×
اجتماعی
شناسه خبر : 263089
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/09/25 ساعت 10:44
آخرین وضعیت حضور و طرد اتباع غیرمجاز در ایران

رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی تشریح کرد:

آخرین وضعیت حضور و طرد اتباع غیرمجاز در ایران

رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور با اشاره به آمار 4 میلیون و 500 هزار نفری اتباع افغانستانی ساکن در ایران و جمعیت شناور500 هزار نفری اتباع، میانگین تعداد اتباع افغان در کشور را حدود پنج میلیون نفر اعلام کرد و گفت: از ابتدای اجرای طرح بازگشت اتباع غیر مجاز افغانستانی، یک میلیون و 600 هزار نفر از اتباع غیر مجاز از کشور طرد شده‌اند.

نورنیوز-گروه اجتماعی: رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور با اشاره به آمار ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار نفری اتباع افغانستانی ساکن در ایران و جمعیت شناور۵۰۰ هزار نفری اتباع، میانگین تعداد اتباع افغان در کشور را حدود پنج میلیون نفر اعلام کرد و گفت: از ابتدای اجرای طرح بازگشت اتباع غیر مجاز افغانستانی، یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از اتباع غیر مجاز از کشور طرد شده‌اند.

سکونت ۵ میلیون اتباع افغانستانی و جمعیت شناور ۵۰۰ هزار نفری اتباع در کشور

وی به آخرین آمارها از حضور اتباع خارجی در کشور اشاره کرد و با بیان اینکه از ابتدای سال و پس از اجرای طرح طرد اتباع غیر قانونی از کشورمان تا به امروز یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از اتباع افغانستانی را از کشور طرد کرده‌ایم، اظهار کرد: این تعداد از اتباع که از کشور طرد شده‌اند از آمار تعداد کل اتباع افغانستان در کشور کسر می‌شود و در مجموع اگر یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر اتباع طرد شده را از شش میلیون و ۱۰۰ هزار اتباع افغانستانی در کشور کم کنیم چهار میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از اتباع در کشور ما مانده‌اند که البته با توجه به اینکه از همه مرزها عبور غیرمجاز وجود دارد بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار نفر جمعیت اتباع افغانستانی به صورت شناور هستند و باید گفت تعداد اتباع افغانستانی پس از خروج اتباع غیرقانونی به طور میانگین در کشور به حدود پنج میلیون نفر می‌رسد.

بازگشت مجدد برخی از اتباع طرد شده به ایران

به گفته رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور تا شهریور امسال ورود غیرمجاز اتباع افغانستانی به کشورمان کم بود، اما از مهرماه به دلایلی ورود اتباع غیر مجاز بیشتر شده است.

یاراحمدی با تأیید اینکه برخی از اتباع طرد شده مجدد به کشور ما بازگشته‌اند، ادامه داد: بسیاری از کشورها موانع مصنوعی زیادی برای عدم ورود اتباع غیر مجاز به کشورشان ایجاد کرده‌اند، اما ورود غیر قانونی اتباع به صفر نمی‌رسد و باید عددی باشد که مشکل‌آفرین نباشد که امیداریم به آن نقطه برسیم.

وی در مورد آمار دیگر اتباع مقیم در کشور غیر از توریست‌ها (یعنی کسانی که به صورت کوتاه مدت به عنوان گردشگر در کشور حضور دارند)، یادآور شد: امروز در مورد اتباع مقیم در کشور باید گفت که به طور مثال تعداد اتباع عراقی که رده دوم بعد از اتباع افغانستانی را دارند بیش از ۷۰۰۰ نفر است که نسبت به جمعیت پنج میلیون نفری اتباع افغانستانی، جمعیت اتباع عراقی بسیار کمتر است. همچنین به نسبت دیگر اتباع خارجی، اتباع پاکستانی که به صورت مجاز و غیرمجاز در کشور حضور دارند، نیز جمعیت کمتری دارند.

بیشترین ورود اتباع مجاز و غیرمجاز به کشور از شرق کشور

رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور اظهار کرد: بیشترین ورود اتباع مجاز و غیرمجاز به کشور از شرق کشور صورت می‌گیرد، این در حالی است که در غرب کشور، کشور عراق را داریم که در حال حاضر روادید آن لغو شده است و می‌توانند به کشور ما بیایند و بمانند و حتی در طول سال چند بار تردد داشته باشند که دارای اقامت‌های ویژه‌ای هستند و در پاسپورت اتباع عراقی نیز قید شده و حساسیت ویژه‌ای  در این زمینه وجود ندارد.

