×
اجتماعی
شناسه خبر : 263933
تاریخ انتشار : شنبه 1404/09/29 ساعت 13:51
افزایش 10 تا 270 درصدی قیمت برخی داروها

افزایش 10 تا 270 درصدی قیمت برخی داروها

علی‌رغم آن که در قوانین توسعه کشور بر کاهش میزان پرداخت از جیب مردم به زیر 30 درصد تأکید شده، قیمت داروها به دلیل عدم پوشش مؤثر بیمه‌ای در حال افزایش است و رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز از افزایش پرداخت از جیب به حدود 55 تا 70 درصد خبر می‌دهد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: «در شرایط تورمی فعلی اگر اصلاح قیمت دارو صورت نگیرد، ادامه کار مقدور نیست.» این جمله، تنها یک هشدار ساده نبود؛ بلکه اعترافی صریح به شرایط فعلی یکی از حیاتی‌ترین ارکان نظام سلامت کشور بود. سخنانی که مهدی پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو، در مراسمی و در جمع خبرنگاران بیان کرد، بیش از آنکه توجیهی برای افزایش قیمت دارو باشد، نشانه‌ای آشکار از رسیدن نظام دارویی کشور به نقطه‌ای بحرانی است؛ نقطه‌ای که در آن، هم تولیدکننده در آستانه توقف قرار دارد و هم مصرف‌کننده، یعنی بیمار، در آستانه حذف شدن از چرخه درمان.نگاهی به جدول افزایش قیمت داروها نشان می‌دهد داروهای معمول و پرمصرف، طی ماه‌های اخیر افزایش قیمتی بین 10 درصد تا 270 درصد را تجربه کرده‌اند.

دارو
دارو
دارو
 

این ارقام، صرفاً نوسان اقتصادی نیستند؛ بلکه به معنای چند برابر شدن هزینه درمان برای میلیون‌ها بیمار در سراسر کشورند. داروهایی که زمانی جزو ابتدایی‌ترین اقلام درمانی محسوب می‌شدند، امروز به کالاهایی تبدیل شده‌اند که بسیاری از بیماران برای تهیه آن‌ها دچار گرفتاری هستند. 

آنچه این وضعیت را به یک شرایط نگران‌کننده تبدیل کرده، نه فقط افزایش قیمت دارو، بلکه همزمانی آن با ثابت ماندن درصد پوشش بیمه‌ای است. در شرایطی که قیمت دارو جهش‌های چند ده و حتی چند صد درصدی را تجربه کرده، سهم بیمه‌ها تغییر چشمگیری پیدا نکرده و این به معنای انتقال بخش عمده بار افزایش قیمت‌ها به دوش مردم است.

چه شد که دارو گران شد؟

دولت و مجلس از سال 1401 اخیر تصمیم گرفتند ابتدا ارز 4200 تومانی را از چرخه تأمین داروها حذف و به 28500 تومانی تبدیل کنند، اقدامی که نیاز شرکت‌های دارویی به نقدینگی را هفت برابر کرد و باعث مشکل شدید نقدینگی شرکت‌ها برای تأمین ارز دارو و درنتیجه افزایش کمبودهای دارویی شد. در عین حال، به دلیل آن که بخشی از مواد جانبی موردنیاز برای داروها با ارز آزاد تأمین می‌شود، از ابتدای امسال روند افزایش قیمت دارو در پی افزایش قیمت ارز که دولت آن را «اصلاح قیمت داروها» می‌نامد، به طور جدی‌تری آغاز شده و همین امر باعث شده پرداخت از جیب مردم به‌طور بی‌سابقه‌ای در این حوزه افزایش یابد. صنعت تولید می‌گوید به دلیل تأمین بخشی از مواد جانبی و مورد نیاز برای تولید دارو با ارز آزاد، نیازمند واقعی‌تر شدن قیمت‌ داروها هستیم و در عین حال، بیماران نیز از افزایش بی‌وقفه قیمت داروها گله‌مندند. 

