×
بین الملل
شناسه خبر : 264960
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/10/04 ساعت 10:22
ونزوئلا ؛ تقابل حقوق بین الملل  با زور

هادی اسکندری :

ونزوئلا ؛ تقابل حقوق بین الملل با زور

اظهارات اخیردونالدترامپ درباره ونزوئلا و همزمانی آن بااقدامات نظامی ایالات متحده درمنطقه کارائیب،باردیگر این واقعیت تلخ را یادآوری می‌کندکه درسیاست جهانی،حقوق بین‌الملل هنوز هم دربرابر قدرت‌های بزرگ شکننده است.آنچه امروز علیه ونزوئلا جریان دارد،صرفاً اختلافی سیاسی یا اقتصادی نیست،بلکه نمونه‌ای آشکارازعبور یک‌جانبه ازقواعد الزام‌آورنظم حقوقی بین‌المللی است.

نورنیوز- گروه بین الملل: آمریکا طی هفته‌های گذشته با ادبیاتی صریح از «محاصره کامل» ونزوئلا سخن گفته و در عمل نیز با استقرار نیروهای نظامی، توقیف کشتی‌ها و تهدید به گسترش عملیات، سطح تقابل را به مرحله‌ای رسانده که دیگر نمی‌توان آن را صرفاً تحریم اقتصادی نامید. در حقوق بین‌الملل، محاصره دریایی همواره به‌عنوان یکی از مصادیق استفاده از زور شناخته شده است؛ اقدامی که تنها در شرایط استثنایی و با مجوز شورای امنیت سازمان ملل می‌تواند مشروع تلقی شود.
منشور ملل متحد به‌صراحت هرگونه تهدید یا استفاده از زور علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی دولت‌ها را ممنوع کرده است. این قاعده، نه توصیه‌ای اخلاقی، بلکه تعهدی حقوقی و الزام‌آور برای همه دولت‌ها، به‌ویژه قدرت‌های بزرگ، محسوب می‌شود. با این حال، در پرونده ونزوئلا هیچ قطعنامه‌ای از شورای امنیت وجود ندارد که اقدامات آمریکا را توجیه کند و ادعاهای مطرح‌شده نیز در سطحی نیست که بتوان آن‌ها را ذیل مفهوم «دفاع مشروع» قرار داد.
توجیه‌هایی نظیر مبارزه با قاچاق مواد مخدر یا مقابله با تهدیدات امنیتی، اگرچه در ظاهر جذاب به نظر می‌رسند، اما در چارچوب حقوق بین‌الملل نمی‌توانند مجوز اعمال زور علیه یک دولت مستقل باشند. دفاع مشروع تنها در پاسخ به حمله مسلحانه واقعی و فوری معنا پیدا می‌کند، نه بر اساس پیش‌بینی، سوءظن یا اختلافات سیاسی.
از منظر حقوق بین‌الملل دریاها نیز توقیف یا بازرسی کشتی‌ها، به‌ویژه کشتی‌های دارای پرچم کشورهای ثالث، بدون مجوز بین‌المللی نقض اصل آزادی کشتیرانی است. تبدیل تحریم اقتصادی به کنترل نظامی مسیرهای تجاری، عملاً به معنای انتقال بحران از حوزه امنیتی و نظامی به حوزه اقتصادی است؛ انتقالی که پیامدهای آن می‌تواند فراتر از ونزوئلا، کل منطقه را بی‌ثبات کند.
نکته نگران‌کننده‌تر، همزمانی این اقدامات با ادبیاتی است که بوی تغییر رژیم می‌دهد. حقوق بین‌الملل اصل عدم مداخله در امور داخلی دولت‌ها را به‌عنوان یکی از قواعد بنیادین خود به رسمیت شناخته است. هیچ دولتی، حتی با ادعای دفاع از دموکراسی یا حقوق بشر، مجاز نیست با فشار نظامی یا محاصره اقتصادی، ساختار سیاسی کشور دیگری را هدف قرار دهد.
تجربه‌های مشابه در دهه‌های گذشته نشان داده است که چنین سیاست‌هایی بیش از آنکه دولت‌ها را تضعیف کند، مردم عادی را تحت فشار قرار می‌دهد. کمبود دارو، غذا و انرژی، نخستین پیامدهای محاصره و فشار حداکثری است؛ پیامدهایی که از منظر حقوق بشر و مسئولیت بین‌المللی دولت‌ها قابل اغماض نیست.
پرونده ونزوئلا یک بار دیگر این پرسش اساسی را مطرح می‌کند:«اگر قواعد حقوق بین‌الملل تنها برای دولت‌های ضعیف الزام‌آور باشد و قدرت‌های بزرگ بتوانند هر زمان که بخواهند از آن عبور کنند، چه چیزی از نظم حقوقی جهانی باقی می‌ماند؟» سکوت یا واکنش‌های محتاطانه نهادهای بین‌المللی در برابر چنین اقدامات آشکاری، خطر عادی‌سازی نقض حقوق بین‌الملل را افزایش می‌دهد.
ایالات متحده همواره خود را مدافع نظم مبتنی بر قانون معرفی کرده است، اما این ادعا تنها زمانی معنا دارد که در عمل نیز به همان قواعد پایبند باشد. عبور از منشور ملل متحد و توسل به منطق زور، حتی اگر در کوتاه‌مدت منافع سیاسی به همراه داشته باشد، در بلندمدت اعتبار نظام بین‌الملل و اعتماد جهانی را تضعیف می‌کند.
در این میان، تجربه جمهوری اسلامی ایران به‌روشنی نشان می‌دهد که قانون‌گریزی آمریکا امری موردی یا استثنایی نیست. ایران سال‌ها پیش درباره نقض تعهدات حقوقی، خروج یک‌جانبه از توافق‌های بین‌المللی و توسل آشکار ایالات متحده آمریکا به زور هشدار داده بود؛ هشدارهایی که آن زمان جدی گرفته نشد. امروز، رفتار آمریکا در قبال ونزوئلا بار دیگر ثابت می‌کند که بی‌اعتنایی به حقوق بین‌الملل به یک پرونده یا یک کشور محدود نمی‌ماند، بلکه به الگویی تکرارشونده تبدیل شده است. این همان مسیری است که با تضعیف قانون، نظم بین‌المللی را به‌سوی بی‌ثباتی و ناامنی فراگیر سوق می‌دهد.
ونزوئلا شاید امروز هدف این سیاست باشد، اما پیامدهای این رویکرد محدود به یک کشور نخواهد ماند. تضعیف حقوق بین‌الملل، در نهایت به زیان همه دولت‌هاست؛ حتی همان‌هایی که امروز خود را در جایگاه قدرت می‌بینند.


