×
اقتصادی
شناسه خبر : 264132
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/09/30 ساعت 13:11
چرا برخی استان‌ها کار می‌کنند و برخی نه؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

چرا برخی استان‌ها کار می‌کنند و برخی نه؟

نقشه نرخ مشارکت اقتصادی در تابستان 1404 نشان می‌دهد اقتصاد ایران با شکاف‌های عمیق منطقه‌ای روبه‌روست؛ جایی که برخی استان‌ها پیشتاز و برخی عملاً بیرون از چرخه کار مانده‌اند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: داده‌های رسمی مرکز آمار ایران از نرخ مشارکت اقتصادی استان‌ها در تابستان ۱۴۰۴، تصویری دقیق و در عین حال نگران‌کننده از وضعیت بازار کار کشور ارائه می‌دهد. بر اساس این آمار، نرخ مشارکت اقتصادی کل کشور به ۴۰.۸ درصد رسیده است؛ عددی که اگرچه در مقایسه با برخی دوره‌ها ثبات نسبی دارد، اما توزیع آن در سطح استان‌ها به‌شدت نامتوازن است.
در صدر این نقشه، استان زنجان با بیشترین نرخ مشارکت اقتصادی قرار دارد؛ استانی که توانسته سهم بالاتری از جمعیت در سن کار را وارد چرخه فعالیت اقتصادی کند. پس از آن، اردبیل نیز در جایگاه دوم ایستاده و خود را به‌عنوان یکی از فعال‌ترین استان‌ها در به‌کارگیری نیروی انسانی معرفی می‌کند. این وضعیت را می‌توان حاصل ترکیبی از ساختار جمعیتی متعادل، وابستگی کمتر به اقتصاد رانتی و نقش پررنگ فعالیت‌های تولیدی و خدماتی دانست.
در مقابل، کهگیلویه‌وبویراحمد پایین‌ترین نرخ مشارکت اقتصادی کشور را به خود اختصاص داده است. این استان نماد شکاف ساختاری در بازار کار ایران است؛ جایی که محدودیت فرصت‌های شغلی، ضعف زیرساخت‌های اقتصادی، مهاجرت نیروی جوان و اتکای بیش از حد به منابع دولتی، مشارکت فعال در اقتصاد را به حداقل رسانده است.
نکته قابل‌توجه در این نقشه، وضعیت بخش قابل‌توجهی از استان‌های مرکزی و جنوبی کشور است که در بازه‌های میانی قرار دارند؛ نه پیشتاز محسوب می‌شوند و نه در انتهای جدول‌اند. این گروه از استان‌ها نشان می‌دهند که اقتصاد ایران در وضعیت «تعلیق اشتغال» قرار دارد؛ یعنی ظرفیت بالقوه نیروی کار وجود دارد، اما سیاست‌های توسعه‌ای نتوانسته‌اند آن را به فرصت شغلی پایدار تبدیل کنند.
از منظر سیاست‌گذاری، این نقشه یک پیام روشن دارد: مسئله اشتغال در ایران، یک مسئله یکنواخت ملی نیست، بلکه پدیده‌ای عمیقاً منطقه‌ای است. ادامه سیاست‌های یکسان، بدون توجه به ویژگی‌های جمعیتی، جغرافیایی و اقتصادی استان‌ها، نه‌تنها نرخ مشارکت را افزایش نمی‌دهد، بلکه شکاف‌های موجود را تثبیت می‌کند.
افزون بر این، نرخ مشارکت اقتصادی پایین‌تر از ۵۰ درصد در اکثر استان‌ها، به معنای کنار ماندن بخش بزرگی از جمعیت در سن کار از فعالیت اقتصادی است؛ موضوعی که مستقیماً بر رشد اقتصادی، بهره‌وری و حتی ثبات اجتماعی اثر می‌گذارد. به بیان دیگر، این نقشه صرفاً یک تصویر آماری نیست، بلکه نقشه‌ای از آینده اقتصاد سیاسی ایران است؛ آینده‌ای که بدون اصلاحات منطقه‌محور در بازار کار، با چالش‌های جدی‌تری روبه‌رو خواهد شد.
 


