×
اجتماعی
شناسه خبر : 262827
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/09/24 ساعت 03:00
نخستین واکسن تک‌دوز تب دنگی در جهان تأیید شد

نخستین واکسن تک‌دوز تب دنگی در جهان تأیید شد

سازمان‌های بهداشتی جهانی اعلام کردند که اولین واکسن تک‌دوز برای پیشگیری از تب دنگی مورد تأیید قرار گرفته است. این واکسن می‌تواند راهکاری مؤثر برای کاهش شیوع بیماری در مناطق درگیر و حفاظت از جمعیت‌های آسیب‌پذیر باشد.

نورنیوز-گروه اجتماعی : آژانس ملی نظارت بهداشتی برزیل(ANVISA) در پایان نوامبر ۲۰۲۵، برای نخستین بار در تاریخ پزشکی جهان، واکسنی تک‌دوز علیه تب دنگی را تأیید کرد؛ واکسنی با نام Butantan-DV که توسط انستیتوی بوتانتان در سائوپائولو توسعه یافته و می‌تواند نقش مهمی در کنترل جهانی این بیماری ایفا کند.

این واکسن برای استفاده در افراد ۱۲ تا ۵۹ ساله مجاز شده و به‌ویژه برای کشورهایی با شیوع بالای تب دنگی و فشار گسترده بر نظام‌های سلامت، اهمیت ویژه‌ای دارد.

تب دنگی یک بیماری ویروسی منتقله از پشه Aedes aegypti است که با علائمی مانند تب بالا، درد عضلات و مفاصل، سردرد و خستگی شدید بروز می‌کند و در موارد حاد می‌تواند به تب خونریزی‌دهنده، نارسایی اندام‌ها و حتی مرگ منجر شود. گسترش دامنه جغرافیایی پشه ناقل، که بخشی از آن به تغییرات اقلیمی نسبت داده می‌شود، این بیماری را طی سال‌های اخیر به یکی از چالش‌های مهم بهداشت عمومی در سطح جهان تبدیل کرده است.

بر اساس اعلام انستیتوی بوتانتان، واکسن Butantan-DV پس از حدود هشت سال تحقیق و انجام چندین مرحله آزمایش بالینی در برزیل توسعه یافته است. در مرحله نهایی این مطالعات که بیش از ۱۶ هزار داوطلب در آن شرکت داشتند، این واکسن توانست ۷۴٫۷ درصد محافظت کلی در برابر موارد علامت‌دار تب دنگی ایجاد کند و ۹۱٫۶ درصد در پیشگیری از موارد شدید بیماری مؤثر باشد. همچنین نتایج نشان می‌دهد واکسن در گروه سنی هدف، از بستری‌شدن در بیمارستان جلوگیری کرده است.

این واکسن از نوع چهارگانه است و علیه هر چهار سروتیپ ویروس تب دنگی طراحی شده است؛ موضوعی که از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا ابتلای مجدد به سروتیپ‌های متفاوت می‌تواند خطر بروز عوارض شدیدتر را افزایش دهد. نتایج اولیه مطالعات طولانی‌مدت نیز حاکی از آن است که واکسن هم در افرادی که پیش‌تر به تب دنگی مبتلا نشده‌اند و هم در افرادی با سابقه عفونت، ایمنی قابل‌توجهی ایجاد می‌کند.

یکی از مزیت‌های اصلی Butantan-DV، تک‌دوز بودن آن است. واکسن‌های قبلی تب دنگی نیازمند تزریق دو دُز با فاصله زمانی چند ماهه بودند که اجرای برنامه‌های واکسیناسیون را، به‌ویژه در مناطق محروم و دورافتاده، با دشواری مواجه می‌کرد. به گفته کارشناسان، واکسن تک‌دوز می‌تواند روند واکسیناسیون را تسهیل کرده و پوشش ایمن‌سازی را در جمعیت‌های پرخطر افزایش دهد.

تأیید این واکسن در شرایطی صورت گرفته که تب دنگی در سال ۲۰۲۴ بالاترین میزان شیوع جهانی خود را تجربه کرده و بیش از ۱۴.۶ میلیون مورد ابتلا و نزدیک به ۱۲ هزار مورد مرگ‌ومیر در جهان گزارش شده است. طبق آمارهای رسمی، حدود نیمی از این مرگ‌ها در برزیل رخ داده است.

در همین راستا، وزارت بهداشت برزیل از امضای توافقی با شرکت چینی WuXi Biologics برای تولید حدود ۳۰ میلیون دُز از این واکسن تا سال ۲۰۲۶ خبر داده است؛ اقدامی که می‌تواند دسترسی گسترده‌تر به واکسن را در سطح ملی و بین‌المللی فراهم کند.

کارشناسان حوزه سلامت، تأیید واکسن Butantan-DV را گامی مهم در جهت کنترل تب دنگی و کاهش بار بیماری در کشورهای درگیر می‌دانند و معتقدند این دستاورد می‌تواند مسیر پیشگیری از این بیماری را در سطح جهانی متحول کند.