خراسان
اخبار مرتبط
هشدار سازمان ملل درباره گسترش شهرک‌سازی اسرائیل در کرانه باختری
سه‌شنبه 1405/05/06 ساعت 00:14
هشدار سازمان ملل درباره گسترش شهرک‌سازی اسرائیل در کرانه باختری
سازمان ملل متحد با ابراز نگرانی عمیق از توسعه شهرک‌سازی اسرائیل در کرانه باختری اشغالی، این اقدامات را فاقد اعتبار حقوقی و نقض آشکار قوانین بین‌المللی توصیف کرد و نسبت به افزایش خشونت‌ها، آوارگی فلسطینیان و محدودیت‌های اعمال‌شده علیه غیرنظامیان هشدار داد.
تمرکز آمریکا بر تشدید تحریم و فشار اقتصادی علیه ونزوئلا است
پنج‌شنبه 1404/10/04 ساعت 17:25
تمرکز آمریکا بر تشدید تحریم و فشار اقتصادی علیه ونزوئلا است
یک مقام آمریکایی به الجزیره اعلام کرد که واشنگتن در دو ماه آینده تمرکز اصلی خود را بر اجرای «قرنطینه» نفتی ونزوئلا و اعمال فشار اقتصادی خواهد گذاشت، در حالی که گزینه نظامی به قوت خود باقی است.
پوتین به مادورو: روسیه کنار شما ایستاده است
پنج‌شنبه 1404/10/04 ساعت 12:02
پوتین به مادورو: روسیه کنار شما ایستاده است
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، در پیامی رسمی به نیکلاس مادورو، تأکید کرد که مسکو به‌طور راسخ در کنار ونزوئلا ایستاده و آماده ادامه همکاری نزدیک در حوزه‌های دوجانبه و بین‌المللی است. این پیام در شرایط تشدید محاصره نفتی آمریکا علیه کاراکاس صادر شد.
حرکت جدید کاخ سفید برای تمرکز بر «قرنطینه» ونزوئلا
پنج‌شنبه 1404/10/04 ساعت 09:32
حرکت جدید کاخ سفید برای تمرکز بر «قرنطینه» ونزوئلا
یک مقام آمریکایی از دستور کاخ سفید به نیروهای نظامی این کشور برای تمرکز بر اجرای «قرنطینه» ونزوئلا خبر داد. این تصمیم در حالی اتخاذ شده که واشنگتن هم‌زمان بر تشدید فشارهای اقتصادی و تحریم‌های نفتی علیه دولت مادورو تأکید دارد.
نظرات