سابقه اجرای طرح وزارت کشور برای خروج اتباع غیرمجاز از کشور چه بود؟

یاراحمدی در ادامه در تشریح سابقه اجرای طرح وزارت کشور برای خروج اتباع غیرمجاز از کشور از فروردین‌ماه امسال افزود: سال گذشته اعلام کردیم که از ۳۰ اسفندماه سال ۱۴۰۳ برگه‌های سرشماری اتباع افغانستانی دیگر دارای اعتبار نیست، این در حالی است که مهلت این برگه های سرشماری در سال ۱۴۰۱ به پایان رسیده بود، اما در این دو سال از سوی وزارت کشور تمدید شد.

وی ادامه داد: با توجه به اعلام وزارت کشور از اول فروردین‌ماه سال ۱۴۰۴ دیگر این برگه‌های سرشماری اعتبار نداشت و باید تمامی اتباع افغانستانی دارای برگه‌های سرشماری به دفاتر خدمات و اشتغال اتباع خارجی مراجعه می‌کردند تا روز خروج آنها از سوی ما تعیین می‌شد. ما نیز با توجه به توانمندی که در مرزها داشتیم و اردوگاه‌هایی که برای بازگشت تعیین کرده بودیم، اولویت خروج را با افراد مجرد دارای برگه سرشماری در نظر گرفتیم و پس از آن اولویت خروج خانواده‌هایی دارای فرزند دانش آموز را پس از  پایان سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ تا ۱۵ تیرماه اعلام کردیم و اجازه دادیم تا زمان پایان سال تحصیلی در کشور ما بمانند و پس از مراجعه به دفاتر خدمات و اشتغال اتباع خارجی به آنها، برگه‌های بازگشت از ۱۵ تیر ماه به بعد صادر شد.

درخواست بازگشت ۷۵ درصد از خانوارهای افغانستانی به صورت خود معرف

رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور با بیان اینکه از اتباع افغانستانی غیرمجازی که درخواست خروج از کشور را داشتند ۷۵ درصد آنها از خانوارهای افغانستانی و خودمعرف بودند، اظهار کرد: بسیاری از این افراد خود علاقه‌مند بودند تا تعیین تکلیف شوند و استقبال چشم‌گیری نیز داشتند، اما تعدادی از اتباع غیرمجاز نیز که برای خروج ممانعت می‌کردند توسط پلیس دستگیر و طرد شدند.

یاراحمدی با بیان این‌که پس از اجرای این طرح با شروع جنگ ۱۲ روزه بسیاری از اتباع هجوم زیادی به مراکز بازگشت آوردند، افزود: در آن مقطع امکان خدمات رسانی انتقال به این افراد از داخل کشور به مرز وجود نداشت و باید این افراد خود برای رسیدن به مرز اقدام می‌کردند و در مرز نیز تجمعی صورت گرفت که توانستیم ظرف ۱۵ روز این وضعیت را ساماندهی کنیم، ضمن این‌که جنگ نیز به اتمام رسیده بود و این امر به ما کمک کرد.

کدامیک از اتباع  افغان دارای برگه سرشماری اجازه ماندن در ایران را دارند؟

به گفته وی، دو میلیون و ۳۳ هزار نفر از اتباع افغانستانی دارای برگه سرشماری داشتیم که نیمی از آنها مراجعه کرده و تعیین تکلیف شده و از کشور خارج شدند، البته بخشی از این افراد نیز به دلیل شرایطی که داشتند می‌توانستند در کشور بمانند. به عنوان نمونه ازدواج کرده بودند و نمی‌شد بنیان خانواده را مورد بی‌توجهی قرار داد. بنابراین باید به این افراد اقامت کوتاه مدت داده می‌شد تا بتوانند طی امسال و سال آینده وضعیت خود را مشخص کنند. همچنین پرونده افرادی که جزو نظامیان دولت سابق کشور افغانستان بودند و ورودشان به این کشور برایشان خطر جانی داشت نیز پس از بررسی مجدد، جزو استثناهایی بودند که اجازه ماندن در کشور را داشتند.