پیرصالحی: افزایش قیمت دارو از رشد تورم کمتر است

پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو به تسنیم گفته است که «مجموع افزایش قیمت دارو در کشور کمتر از نرخ تورم عمومی بوده است و هر زمان که هزینه یک دارو افزایش پیدا کند، پیش از آن با بیمه‌ها هماهنگ شده و دارو تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرد.» اما واقعیت‌های میدانی، روایت دیگری دارند. بیمه‌ها یا دیگر توان پوشش کامل برخی داروها را ندارند، یا پرداخت‌هایشان به داروخانه‌ها با تأخیرهای طولانی انجام می‌شود که باز هم چرخه اقتصاد داروخانه‌ها را دچار مشکل می‌کند. آنچه در نهایت باقی می‌ماند، قفسه‌های لاغرتر  و صف‌های طولانی در داروخانه‌ها و بیمارانی است که ناچارند بخشی از نسخه یا تمام آن را کنار بگذارند.

شهرام کلانتری، رئیس انجمن داروسازان ایران درباره تأخیر بیمه‌ها در پرداخت مطالبات داروخانه‌ها که به بحران کمبود دارو دامن زده است گفت: «انتهای مردادماه جلسه‌ای در نهاد ریاست جمهوری برگزار شد و نماینده تامین اجتماعی و بیمه‌ها در آن حضور داشتند، تامین اجتماعی اعلام کرد اگر 70 همت از بدهی دولت به تامین اجتماعی در قالب اوراق پرداخت شود کل بدهی دارویی به زنجیره تامین را تا پایان مردادماه پرداخت می‌کنند. علیرغم اینکه تمام بخش‌های زنجیره دارو پیگیری کردند و این مصوبه از دولت و شورای سران سه قوه دریافت و 70 همت در قالب اوراق مصوب شد که به تامین اجتماعی پرداخت شود اما اکنون متاسفانه بخش‌هایی از این نقدینگی در جاهای دیگری از جمله حوزه پرسنلی هزینه می‌شود و تامین اجتماعی به قول خود عمل نمی‌کند.»

میزان پرداخت از جیب مردم به 55 تا 70 درصد رسیده است

در این میان، سخنان شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، پرده از عمق مشکلات بیماران برمی‌دارد. 

حسینعلی شهریاری در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم با اشاره به قوانین بالادستی اظهار کرد: «میزان پرداخت از جیب مردم باید به کمتر از 30 درصد برسد اما آمارهای موجود نشان می‌دهد این رقم اکنون به بیش از 55 درصد و در مواردی حتی به 70 درصد رسیده است.»

رئیس کمیسیون بهداشت مجلس، انگشت اتهام را به سمت ضعف بیمه‌ها نشانه رفت و در عین حال افزود: «این هزینه‌ها را باید بیمه‌ها بپردازند اما بیمه‌ها خود نیز با کمبود منابع‌ مواجهند.»

شهریاری تصریح کرد که «اگرچه مجلس بودجه‌های مناسبی برای بیمه سلامت در نظر می‌گیرد، اما دولت در تخصیص این منابع ناکام مانده است.»

وی افزود: «بودجه بیمه سلامت که بیش از 70 همت بوده، حتی نیمی از آن هم محقق نشده این در حالی است که 9 ماه از سال هم گذشته است.»

باتوجه به این اظهارات و روند افزایشی قیمت دارو در کشور، این خطر وجود دارد که بیماران، با دست خالی از داروخانه‌ها بازگردند و باید سریع‌تر فکری به حال بیمه‌ها و نظام سلامت و بیماران شود تا در سه ماه پایانی سال کهبه طور همیشگی و در شرایط عادی با کمبود دارو مواجه می‌شویم، امسال با شرایط سخت‌تر و بحرانی‌تری روبرو نشویم.


