می‌برد؟
هدف گرفتن مذاکرات با لودادن رازهای نظام
راز سه اعتراف؛ آنچه گفته شد و آنچه پنهان ماند
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت سیزدهم
جلسه سرنوشت ساز مدیران پرسپولیس با دراگان اسکوچیچ
پزشکیان: مخالفان توافق در همان مسیری حرکت می‌کنند که نتانیاهو می‌خواهد
احتمال تمدید رایگان بودن مترو و اتوبوس
سرمربی ساحل‌عاج: از آلمان چنین رفتاری انتظار نداشتیم
طباطبایی: اولویت هیئت مذاکره پایان تجاوز در لبنان است
علائم گرمازدگی و راه‌های پیشگیری با آن
افت 34 هزار واحدی شاخص کل در سایه سیگنال‌های جدید پولی
حمایت السیسی از اجرای تفاهم تهران–واشنگتن در قاهره
آماده‌باش مراکز درمانی برای پوشش خدمات سلامت در مراسم تشییع رهبر شهید
اطلاعیه مهم دانشگاه آزاد درباره امتحانات پایان‌ترم
علت عدم واریز حقوق برخی از بازنشستگان کشوری در خرداد 1405 اعلام شد
رانندگی خطرناک کودک 9 ساله با پراید در لرستان
یارانه نان وارد طرح کالابرگ می‌شود؟
زمان مصاحبه دکتری 1405 تغییر کرد
هشدار زلنسکی از حمله بزرگ؛ زیرساخت‌های انرژی در خط آتش
قیمت نقره امروز یکشنبه 31 خرداد 1405 / شمش نقره 100 گرمی 45 میلیون تومان شد + جدول
نوراینفو | قدیمی ترین کشورهای جهان
نوراینفو | افسردگی با ناراحتی چه فرقی دارد؟
فرانسوا انگلرت، برنده نوبل فیزیک درگذشت
مسئول ارشد فیفا: از تیم ملی ایران یاد بگیرید
تفاهم روی کاغذ و صف آرایی در میدان ؟! درباره حداقل کارهایی که می توانیم نکنیم...
دبیرکل جنبش ابتکار ملی فلسطین: تفاهم تهران–واشنگتن به نفع فلسطین است
قیمت سکه پارسیان امروز یکشنبه 31 خرداد 1405
عزاداری شب ششم محرم 1448 مسجد ولی عصر (عج) خوزستانی های مقیم تهران
آخرین آمار میزان حجم آب دریاچه ارومیه چقدر است؟
خداییان: بیش از 15 هزار پرونده تخلف اداری در 5 سال تشکیل شده است
پاداش صرفه‌جویی در آب؛ تخفیف 20 تا 30 درصدی قبوض
نورنما | سگ‌های رباتیک هم به جام جهانی آمدند
تمدید مهلت ارائه اظهارنامه مالیاتی
عارف: ان شاءالله مذاکرات به نتیجه می‌رسد
بن گویر: آتش‌بس با لبنان اشتباه بود
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 31 خرداد 1405
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 31 خرداد 1405 / بازار طلا وارد مسیر نزولی شد + جدول
60 روز پرچالش؛ از جنگ سایه تا جنگ مذاکره
جزئیات حادثه تلخ نشت گاز در اهواز