×
اقتصادی
شناسه خبر : 265088
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/10/04 ساعت 20:22
قطب‌نمای دولت در سال 1405 روی کدام میدان ایستاده است؟

نورنیوز گزارش می دهد؛

قطب‌نمای دولت در سال 1405 روی کدام میدان ایستاده است؟

لایحه بودجه 1405 تصویری روشن از اولویت‌های دولت ارائه می‌دهد؛ از صدرنشینی وزارت بهداشت با 800 همت تا سهم حداقلی وزارت نفت و امور خارجه در انتهای جدول.

نورنیوز-گروه اقتصادی: لایحه بودجه سال ۱۴۰۵، بیش از آنکه صرفاً یک سند مالی باشد، آیینه‌ای از جهت‌گیری‌های کلان دولت در حوزه حکمرانی، رفاه اجتماعی، امنیت، توسعه و دیپلماسی است. بررسی ارقام اختصاص‌یافته به وزارتخانه‌ها نشان می‌دهد که دولت در سال پیش‌رو، تمرکز اصلی خود را بر حوزه‌های اجتماعی، معیشتی و خدمات عمومی گذاشته و در مقابل، برخی حوزه‌های راهبردی با حداقل منابع مالی اداره خواهند شد.

در صدر جدول بودجه‌ای، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اختصاص ۸۰۰ همت قرار دارد. این رقم، جایگاه بی‌رقیب نظام سلامت در اولویت‌های دولت را نشان می‌دهد؛ به‌ویژه در شرایطی که فشارهای اقتصادی، افزایش هزینه‌های درمان و مطالبات انباشته حوزه سلامت، نیاز به تزریق منابع گسترده را توجیه‌پذیر کرده است. افزایش بودجه بهداشت را می‌توان تلاشی برای ارتقای پوشش درمانی و پاسخ به چالش‌های ساختاری این بخش دانست.

در رتبه‌های بعدی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با ۵۵۱ همت و وزارت آموزش و پرورش با ۴۸۹ همت قرار گرفته‌اند. این دو وزارتخانه، مستقیماً با زندگی روزمره میلیون‌ها خانوار ایرانی سروکار دارند؛ از پرداخت مستمری و یارانه گرفته تا مدیریت بزرگ‌ترین بدنه نیروی انسانی دولت. سهم بالای این دو بخش نشان می‌دهد که دولت همچنان بر کنترل تبعات اجتماعی و اقتصادی بحران‌های معیشتی تمرکز دارد.

وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با ۳۰۲.۵ همت در جایگاه چهارم ایستاده است. این رقم، ضمن حفظ جایگاه دفاعی کشور، حاکی از تداوم سیاست بازدارندگی و توجه به امنیت ملی در چارچوبی کنترل‌شده و قابل پیش‌بینی است؛ نه جهشی چشمگیر و نه کاهش معنادار.

در میانه جدول، وزارتخانه‌هایی چون علوم (۱۴۲.۷ همت)، راه و شهرسازی (۱۲۲.۹ همت)، نیرو (۱۱۰.۶ همت) و اقتصاد (۹۴.۵ همت) قرار دارند. این بخش‌ها نقش پیشران در توسعه زیرساختی، انرژی، تولید و ثبات اقتصادی دارند، اما ارقام آن‌ها نشان می‌دهد که توسعه، بیش از آنکه شتابان باشد، محتاطانه و تدریجی دنبال می‌شود.

در بخش پایینی جدول، کاهش چشمگیر بودجه برخی وزارتخانه‌ها قابل تأمل است. وزارت نفت با تنها ۷۵۰ میلیارد تومان، در کف بودجه‌ای قرار گرفته که با نقش راهبردی این وزارتخانه در درآمدزایی ارزی کشور، تناقض‌آمیز به نظر می‌رسد. این موضوع می‌تواند ناشی از ساختار خاص درآمد–هزینه نفت یا انتقال بخش عمده منابع آن به ردیف‌های فرابودجه‌ای باشد.

همچنین وزارت امور خارجه با ۶.۵ همت، میراث فرهنگی با ۷.۵ همت و فرهنگ و ارشاد اسلامی با حدود ۱۵ همت، در زمره کم‌بودجه‌ترین نهادهای دولتی قرار دارند. این ارقام، پرسش‌هایی جدی درباره جایگاه دیپلماسی، قدرت نرم و هویت فرهنگی در سیاست‌گذاری کلان کشور ایجاد می‌کند؛ به‌ویژه در شرایطی که چالش‌های منطقه‌ای و جنگ روایت‌ها اهمیت فزاینده‌ای یافته‌اند.

