×
بین الملل
شناسه خبر : 264725
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/10/03 ساعت 09:01
دیپلماسی یا فشار؛ کدام مسیر برای غرب باقی مانده است؟

گزارش نورنیوز از نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱

دیپلماسی یا فشار؛ کدام مسیر برای غرب باقی مانده است؟

نشست شورای امنیت درباره قطعنامه 2231 به صحنه انزوای اروپا بدل شد؛ جایی که روسیه، چین و ایران پایان نقش شورا و بی‌اعتباری مکانیسم ماشه را اعلام کردند.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: نشست شب گذشته ی شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره قطعنامه ۲۲۳۱، بیش از آنکه بستری برای اجماع‌سازی باشد، به صحنه‌ای آشکار از تعمیق شکاف میان قدرت‌های بزرگ و انزوای سیاسی اروپا در قبال پرونده هسته‌ای ایران تبدیل شد. مواضع صریح روسیه، چین و جمهوری اسلامی ایران نشان داد تلاش سه کشور اروپایی برای احیای مکانیسم موسوم به ماشه، نه پشتوانه حقوقی دارد و نه از اجماع بین‌المللی برخوردار است.
واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل، ادعای فرانسه، انگلیس و آلمان برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه را «غیرقابل قبول» دانست و تأکید کرد که قطعنامه ۲۲۳۱ عملاً دیگر وجود خارجی ندارد. او با انتقاد از عملکرد رئیس شورای امنیت، هشدار داد که این نهاد نباید به ابزاری برای پیشبرد اهداف سیاسی برخی دولت‌های غربی تبدیل شود. نبنزیا با یادآوری شش دور مذاکره ایران و آمریکا و حمله به ایران تنها دو روز پیش از دور جدید گفت‌وگوها، این رفتار را نشانه‌ای آشکار از دورویی غرب توصیف کرد. در ادامه، نماینده چین نیز با حمایت قاطع از موضع روسیه اعلام کرد که قطعنامه ۲۲۳۱ به پایان رسیده و شورای امنیت نمی‌تواند بر اساس ادعاهای سه کشور اروپایی اقدامی انجام دهد. پکن هشدار داد که چنین اقداماتی تنها به تضعیف اعتبار شورای امنیت منجر خواهد شد. نماینده چین با اشاره به حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی به ایران، تأکید کرد که استفاده از زور نه‌تنها مسئله هسته‌ای ایران را حل نمی‌کند، بلکه مسیر دیپلماسی را دشوارتر ساخته است. او خواستار توقف تنش‌ها، لغو تحریم‌های غیرقانونی و انجام مذاکرات بر پایه احترام متقابل و حقوق برابر شد.
در مقابل، نمایندگان انگلیس و فرانسه کوشیدند همچنان شورای امنیت را ذی‌صلاح برای ورود به پرونده هسته‌ای ایران معرفی کنند. نماینده انگلیس با درخواست بازرسی از تأسیسات آسیب‌دیده و بازگشت ایران به مذاکرات مستقیم با آمریکا، مدعی پایبندی اروپا به تعهدات برجامی شد؛ ادعایی که با واکنش منفی روسیه و چین مواجه گردید. مشاجره لفظی میان نمایندگان روسیه و فرانسه نیز نشان داد که روایت اروپایی‌ها از وضعیت برجام، با واقعیت‌های حقوقی و سیاسی فاصله‌ای جدی دارد.
در این میان، موضع جمهوری اسلامی ایران از انسجام و صراحت قابل‌توجهی برخوردار بود. امیرسعید ایروانی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل، با استناد حقوقی اعلام کرد که قطعنامه ۲۲۳۱ در ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵ منقضی شده و از آن تاریخ هرگونه اثر حقوقی و مأموریت اجرایی خود را از دست داده است. او تأکید کرد ایران از سال ۱۹۷۰ عضو متعهد معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای بوده و به دلایل حقوقی، اخلاقی و دکترینال، همواره سلاح‌های کشتار جمعی را مردود دانسته است. ایروانی تصریح کرد جمهوری اسلامی ایران نه در برابر فشار و ارعاب تسلیم می‌شود و نه باج می‌دهد، اما همچنان به دیپلماسی اصولی و مذاکرات واقعی پایبند است. در کنار این مواضع، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در گزارش خود به شورای امنیت یادآور شد که پس از خروج ایالات متحده از برجام در سال ۲۰۱۸ و کاهش تعهدات ایران، وضعیت اجرای توافق به‌شدت پیچیده شده است. او از همه طرف‌ها خواست با تمرکز بر راه‌حل‌های دیپلماتیک، از تشدید بحران جلوگیری کنند و مسیر گفت‌وگو را زنده نگه دارند.
این نشست در نهایت بدون صدور بیانیه مشترک یا قطعنامه جدید به پایان رسید؛ نتیجه‌ای که به‌روشنی نشان‌دهنده شکاف عمیق میان اعضای دائم شورای امنیت درباره پرونده هسته‌ای ایران است. شکافی که این‌بار، نه به زیان ایران، بلکه به ضرر اروپا و روایت غربی از برجام تمام شد و بر تغییر موازنه سیاسی در این پرونده حساس صحه گذاشت.
 


