×
بین الملل
شناسه خبر : 264960
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/10/04 ساعت 10:22
ونزوئلا ؛ تقابل حقوق بین الملل  با زور

هادی اسکندری :

ونزوئلا ؛ تقابل حقوق بین الملل با زور

اظهارات اخیردونالدترامپ درباره ونزوئلا و همزمانی آن بااقدامات نظامی ایالات متحده درمنطقه کارائیب،باردیگر این واقعیت تلخ را یادآوری می‌کندکه درسیاست جهانی،حقوق بین‌الملل هنوز هم دربرابر قدرت‌های بزرگ شکننده است.آنچه امروز علیه ونزوئلا جریان دارد،صرفاً اختلافی سیاسی یا اقتصادی نیست،بلکه نمونه‌ای آشکارازعبور یک‌جانبه ازقواعد الزام‌آورنظم حقوقی بین‌المللی است.

نورنیوز- گروه بین الملل: آمریکا طی هفته‌های گذشته با ادبیاتی صریح از «محاصره کامل» ونزوئلا سخن گفته و در عمل نیز با استقرار نیروهای نظامی، توقیف کشتی‌ها و تهدید به گسترش عملیات، سطح تقابل را به مرحله‌ای رسانده که دیگر نمی‌توان آن را صرفاً تحریم اقتصادی نامید. در حقوق بین‌الملل، محاصره دریایی همواره به‌عنوان یکی از مصادیق استفاده از زور شناخته شده است؛ اقدامی که تنها در شرایط استثنایی و با مجوز شورای امنیت سازمان ملل می‌تواند مشروع تلقی شود.
منشور ملل متحد به‌صراحت هرگونه تهدید یا استفاده از زور علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی دولت‌ها را ممنوع کرده است. این قاعده، نه توصیه‌ای اخلاقی، بلکه تعهدی حقوقی و الزام‌آور برای همه دولت‌ها، به‌ویژه قدرت‌های بزرگ، محسوب می‌شود. با این حال، در پرونده ونزوئلا هیچ قطعنامه‌ای از شورای امنیت وجود ندارد که اقدامات آمریکا را توجیه کند و ادعاهای مطرح‌شده نیز در سطحی نیست که بتوان آن‌ها را ذیل مفهوم «دفاع مشروع» قرار داد.
توجیه‌هایی نظیر مبارزه با قاچاق مواد مخدر یا مقابله با تهدیدات امنیتی، اگرچه در ظاهر جذاب به نظر می‌رسند، اما در چارچوب حقوق بین‌الملل نمی‌توانند مجوز اعمال زور علیه یک دولت مستقل باشند. دفاع مشروع تنها در پاسخ به حمله مسلحانه واقعی و فوری معنا پیدا می‌کند، نه بر اساس پیش‌بینی، سوءظن یا اختلافات سیاسی.
از منظر حقوق بین‌الملل دریاها نیز توقیف یا بازرسی کشتی‌ها، به‌ویژه کشتی‌های دارای پرچم کشورهای ثالث، بدون مجوز بین‌المللی نقض اصل آزادی کشتیرانی است. تبدیل تحریم اقتصادی به کنترل نظامی مسیرهای تجاری، عملاً به معنای انتقال بحران از حوزه امنیتی و نظامی به حوزه اقتصادی است؛ انتقالی که پیامدهای آن می‌تواند فراتر از ونزوئلا، کل منطقه را بی‌ثبات کند.
نکته نگران‌کننده‌تر، همزمانی این اقدامات با ادبیاتی است که بوی تغییر رژیم می‌دهد. حقوق بین‌الملل اصل عدم مداخله در امور داخلی دولت‌ها را به‌عنوان یکی از قواعد بنیادین خود به رسمیت شناخته است. هیچ دولتی، حتی با ادعای دفاع از دموکراسی یا حقوق بشر، مجاز نیست با فشار نظامی یا محاصره اقتصادی، ساختار سیاسی کشور دیگری را هدف قرار دهد.
تجربه‌های مشابه در دهه‌های گذشته نشان داده است که چنین سیاست‌هایی بیش از آنکه دولت‌ها را تضعیف کند، مردم عادی را تحت فشار قرار می‌دهد. کمبود دارو، غذا و انرژی، نخستین پیامدهای محاصره و فشار حداکثری است؛ پیامدهایی که از منظر حقوق بشر و مسئولیت بین‌المللی دولت‌ها قابل اغماض نیست.
پرونده ونزوئلا یک بار دیگر این پرسش اساسی را مطرح می‌کند:«اگر قواعد حقوق بین‌الملل تنها برای دولت‌های ضعیف الزام‌آور باشد و قدرت‌های بزرگ بتوانند هر زمان که بخواهند از آن عبور کنند، چه چیزی از نظم حقوقی جهانی باقی می‌ماند؟» سکوت یا واکنش‌های محتاطانه نهادهای بین‌المللی در برابر چنین اقدامات آشکاری، خطر عادی‌سازی نقض حقوق بین‌الملل را افزایش می‌دهد.
ایالات متحده همواره خود را مدافع نظم مبتنی بر قانون معرفی کرده است، اما این ادعا تنها زمانی معنا دارد که در عمل نیز به همان قواعد پایبند باشد. عبور از منشور ملل متحد و توسل به منطق زور، حتی اگر در کوتاه‌مدت منافع سیاسی به همراه داشته باشد، در بلندمدت اعتبار نظام بین‌الملل و اعتماد جهانی را تضعیف می‌کند.
در این میان، تجربه جمهوری اسلامی ایران به‌روشنی نشان می‌دهد که قانون‌گریزی آمریکا امری موردی یا استثنایی نیست. ایران سال‌ها پیش درباره نقض تعهدات حقوقی، خروج یک‌جانبه از توافق‌های بین‌المللی و توسل آشکار ایالات متحده آمریکا به زور هشدار داده بود؛ هشدارهایی که آن زمان جدی گرفته نشد. امروز، رفتار آمریکا در قبال ونزوئلا بار دیگر ثابت می‌کند که بی‌اعتنایی به حقوق بین‌الملل به یک پرونده یا یک کشور محدود نمی‌ماند، بلکه به الگویی تکرارشونده تبدیل شده است. این همان مسیری است که با تضعیف قانون، نظم بین‌المللی را به‌سوی بی‌ثباتی و ناامنی فراگیر سوق می‌دهد.
ونزوئلا شاید امروز هدف این سیاست باشد، اما پیامدهای این رویکرد محدود به یک کشور نخواهد ماند. تضعیف حقوق بین‌الملل، در نهایت به زیان همه دولت‌هاست؛ حتی همان‌هایی که امروز خود را در جایگاه قدرت می‌بینند.


