×
بین الملل
شناسه خبر : 263297
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/09/26 ساعت 10:05
مسابقه تسلیحاتی در قاره‌ای که صلح را فراموش کرده است

نورنیوز بررسی می‌کند،

مسابقه تسلیحاتی در قاره‌ای که صلح را فراموش کرده است

جنگ اوکراین و فاصله‌گیری تدریجی آمریکا از تعهدات امنیتی اروپا، اتحادیه اروپایی را وارد رقابتی پرهزینه برای جبران عقب‌ماندگی دفاعی و رسیدن به استاندارد ناتو کرده است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: تحولات امنیتی قاره اروپا پس از جنگ اوکراین، وارد مرحله‌ای تازه و پرشتاب شده است؛ مرحله‌ای که در آن «بازدارندگی نظامی» دوباره به اولویت نخست سیاست‌گذاری اتحادیه اروپا بازگشته است. داده‌های ارائه‌شده نشان می‌دهد که کشورهای اروپایی، به‌ویژه قدرت‌های بزرگ نظامی، با افزایش قابل‌توجه بودجه‌های دفاعی در پی جبران شکاف‌های انباشته‌شده دهه‌های گذشته هستند؛ شکاف‌هایی که اتکای طولانی‌مدت به چتر امنیتی آمریکا ایجاد کرده بود.
آلمان با جهشی کم‌سابقه، در صدر این رقابت قرار دارد. بودجه دفاعی این کشور از حدود ۵۶ میلیارد دلار به ۱۱۷ میلیارد دلار افزایش یافته و ایجاد صندوق ویژه ۱۰۰ میلیارد یورویی، بر عزم برلین برای تبدیل‌شدن به قدرت محوری نظامی اروپا دلالت دارد. این تغییر، نقطه عطفی در سیاست دفاعی آلمان پس از جنگ جهانی دوم محسوب می‌شود.
بریتانیا و فرانسه، به‌عنوان دو قدرت هسته‌ای اروپا، مسیر متفاوتی را دنبال می‌کنند. هر دو کشور با تثبیت هزینه‌های دفاعی در حدود ۲ درصد تولید ناخالص داخلی، تلاش کرده‌اند ضمن حفظ تعهدات ناتو، توازن میان فشار اقتصادی داخلی و الزامات امنیتی خارجی را رعایت کنند. با این حال، افزایش مطلق بودجه نظامی در بریتانیا (۸۸ میلیارد دلار) و فرانسه (۷۶ میلیارد دلار) نشان می‌دهد که حتی سیاست «ثبات نسبی» نیز به معنای کاهش نقش نظامی نیست.
در سطحی پایین‌تر، کشورهایی مانند ایتالیا، لهستان، اسپانیا، هلند و ترکیه، هر یک با انگیزه‌ها و سرعت‌های متفاوت وارد این رقابت شده‌اند. لهستان نمونه شاخص این روند است؛ کشوری که بودجه دفاعی خود را دو برابر کرده و آن را از ۱۷ به ۳۵ میلیارد دلار رسانده است. این تصمیم، بیش از آنکه اقتصادی باشد، ریشه در نگرانی‌های ژئوپلیتیکی ورشو از همسایگی با روسیه دارد.
فشار ناتو برای تحقق تعهد ۲ درصدی GDP، عامل مشترک تمامی این تحولات است. اما عامل مکمل و شاید مهم‌تر، تردید فزاینده نسبت به آینده تعهدات امنیتی آمریکا است؛ تردیدی که با بازگشت دونالد ترامپ به صحنه سیاست آمریکا تشدید شده و اروپایی‌ها را به سمت «خوداتکایی دفاعی» سوق داده است.
با این حال، افزایش بودجه نظامی لزوماً به معنای افزایش فوری قدرت بازدارندگی نیست. اروپا همچنان با چالش‌هایی چون ناهماهنگی ساختاری، وابستگی صنعتی به آمریکا، و شکاف‌های سیاسی درون‌قاره‌ای مواجه است. رقابت کنونی، بیش از آنکه نشانه یکپارچگی دفاعی باشد، بازتاب اضطراب راهبردی اروپا در جهانی ناپایدار است.
 