نظرات

آخرین اخبار
آیا برنج درمان ریزش موست؟
ارتباط آلودگی هوا با یک بیماری شایع قرن
هشدار شیوع یک عفونت ویروسی از طریق پشه
عواقب جبران‌ناپذیر مصرف خودسرانه داروهای افسردگی
دوش آب سرد، برای کودکان مبتلا به تب ممنوع
زخم‌پوش فوق‌نازک هوشمند به بازار آمد
کلاه کاهش ریزش مو ابداع شد
تاکید مسعود بارزانی بر لزوم استقلال عراق در تصمیماتش
سپاهان ایران(1) - الاهلی قطر (3) / باخت سپاهان در دوحه+ فیلم
گفت‌وگوهای غیررسمی واشنگتن با نوه رائول کاسترو
زلنسکی رئیس جمهوری بلاروس را تحریم کرد
درخواست عضو کنست برای برکناری نتانیاهو
محکومیت اقدام اخیر اسرائیل در غصب اراضی کرانه باختری
تاکید وزیر راه بر تطابق قیمت بلیت با خدمات ایرلاین‌ها
حمله نماینده سابق کنگره آمریکا به ترامپ در قبال ایران
گزافه‌گویی جدید ترامپ علیه ایران
طرح صلح با «پ.ک.ک» روی میز پارلمان ترکیه!
مسکو: پیشرفت مذاکرات تهران- واشنگتن به‌‌معنای یک توافق قریب‌الوقوع نیست
حمله پهپادی ترکیه به خودرویی در اقلیم کردستان عراق
ادامه یورش به مسجد الاقصی حتی در ماه مبارک رمضان
نامه مشترک نمایندگان ایران، چین و روسیه به گروسی
رئیس‌جمهور: عدالت آموزشی یک سرمایه‌گذاری راهبردی است
در ادامه بازی‌های لیگ نخبگان آسیا؛ اولسان از صعود بازماند
رکورد حداکثر دما در آذربایجان‌شرقی شکسته شد
انتشار سومین بیانیه مرکز اطلاعات مالی در پاسخ به شایعات مرتبط با FATF
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: ترامپ خواهان دستیابی به توافق با ایران است
زیرساخت‌های راه‌آهن آلمان مورد حمله سایبری قرار گرفت
گزارش تصویری | آماده شدن کشورهای اسلامی برای ماه مبارک رمضان در سراسر جهان
پیش‌بینی افزایش بی‌سابقه دما در مازندران/ هشدار درباره وقوع آتش‌سوزی
هلال ماه رویت شد
پاداش میلیون یورویی در انتظار طارمی
آمریکا از اقدام نظامی علیه ایران خودداری می‌کند
پزشکیان: بحران‌های ریشه‌دار اجتماعی و تربیتی، با نسخه‌های یک‌شبه درمان نمی‌شوند
آیت‌الله سیستانی نخستین روز ماه رمضان را اعلام کرد
جریمه سنگین برای دلال فوتبال
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: حداقل 10 سرویس خارجی در اغتشاشات دی‌ماه نقش داشتند
رهبر معظم انقلاب: به راویان پیشرفت، افتخار و آن‌ها را دعا می‌کنم
تنش‌ها بین مصر و اسرائیل بر سر «سومالی‌لند» بالا گرفت
سپاهان قهرمان لیگ وزنه‌برداری شد
سناتور ضدایرانی آمریکا: تداوم قدرت ایران توافق ابراهیم را به خطر می‌اندازد
انفجار در یک معدن نیجریه 38 کشته بر جای گذاشت
چند داوطلب در انتخابات شوراهای روستا ثبت‌نام کردند؟
ای‌بی‌سی‌نیوز گزارش داد: آمریکا در حال بررسی لغو تحریم‌های ایران است
هشدار حماس درپی اخراج تعدادی از ائمه و خطیبان مسجد الاقصی
آلن ایر: تهران با تمام قدرت به هر حمله‌ای پاسخ خواهد داد
جام قهرمانی فوتبال امیدهای کشور به آلومینیوم اراک رسید
خبر خوش میدری درخصوص محصولات جدید سبد دارویی کشور
پیام پزشکیان به جشنواره ملی کتاب رشد
وزیر انرژی آمریکا: اجازه دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را نمی‌دهیم!
میمند فارس لرزید