×
سیاسی
شناسه خبر : 264763
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/10/03 ساعت 10:54
مدعیان ارزش‌ها از امام علی(ع) و شهید سلیمانی هم دوقطبی می‌سازند

نورنیوز موضع‌گیری انتقادی نرجس سلیمانی را بررسی می‌کند

مدعیان ارزش‌ها از امام علی(ع) و شهید سلیمانی هم دوقطبی می‌سازند

گزارش‌هایی که ازدستور به برخی تالارها و هتل‌ها برای پرهیز از برگزاری مراسم شادی درروز میلاد امام علی(ع) منتشر شده،دقیقاً مصداق همان چیزی است که نرجس سلیمانی،دیروز در صحن شورای شهر از آن با تعبیر «کج‌سلیقگی» یاد کرده است؛کج‌سلیقگی‌ای که اگربه‌موقع اصلاح نشود،می‌تواندبه نارضایتی اجتماعی،خدشه به حقوق شهروندی و حتی تضعیف سرمایه نمادین خودِ شهید سلیمانی منجر شود.

نورنیوز- گروه سیاسی: تقارن سیزدهم رجب، سالروز میلاد امام علی(ع) و روز پدر، با سالگرد شهادت سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی، اگر با عقلانیت، درک فرهنگی و فهم اجتماعی همراه می‌شد، می‌تواند به فرصتی کم‌نظیر برای تعمیق مفاهیم اخلاقی، دینی و ملی بدل شود. اما آنچه در برخی رفتارها و تصمیمات رخ داده، به‌جای هم‌افزایی معناها، نوعی تعارض مصنوعی و نابه‌جا میان «جشن» و «عزا» رقم زده است؛ تعارضی که نه از متن دین برمی‌آید و نه از سیره شهید سلیمانی.

گزارش‌هایی که از دستور به برخی تالارها و هتل‌ها برای پرهیز از برگزاری مراسم شادی در روز میلاد امام علی(ع) منتشر شده، دقیقاً مصداق همان چیزی است که نرجس سلیمانی، دیروز در صحن شورای شهر از آن با تعبیر «کج‌سلیقگی» یاد کرده است؛ کج‌سلیقگی‌ای که اگر به‌موقع اصلاح نشود، می‌تواند به نارضایتی اجتماعی، خدشه به حقوق شهروندی و حتی تضعیف سرمایه نمادین خودِ شهید سلیمانی منجر شود.

درک مغلوط از مفهوم «حرمت»

نکته مهم اینجاست که این انتقاد، از سوی دختر سردار سلیمانی و عضو شورای شهر تهران مطرح می‌شود؛ کسی که نسبت خونی و عاطفی‌اش با این مناسبت، هرگونه سوءظن درباب «کم‌توجهی به مقام شهید» را از اساس منتفی می‌کند. وقتی فرزند شهیدی با چنین جایگاهی می‌گوید: «این اصلاً محبت در حق شهید سلیمانی نیست»، باید مکث کرد و جدی شنید. او افزون بر شخصیت حقیقی خود به عنوان فرزند شهید سلیمانی، نکته ای نیز از جهت شخصیت حقوقی خود افزوده است که قابل تأمل است:« من به عنوان نماینده مردم از آن گله‌مند هستم.»

مسئله اصلی، فهم نادرست از مفهوم «حرمت» است. گویی هنوز در بخشی از ذهن مسئولان و مدیران ما، این تصور وجود دارد که احترام به یک شهید، الزاماً با تعطیلی زندگی، تعلیق شادی و محدودسازی مردم معنا پیدا می‌کند. علاوه بر مسئولان، این گرایش،‌بعضا در قالب‌هایی افراطی‌تر از سوی برخی مدعیان ارزش‌مداری هم القا می‌شود. گاه در مراثی و مدایح و حتی وعظ‌ها و سخنرانی‌های دینی و انقلابی هم این ایده تبلیغ می‌شود که در وضعیت‌های تزاحمی، اولویت با ارزش‌های انقلابی است. حال آنکه اگر کسی با روحیات و منش حاج قاسم سلیمانی آشنا باشد، می‌داند که او بیش از هر چیز، طرفدار مردم، زندگی عادی آنان و حفظ کرامت اجتماعی‌شان بود. سرداری که خود را «سرباز ملت» می‌دانست، چگونه می‌تواند راضی باشد که به نام او، حق شادی مشروع مردم سلب شود؟