نظرات

آخرین اخبار
انجام آزمایشی کاپوتاژ خودروهای زائران از مرز خسروی
انتصاب «حمیدرضا بخشی» به عنوان رئیس دانشگاه شاهد
دادستان کل ونزوئلا: بازداشت مادورو نقض بی‌سابقه حقوق بین‌الملل است
پورمحمدی: همبستگی ملت رکن اصلی اقتدار ملی در شرایط کنونی است
ابلاغیه کمیته انضباطی برای سرمربی شمس آذر و بازیکن ذوب آهن
واکنش تازه اوباما به سرکوب مردم آمریکا در مینه‌سوتا
مردم عراق در حمایت از حاکمیت کشورشان تظاهرات کردند
جنگ بین‌قاره‌ای شاگردان پیاتز
اسامی و مشخصات تمام جانباختگان اخیر منتشر خواهد شد
معرفی نامزدهای جشنواره شعر فجر
سفر رئیس امارات به روسیه با محوریت تحولات منطقه
امیدیان سرمربی ذوب آهن شد
حمایت فرانسه از اقدام خصمانه علیه سپاه پاسداران
تاکید مصر، قطر و عمان بر از سرگیری مذاکرات میان ایران و آمریکا
سرویس اینترنت کاربران در زمان قطعی اینترنت جبران می‌شود؟
26 کشور به «شورای صلح» پیوستند
هشدار چین به آمریکا: ماجراجویی نکن!/حمله به ایران منطقه را جهنم خواهد کرد
روبیو: 40 هزار سرباز آمریکایی در تیررس موشک‌ها و پهپادهای ایران‌اند
صدور 210 هزار دادخواست علیه رژیم صهیونیستی و آمریکا
آیا طارمی به لیگ برتر انگلیس می‌رود؟
آتش سوزی مرگبار در مشیریه تهران
تلفن و اینترنت در مازندران قطع شد؛ علت چیست؟
دستگیری 16 لیدر اغتشاشات در نکا
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکایی‌ها: برای همۀ سناریوهایتان برنامه داریم
آنکارا: صلح و ثبات ایران برای امنیت منطقه حیاتی است
اظهارات خصمانه صدراعظم آلمان علیه ایران
هشدار زرد بارش و افت دما در سمنان تا پایان هفته
واکنش عراقچی به تهدید ترامپ: نیروهای مسلح ما انگشت بر ماشه آماده‌اند
تسهیلات دولت برای دانش بنیان های متضرر از قطعی اینترنت
پلیس: به آذربایجان شرقی سفر نکنید
شمخانی:ضربه محدود وجود ندارد؛ پاسخ ایران فوری و همه‌جانبه خواهد بود
اوسمار: بیشتر از باخت ناراحت شیوه بازی تیم هستم
آمریکا رهبران ونزوئلا را تهدید کرد؛ از نیروی نظامی استفاده خواهیم کرد
اعلام زمان انتشار جدول نمایش فیلم‌های فجر
ورود سامانه بارشی به کهگیلویه و بویراحمد از امشب
اعلام نظر کرملین درخصوص تحویل بشار اسد
قلدری ترامپ علیه شهردار مینیاپولیس
وقوع زمین لرزه در هرمزگان
حزب دعوت اسلامی مداخله خارجی در امور عراق را محکوم کرد
رسانه آمریکایی: متحدان واشنگتن گزینه‌های ترامپ علیه ایران را محدود کردند
هواشناسی ایلام هشدار داد؛ برف و باران تشدید می‌شود
جنپو به تمرینات استقلال اضافه شد
اسناد گسترده‌ای از دخالت آمریکا و اسرائیل در ناآرامی‌های ایران وجود دارد
لغو گسترده پروازها به سرزمین‌های اشغالی از ترس موشک‌های ایرانی
مصدومیت کهنه گریبان‌گیر ستاره ازبک
اروپا در تقاطع تاریخ: از گذرگاه آمریکا به مقصد هند
دستیار پوتین: امنیت زلنسکی را تضمین می‌کنیم
جدول لیگ در پایان مسابقات امروز
هشدار صنعا به آمریکا درباره حمله به ناو هواپیمابر«آبراهام لینکلن»
دسترسی به اینترنت بین‌المللی فراهم شد