خروج روزانه بین ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ نفر از اتباع افغانستانی غیرمجاز از کشور

رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور با بیان اینکه در طرح وزارت کشور اتباعی که اجازه ماندن داشتند و آنهایی که باید از کشور خارج می‌شدند تعیین تکلیف شدند و ما روزانه بین ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ نفر از کشور خارج می‌شوند، ادامه داد: بقیه اتباع غیرمجازی که تاکنون اقدام نکرده‌اند به این معناست که تمایل دارند در کشور ما بمانند که باید این افراد نیز تعیین تکلیف شوند و بسیاری از این افراد روزانه دستگیر شده و تعیین تکلیف می‌شوند.

خوج اتباع افغانستانی در سال جاری بی سابقه بوده است

اولویت دولت برای ارائه خدمات به اتباع مجاز است

وی گفت: تعداد خروج اتباع افغانستانی در سال جاری در مقایسه با سال‌های گذشته بی‌سابقه بوده و اقدام جدیدی بود که توسط تمام دستگاه‌های مربوطه صورت گرفت و مردم با توجه به انتظاری که از ما داشتند نسبت به این اقدام اعلام رضایت می‌کردند. ضمن اینکه از دید ما تعیین تکلیف اتباع غیرمجاز برای خود آنها نیز تاثیرگذار بود؛ چرا که دولت برای ارائه خدمات به اتباع باید با توجه به محدودیت‌ها اولویت را به اتباع مجاز بدهد و به نفع آنهاست تا اتباع غیرمجاز تعیین تکلیف شوند.

یاراحمدی با بیان اینکه تعیین تکلیف اتباع به نفع غیرمجازین هم هست، ادامه داد: با اقدامات قانونی آنها هم می‌توانند در آینده به عنوان یک فرد قانونی در کشور ما حضور داشته باشند تا حق‌شان ضایع نشود؛ چرا که وقتی یک فرد غیرقانونی در جایی مشغول به کار می‌شود حتما قانون کار برای آنها اعمال نمی‌شود و نمی‌تواند از پوشش بیمه‌ای، بیمه حوادث و غیره بهره‌مند شوند، بنابراین این افرادی که در کشور مانده‌اند با کمک رسانه‌ها و مردم باید تعیین تکلیف شوند.

برنامه وزارت کشور برای اتباع غیرقانونی باقی‌مانده در کشور

تبدیل گذرنامه‌های دست نویس خانواری اتباع افغانستانی به گذرنامه‌های الکترونیک

رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور در مورد برنامه این وزارتخانه برای اتباع غیرقانونی باقی‌مانده در کشور و امکان صدور گذرنامه برای این افراد از سوی سفارت افغانستان نیز اظهار کرد: اولویت صدور گذرنامه برای آن دسته از افرادی است که قانونی در کشور ما زندگی کرده و همچنین با اتباع افغانستانی است که گذرنامه‌های خانواری دارند. چرا که به دلیل کمبود گذرنامه در سال‌های گذشته به اتباع افغانستانی گذرنامه‌های خانوار داده می‌شد، بنابراین قرار است تا گذرنامه‌های دست نویس تبدیل به گذرنامه‌های الکترونیک شود و در سفارت افغانستان برای این افراد گذرنامه جدید صادر می‌شود که اولویت صدور گذرنامه با افراد قانونی که گذرنامه خانوار دارند، بوده و باید گذرنامه هر شخص جدا شود و اولویت این سفارتخانه صدور گذرنامه برای افراد غیرقانونی نیست.

تمدید اعتبار گذرنامه‌های خانواری اتباع افغانستانی تا خرداد ۱۴۰۵

یاراحمدی با بیان این‌که تاریخ اعتبار گذرنامه‌های خانواری که مهلت آنها گذشته بود تمدید شده بود، اظهار کرد: باید این افراد به سفارت افغانستان مراجعه کنند تا گذرنامه جداگانه برای هر یک از افراد خانواده صادر شود که برخی از این افراد مراجعه کرده و گذرنامه‌های خود را تمدید کرده‌اند که البته گذرنامه خانوار اتباع افغانستانی (چه گذرنامه‌های دارای اعتبار و چه گذرنامه‌هایی که اعتبار آنها به پایان رسیده است) طبق توافقی که با سفارت افغانستان صورت گرفته است تمدید شده و تا خرداد سال آینده فرصت دارند که برای جدا شدن گذرنامه هر یک از اعضای خانواده اقدام کنند.

