×
اجتماعی
شناسه خبر : 265265
تاریخ انتشار : شنبه 1404/10/06 ساعت 07:00
قند میوه و نوشابه سیستم ایمنی بدن را ضعیف می‌کند

قند میوه و نوشابه سیستم ایمنی بدن را ضعیف می‌کند

پژوهشگران دانشگاه وین دریافته‌اند که مصرف فروکتوز (قند رایج در میوه‌ها، نوشابه‌ها و مواد فرآوری‌شده) باعث می‌شود سلول‌های دفاعی خون بیش از حد به باکتری‌ها واکنش نشان دهند و التهاب خطرناکی ایجاد کنند. این کشف، رابطه پنهان بین رژیم غذایی شیرین و ضعف سیستم ایمنی بدن را آشکار می‌سازد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: وبگاه سای‌تِک‌دِیلی در گزارشی آورده است:

پزشکی نوین پیشرفت‌های چشمگیری داشته، اما عفونت‌های باکتریایی و ویروسی همچنان از عوامل اصلی مرگ‌ومیر در جهان محسوب می‌شوند. دانشمندان اکنون در حال بررسی این موضوع هستند که تغذیه می‌تواند در چگونگی مقابله بدن با این مهاجمان نقش داشته باشد یا خیر.

گروه پژوهشی از دانشگاه وین به سرپرستی پروفسور اینا برگهایم (Ina Bergheim) برای نخستین‌بار نشان داده است که مصرف فروکتوز (نوعی قند که به وفور در میوه‌ها، نوشیدنی‌های صنعتی و شیرینی‌ها یافت می‌شود) باعث می‌گردد تا گلبول‌های سفید کلیدی در خون (مونوسیت‌ها) واکنشی افراطی و مضر به سموم باکتریایی نشان دهند. این پژوهش که در نشریه معتبر ریداکس بایولوژی/ Redox Biology منتشر شده، نشان می‌دهد فروکتوز، تعداد گیرنده‌هایی را که این سموم را شناسایی می‌کنند افزایش می‌دهد و این امر می‌تواند التهاب را تشدید کند.

آزمایش روی دو قند: فروکتوز در مقابل گلوکز

برای درک تأثیر قندهای مختلف، پژوهشگران دو مطالعه کنترل‌شده روی بزرگسالان سالم انجام دادند. شرکت‌کنندگان نوشیدنی‌های شیرین‌شده با فروکتوز یا گلوکز (قند معمولی) مصرف کردند. نتایج مقایسه‌ای نشان داد که این دو قند، تأثیرات کاملاً متفاوتی بر سیستم ایمنی دارند. آزمایش‌های تکمیلی نیز روی سلول‌های ایمنی جداشده در محیط آزمایشگاه انجام شد.

سازوکار آسیب: چگونه فروکتوز سیستم هشدار را بیش ‌از حد حساس می‌کند؟

یافته کلیدی این بود که مصرف فروکتوز (برخلاف گلوکز) تعداد گیرنده‌های تی‌اِل‌آر۲/ TLR۲ را روی گلبول‌های سفید خون به طور چشمگیری افزایش می‌دهد. این گیرنده‌ها در حکم دوربین‌های امنیتی سلول هستند که وجود سموم باکتریایی را گزارش می‌کنند.

پروفسور برگهایم توضیح می‌دهد: با افزایش تعداد این دوربین‌های امنیتی، سلول‌های دفاعی حساسیت بیش ‌از حدی پیدا می‌کنند. سیستم هشدار در مواجهه با حتی مقدار اندکی سم باکتریایی، به صدا در می‌آید و پاسخ التهابی شدیدی به راه می‌افتد. این واکنش افراطی با ترشح مقدار زیادی از مواد التهابی مانند اینترلوکین‌۶ همراه است که در درازمدت به بافت‌های بدن آسیب می‌رساند.

پیامدهای مهم: از فرد سالم تا بیماران پرخطر

این پژوهش تأکید می‌کند که حتی مصرف کوتاه‌مدت و زیاد فروکتوز (مثلاً با نوشیدن چند قوطی نوشابه در روز) می‌تواند در افراد سالم نیز سیستم ایمنی را به سمت التهاب مزمن سوق دهد. این یافته به‌ویژه برای گروه‌های پر خطر مانند مبتلایان به دیابت نوع ۲ یا کبد چرب و کسانی که سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند، پر اهمیت است؛ زیرا در بدن این افراد، زمینه التهاب بالاست و مصرف فروکتوز می‌تواند مانند سوخت روی آتش عمل کند.

نگاه به آینده: آیا باید قند میوه را حذف کرد؟

پروفسور برگهایم نتیجه می‌گیرد: مدت‌هاست که قند، به‌ویژه فروکتوز موجود در نوشیدنی‌های شیرین و شیرینی‌ها، به افزایش خطر بیماری‌های متابولیک مانند چاقی و کبد چرب متهم است. یافته جدید ما نشان می‌دهد که این قند همچنین می‌تواند خط دفاعی بدن را دچار اختلال کند.

