×
سیاسی
شناسه خبر : 263276
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/09/26 ساعت 08:52
از تعلیق تا توازن

محسن هاشمی رفسنجانی

از تعلیق تا توازن

برخی تحلیلگران وقتی سخن از مذاکره و حل‌وفصل مسائل بین‌المللی، به‌ویژه پرونده هسته‌ای به میان می‌آید، گمان می‌کنند که منظور از آن، انتظار معجزه یا حل مشکلات از سوی غرب است.

نورنیوز- گروه سیاسی: برخی تحلیلگران وقتی سخن از مذاکره و حل‌وفصل مسائل بین‌المللی، به‌ویژه پرونده هسته‌ای به میان می‌آید، گمان می‌کنند که منظور از آن، انتظار معجزه یا حل مشکلات از سوی غرب است. این برداشت، اشتباه است و می‌تواند سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری‌های راهبردی کشور را به مسیر نادرست سوق دهد. روابط خارجی ایران، چه با شرق و چه با غرب، ابزار و وسیله‌ای برای کاهش موانع بین‌المللی و تسهیل توسعه اقتصادی و اجتماعی است، نه هدف نهایی و نه راهکار جادویی برای رفع همه مشکلات داخلی.

 واقعیت امروز ایران را می‌توان به‌عنوان یک تعلیق راهبردی توصیف کرد؛ وضعیتی که نه امکان پیشروی روشن و بدون دشواری فراهم است و نه عقب‌نشینی کم‌هزینه ممکن است. این تعلیق، مدیریت کشور را عملا به سایه دائمی تهدید و احتمال جنگ محدود کرده و موجب شده سرمایه‌گذاری، ثبات اجتماعی و تصمیم‌گیری‌های اقتصادی تقریبا متوقف شود. این توقف فشار اقتصادی و معیشتی را تشدید کرده و لابد می‌تواند زمینه نارضایتی اجتماعی و افزایش بحران‌های اجتماعی را نیز فراهم ‌کند. اگر فرض کنیم سناریوی تحمیل جنگ ۱۲روزه با هدف شکل‌گیری شورش‌های داخلی محتمل است، این امر نشان می‌دهد که به زعم دشمن، یک جنگ دیگر می‌تواند پس از ایجاد بی‌ثباتی اجتماعی رخ دهد. بهبود شرایط اقتصادی و ساماندهی معیشت بدون همکاری مؤثر با بازیگران خارجی، به‌ویژه چین و روسیه، دشوار خواهد بود. این کشورها مایل به همکاری هستند، اما بدون ملاحظات رقابتی با آمریکا، نمی‌توانند بی‌قیدوشرط به ایران کمک کنند.

همکاری با چین و روسیه می‌تواند فشار اقتصادی و پیامدهای اجتماعی آن را کاهش دهد، اما به تنهایی قادر به حل ناترازی‌های عمیق اقتصادی نیست. این واقعیت نشان می‌دهد که سیاست خارجی هوشمند، متوازن و هم‌زمان با توسعه داخلی، شرط لازم برای کاهش فشارها و افزایش تاب‌آوری است. در داخل کشور هرچند هماهنگی میان قوای سه‌گانه قابل قبول بوده، اما عبور دولت از کارآمدی به اسم وفاق بهانه را برای مجلس جهت استفاده از ابزار استیضاح فراهم می‌کند و نشانه‌های این رویکرد نیز آشکار شده است. در فضای بین‌المللی نیز تکیه بر سیاست صبر راهبردی یا انتظار برای تغییر در دولت آمریکا، تضمینی برای بهبود اوضاع نیست. ایران باید ظرفیت‌های مدیریتی، اقتصادی و صنعتی خود را تقویت کند تا زمان از یک فرصت بالقوه به عاملی منفی تبدیل نشود. قدرت دفاعی ایران، هرچند حیاتی است، اما به تنهایی قادر به برقراری توازن امنیتی نیست، به‌ویژه در شرایطی که تحرکات اسرائیل و فشارهای منطقه‌ای با شدت ادامه دارد. در این میان، استفاده از زیرساخت و توان دریایی ایران به دلیل ویژگی‌های راهبردی‌اش می‌تواند در سطوح اقتصادی، موازنه را تا حدی به نفع کشورمان تغییر دهد و همچنین بستر لازم برای چانه‌زنی و همراه‌سازی کشورهای منطقه در مدیریت تنش را فراهم کند.