از منظر دینی نیز، این رویکرد محل تأمل جدی است. ولادت امام علی(ع)، جشن پاسداشت نماد عدالت، کرامت انسانی، پدری، جوانمردی و عقلانیت است. روزی که در سنت شیعی، همواره با شادی، اطعام، صله‌رحم و گرامی‌داشت خانواده همراه بوده است. آیا می‌توان به نام احترام به شهادت، یکی از مهم‌ترین اعیاد مذهبی را به حاشیه راند یا کم‌رنگ کرد؟ آیا این برخورد، خود نوعی ظلم به مناسبت دینی نیست؟ بنا به نص آیات شریفه قرآن،‌ شهدا زنده‌اند و زندگی‌بخش. و جالب‌تر اینکه تأکید می‌شود آنان که شهید شده اند از آنچه خداوند نصیب‌شان کرده است «شادمان»اند. این درست نقطه مقابل نظر کسانی است پاسداشت یاد شهید را مغایر شادمانی مشروع مردم می‌دانند.

دوری از دوگانه‌سازی‌های کاذب

نرجس سلیمانی به‌درستی به بُعد حقوقی ماجرا نیز اشاره می‌کند؛ جایی که پای «حقوق شهروندی» به میان می‌آید. جلوگیری از برگزاری آیین‌های موجه و مشروع مردم، بدون پشتوانه روشن قانونی، نه‌تنها توجیه‌پذیر نیست، بلکه می‌تواند به بدعت‌های خطرناک در مدیریت مناسبت‌ها منجر شود؛ بدعتی که هر سال، با هر تقارن تازه، دامنه‌اش گسترده‌تر می‌شود. نکته ظریف‌تر اما این است که چنین تصمیم‌هایی، ناخواسته در حال ساختن یک دوگانه کاذب‌اند: «یا شادی مذهبی، یا بزرگداشت شهید». این دوگانه، هم نادرست است و هم زیان‌بار. جامعه‌ای که نتواند به طور همزمان، هم عزت شهیدانش را پاس بدارد و هم شادی‌های مشروعش را حفظ کند، جامعه‌ای است که به‌تدریج از تعادل فرهنگی خارج می‌شود.

شهادت، در منطق اسلامی، برای زنده‌ماندن ارزش‌هاست؛ نه برای تعطیل‌کردن زندگی. حاج قاسم سلیمانی، اگر امروز در میان ما بود، احتمالاً بیش از هر چیز نگران همین وارونگی معنا می‌شد؛ اینکه نام شهید، به‌جای پیوند دادن مردم، به ابزار محدودسازی آنان تبدیل شود. از این منظر، موضع‌گیری نرجس سلیمانی را باید نه صرفاً یک اعتراض خانوادگی یا اداری، بلکه یک هشدار فرهنگی تلقی کرد: هشداری درباره خطر مصادره نمادها، افراط در مناسک‌گرایی و بی‌توجهی به عقل جمعی جامعه.

اگر قرار است یاد شهید سلیمانی زنده بماند، بهترین راهش این است که نام او با انصاف، عقلانیت، احترام به مردم و پرهیز از تحمیل‌های سلیقه‌ای گره بخورد. بزرگداشت شهید، وقتی معنا دارد که در دل زندگی مردم جاری شود، نه آنکه بر سر زندگی آنان سایه سنگین بیندازد. تقارن‌ها را نمی‌توان حذف کرد؛ اما می‌توان حکیمانه و مصلحت‌سنجانه با آن‌ها مواجه شد. این بلوغ، امروز بیش از همیشه، یک مطالبه عمومی است.