ایسنا
نظرات

آخرین اخبار
پیام بسیج در دویستمین شب ایستادگی: تا تحقق کامل آرمان‌ها در میدان می‌مانیم
ایران عضویت آمریکا در شورای حکام را مغایر اساسنامه آژانس دانست
اعتراض سفارت ایران در آلمان به «رویکرد دوگانه» غرب در قبال حقوق بشر
نظرسنجی جدید درباره ترامپ؛ محبوبیت رئیس‌جمهور آمریکا به پایین‌ترین سطح رسید
تزریق واکسن آنفلوآنزا از اواخر شهریور؛ اولویت‌بندی برای گروه‌های پرخطر
وزیر دفاع پاکستان: پیام عربستان درباره تحولات یمن را به ایران منتقل کردیم
وزارت خارجه سفیر آلمان را احضار کرد؛ اعتراض ایران به مواضع برلین
آجورلو: آمریکا به شروط تهران عمل کند تا تفاهم عمان- ایران درباره تنگه هرمز اجرایی شود
آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا؛ انهدام پهپاد MQ-9 آمریکا در قشم و تحرکات دیپلماتیک
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا جمعه 27 شهریور؛ قیمت طلا صعودی می شود؟
جدول قطعی برق استان کرمانشاه فردا جمعه 27 شهریور+ زمان‌بندی خاموشی شهرهای استان
روسیه و چین قطعنامه ضدایرانی آمریکا را وتو کردند؛ شکست واشنگتن در شورای امنیت
سازمان ملل: حمله آمریکا به مدرسه میناب و لامرد مصداق جنایت جنگی است
سندرز سناتور آمریکایی، خواستار توقف انتقال بمب‌های سنگین به اسرائیل شد
نخست‌وزیر سوئد پس از شکست انتخاباتی استعفا داد
پیش بینی قیمت دلار فردا جمعه 27 شهریور 1405 ؛ دلار سقوط می‌کند؟
اظهارات جنجالی کاتس درباره اردوغان، حماس و ادامه جنگ در منطقه
مأموران خاطی در تبریز بازداشت شدند؛ قوه قضاییه وارد پرونده شد
دروازه‌بان استقلال: سهراب بختیاری‌زاده من را کشف کرد
کاهش ذخایر آب به تهدیدی برای امنیت آبی جهان تبدیل شده است
تمدید دوباره مهلت ثبت‌نام پذیرش بدون آزمون کاردانی به کارشناسی 1405 + جدول رشته محل ها
مشاور رهبر انقلاب: درباره بازگشایی تنگه هرمز موضع ایران تغییر نکرده است
طلایی‌نیک: 200 شب حضور حماسی مردم، قدرت اجتماعی ایران را افزایش داد
تیم ملی بسکتبال ایران آماده دیدار نیمه‌نهایی با کره جنوبی
سپاه پنجاه و سومین پهپاد MQ-9 آمریکا را رهگیری و منهدم کرد
فیلم‌های تلویزیون آخر هفته 26 و 27 شهریور 1405 + جدول پخش شبکه‌ها
یونیسف: بیش از 57 هزار کودک یمنی در دو هفته آواره شدند
ممنوعیت شبکه‌های اجتماعی برای کودکان زیر 13 سال در طرح جدید اروپا
جزئیات جدید قتل عام 5 عضو یک خانواده در پونک؛دفن اجساد در چاه 20 متری +اعترافات تکان دهنده
سفارت ایران در لندن: جنایت در میناب با فیلم‌های هالیوودی پنهان نمی‌شود
پادکست | میراث واژه‌ها
جایزه سازمان جهانی بهداشت به پزشک ایرانی حوزه سرطان رسید
شکایت پرسپولیس از یاسر آسانی رد شد؛ پرونده به CAS می‌رود؟
نورنما | عجیب ترین مسابقه اتومبیل‌رانی...
هراز یک‌طرفه می‌شود؛ آخرین وضعیت ترافیک جاده‌های مازندران
ورود سامانه ناپایدار به گیلان؛ احتمال تگرگ و بارش شدید در ارتفاعات
نورنما | دو قو در فنلاند در حال انجام «رقص عشق»
آغاز بیمه رایگان زنان سرپرست خانوار در روستاها و شهرهای کوچک
سردار ابن‌الرضا: سامانه پاتریوت و تاد و موشک‌های تاماهاوک آمریکا را به چالش کشیدیم
وزارت دفاع روسیه از رهگیری و انهدام 641 پهپاد اوکراینی خبر داد
جدول خاموشی برق یاسوج و سایر شهرستان‌های کهگیلویه و بویراحمد امروز پنج شنبه 26 شهریور
جدول قطعی برق لرستان امروز پنجشنبه 26 شهریور؛ برنامه خاموشی خرم‌آباد، ازنا و کوهدشت
هشدار منابع یمنی به عربستان؛ حملات به تأسیسات نفتی ادامه دارد
نرخ دینار عراق امروز پنجشنبه 26 شهریور؛ قیمت 100 دینار اعلام شد
وزارت اطلاعات: اجازه نمی‌دهیم خون شهید گرگیچ دستمایه تفرقه شود
راز قتل دو بسیجی در مشهد بعد از 2 ماه فاش شد؛ اعترافات عاملان جنایت
آخرین قیمت دلار امروز پنجشنبه 26 شهریور 1405؛ دلار بازهم سقوط کرد
آخرین وضعیت سهام عدالت جاماندگان؛ اعلام شرط مهم برای ثبت‌نام جدید
آخرین قیمت خودروهای ایران خودرو امروز پنجشنبه 26 شهریور 1405؛ جدول قیمت بازار و نمایندگی
نورویدئو | هند؛ جایی که پیام قدرت ایران به جهان رسید