توصیه نهایی بر اساس این پژوهش، پرهیز از مصرف فروکتوز افزوده و صنعتی (به‌ویژه در نوشیدنی‌های شیرین، شیرینی‌ها و غذاهای فرآوری‌شده) است. مصرف میوه کامل به دلیل داشتن فیبر و سایر مواد مغذی، اثرات متفاوت و کم‌خطری دارد.

پژوهش‌های آینده باید مشخص کنند که این التهاب ناشی از فروکتوز، چگونه در درازمدت احتمال ابتلا به عفونت‌های جدی را افزایش می‌دهد.


نظرات

آخرین اخبار
خبر خوش به فرهنگیان؛ پرداخت حقوق زودتر از موعد
اسپانیا سفیر خود را از اسرائیل فراخواند
سردار تنگسیری: اجازه عبور از تنگه هرمز در اختیار ایران است
نمی‌گذاریم حتی یک لیتر نفت به نفع آمریکا و شرکای آنها از تنگه هرمز عبور کند
گزارش تصویری | احیای شب بیست و یکم ماه رمضان میدان تجریش
قیمت نفت برنت در 2 ماه آینده به بالای 95 دلار می‌رسد
پیام فرمانده هوافضای سپاه به ترامپ
متجاوزان آمریکایی و شرکایش حق عبور از تنگه هرمز را ندارند
اندونگ: با استقلال و ایران می‌مانم
تحلیل رسانه‌های آسیایی: جنگ آمریکا و اسرائیل تهدیدی برای ثبات منطقه است
گوگل عامل‌های هوش مصنوعی به پنتاگون می‌دهد
حمله دشمن آمریکایی صهیونیستی به دو شناور در اسکله جزیره هرمز
مهلت ارسال اطلاعات دفاتر تجاری الکترونیکی تمدید شد
آغاز موج سی ونهم عملیات وعده صادق 4 با یاد و نام شهدای اقتدار علیه اهداف آمریکا در منطقه
حادثه برای کشتی تایلندی در تنگه هرمز
اکونومیست: آمریکا قدرت محافظت از کشتی‌ها در تنگه هرمز را ندارد
قلعه نویی: شهادت دختران لکه سیاهی بر شعارهای دشمنان است
اختلاف میان تل آویو و واشنگتن بر سر جنگ ایران
تهران تا شنبه بارانی است
اذعان مقام صهیونیست: حملات حزب‌الله خواب و امنیت را از اسرائیل گرفته است
تاجگردون: در تلاشیم بودجه در موعد مقرر ابلاغ شود
اردوغان: جنگ علیه ایران باید متوقف شود
حمله به 19734 ساختمان غیرنظامی/ نقاط امن خانه را به کودکان آموزش دهید
رحیمی: تجاوز به ایران نقض فاحش منشور ملل متحد و کنوانسیون حقوق کودک است
کولیوند : نگرانی درخصوص تهیه دارو و تجهیزات وجود ندارد
آمریکا 330 میلیون دلار پهپاد در تجاوز به ایران از دست داد
نشریه گلوبس: مقابله با موشک‌های ایران رویاپردازی است
بررسی ایرادات شورای نگهبان در لایحه بودجه 1405 در کمیسیون تلفیق
وداع باشکوه پایتخت با سرداران شهید رمضان
آغاز مرحله تکمیلی فروش اینترنتی ایران‌خودرو از روز 24 اسفندماه
نبردِ آزادی یا پوششِ تجاوز؟
موج بعدی ضربات اقتصادی به متحدان آمریکا در راه است
در رایزنی بن فرحان با همتایان آلمانی و آمریکایی چه گذشت؟
خودمراقبتی در شرایط جنگ مثل اکسیژن، ضروری است
کشف پنج تن مرغ تاریخ‌گذشته در اهواز
نفتالی بنت ترکیه را تهدید کرد
یکی از ساختمان‌های بانک سپه هدف حمله موشکی قرار گرفت
بارش باران و مه‌گرفتگی در محورهای 7 استان کشور
هشدار 4 ماه قبل دریاسالار شهید علی شمخانی در خصوص قدرت راهبردی دریایی ایران
کشتار دانش‌آموزان ایرانی، خاطرات جنایات آمریکا در ویتنام و عراق را زنده کرد
ستاد ترخیص پلیس راهور تهران بزرگ در ایام تعطیل و جنگ رمضان فعال است
نظارت مستمر بر محاکم طی ایام جنگ تحمیلی ضروری است
اینفانتینو : ترامپ از حضور ایران در جام جهانی استقبال کرد
دستمزد کارگران به تورم واقعی نزدیک خواهد شد
علی شمخانی؛ فرمانده‌ای که با غیرت، تاریخ را رقم زد
شست‌وشوی رایگان خودروهای شهروندان پس از آلودگی ناشی از آتش‌سوزی
نگرانی مردم آمریکا از جنگ و شکست کاخ سفید در اقناع افکار عمومی
چین: جنگ علیه ایران نباید اتفاق می‌افتاد
4 زخمی در اصابت 2 پهپاد به نزدیکی فرودگاه دوبی
قالیباف: مرگ در بستر شایسته مجاهدت سرداران شهید رمضان نبود