با این حال، انتظار اینکه چین یا روسیه در این حوزه به‌صورت مستقیم و موازنه‌ساز دخالت کنند، واقع‌بینانه نیست؛ چراکه نه از نظر فنی چنین امکانی وجود دارد و نه اراده سیاسی محکمی برای آن مشاهده می‌شود. استفاده از ظرفیت جبهه مقاومت نیز به ‌دلایل مختلف، به‌ویژه شرایط حساس حزب‌الله لبنان، با محدودیت‌هایی جدی روبه‌رو است. در چنین وضعیتی، حفظ جایگاه سیاسی حزب‌الله از طریق ابتکارات دیپلماتیک ضرورت دارد؛ زیرا هر آسیبی به محور مخالفت جهان اسلام با رژیم صهیونیستی می‌تواند روایت ایرانِ ضعیف را تقویت کند. بی‌عملی در این حوزه نیز ممکن است کشور را با پیامدهایی غیرقابل پیش‌بینی مواجه کند. ایران برای خروج از وضعیت تعلیق، ناگزیر است برنامه‌ای سه‌محوری را به‌صورت هم‌زمان پیش ببرد: نخست، افزایش تاب‌آوری اقتصادی و اجتماعی؛ دوم، رفع تحریم‌ها با حفظ روابط اقتصادی با چین و شرق آسیا و هم‌زمان تنش‌زدایی با غرب و ایجاد‌نکردن منافع اقتصادی برای کاسبان تحریم؛ و سوم، تقویت توان دفاعی بر پایه رویکردهای هوشمند سیاسی و عملیاتی. بحران‌های امروز ایران مجموعه‌ای از مسائل درهم‌تنیده و هم‌زمان‌ هستند؛ بحران سرمایه اجتماعی و شکاف میان دولت و ملت، بحران حکمرانی و ضعف شایسته‌سالاری، ناترازی‌های عمیق اقتصادی و کمبود زیرساخت‌های توسعه، بحران دیپلماتیک و نبود متحدان مؤثر و البته بحران فقر و کوچک‌شدن طبقه متوسط. حل هر یک از این بحران‌ها مستلزم رعایت تقدم و تأخر در اقدامات است؛ زیرا هر اصلاح جزئی، اگر بدون هماهنگی با سایر عرصه‌های راهبردی انجام شود، می‌تواند نتیجه‌ای معکوس و حتی تشدیدکننده بحران‌ها داشته باشد.

برای عبور از وضعیت کنونی، پنج اقدام اساسی باید به‌صورت هم‌زمان پیش برده‌ شود: نخست، ارتقای سرمایه اجتماعی از مسیر تقویت همبستگی با پذیرش تکثر فرهنگی و اجتماعی، امنیتی‌زدایی، توانمندسازی جامعه و ایجاد امید و چشم‌انداز روشن برای مردم. دوم، بازنگری در کارآمدی نهادها با استفاده از متخصصان داخلی و خارجی، اصلاح نظام انتصابات، شایسته‌سالاری و گشوده‌شدن درهای حکمرانی به روی نیروهای کارآمد. سوم، سرمایه‌گذاری جدی در زیرساخت‌ها، رفع موانع سرمایه‌گذاری خارجی، واقعی‌سازی درآمد و هزینه در حوزه انرژی و توجه مؤثر به محیط‌ زیست. چهارم، کاهش تنش‌های بین‌المللی، تعریف منافع برد‌-‌برد با شرکای شرقی، تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و گسترش ارتباط با کشورهای خلیج فارس. پنجم، پیشبرد سیاست‌های رفاهی و اقتصادی واقعی، از‌جمله ارتقای آموزش، بهداشت و بیمه، تعیین دستمزدهای متناسب با تورم، حمایت از تولید داخلی، ایجاد فرصت‌های شغلی و فراهم‌کردن امکان حضور گسترده زنان تحصیل‌کرده در عرصه اقتصاد. اجرای این اقدامات‌ زمانی نتیجه‌بخش خواهد بود که هم‌زمان و هماهنگ پیش بروند.

تمرکز بر یک یا دو محور و نادیده‌گرفتن دیگر عناصر این پنج‌گانه، نه‌تنها بهبود ایجاد نمی‌کند، بلکه می‌تواند فشارها و نارضایتی‌های اجتماعی را افزایش دهد. در چنین شرایطی، حاکمیت باید با نگاهی کلان و استراتژیک، دستورالعملی منسجم برای پیشبرد هم‌زمان این محور‌ها تدوین کند تا زمینه اصلاحات واقعی، پایدار و قابل اتکا فراهم شود. ایران امروز در نقطه‌ای ایستاده است که هر اقدام خردمندانه باید هم‌زمان چند بحران را هدف بگیرد و بر پایه نگاهی جامع به توسعه اقتصادی، اجتماعی و دیپلماتیک شکل گیرد. در این مسیر، الگوی حکمرانی آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی در دوران سازندگی -‌الگویی مبتنی بر عقلانیت، توسعه‌محوری، تعامل‌گرایی و پیوند میان اصلاحات داخلی و تنش‌زدایی خارجی- می‌تواند الهام‌بخش باشد. تنها در چارچوب چنین رویکردی است که کشور قادر خواهد بود از وضعیت تعلیق راهبردی خارج شود، تاب‌آوری ملی را افزایش دهد و مسیر یک توسعه پایدار و قابل پیش‌بینی را هموار کند.

