×
بین الملل
شناسه خبر : 264267
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/10/01 ساعت 07:59
آمریکا، اروپا و روابط بین‌المللی: نگرش‌ها، روش‌ها و کنش‌ها

دکتر سید محمدکاظم سجادپور:

آمریکا، اروپا و روابط بین‌المللی: نگرش‌ها، روش‌ها و کنش‌ها

چرا و چگونه روابط آمریکا و اروپا در چارچوب تحولات بین‌المللی معاصر درخور توجه‌است؛ این پرسش استراتژیک برای کارشناسان حوزه‌های عملی سیاست خارجی و پژوهشگران سیاست بین‌المللی است.

نورنیوز- گروه بین الملل: دلایل توجه به این موضوع واضحاً در دگرگونی‌هایی است که در این رابطه حساس و مهم سیاسی و استراتژیک در حال رخ دادن است. دگرگونی‌ها از جنس نگرشی و زاویه نگاه و همچنین سپهرهای عملی و اجرایی هستند. در بررسی این پرسش حداقل سه موضوع جلب توجه می‌کند: «ماهیت سنت‌های استراتژیک در روابط اروپا و آمریکا»، «نگرش نوین ایدئولوژیک ایالات متحده، اروپا و مخصوصاً اتحادیه اروپایی» و «کنش و واکنش‌های بازیگران دو کرانه شمالی اقیانوس اطلس در دوران اخیر».
روابط اروپا و آمریکا، بر سنت‌های استراتژیک کهن دنیا استوار بوده و هست. تعلق مجموعه اروپا و آمریکا به بلوک غرب و گستردگی اتحادهای استراتژیک آنها در دوران پسا جنگ دوم، نوعی جا افتادگی استراتژیک و ثبات و پایداری به پیوندهای امنیتی و سیاسی بین آن دو ایجاد کرده بود که هنوز هم ادامه دارد. در واقع هر دو، به یک منظومه و مجموعه امنیتی تعلق دارند. هر چند که ناتو اصلی‌ترین حلقه اتصال سنتی بین آن دو در هشت دهه گذشته بود، اما صرفاً و انحصاراً حلقه‌های امنیتی در ناتو خلاصه نمی‌شود.
 مجموعه‌ای از نهادهای سیاسی و امنیتی دو جانبه و چندجانبه، اروپا و آمریکا را به‌هم پیوند زده و می‌زند. لذا رفتار آن‌ها در نهادهایی چون سازمان ملل متحد، سازمان امنیت و همکاری اروپا، گروه هفت، گروه بیست و نظایر آنها تقریباً یکی است. این بدان معنی نیست که اولاً، اروپا در درون خود یکپارچه بوده و اختلاف و تفاوت بین کنشگران اروپایی وجود ندارد و ثانیاً نباید چنین تلقی پیش آید که در همه امور استراتژیک و سیاسی، اروپا و آمریکا مثل هم می‌اندیشند. در کنار تنوع درون اروپایی و تفاوت‌های بین آمریکا و اروپا، اسکله و سازه استراتژیک آنها در طی زمان از ثبات برخوردار بوده است، اما علائمی از دگرگونی در رابطه استراتژیک پایدار، در افق پدیدار گردیده است.
دگرگونی‌ها عمدتاً ریشه در تحولات داخلی ایالات متحده دارد که تقریباً در سه دهه گذشته، بروز و نمود خاصی را به تصویر می‌کشد.
تفاوت‌ها از خوانش‌ها و روایت‌های محافظه‌کاران جدید در دوره جرج بوش پسر، مخصوصاً در قضیه حمله به عراق و اشغال نظامی آن کشور در ۲۰۰۳ (۱۳۸۲)، جدی شد و از آن زمان به بعد، به صورت چرخشی و بسته به پیروزی دموکرات‌ها یا جمهوریخواهان در ایالات متحده، روابط فرا آتلانتیکی، دگرگونی به خود دیده است. دموکرات‌ها در پی تقویت روابط دو کرانه شمالی اقیانوس اطلس بوده‌اند و از نهادهای چندجانبه به شمول ناتو و اتحادیه اروپایی حمایت می‌کرده‌اند، اما جمهوریخواهان حس راحتی نسبت به آن نهادها نداشته‌اند.