اتباع افغانستانی دارای برگه سرشماری باید به کشورشان بازگردند

برای اتباع در افغانستان یک روزه گذرنامه و روادید صادر نمی‌شود

وی در مورد افرادی که تا به امروز به عنوان اتباع افغانستانی دارای برگه سرشماری هنوز در کشور حضور دارند و وضعیت این افراد، گفت: اتباع افغانستانی دارای برگه سرشماری از نظر ما غیرمجاز هستند و باید به کشور افغانستان مراجعه کرده و در کشور خودشان پاسپورت گرفته و ویزا دریافت کنند و به ایران بازگردند که در آن شرایط حتما یکسری محدودیت‌هایی در نظر گرفته خواهد شد و این امکان وجود ندارد که یک روزه برای آنها گذرنامه و روادید صادر شود.

رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور با بیان این‌که ما کسانی را که غیرقانونی وارد کشور می‌شوند به اردوگاه نمی‌بریم، در حالی که در کشورهای دیگر شاهد هستیم که اتباع خارجی را مدت‌های زیادی در اردوگاه‌ها نگهداری می‌کنند، اظهار کرد: اتباع غیرقانونی حتی در کنار مردم ما زندگی می‌کنند و مردم ما نیز به همزبانی و موارد مشترکی که بین ما وجود دارد بسیار اهمیت می‌دهند و اگر امروز یک افغانستانی به کسی پناه ببرد به آن پناه می‌دهد، البته نباید دلسوزی‌های ما فراتر از قانون باشد، چرا که قانون فصل ‌الخطاب همه ما هست و رعایت قانون در درازمدت به نفع همه است.

گردشگر افغانستانی نداریم و خیلی محدود است

تحصیل ۲۰ هزار نفر دانشجوی اتباع افغانستانی در ایران

وی در مورد اتباعی که به افغانستان بازگشته‌اند و تقاضای دریافت گذرنامه عادی داشته‌اند نیز اظهار کرد: ویزای عادی مواردش متفاوت است و باید بگویم که ما گردشگر افغانستانی نداریم و خیلی محدود است و قابل شمارش نیست. پس هر کسی که بخواهد وارد کشور ما شود اولین اولویتش با کار است. ویزای درمانی و تحصیلی هم داریم که هر کدام قوانین خاص خود را دارد. به عنوان نمونه ما امروز ۶۰ هزار دانشجوی خارجی داریم که ۲۰ هزار نفر دانشجوی اتباع افغانستانی هستند. پس ویزاهایی که صادر می‌شود بیشتر با گرایش کار است. خیلی‌ها با دلایل دیگری وارد کشور می‌شوند و مشغول کار دیگری می‌شوند که این اقدام غیرقانونی است و ما در تلاش هستیم که افرادی که در سال‌های گذشته با روادید گردشگری وارد کشور شدند، اما هدفشان کار بوده است، روادید کار را انتخاب کنند.


اخبار مرتبط
خروج یک میلیون و 600 هزار تبعه غیرقانونی و تأثیر آن بر بازار کار
سه‌شنبه 1404/10/02 ساعت 15:28
خروج یک میلیون و 600 هزار تبعه غیرقانونی و تأثیر آن بر بازار کار
مدیرکل اتباع وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به خروج یک میلیون و 600 هزار تبعه غیرقانونی از کشور، به تشریح چالش‌ها و فرصت‌های پیشرو در حوزه اشتغال پرداخت.
شرایط کار اتباع افغان در ایران مشخص شد
جمعه 1404/09/28 ساعت 11:34
شرایط کار اتباع افغان در ایران مشخص شد
رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور شرایط کار اتباع افغان در ایران را اعلام کرد. کارگران می‌توانند پس از صدور ویزای کار 9 ماه فعالیت کنند و 3 ماه به افغانستان بازگردند. تاکنون 20 هزار درخواست کارفرما ثبت شده و 6000 درخواست پذیرفته شده است.
سرپرست سفارت ایران در کابل پاسخ داد؛ اخراج یا بازگشت داوطلبانه اتباع افغانستان
پنج‌شنبه 1404/05/09 ساعت 16:30
مصاحبه تلویزیونی «علیرضا بیکدلی» با تلویزیون یک افغانستان:
سرپرست سفارت ایران در کابل پاسخ داد؛ اخراج یا بازگشت داوطلبانه اتباع افغانستان
سرپرست سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل در گفت‌وگویی تفصیلی با تلویزیون 1 افغانستان به بسیاری از پرسش‌ها و شائبه ها در خصوص بحث نحوه بازگشت اتباع افغانستان به کشورشان پاسخ داده است.
نظرات