 


شرق
نظرات

آخرین اخبار
ادعای تازه ترامپ درباره تنگه هرمز و ایران؛ از فردا تنگه را باز می کنیم
چالش ترامپ با افسانه شکست ایران
معافیت بیمه‌ای برای بازی سازان
روایت محسن رضایی از شکست آمریکا در جنگ سوم ترامپ؛ آمریکا 500 کشته داد
ادارات و بانک‌های کدام استان‌ها چهارشنبه 14 مرداد تعطیل هستند؟ آخرین فهرست تعطیلی‌ها
آماده‌باش بهداشتی در گنبدکاووس برای مقابله با بیماری وبا
طرح انتقال سهمیه بنزین به کارت بانکی چه زمانی سراسری می‌شود؟
قطعی برق کرمانشاه فردا سه شنبه 13 مرداد 1405+ جدول
اقتصاد به پاشنه آشیل ترامپ در انتخابات کنگره تبدیل شد
رایزنی‌های فشرده عراق با ایران برای عبور نفتکش‌های بغداد
برنامه‌های مقابله‌ای وزارت اقتصاد در قبال برنامه دشمنان
خواسته «فون در لاین»؛ «اقدام یکپارچه» برای تامین امنیت مرزهای اروپا
نجات معجزه‌آسای کودک عراقی با اقدام تیم هلال احمر ایران
تالاب جهانی میانکاله همچنان در آتش می‌سوزد
تعلیق ارسال سامانه‌های دفاعی پاتریوت به اوکراین
قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا سه شنبه 13 مرداد
رایزنی اردوغان و بن سلمان درباره اوضاع منطقه
حزب الله عراق: متعهد به سلاح مقاومت هستیم
استفاده اتحادیه اروپا از اوکراین به‌عنوان «گوشت دم توپ» علیه روسیه
آزادی زندانیان جرایم غیرعمد در تهران همزمان با اربعین حسینی
تکذیب نشست قریب‌الوقوع اسلام آباد
حریق گسترده جنگل‌های آن‌سوی ارس؛ استقرار نیروهای ایرانی برای جلوگیری از سرایت آتش
چرا گذشت زمان به نفع ایران است؟
شوک بزرگ در بازار نقل‌وانتقالات‌ استقلال
پیام اربعینی رئیس‌جمهور عراق
معاریو: ایران ضرب‌آهنگ جنگ را مدیریت می‌کند
تغییرات اقلیمی به نیروگاه‌های هسته‌ای رسید؛ توقف فعالیت راکتور مجارستان
سالگرد حمله داعش به سنجار؛ نسل کشی ایزدی ها توسط داعش
بازنگری نرخ کرایه سرویس مدارس تهران
گفته‌ها و ناگفته‌های پیام پزشکیان درباره تفاهم اسلام‌آباد
افتخار تاریخی هاکی ایران؛ مدال برنز گردن‌آویز دانش‌آموز اصفهانی
آخرین رایزنی ترکیه و کویت درباره امنیت منطقه
واکنش اتحادیه عرب به حملات وحشیانه رژیم صهیونی
دعوت از عراقچی برای حضور در پاکستان در اولین فرصت ممکن
آمادگی سپاه برای برخورد با هرگونه خطای محاسباتی دشمنان
فرستادگان شورای صلح از نتانیاهو خواستند جنگ غزه را متوقف کند
تمدید قرارداد تاریخی پوچتینو با تیم ملی فوتبال آمریکا
حمایت دولت از اقتصاد اربعین؛ تأکید بر توسعه مرزهای ایلام
هاآرتص: ترامپ از جنگ تمام‌عیار با ایران هراس دارد
نورنما | اربعین یعنی تمام جاده ها به یک نام ختم می شوند؛ حسین(ع)
قدردانی رئیس دفتر سیاسی حماس از مواضع ایران در قبال فلسطین
وزیر نیرو: رفع ناترازی برق بدون همراهی مردم ممکن نیست
بحران گاز اروپا وارد مرحله جدید شد؛ نقش تنگه هرمز در تشدید کمبود انرژی
آمریکا در پی کاهش وابستگی به چین برای تولید سلاح
جزئیات نتایج دکتری بدون آزمون دانشگاه تهران و شرایط ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان
نگرانی‌ها از ورود مجدد قاتلان خونسرد آمریکایی
آخرین اخبار تنگه هرمز؛ تکذیب مذاکرات با آمریکا و تایید رایزنی با عمان
آلبالو هم تنظیم بازاری شد!
نقشه راه تجارت 10 میلیارد دلاری ایران و پاکستان
سقوط محبوبیت ترامپ به پایین‌ترین سطح