این دگرگونی در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ از ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ (۱۳۹۵ تا ۱۳۹۹) برجسته‌تر شد، اما در دوره دوم ترامپ، این شکاف عمیق‌تر گردیده است.دو نمود روایت محور این شکاف در سخنرانی «جی دی ونس» در کنفرانس امنیتی مونیخ در فوریه ۲۰۲۵ (بهمن ۱۴۰۳) و انتشار سند استراتژی امنیت ملی دولت ترامپ در نوامبر ۲۰۲۵ (دی ۱۴۰۴) بسیار قابل توجه است. سخنرانی ونس، بی‌تردید از شدیدترین حملات و انتقادها علیه اروپا و نهادهای اروپایی در تاریخ طولانی پیوندهای استراتژیک بین آنهاست. 
ونس در سخنرانی خود، کلیت دموکراسی اروپایی را زیر سؤال برد و در واقع علائمی برای تقویت راست افراطی اروپا را به صورت آشکار به جوامع سیاسی اروپایی فرستاد. او روش‌های حکمرانی اروپایی، مخصوصاً آنچه خطر گرفتن آزادی بیان به خاطر برخی ممنوعیت‌های قانونی فرا راه گروه راست افراطی خواند را نقد کرد.
 سخنان او به مثابه یک انفجار گفتمانی و هنجاری، بسیار ایدئولوژیک بود و پژواک این نگاه در سند استراتژی امنیت ملی آمریکا بسیار بلند می‌شود. عملاً سند اخیر منتشر شده توسط دولت ترامپ، اروپا را مجموعه‌ای ناتوان، ناکارآمد و عقب‌مانده از نظر اقتصادی و فن‌آوری معرفی می‌کند. اغراق نیست اگر گفته شود عمیق‌ترین تحقیری است که اروپا تابحال به‌خود دیده است. عمده اختلافات در مسائل استراتژیکی مثل جنگ اوکراین، نحوه تعامل با چین و شیوه استانداردسازی‌های اروپایی در حوزه‌های اقتصادی و تجارت است. واکنش اروپایی‌ها نسبت به این نوع نگرش، نسبتاً تند و البته محتاطانه بوده است. فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان و آنتونیو کاستا، رئیس شورای اروپایی تقریباً به دو شکل مختلف حرف واحدی را در پاسخ گفته‌اند مبنی بر اینکه اروپا آنقدر هم ضعیف نیست.
 اما واکنش‌های جدی‌تر و عمیق‌تر از ناحیه تحلیل‌گران و مؤسسات تحقیقات روابط بین‌المللی اروپایی نشان داده شده است. شورای اروپایی سیاست خارجی که تقریباً مهم‌ترین نهاد مطالعاتی در این قاره است، با انتشار گزارشی به قلم دو تن از پژوهشگران ارشد خود، بیان می‌دارد که آمریکا در پی تغییر روابط با اروپا از یک رابطه استراتژیک به رابطه‌ای ایدئولوژیک با محوریت تفکر راست اروپایی و همچنین بهره‌برداری اقتصادی است. این شورا در گزارش خود، سند استراتژیک امنیت ملی آمریکا در دوره دوم ترامپ را کشمکشی بین سه گرایش در درون آن دولت معرفی می‌کند: اول گرایش ایدئولوژیک ونس، معاون رئیس جمهور، دوم گرایش همکاری گرایانه مارکو روبیو، وزیر خارجه و سوم گرایش تجاری و اقتصادی شخصی و خانوادگی استیو ویتکاف و جرد کوشنر و ترامپ ‌باشد. 
فراتر از تحلیل، تقریباً  اجماع برداشت‌های کارشناسان اروپایی آن است که دولت ترامپ برای تحقق اهداف هژمونیک خود، در پی تضعیف و نابودی اتحادیه اروپایی به عنوان نهادی چندجانبه است. هرچه هست، شکاف‌های استراتژیک اروپا و آمریکا در دوران جدید، مخصوصاً در مسائل امنیت اروپا و به‌طور خاص اوکراین، جدی است.