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
تغییر ساعت کاری دستگاه‌های اجرایی استان مرکزی در زمستان
بانک مرکزی معامله تتر با بابک زنجانی را رد کرد
کشف 15 تن چوب قاچاق و پلمب واحد متخلف در آمل
آیا ایران محور اصلی سفر نتانیاهو به آمریکا است؟
موافقت کابینه سیاسی و امنیتی رژیم صهیونیستی با طرح جدید شهرک سازی در کرانه باختری
ممنوعیت تردد در محور چالوس تا چهارشنبه
نشنال اینترست: آمریکا پهپاد ایرانی شاهد را «کپی» کرده است
انفجار امروز خرم‌آباد مربوط به امحای مهمات جنگ 12روزه است
یلدا؛ گفتگوی نور و انسان
9 اثر منقول تاریخی همدان ثبت ملی شد
6 کشته و 42 زخمی در سانحه مرگبار اتوبوس در بغلان افغانستان
ادعای بیروت درباره پایان مرحله نخست خلع سلاح مقاومت
افزایش آلودگی هوای تهران تا اواخر هفته
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 30 آذر 1404+ جدول
ترامپ حضور در اطراف ورزشگاه‌های جام جهانی را هم پولی کرد
2 معلم خراسان‌شمالی در تصادف جاده‌ای جان باختند
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 30 آذر1404+ جدول
چرا برخی استان‌ها کار می‌کنند و برخی نه؟
برگزاری لیگ ملت‌های آسیا در آینده‌ای نزدیک
رایزنی تلفنی عراقچی و همتای پاکستانی
رفع فیلتر تلگرام دی ماه تعیین تکلیف می‌شود
فعالیت مدارس و دانشگاه‌های خراسان شمالی مجازی شد
صعود 37 هزار واحدی شاخص بورس / تداوم برتری خریداران در بورس
فروش ویژه شب یلدا سایپا آغاز شد + جدول نوع خودرو ها و زمان تحویل
آمریکا هنوز به درک یک توافق عادلانه نرسیده است
عارف: دولت با همکاری سایر قوا به دنبال حل مسائل معیشتی مردم است
مصرف گاز خانگی به 661 میلیون مترمکعب در روز رسید
دستگیری 580 اراذل و اوباش در غرب استان تهران
اعلام آخرین وضعیت بیماری‌های تنفسی
اتحاد آنکارا-تهران زیر سایه یک نگرانی‌ امنیتی مشترک به نام «تل‌آویو»
7 لیدر باشگاه تراکتور محروم شدند
پیکر مرحومه اشرف بروجردی به خاک سپرده شد
هشدار درباره پیامدهای گرانی مواد لبنی و پروتئینی
کمبود دارو در غزه شدیدتر از دوران جنگ است
مدیریت مصرف آب، سدهای تهران را نجات داد
تغییر در زمان برگزاری امتحانات دانشگاه صنعتی شریف
افزایش 30 میلیون تومانی هزینه واردات موبایل مسافری
کرملین: پوتین آماده گفت‌وگو با ماکرون است
پلیس فتا: از دانلود اپلیکیشن‌های بانکی جعلی خودداری کنید
گفتگوی تلفنی عراقچی با وزیر خارجه ونزوئلا
مدارس برخی شهرستان های خراسان رضوی در نوبت عصر امروز غیرحضوری شد
فردا، آخرین مهلت ثبت‌نام در کنکور دانشجو معلمان
اعتراف هولناک در لاریجان؛ قتل پدر و صحنه‌سازی سقوط خودرو به دره
فرانسه استفاده کودکان و نوجوانان از شبکه‌های اجتماعی را ممنوع می‌کند
مجلس مصوبه تعیین سقف کیفری مهریه را برگشت زد
قطع برق گسترده سانفرانسیسکوِ آمریکا را در تاریکی فرو برد
وضعیت هوای تهران نارنجی و آلوده است
پایان واریز حقوق آذرماه بازنشستگان و مستمری‌بگیران تأمین اجتماعی تا عصر امروز +جزییات
آخرین وضعیت جوی و ترافیکی کشور
10 کشته و 10 زخمی در تیراندازی مرگبار در حومه ژوهانسبورگ
X
آگهی تبلیغاتی