×
اجتماعی
شناسه خبر : 265040
تاریخ انتشار : جمعه 1404/10/05 ساعت 03:00
مانع اصلی ترک سیگار در ایران، آموزش ناکافی داروسازان است

مانع اصلی ترک سیگار در ایران، آموزش ناکافی داروسازان است

پژوهشی جدید نشان می‌دهد که داروسازان ایرانی نگرش مثبتی به مشاوره ترک سیگار دارند، اما نبود آموزش رسمی کافی و عدم استقبال بیماران، مانع اصلی فعال شدن نقش کلیدی آن‌ها در مبارزه با دخانیات است.

نورنیوز_ گروه اجتماعی : محققان در پژوهشی جدید به اهمیت نقش داروسازان در کمک به ترک سیگار اشاره نموده و تلاش کرده‌اند بدانند که این قشر تا چه حد برای ارائه مشاوره و حمایت از افراد سیگاری آماده است و چه موانعی سر راه آن‌ها قرار دارد.

در سال‌های اخیر، مصرف دخانیات به یکی از مهم‌ترین چالش‌های سلامت عمومی در جهان و ایران تبدیل شده است. هر سال میلیون‌ها نفر در اثر بیماری‌هایی که مستقیماً یا غیرمستقیم با مصرف سیگار مرتبط هستند جان خود را از دست می‌دهند. این آمار تنها یک عدد صرف نیست، بلکه گویای رنج خانواده‌ها، فشار اقتصادی بر نظام سلامت و کاهش کیفیت زندگی افراد است. مطالعات جهانی نشان داده‌اند که از هر دو نفر سیگاری طولانی مدت، یک نفر در نهایت به دلیل مصرف دخانیات فوت می‌کند و عمر فرد سیگاری حدود ده سال کمتر از فرد غیرسیگاری است. بررسی‌ها همچنین نشان می‌دهند که بسیاری از افراد سیگاری خواهان ترک سیگار هستند اما تنها تعداد کمی از آن‌ها موفق می‌شوند. نبود دسترسی کافی به خدمات حمایتی، ناآگاهی از روش‌های ترک و نبود انگیزه کافی از دلایل اصلی این شکست‌ها است. در ایران نیز با توجه به شیوع قابل توجه سیگار، موضوع ترک دخانیات به یک ضرورت مهم در سیاست‌های سلامت کشور تبدیل شده است.

در چنین شرایطی نقش داروسازان اهمیت خاصی پیدا می‌کند. داروسازان در خط مقدم تماس با بیماران قرار دارند و بسیاری از افراد سیگاری در مسیر تهیه داروهایشان به صورت مداوم به داروخانه‌ها مراجعه می‌کنند. این موضوع فرصت ارزشمندی ایجاد می‌کند تا داروسازان بتوانند اطلاعات لازم درباره روش‌های ترک، محصولات بدون نسخه مخصوص ترک سیگار و نکات انگیزشی را به بیماران منتقل کنند. بررسی تجربه کشورهایی مانند کانادا نشان می‌دهد که هنگامی که داروسازان آموزش کافی داشته باشند، می‌توانند در کاهش مصرف دخانیات نقش بزرگی ایفا کنند. اما در ایران پرسش مهمی این است که آیا داروسازان دانش و آمادگی لازم را دارند و تا چه حد در عمل وارد این حوزه می‌شوند.

در همین راستا، مهدی محمدی استادیار گروه داروسازی بالینی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی البرز همراه با سه همکار خود و با همکاری دانشگاه علوم پزشکی ایران، پژوهشی را برای بررسی وضعیت دانش، نگرش و عملکرد داروسازان ایرانی درباره ترک سیگار انجام داده‌اند.

در این مطالعه مقطعی، پرسشنامه‌ای شامل ۳۰ سؤال طراحی شده و در فضای مجازی میان داروسازان سراسر کشور منتشر شد تا به صورت داوطلبانه آن را تکمیل کنند. پرسش‌ها موضوعاتی مانند سن، جنسیت، میزان دانش درباره روش‌های ترک، نگرش نسبت به اهمیت مشاوره ترک سیگار، عملکرد واقعی داروسازان، موانع موجود و میزان آموزش‌های دریافتی را بررسی می‌کرد. این روش باعث شد نمونه‌ای متنوع از دیدگاه‌ها گردآوری شود.