اطلاعات
نظرات

آخرین اخبار
رسوایی بزرگ رسانه‌ای؛ فرو پاشی پروژه ساخت تصویر جعلی از رضا پهلوی
نورنما | چشم به راه...!
90 درصد شیرخشک کشور در داخل تأمین می‌شود
انتشار پنج قطعه موسیقی جدید برای روزهای جنگ رمضان
جهش دوباره نفت در پی تنش در تنگه هرمز؛ بازارها ملتهب شدند
اعتراف تل‌آویو: ایران تسلیم نمی‌شود؛ راهبرد جنگ شکست خورده است
بقائی: ما برای تامین منافع ملی ایران قائل به ضرب‌الاجل و اولتیماتوم نیستیم
نگرانی رسانه صهیونیستی از افزایش توان ایران و محور مقاومت
مشاور پیشین رئیس امارات: زمان بررسی تعطیلی پایگاه‌های آمریکا فرا رسیده است
تهدید ارزی امارات به واشنگتن؛ «یوان» جایگزین دلار می‌شود؟
بقائی: فداکاری کادر درمان نماد ایستادگی در برابر قساوت دشمنان است
ضرورت تبدیل موفقیت‌های میدان به سرمایه سیاسی و اقتصادی
اژه‌ای: هیچ اغماضی در برخورد با جاسوسان و عوامل ضدامنیتی نخواهیم داشت
سامانه تصمیم‌گیری ترامپ در جنگ
با بسته‌شدن گذرگاه رفح روند انتقال بیماران غزه متوقف می‌شود
در وسوسه جنگ و صلح
شمسایی: بازیکنان برای پرچم و نام ایران می‌جنگند، نه برای افراد
پشت پرده ادعای ایجاد خشکسالی در ایران و خاورمیانه با رادارها چیست؟
رابطه بین جنگ و مذاکره را قطع کنیم
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز دوشنبه 31 فروردین + جدول
سهمیه 60 لیتری بنزین امشب در کارت‌ها شارژ می‌شود
اسکات ریتر: آمریکا به اهدافش در برابر ایران نرسید
تاجرنیا : تصمیم فدراسیون درباره لغو مسابقات قابل دفاع است
دوفوریتی | دفتر خونین حضور و غیاب در مدارس ویران
دو تروریست شبکه جاسوسی مرتبط با موساد بامداد امروز اعدام شدند
ذخیره سد زاینده‌رود به 325 میلیون مترمکعب رسید
آنکارا در تیررس سناریوی جدید بحران‌سازی تل‌آویو
برنامه مسابقات ورزشی امروز 31 فروردین + جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 31 فروردین 1405 + وضعیت استان‌ها
موج استکبارستیزی در جهان گسترش یافته است
آتش بسی که دو هفته دوام نداشت به توافق پایدار می رسد ؟!
9قهرمان کشتی آسیا زیر 25 سال/ یوشیدا بهترین، قاسمپور مسن‌ترین
"مسی اردنی" در کمین آرژانتین در جام جهانی
ابلاغ سریع‌تر مصوبه دستمزد کارگران
بایرن مونیخ برای سی و پنجمین بار قهرمان بوندس‌لیگا شد
هفته جدید بازار نفت شروع شد؛ رشد 4 دلاری در اولین دقایق
قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا: به زودی پاسخ دزدی دریایی ارتش آمریکا را می‌دهیم
تنگه هرمز از گذرگاه انرژی به ابزار قدرت تبدیل شد
پرتنش‌ترین جام جهانی تاریخ محصول ترامپ و کاخ سفید
اعتراف وزیر صهیونیست به نقش تل آویو در کشاندن آمریکا به جنگ با ایران
کره شمالی موشک بالستیک با کلاهک بارشی آزمایش کرد
مشاور سابق هسته‌ای کاخ سفید: ابزارهای آمریکا در برابر ایران محدود است
پوشش بیمه‌ای قیمت جدید داروی بیماران تالاسمی برقرار شد
قانون مالیات در مناطق آزاد صدای وزیر اقتصاد را هم درآورد!
نخست‌وزیر کانادا: روابط با آمریکا به «نقطه ضعف» تبدیل شده است
تحلیلگر اماراتی خواستار تعطیلی پایگاه‌های آمریکایی در منطقه شد
رئیس جمهور برزیل: جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران «دیوانگی» است
جنگ و هزینه‌هایی که فراتر از مرزها می‌روند
هشدار قالیباف به فعالان جهانی بازار نفت همزمان با باز شدن بازارها
عارف: ثبات قیمت جهانی سوخت به پایان تضمینی فشار علیه ایران بستگی دارد