آخرین اخبار
هشدار پاکستان درخصوص تشدید حملات به افغانستان
خشم خدمه ناو هواپیمابر آمریکا از تمدید ماموریتشان
سخنگوی فراجا درخصوص خبر حضور یگان ویژه در دانشگاه‌ها توضیح داد
انگلیس به اوکراین نیرو اعزام می‌کند
واکنش مقتدی صدر به اظهارات سفیر آمریکا در اراضی اشغالی
سال آینده؛ پیش‎نویس لایحه جدید قانون احزاب به مجلس می رود
بازی با اسلحه یک نظامی صهیونیست را به هلاکت رساند
مخالفت نبیه بری با درخواست سفیر آمریکا
کالاهای صهیونیستی- آمریکایی را تحریم کنید
اجباری شدن خدمت سربازی در کویت
نورنما | لحظه نفس گیر سوخت گیری جنگنده اف15 در آسمان
وقوع زلزله مهیب در مالزی
تعهد 17 میلیارد دلاری برای بازسازی غزه
عمان: دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا پنجشنبه در ژنو برگزار می‌شود
عراقچی خطاب به ترامپ: تسلیم نمی شویم چون ما ایرانی هستیم
عدم حرکت کشتی‌های تجاری به‌سمت ایران تکذیب شد
عکس های منتخب ایران، یکشنبه 3 اسفند 1404
آغاز دور جدید تنش‌ها میان افغانستان و پاکستان
نماینده حزب‌الله: سیاست فعلی دولت لبنان هیچ دستاوردی به‌همراه ندارد
واکنش حماس به اظهارات نتانیاهو درباره تشکیل محور جدید منطقه‌ای
استقلال (1) – مس رفسنجان (0) /صدرنشینی آبی‌پوشان پس از اخراج ساپینتو+ فیلم
آمادگی برخی از گروه‌های عراقی برای حمایت نظامی از ایران
رونالدو به آمریکا نمی‌رود
تحلیل وبگاه عراقی از جایگاه قدرت ایران و استراتژی بلندمدت مذاکره اش
نتانیاهو: درحال کار روی یک محور ضد شیعه هستیم!
تاکر کارلسون: اسرائیل بار بسیار بزرگی برای ایالات متحده است
پزشکیان: افرادی که مدارکی در زمینه حوادث دی‌ماه دارند، ارائه کنند
نارضایتی 60 درصد آمریکایی‌ها از عملکرد ترامپ
حماس خبر داد: ممانعت رژیم اشغالگر از ورود قرآن به غزه
فرد مسلح پس از ورود به اقامتگاه ترامپ کشته شد
ولایتی: بانیان جنگ‌های خونین چند قرن اخیر اروپای به اصطلاح متمدن بوده است
عراقچی: روز پنجشنبه در ژنو با طرف آمریکایی دیدار می‌کنیم
ثبت اعتراض اعضای ردصلاحیت شده شورای شهر تهران در فرمانداری
شوک ردصلاحیت‌ها در شورای شهر تهران
شلیک نیروهای یمن به بالگرد نظامی آمریکا
تکذیب انتقال تجهیزات میادین «رمیلان» به کردستان عراق از سوی قسد
مذاکرات ایران و آمریکا با یک شرط جمعه برگزار می‌شود
این سفر دستاورد است یا دام؟
پیش‌بینی هوای تهران؛ در این روزها منتظر باران باشید
عضو دولت قانون عراق: المالکی تنها نامزد برای نخست‌وزیری است
5 دانشجوی بازداشتی دانشگاه تهران آزاد شدند
برگزاری تجمع در چند دانشگاه شهر تهران
پیش‌بینی ورود سامانه بارشی به کشور/ کدام استان‌ها درگیر سامانه می‌شوند؟
جهش شدید قیمت نفت در صورت حمله آمریکا به ایران
تغییر ساعات کار مترو و اتوبوس در تهران تا نوروز+ جزئیات
بازآرایی هرم قدرت در ایران
در تجمعات امروز دانشگاه تهران چه گذشت؟
صدور هشدار سطح نارنجی در بوشهر؛ تردد دریایی ممنوع
بررسی کلیات لایحه بودجه 1405 در هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص
اعلام آخرین فرصت برای ثبت نام بیمه تکمیلی بازنشستگان