طبق یافته‌ها، از ۳۶۴ داروساز شرکت کننده بیش از نیمی از آن‌ها از سطح دانش خوب درباره روش‌های ترک سیگار برخوردار بودند. نگرش عمومی داروسازان نسبت به کمک به بیماران سیگاری مثبت بود و کسانی که دانش بیشتری داشتند نگرش بهتری نیز نشان دادند. مردان و افراد مسن تر هم دیدگاه مثبت تری داشتند. با این حال دو مانع مهم خودنمایی می‌کرد. نخست استقبال کم بیماران از توصیه‌های ترک سیگار و دوم آموزش ناکافی داروسازان. این دو عامل باعث می‌شد بخش زیادی از قابلیت‌های داروسازان در این زمینه بالفعل نشود.

این پژوهش نشان داد که ارائه مشوق‌های اقتصادی و همچنین برگزاری دوره‌های آموزشی رسمی می‌تواند عملکرد داروسازان را در ارائه خدمات ترک سیگار تقویت کند. بسیاری از داروسازان معتقد بودند که مشاوره ترک سیگار درآمد قابل توجهی برای آنان ندارد و همین موضوع انگیزه آن‌ها را کاهش می‌دهد. از سوی دیگر، کسانی که تجربه آموزش رسمی داشتند اعتماد به نفس بیشتری در مدیریت موارد ترک سیگار داشتند.

بر اساس این یافته‌ها، نتایج ایران در برخی موارد با پژوهش‌های بین المللی هماهنگ است. در بسیاری از کشورها داروسازان نگرش مثبتی نسبت به ترک سیگار دارند اما عملکرد آن‌ها همیشه به سطح مطلوب نمی‌رسد. نبود زمان کافی، شلوغی داروخانه‌ها و فقدان فضای مناسب برای مشاوره از دلایل تکراری این مشکل در کشورهای مختلف است.

در این پژوهش نیز بسیاری از داروسازان اشاره کردند که آموزش‌های موجود، مانند وبینارهای کوتاه، پاسخگوی نیازهای واقعی نیست و دوره‌های جامع تر ضروری است. همچنین مشخص شد آشنایی داروسازان با برخی محصولات کمتر رایج مانند اسپری نیکوتین محدود است و باید در آموزش‌های آینده به این موضوع پرداخته شود.

لازم به ذکر است که این نتایج علمی در «مجله علوم پزشکی رازی» وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران منتشر شده‌اند. انتشار این پژوهش در یک نشریه معتبر دانشگاهی نشان می‌دهد که نقش داروسازان در کنترل مصرف دخانیات موضوعی جدی و نیازمند توجه سیاستگذاران سلامت است.

 


اخبار مرتبط
آیا دود سیگار الکترونیکی هم خطرناک است؟
یکشنبه 1404/11/12 ساعت 06:00
آیا دود سیگار الکترونیکی هم خطرناک است؟
سیگارهای الکترونیکی یا ویپ‌ها می‌توانند بخارهایی را به صورت ابرهای معطر منتشر کنند و خطرات سلامتی ناشی از استنشاقِ این بخار هنوز به طور کامل شناخته‌شده نیست.
هشدار سازمان غذا و دارو درباره داروی تاریخ‌گذشته
چهارشنبه 1404/10/10 ساعت 11:58
هشدار سازمان غذا و دارو درباره داروی تاریخ‌گذشته
سخنگوی سازمان غذا و دارو با تاکید بر ایمنی مصرف‌کنندگان اعلام کرد «هیچ دارویی پس از تاریخ انقضا نباید مصرف شود». محمد هاشمی گفت تاریخ انقضا بر پایه مطالعات علمی تعیین می‌شود و مصرف داروی تاریخ‌گذشته می‌تواند اثربخشی را کاهش داده و سلامت را به خطر اندازد.
بلایی که مصرف خودسرانه ویتامین‌ها سر آدم می‌آورد
چهارشنبه 1404/10/10 ساعت 06:00
بلایی که مصرف خودسرانه ویتامین‌ها سر آدم می‌آورد
محققان درباره مصرف بی‌رویه و خودسرانه انواع ویتامین‌ها بدون تجویز پزشک یا متخصص تغذیه هشدار جدید دادند؛ چرا که عوارض جبران‌ناپذیری روی بدن میگذارند؛ از آسیب‌های کبدی و کلیوی گرفته تا اختلالات عصبی، قلبی و هورمونی.
نظرات

