×
اجتماعی
شناسه خبر : 264758
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/10/03 ساعت 10:39
سیاست‌هایی که می‌توانند لبخند بسازند

علی ربیعی:

سیاست‌هایی که می‌توانند لبخند بسازند

آیا شما هم فکر می‌کنید امسال یلدا مقداری متفاوت‌تر از سال‌های پیش بود؟شب یلدای امسال بی‌تکلف‌تر از همیشه از راه رسید فکر می‌کنم با یلداهای سال‌های گذشته تفاوت داشت. نه به خاطر انارهای درشت‌تر یا هندوانه‌های شیرین‌تر؛ که به خاطر «فشار اقتصادی» سنگینی که بر دوش همه بود.

نورنیوز- گروه اجتماعی: در چنین شرایطی، معمولا اولین چیزی که قربانی می‌شود، شادی جمعی است. شب چله امسال، در میانه روزگاری که سفره‌ها کوچک‌تر و دل‌ها محتاط‌تر شده‌اند، یادمان انداخت که هنوز می‌شود شادی را با کمترین هزینه آفرید. مردم، هر کس به اندازه خود، گوشه‌ای از شب یلدا را برای زنده نگه‌ داشتن رسم دیدار، گرمای گفت‌وگو و معنای همنشینی روشن کردند. در نگاه نخست، شاید این شب هم مانند شب‌های قبل بود. اما اگر دقیق‌تر نگاه کنیم، یلدای امسال، خیابان‌ها را هم در بر گرفت. شادی از دیوارها بیرون زد، دوباره به میدان و کوچه برگشت و به ما یادآوری کرد که جشن، وقتی از چهاردیواری خانه آزاد شود، به زندگی شبیه‌تر است. در تاریخ ایران، شادی بیشتر با جمع معنا پیدا می‌کند؛ از نوروزهای شلوغ میدان‌ها گرفته تا نغمه‌های محلی شب‌نشینی‌های روستاها. امسال یلدا از حصار خانه‌ها بیرون آمد و به فضای عمومی بازگشت. این بازگشت، یک حرکت نمادین بود: یادآوری اینکه جشن‌های ایرانی، از نوروز گرفته تا یلدا، ریشه در «میدان» و «خیابان» دارند؛ در جمعی بودن که بعدها به حریم خصوصی خانه‌ها کوچ کرد. در این میان، اقدام به‌موقع دولت برای تاخیر دو ساعته در شروع کار روز بعد، یک نقطه عطف مدیریتی بود. این فقط یک تصمیم اداری نبود؛ یک «اقدام نوآورانه هماهنگ با ریتم اجتماعی» بود. دولت به‌جای ایستادن در برابر این موج شادی جمعی، با آن همگام شد. این تاخیر، به جامعه پیام داد: «شما حق دارید جشن بگیرید و ما علاوه بر به‌رسمیت شناختن این حق، از آن حمایت می‌کنیم.» این، یک مصداق عینی است که در مرحله اول از «عدم مداخله در حوزه خصوصی و عمومی» و در مرحله بعد همراهی دولت، برای احیای شادی بود. 

یلدای امسال، در خیلی از شهرها و روستاهای ایران، با برف و باران نیز درآمیخت؛ گویی طبیعت هم خواست در این جشنِ باستانی شریک باشد. انگار ترکیب برف و هندوانه و انار، نشانی بود از همنوا شدنِ طبیعت با روح جمعی مردم. برف، نمادِ پاکی است و یلدا، نمادِ روشنایی در تاریکی و این پیوند، آرامشی سرشار از معنا در دلِ زمستان کاشت.
یلدای امسال شاهد این مدعاست که داشتن جامعه‌ای با نشاط و همراه با شادی با اقداماتی ساده امکان‌پذیر است. شادی زمانی احیا می‌شود که حکمرانی، از اقداماتِ بازدارنده دست بکشد و به جامعه «فضا» بدهد. یلدا ۱۴۰۴ ثابت کرد که با کم‌هزینه‌ترین و ساده‌ترین ابزارها - حتی یک تاخیر دو ساعته در شروع ساعت کاری روز پس از شب یلدا - می‌توان اعتماد را بازیابی کرد، با شادی جامعه همراهی کرد و برانگیخت و جامعه را برای عبور از مشکلاتِ پیچیده، آماده‌تر ساخت.  در شرایط فعلی ایران، نیازمند سیاست‌های معطوف به شادی هستیم. امید و آرزو از جامعه‌ای شاد برساخته می‌شود. در سیاست‌های کلان از «بهزیستی ذهنی» رضایت از زندگی، تعادل عاطفی، معناداری و سیاست‌هایی همچون حمایت‌های رفاهی و اجتماعی دخیل است اما، فارغ از این سیاست‌هایی که نیازمند سرمایه‌گذاری است، می‌توان با اصلاح سیاست‌های اجتماعی فضاهای شادی را گسترش داد و از اتخاذ سیاست‌هایی که زیست شاد مردم را مسدود می‌کند، خودداری کرد. با همین نگاه می‌توان  این یلدا را الگویی از حکمرانی صبورانه دانست.  گاهی کارِ دولت نه در «دخالت» که در «خویشتنداری» است. با اندکی خودداری، با اندکی اعتماد به مردم، شادی خود به جریان می‌افتد. این یلدا نشان داد که میان سرمای اقتصاد و گرمای دل مردم، همیشه جایی برای لبخند هست؛  اگر سیاست   از «قدرت دستور» به «قدرت درک»  کوچ  کند.