نظرات

آخرین اخبار
آتش‌بس بین واشنگتن و تهران «شرم‌آورترین شکست استراتژیک» آمریکا است
دیدار رئیس جمهور عراق با المالکی درباره معرفی نامزد نخست‌وزیری
ناراحتی هگست از تماس مستقیم وزیر نیروی دریایی با ترامپ
راهکارهای کاهش تحلیل رفتن عضلات در سنین بالا
زیاده خواهی های وزارت دارایی رژیم صهیونیستی
اعتراض مکزیک به فعالیت مخفیانه دو مامور سیا
دریانوردی در تنگه هرمز باید آزاد شود
آتش‌سوزی در ناوشکن آمریکایی «زوموالت»؛ 3 ملوان زخمی شدند
اعتراض ایران درباره سوء استفاده آمریکا از خاک و آسمان 5 کشور
درخواست دوباره آلمان از ایران برای حضور در مذاکرات اسلام‌آباد
گزارش رسانه‌های آمریکایی از اختلاف آماری پنتاگون در تلفات جنگ با ایران
ایروانی: آمریکا و اسرائیل مسئول حملات به زیرساخت‌های فضایی ایران‌اند
عطسه‌های بهاری؛ آلرژی فصلی یا سرماخوردگی؟
حمله ضدانقلاب به تجمع حامیان ایران در لندن
سنای آمریکا برای پنجمین بار تلاش دموکرات ها را ناکام گذاشت
مخالفت عربستان با پروژه رژیم صهیونیستی برای مسیر جایگزین تنگه هرمز
وزیر نیروی دریایی آمریکا از دولت ترامپ استعفا داد
ادعای ترامپ درباره مذاکرات با ایران؛ هیچ جدول زمانی مشخصی وجود ندارد
آیت‌الله جوادی آملی: حضور مردم در صحنه جلوه‌ای از آیات الهی است
پیروزی بارسلونا در شبی تلخ برای یامال و پرتنش برای هواداران
دو سرباز نیروی هوایی اسرائیل به جاسوسی برای ایران متهم شدند
بایرن در فینال جام حذفی؛ شاگردان کمپانی در مسیر سه‌گانه
بازگشت مقتدرانه سیتی؛ گواردیولا صدر جدول را از آرسنال گرفت
توقف 10 دقیقه‌ای بازی بارسلونا برای نجات جان یک هوادار
شهادت خبرنگار روزنامه «الاخبار» لبنان در حمله هوایی به جنوب این کشور
رئیس فدراسیون فوتبال: هنوز درباره سهمیه‌های AFC تصمیمی نگرفته‌ایم
آمریکا از شهروندانش خواست لبنان را ترک کنند
پنجمین تلاش سنای آمریکا برای محدود کردن اختیارات جنگی ترامپ
چهار دیدار تدارکاتی تیم ملی در اردو‌ی ترکیه قطعی شد
فاصله‌گیری برخی متحدان اروپایی از واشنگتن در پرونده ایران
تیم محمد بنا قهرمان اروپا شد
احتمال افزایش 15 تا 20 درصدی نرخ بلیت هواپیما در آمریکا
چه میزان شغل در معرض خطر ورشکستگی‌ قرار دارد؟
حزب الله 4 پهپاد شناسایی رژیم اسرائیل را منهدم کرد
هت‌تریک کومان و جشن پنج‌گله النصر؛ صعود مقتدرانه به فینال آسیا
برد دراماتیک الچه مقابل اتلتیکومادرید
مهدی فرید چگونه جذب شد و چه اطلاعاتی منتقل کرد؟
لیلاز پاسخ می دهد؛ آیا ایران با محاصره دریایی متضرر می شود؟
معاون دفتر پزشکیان: اینترنت طبقاتی یا پرو با نظرات رئیس‌جمهور در تضاد است
تاکید عراقچی بر ضرورت اتخاذ موضع قاطع کشورها در محکومیت تجاوز به ایران
صدها شهرک‌نشین به مسجد الاقصی یورش بردند
دریافت عوارض از کشتی‌های عبوری از تنگه مالاکا برنامه جدید اندونزی
سرمربی چلسی برکنار شد
رژیم اسرائیل به دنبال ایجاد شهرک صهیونیست‌نشین در جنوب سوریه
چند بشکه نفت ایران از خلیج فارس خارج شد؟
هشدار امنیتی در کاخ سفید اعلام شد
آیا موضوع هسته‌ای جزو راهبردهای تیم مذاکره‌کننده ایرانی بود؟
سومالی: عبور کشتی‌های اسرائیلی از باب المندب ممنوع است
سی‌بی‌اس گزارش داد: توان نظامی ایران بیش از چیزی است که ترامپ می‌گوید
پزشکیان: بدعهدی، محاصره و تهدید مانع اصلی مذاکره واقعی است‌