خراسان
اخبار مرتبط
تمرکز آمریکا بر تشدید تحریم و فشار اقتصادی علیه ونزوئلا است
پنج‌شنبه 1404/10/04 ساعت 17:25
تمرکز آمریکا بر تشدید تحریم و فشار اقتصادی علیه ونزوئلا است
یک مقام آمریکایی به الجزیره اعلام کرد که واشنگتن در دو ماه آینده تمرکز اصلی خود را بر اجرای «قرنطینه» نفتی ونزوئلا و اعمال فشار اقتصادی خواهد گذاشت، در حالی که گزینه نظامی به قوت خود باقی است.
پوتین به مادورو: روسیه کنار شما ایستاده است
پنج‌شنبه 1404/10/04 ساعت 12:02
پوتین به مادورو: روسیه کنار شما ایستاده است
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، در پیامی رسمی به نیکلاس مادورو، تأکید کرد که مسکو به‌طور راسخ در کنار ونزوئلا ایستاده و آماده ادامه همکاری نزدیک در حوزه‌های دوجانبه و بین‌المللی است. این پیام در شرایط تشدید محاصره نفتی آمریکا علیه کاراکاس صادر شد.
حرکت جدید کاخ سفید برای تمرکز بر «قرنطینه» ونزوئلا
پنج‌شنبه 1404/10/04 ساعت 09:32
حرکت جدید کاخ سفید برای تمرکز بر «قرنطینه» ونزوئلا
یک مقام آمریکایی از دستور کاخ سفید به نیروهای نظامی این کشور برای تمرکز بر اجرای «قرنطینه» ونزوئلا خبر داد. این تصمیم در حالی اتخاذ شده که واشنگتن هم‌زمان بر تشدید فشارهای اقتصادی و تحریم‌های نفتی علیه دولت مادورو تأکید دارد.
نظرات