آخرین اخبار
نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی بار دیگر قطر را دشمنی خطرناک توصیف کرد
دستگیری عامل انتشار تصاویر پرتاب موشک‌های ایرانی
کشف انبار نان خشک در اراک
فرمان آماده‌باش در یمن؛ صنعا از مرحله جدید تقابل با عربستان خبر داد
یمن خط قرمز دریایی کشید؛ هشدار صنعا به کشتی‌های سعودی
رهبر انقلاب: صیانت از وحدت و پرهیز از تفرقه وظیفه همگانی است
پزشکیان: تداوم اقتدار ایران مدیون نجابت مردم است
رئیس فیفا زیر آتش انتقادات؛ فیگو خواستار کنار رفتن اینفانتینو شد
پایان جولان باند حرفه‌ای سارقان احشام در مازندران
پادکست | ناگفته هایی از جلسه دریاسالار شهید علی شمخانی با فرماندهان در روز نهم اسفند
جامعه مدرسین: آمریکا بر هیچ عهد و پیمانی متعهد نیست
قطعی برق کرمانشاه فردا پنجشنبه 15 مرداد + جدول به تفکیک شهرستان
مهران رکورد جهان را شکست؛ 266 هزار تردد در یک روز
تشویق به مذاکره درباره تنگه هرمز از سوی سازمان ملل
زمین‌لرزه 5.5 ریشتری جزیره هالماهرا اندونزی را لرزاند
رومانی برای مقابله با کمبود برق، نیروگاه 70 ساله‌اش را روشن کرد!
ماجرا و جزییات نصب سنگ مزار اکبر عبدی چه بود؟
بریکس به دنبال ارتقای خدمات آماری در عصر دیجیتال
تحلیل «فارن افرز» از نامیرایی محور مقاومت
بیش از 15 دستورکار در نشست اوراسیا؛ از بازار مشترک مالی تا توسعه تجارت
رایزنی ایران و عراق برای گسترش همکاری‌های دانشگاهی و پژوهشی
اتحادیه لیگ‌های اروپایی علیه اینفانتینو
محدودیت تردد در محور حاجی‌آباد – بندرعباس
وزیر صمت راهی قرقیزستان شد
آیین بزرگداشت شهید خلبان مجید کاظمی در شیراز برگزار شد
یک کشتی دیگر در ساحل یمن هدف قرار گرفت
مهار کامل آتش‌سوزی در ارتفاعات سرکش گیلانغرب
بازگشت «آژانس دوستی»؛ فصل دوم سریال نوستالژیک به تولید نزدیک شد
رایزنی مصر و عراق برای احداث خط لوله نفت به دریای سرخ
غریب‌آبادی:پیام‌هایی از آمریکا مبنی بر آمادگی برای بازگشت به تعهدات دریافت کرده ایم
شرط ایران برای بازگشایی تنگه هرمز اعلام شد
دستگیری باند سرقت پراید با اعتراف به 30 فقره سرقت
واکنش«بی‌بی» به نشست امان؛ مخالفت با تشکیل کشور فلسطین
اعتصاب گسترده در استان‌های جنوبی یمن در اعتراض به وضعیت امنیتی و اقتصادی
سقوط صادرات نفت آمریکا به پایین‌ترین سطح در 8 ماه گذشته
بیانیه پایانی نشست امان؛ کشورهای عربی و اسلامی خواستار توقف تجاوزات اسرائیل شدند
آخرین جزئیات از مذاکرات ایران و عمان؛ توافق بر سر مسیر تردد در تنگه هرمز
گام بزرگ دولت در توسعه گردشگری؛ اعتبار تسهیلات بومگردی 2 برابر شد
حشدالشعبی هرگونه درگیری در سامراء را رد کرد
اوکراین به دنبال یک فاجعه انسانی در مقیاس بزرگ
تعیین تکلیف امتحانات نهایی معوق؛ ویژه دانش‌آموزان 4 استان و غایبین موجه
آغاز موج بازگشت زائران اربعین؛ 24 کشته و 154 مصدوم در سوانح رانندگی
واکنش «ونس» به ریاست‌جمهوری یک مسلمان
پزشکیان: مشروطه نماد بیداری، قانون‌گرایی و مردم‌سالاری ملت ایران است
قیمت جدید بنزین سوپر مشخص شد؛ تغییر نرخ در بورس انرژی
عصبانیت ترامپ از پیروزی «عبدل السید»
بهره‌برداری از نخستین مرکز پرتودرمانی استان بوشهر
اعتراف «ونس» به از دست رفتن 230 میلیارد دلار پول مردم در کلاهبرداری
رویترز ادعای ترامپ را رد کرد؛ تنگه هرمز هنوز باز نشده است
تاکید وزیر خارجه قطر بر لزوم اجرای یادداشت تفاهم میان ایران و آمریکا