در مجموع، بودجه ۱۴۰۵ نشان‌دهنده دولتی است که اولویت خود را بر مدیریت اجتماعی، سلامت و رفاه گذاشته و در مقابل، توسعه فرهنگی، دیپلماسی و برخی حوزه‌های راهبردی را با حداقل منابع اداره می‌کند. این چینش بودجه‌ای، پیامدهای سیاسی، اجتماعی و حتی امنیتی خود را در طول سال آینده به‌تدریج آشکار خواهد کرد.


نظرات

آخرین اخبار
وزیر کشور: امنیت مرزهای کشور تامین است
واریز مستمری اسفندماه مددجویان کمیته امداد
آغاز سی و پنجم موج عملیات وعده صادق4 با شلیک موشک‌های راهبردی فتاح، عماد، خیبر و قدر
مقاومت یک تانک مرکاوا را منهدم کرد
سناتور آمریکایی: جنگ با ایران هدر دادن روزانه یک میلیارد دلار است
واشنگتن به دنبال طرح صلح سه‌جانبه میان لبنان، سوریه و اسرائیل
درگیری ایران جهانی می‌شود
تا زمان شکست ترامپ، ایران به مبارزه ادامه می‌دهد
هزینه مراکز روزانه، نگهداری فرزندان بهزیستی واریز شد
سردار شکارچی: آمریکایی‌ها از مردم منطقه به عنوان سپر انسانی استفاده می‌کنند
انهدام بیش از 100 پهپاد و اف-15 آمریکا و رژیم صهیونیستی
تل‌آویو توانمندی‌های ایران را دست کم گرفته بود
نورنما | شهادت مولای متقیان علی (ع) تسلیت‌باد
ادعای ترامپ: ممکن است با ایران گفتگو کنم!
وزیر جنگ آمریکا: روسیه در جنگ با ایران دخالت نکن
تبریک مقامات خارجی در پی انتخاب رهبر جدید انقلاب
تعطیلی مدارس و دور کاری اجباری؛ نتیجه افزایش شدید قیمت نفت
پیش‌بینی بارش باران در 28 استان کشور
ساعت کاری مراکز معاینه فنی شهر تهران اعلام شد
تولید روغن نباتی فله ممنوع شد
محسنی اژه‌ای: از هر نقطه‌ای به کشورمان تجاوز شود پاسخ درخور می‌دهیم
حملات جدید آمریکایی- صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/انهدام پهپاد هرون TP اسرائیلی
بیانیه ها و پیام های بیعت با آیت‌الله سیدمجتبی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران
پزشکیان: ‏ویرانگران آمده‌اند و رفته‌اند، ایران مانده است
بازدید رئیس مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه از دادسرا و دادگاه انقلاب
بلومبرگ: تولید نفت اعراب خلیج فارس کاهش یافته است
ترامپ در حال تکرار اشتباه کارتر درباره ایران و نفت است
چین خطاب به آمریکا: در امور داخلی ایران دخالت نکنید
کنعانی‌زادگان: حمله متجاوزان به مدرسه میناب جهان را در شوک فرو برد
حردانی: حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی نامش جنایت است
میزان موفقیت حملات موشکی و پهپادی ایران بیش از 90 درصد است
بارزانی: اربیل هرگز عامل خطر علیه ایران و منطقه نخواهد بود
شرایط محورهای کوهستانی زمستانی شد؛ مسافران مراقب باشند/چالوس و کندوان یکطرفه شد
شناسایی و بازداشت 30 جاسوس دشمن صهیونی - آمریکایی
عارف: کالاهای اساسی به‌اندازه کافی موجود است
پیکر شهدای ناو دنا به زودی به کشور منتقل می شوند
استان‌های مسافرپذیر در اولویت تامین کالا
بیانیه سپاه درباره مراسم تشییع پیکر مطهر فرماندهان شهید
کارلسون: این کشور دیگر ارزش جنگیدن ندارد
نویسنده ایتالیایی: جنایات هولناک علیه غیرنظامیان، کودکان ومراکز پزشکی را محکوم می کنم+فیلم
هدف قرار دادن عمدی غیرنظامیان و زیرساخت‌های حیاتی جنایت علیه بشریت است
مقامات رژیم صهیونیستی با افزایش بودجه جنگ موافقت کردند
سردبیر مارکس: حمله پست به ایران وجدان همه ملت‌های جهان را جریحه‌دار کرد
حقوق اسفندماه مستمری‌بگیران صندوق روستائیان واریز شد
برای کاهش اثر آلاینده‌های سمی ناشی از آتش‌سوزی و انفجار چه کنیم؟
وزیر ورزش از بازگشت تیم فوتبال بانوان به ایران خبر داد
جنگ با ایران پایان امپراتوری آمریکا را به‌دنبال دارد
نورنما | مگه نگفته بودن که فقط...!
بحران انرژی به فیلیپین رسید
وقوع انفجار جدید در تل‌آویو با موشک های ایرانی