آخرین اخبار
شمارش معکوس برای محدودیت برقی پرمصرف‌ها
چطور با یک کد پیامکی بدهکارِ میلیاردها تومان وام دیگران می‌شویم؟
بیماری خاموشی که چشم‌ها آن را فاش می‌کنند
جهان به نقطه بحرانی انرژی رسید
دستان «مادر» دوباره جان گرفت
چرا معرفی نمایندگان فوتبال ایران به آسیا به کلاف سردرگم تبدیل شد؟
10 کشته و مفقود در پی باران‌های سیل‌آسا در 8 استان چین
پایان رایگان بودن عمومی مترو و اتوبوس در تهران/چه کسانی بلیت مجانی می‌گیرند؟
فرصت دوباره برای ثبت‌نام ایران‌خودرو + نوع خودروها و لینک ثبت نام
نحوه برگزاری امتحانات پایان سال ابتدایی‌ها اعلام شد
پیش‌بینی وزیر دفاع پاکستان: جنگ دوباره آغاز نخواهد شد
سقوط قیمت نفت پس از سیگنال‌های دیپلماتیک کاخ سفید
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول قیمت ها
آمریکا هنوز آماده جام جهانی 2026 نیست!
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 29 اردیبهشت ؛ بازگشت به کانال 170 هزار تومانی+ جدول
افشاگری رسانه عبری از دیگر سفرهای محرمانه نتانیاهو
فردا بلیت سینما برای چه کسانی رایگان است؟
پزشکیان: حمایت‌های معیشتی باید هدفمند باشد/ مدیریت مصرف یک ضرورت ملی است
نورنما | نفس گیرترین نقطه اورست اینجاست
شرط بازگشایی نماد شرکت‌های آسیب‌دیده در بورس اعلام شد
مرزبانان در سنگرهای انفرادی دست به ماشه آماده‌اند
پشت‌پرده بی‌اعتمادی بن‌سلمان به ترامپ/ چرا عربستان به دنبال ائتلاف جدید با ایران است؟
عملیات انهدام مهمات در قم/ شهروندان نگران نباشند
شمارش معکوس برای حراج 147/تالار شمش طلا از ساعت 14 امروز باز می‌شود
پیام اختصاصی رهبر معظم انقلاب به خانواده شهدای آملی جنگ رمضان
فرودگاه امام (ره) دوباره 24 ساعته شد
واقعیت نگران‌کننده پشت پرده ذخایر سدهای کشور
سقف حقوق و پاداش کارکنان دولت تغییر کرد
محور پکن-مسکو مستحکم‌تر از همیشه
ضرب‌شست دادستانی به فراریان مالیاتی/ وصول 139 همت از مطالبات دولتی
قیمت گوشت قرمز امروز 29 اردیبهشت 1405 + جدول
قیمت طلای جهانی امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 / اونس طلا تقویت شد
چگونه با وثیقه سهام وام 200 میلیون تومانی بگیریم؟ +جزئیات
هزینه جنگ علیه ایران برای آمریکا از 85 میلیارد دلار فراتر رفت
سرلشکر عبداللهی: نیروهای مسلح دست بر ماشه و آماده‌تر از همیشه‌اند
ریانووستی: توان دفاعی ایران برای هر سناریویی آماده است
نوراینفو | با خواب آلودگی بهاری چه کنیم ؟
اجرای طرح ترافیک فعلا با شیوه سال گذشته
ادامه وضعیت قابل قبول کیفیت هوا در تهران
بازداشت دو عنصر نفوذی که در پوشش خبرنگار جاسوسی می کردند
عوارض خطرناک تزریق بی‌رویه سرم از تشنج تا اِدم مغزی
عقب‌نشینی فلزات گرانبها در بازارهای جهانی
اعتراف رسانه‌های عبری به تغییر تاکتیک حزب‌الله/گذار به جنگ چریکی و آغاز مرحله فرسایشی
طرح حذف تیم ملی ایران توسط آمریکا شکست خورد
کدام ازدواج‌ها بیشتر در معرض طلاق هستند؟
ایران و آمریکا؛ توافق یا جنگ؟
مارکوس رشفورد، شاگرد آقای خاص می‌شود؟
ادامه مذاکرات، مانع جنگ
آیا ترامپ ماشه جنگ با کوبا را می‌چکاند؟
آغاز واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی از امروز +احکام جدید تا پانزدهم خرداد صادر می شود