آخرین اخبار
راز موفقیت 5 صبح بیدار شدن نیست / پایان دوران «جغدهای شب» و «پرندگان سحرخیز»
چگونه دنیای مجازی عزت‌نفس نوجوانان را شکار می‌کند؟
راز «سیاره صورتی» فاش شد؛ کشف ابرهای نمکی در جَو یک جهان مرموز
راز تنبلی تنبل ها کشف شد
علائم گرمازدگی را جدی بگیرید؛ چه زمانی باید با اورژانس تماس گرفت؟
حادثه در جنوب شرقی بندری عمان
ادعای ارتش صهیونیستی درباره هدف قرار دادن نیروهای حزب‌الله
واکنش حماس به بیانیه واشنگتن و اعراب
شکاف عمیق در ساختار امنیتی صهیونیست‌ها
مازندران در انتظار سامانه بارشی جدید؛ شنا در دریای خزر ممنوع
بازی‌های امشب جام جهانی 2026؛ ساعت بازی آلمان، هلند و ژاپن
واکنش صریح ایتالیا :ما در جنگ ایران مشارکت نداشتیم
جادوی تاکتیکی در خدمت آلمان/پایان طلسم 10 ساله ژرمن ها با ناگلزمان
پشت‌پرده تغییرات نظامی رژیم صهیونیستی در جبهه لبنان؛ تخلیه یا جابه‌جایی؟
پاسخ تأمین اجتماعی به ابهامات متناسب‌سازی بازنشستگان+ نحوه اعتراض
ستاره 80 میلیون یورویی که با دعای مادرش می‌جنگد؛ راز شماره 6 اکوادور چیست؟
روسیه: توافق ایران و آمریکا باید در شورای امنیت تصویب شود
ایران 0 - 3 آمریکا ؛شاگردان پیاتزا حریف قدرت سوم جهان نشدند
نورویدئو | وقتی جنگ نتیجه نداد؛ ترامپ در جست‌و‌جوی پیروزی روی کاغذ
فردا دیدار سرنوشت‌ساز پرسپولیس و چادرملو برای سهمیه آسیا
چراغ سبز اعراب به تفاهم ایران و آمریکا؛ جزئیات بیانیه راهبردی شورای همکاری
حسرت 100 ساله برای 127 کشور؛ کدام تیم‌ها هرگز به جام جهانی نرسیده‌اند؟
پزشکیان: کشور امام حسینی نباید جایگاه فقر، گرسنگی و تبعیض باشد
رونمایی از هفتمین نخست وزیر انگلیس
ایتالیا خبر در اختیار گذاشتن پایگاه برای حمله به ایران را تکذیب کرد
گزارش تصویری| عزاداری عاشورای حسینی در سراسر کشور
مستند تاریخچه انستیتو پاستور ؛ روایت یک قرن بالندگی
آماده باش حشد الشعبی و نیروهای امنیتی درپی انفجار انبار مهمات
بیانیه حماس علیه طرح کوچ اجباری
تنش در نزدیکی تنگه هرمز / نفتکش‌ها تغییر مسیر دادند
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت هفدهم
عراقچی: ایران آماده کمک به مردم زلزله زده ونزوئلا است
اعترافی که تکذیب شد؛ یا تکذیبی که اعتراف بود؟
تداوم هماهنگی‌های تهران و مسقط با محوریت تنگه هرمز
خروج عراق از اوپک؛ از شایعه تا واقعیت
ابراز همدردی پزشکیان و اعلام آمادگی برای کمک به زلزله‌زدگان ونزوئلا
محورهای راهبردی گفت‌وگوی عربستان و آمریکا در منامه
ادعای جنجالی جی‌دی ونس: توافق برای ایجاد کانال نظامی مستقیم میان ایران و آمریکا
وعده رفع اختلال بانکی محقق نشد؛ تداوم مشکلات در همراه‌بانک‌ها
رایزنی وزرای خارجه ایران و ایتالیا
عملیات فرانسه علیه «ناوگان سایه» روسیه با توقیف نفتکش
هشدار عاشورایی انصارالله به حضور اسرائیل در باب‌المندب
خودرو بخریم یا دست نگه داریم؟ / تحلیل سیگنال‌های جدید بازار و آینده قیمت‌ها
افشاگری وزیر جنگ رژیم صهیونیستی از جنگ اقتصادی علیه ایران
نوراینفو | عواملی که خطر گرمازدگی را افزایش می دهد
درخشش سینماگران ایرانی در فهرست جدید آکادمی اسکار
خط‌ و نشان تازه وزیر خارجه آمریکا در بحرین
پایان 16 سال انتظار در ظهر عاشورا
چالش عجیب اخلاقی در گروه D جام جهانی
چرا بازیکنان جام جهانی جوراب‌های خود را سوراخ می‌کنند؟