اعتماد
نظرات

آخرین اخبار
یک اتفاق عجیب ؛ دکمه کثیف سکه نادر 900 ساله از آب درآمد
مطالعه جدید: پیری زیستی، عامل افزایش سرطان در جوانان
حریق در یکی از واحدهای نیروگاه تبریز مهار شد/ شایعه حمله دشمن کذب است
بقائی:نقض تعهدات آمریکا با اقدام متقابل ایران روبه‌رو خواهد شد
بیش از 100 شب حضور مردمی؛ جلوه‌ای از وحدت و مقاومت ایرانیان
ارتباط شگفت‌انگیز مکمل بدنسازی با درمان افسردگی
طارمی در جمع برترین برندگان دوئل‌های جام جهانی قرار گرفت
عملیات اطفای حریق در مینی‌پالایشگاه پلدختر ادامه دارد+ جزئیات جدید حادثه
توافق دولت ترامپ و سناتورهای آمریکایی در مورد تحریم‌ها علیه روسیه
مرینو باز هم ناجی شد؛ اسپانیا با حذف بلژیک به مصاف فرانسه می‌رود
فرماندار قائم‌شهر: شایعه وقوع انفجار کذب است
حجت الاسلام سید علی خمینی: هرکس بخواهد با آمریکا برای صلح مذاکره کند خائن است
واکنش غریب‌آبادی به نقش امارات در تجاوز آمریکا به ایران
مخالفت حزب‌الله قاطعانه با «توافق چارچوب» و مذاکره مستقیم با اسرائیل
8 فلسطینی در حمله نظامیان اسرائیلی به الخلیل زخمی شدند
دیدار وزیر امور خارجه اندونزی با عراقچی در مشهد
تحریم‌های خصمانه جدید آمریکا علیه ایران
نامه ایران به سازمان حمل و نقل ریلی بین‌المللی در پی حمله آمریکا
هشدار ایران به آمریکا درباره پیامدهای نقض تعهداتش
رئیس فیفا زیر تیغ انتقاد ستاره‌های سابق انگلیس
قالیباف: به آمریکا اعتماد نداریم؛ در کنار مذاکره برای جنگ آماده ایم!
نوه خردسال رهبر شهید انقلاب در کنار پدربزرگش به خاک سپرده شد
معاون اول رئیس‌جمهور: آینده توسعه و اقتدار ایران وام‌دار نخبگان است
فیفا یک میلیون دلار به زلزله‌زدگان ونزوئلا اختصاص داد
دفتر نخست وزیری پاکستان : شهباز شریف برای کمک به صلح منطقه‌ای به پزشکیان اطمینان داد
روسیه: خواهان تفاهم کامل ایران و آمریکا هستیم
جنبش نجبا خواستار برخورد قاطع با متعرضان کویتی به صیادان عراق شد
وضعیت تنگه هرمز در 24 ساعت گذشته چگونه بود؟
روسیه در شورای امنیت ادعاها علیه برنامه هسته‌ای ایران را رد کرد
روس‌اتم: بازگشت کارکنان به نیروگاه هسته‌ای بوشهر آغاز شد
هیئت قطری برای تقویت نقش میانجی‌گری دوحه وارد ایران شد
ژرژ ژسوس رسماً سرمربی تیم ملی پرتغال شد
مخبر: خون قائد شهیدمان هندسه مقاومت را به سطحی فراتر بُرد
سی‌ان‌ان: ترامپ مخالف مشارکت اسرائیل در درگیری احتمالی با ایران است
اشپیگل: آلمان پایگاه نظامی خود در اربیل را تعطیل می‌کند
بلینکن: اروپا خود را برای آینده‌ای بدون آمریکا آماده می‌کند
کمیته‌های مقاومت فلسطین: رهبر شهید در روزهای سخت کنار مقاومت ایستاد
ترامپ از چه چیزی بیشتر می‌ترسد؛ ترور یا شکست؟
ایران قهرمان المپیاد بین‌المللی ریاضی چین 2026 شد
جوزف عون: مذاکرات مستقیم با رژیم صهیونیستی ادامه خواهد یافت
تکذیب ادعای العربیه و فاکس‌نیوز درباره مذاکرات هفته آینده ایران و آمریکا
واکنش ترامپ به شایعات درباره برنامه ادعایی ترورش؛ «اسرائیل به هیچ نتیجه‌ای نرسید»
سرپرست وزارت دفاع: تشییع باشکوه رهبر شهید، توطئه دشمن را ناکام گذاشت
آتش‌سوزی گاراژ خودروهای اسقاطی در جاده خاوران مهار شد
تاکید سازمان ملل بر ادامه دیپلماسی درباره ایران
صندوق بین‌المللی پول: جنگ با ایران رشد اقتصاد جهان را کاهش داد
ارائه 167 هزار خدمت امدادی و درمانی در مراسم تشییع رهبر شهید
زاکانی: حضور میلیونی مردم در تشییع رهبر شهید معادلات جهانی را تغییر داد
نقض آتش‌بس در جنوب لبنان؛ حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به نبطیه
نخست‌وزیر کره شمالی به پکن سفر کرد