نظرات

آخرین اخبار
اتحادیه اروپا از مشارکت در هر ماموریت احتمالی در تنگه هرمز خودداری کرد
مجری مطرح فاکس‌نیوز شبکه حامی ترامپ: آیا ترامپ از عواقب سنگین جنگ با ایران آگاه بود؟
سناتور آمریکایی: کنگره به جنگ با ایران پایان دهد
وزیر کشور: دریابان تنگسیری در راه اعتلای نام ایران ثابت‌قدم بود
مسدود شدن صفحه سردار قاآنی پس از انتشار نخستین پیام در شبکه ایکس
شوک نفتی تنگه هرمز در غرب تازه شروع به حرکت کرد
حمله جدید آمریکا به مقر حشد شعبی در دو استان عراق
حمله به دانشگاه آمریکایی در سلیمانیه عراق
حزب‌الله: در 24 ساعت گذشته 43 حمله علیه نیروهای اسرائیلی انجام دادیم
قیمت نفت آمریکا با انفجار نفتکش کویت 3 دلار گران شد
هزینه واردات سوخت اتحادیه اروپا به 13 میلیارد یورو رسید
پیام تسلیت آیت الله آملی لاریجانی در پی شهادت دریابان تنگسیری
فرانسه خواستار نشست اضطراری شورای امنیت درباره لبنان شد
وقوع یک حادثه دریایی در نزدیکی دبی
پایگاه هوایی آمریکا در عربستان سعودی هدف حمله قرار گرفت
ریزش سنگین 1.3 تریلیون دلاری بازارهای سهام آمریکا در یک روز
پیام فرمانده نیروی قدس سپاه به مقاومت اسلامی یمن
ایران می‌تواند از جنگ قدرتمندتر خارج شود
جزئیات سی و یکمین روز عملیات وعده صادق 4
حمله هوایی به شمال استان بابل عراق/ منطقه «جرف‌النصر» هدف قرار گرفت
گفت‌وگوی فیدان و گوترش درخصوص تلاش‌ها برای پایان دادن به جنگ ایران
سازمان هواپیمایی:حمله به هواپیمای ایرانی حامل دارو جنایت جنگی است
عراقچی: ایران به عربستان سعودی احترام می‌گذارد و آن را کشوری برادر می‌داند
واکنش سفارت ایران در وین به اظهارات مارک روبیو
رشد 4,5 دلاری قیمت نفت آمریکا در یک روز
ماجرای هدف قرار گرفتن مرکز فرماندهی مخفی آمریکا در امارات
قالیباف: غلط می‌کند کسی ملت ما را تهدید کند
آوانوس سیمونیان؛ اولین شهید مسیحی جنگ رمضان در اصفهان
انهدام تیم تروریستی وابسته به منافقین
کمک‌های بشردوستانه عتبه امام حسین(ع) به تهران رسید
کاخ سفید: دیپلماسی اولویت ماست!
هواشناسی؛ این استان‌ها منتظر بارش رحمت الهی باشند
ایران «پایداری» را به یک دستاورد سیاسی و معنوی تبدیل کرده است
شوک نامتقارن جنگ علیه ایران به اقتصاد جهانی
قدردانی الیاس حضرتی از عملکرد رسانه‌ها در شرایط جنگی
انتقاد رئیس‌جمهور کره جنوبی از عواقب جنگ؛ خواب از چشمانم ربوده شده
تصویب طرح اعدام اسرای فلسطینی توسط کنست
مقاومت آماده مقابله و دفع تهدیدات است
قلعه‌نویی: نتیجه در بازی دوستانه برای ما ملاک نیست.
روایت گاردین از بمباران مدرسه‌ میناب: «هیچ چیز باقی نمانده»
در ایام جنگ چند نفر ازدواج کردند؟
پاسخ ایران از نظر شدت و گستره، آمریکا را به‌چالش کشید
متلاشی شدن راهبرد آمریکا در مقابله با تاکتیک‌های ایران
مرتس: امیدواریم که راه‌هایی برای پایان فوری جنگ پیدا کنیم
تحقیقات گسترده درباره جنایات آمریکا و اسرائیل انجام شود
حمله پهپادی به مقر پیشین سازمان ملل در سلیمانیه عراق
رهبران اروپایی خواستار توقف حملات اسرائیل به لبنان شدند
یونیفل از کشته شدن 2 نظامی‌اش در لبنان خبر داد
انهدام 3 دستگاه تانک مرکاوا توسط حزب‌الله
درخواست مقاومت عراق برای اخراج فوری اشغالگران آمریکا