×
بین الملل
شناسه خبر : 262779
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/09/23 ساعت 17:22
نشست تهران و بازتعریف نقش همسایگان افغانستان

نورنیوز بررسی می‌کند؛

نشست تهران و بازتعریف نقش همسایگان افغانستان

میزبانی تهران از نشست منطقه‌ای همسایگان افغانستان، جلوه‌ای روشن از دیپلماسی بومی‌محور جمهوری اسلامی ایران است؛ ابتکاری که با تکیه بر گفت‌وگوی منطقه‌ای، ثبات افغانستان را نه یک مسئله داخلی، بلکه پیوندی راهبردی با امنیت، توسعه و آینده مشترک همسایگان تعریف می‌کند.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: برگزاری نشست منطقه‌ای افغانستان در تهران با حضور نمایندگان ویژه پاکستان، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، چین و روسیه، بار دیگر جایگاه ایران را به‌عنوان محور همگرایی منطقه‌ای تثبیت کرد. این نشست، حاصل رایزنی‌های چندلایه و مستمر دیپلماتیک بود و نشان داد که تهران همچنان یکی از معدود بازیگرانی است که می‌تواند کشورهای متنوع منطقه را حول یک دستورکار بومی و مشترک گرد هم آورد. تأکید وزارت امور خارجه بر کارکرد این ابتکار در کاهش تنش‌ها و تقویت همگرایی، ناظر بر این واقعیت است که بحران افغانستان بدون گفت‌وگوی منطقه‌ای و بدون مشارکت فعال همسایگان، قابل مدیریت نیست. ایران با میزبانی این نشست، نقش تسهیل‌گر و هماهنگ‌کننده‌ای را ایفا می کند که مبتنی بر مسئولیت منطقه‌ای و درک عمیق از پیوستگی امنیتی همسایگان با افغانستان است.

افغانستان در نگاه راهبردی ایران

سیاست جمهوری اسلامی ایران در قبال افغانستان ریشه در پیوندهای تاریخی، فرهنگی، دینی و زبانی دو ملت دارد. این پیوندها، افغانستان را از منظر تهران به مسئله‌ای صرفاً خارجی تقلیل نمی‌دهد، بلکه آن را بخشی از سرنوشت مشترک منطقه‌ای می‌داند. میزبانی گسترده و طولانی‌مدت ایران از مهاجران افغان و پذیرش هزینه‌های انسانی و اقتصادی آن، مؤید همین نگاه است؛ نگاهی که بارها مورد تأیید نهادهای بین‌المللی قرار گرفته است. در عین حال، ایران بر بازگشت مهاجران غیرقانونی در چارچوبی مدیریت‌شده و قانونی تأکید دارد تا هم روابط دو کشور تقویت شود و هم زمینه سوءاستفاده قاچاقچیان انسانی کاهش یابد. حمایت تهران از افغانستانی مستقل، آزاد و متکی بر اراده مردم، همراه با تأکید بر مشارکت همه گروه‌ها در اداره کشور، نشان می‌دهد که ایران ثبات پایدار را در شمول‌گرایی سیاسی و کاهش مداخلات فرامنطقه‌ای جست‌وجو می‌کند. توسعه همکاری‌های اقتصادی، به‌ویژه در حوزه ترانزیت و زیرساخت‌هایی چون راه‌آهن مشترک، نیز مکمل این رویکرد راهبردی است.

ضرورت دیپلماسی منطقه‌محور

ایران در سیاست خارجی خود، دیپلماسی منطقه‌محور را نه یک انتخاب، بلکه ضرورتی راهبردی می‌داند. نشست تهران دقیقاً در همین چارچوب معنا می‌یابد؛ سازوکاری برای گفت‌وگوی منظم همسایگان افغانستان با هدف هماهنگی سیاست‌های مرزی، اقتصادی و انسانی. تأکید وزیر امور خارجه بر نقش این گفت‌وگوها در جلوگیری از سوءتفاهم‌ها و ارتقای درک متقابل، بازتاب‌دهنده این واقعیت است که امنیت و توسعه افغانستان به‌طور مستقیم با منافع همه همسایگان گره خورده است. موقعیت ژئوپلیتیکی افغانستان، آن را به حلقه اتصال آسیای مرکزی، غرب آسیا و جنوب آسیا بدل می‌کند؛ بنابراین ثبات این کشور نه‌تنها یک ضرورت انسانی، بلکه الزامی راهبردی برای کل منطقه است. تحقق این هدف، مستلزم حل اختلافات دوجانبه، به‌ویژه میان افغانستان و برخی همسایگان، و نیز هم‌راستاسازی دیدگاه‌های منطقه‌ای در حوزه ترانزیت و انرژی است؛ امری که نشست تهران می‌تواند بستر اولیه آن را فراهم سازد.

نشست تهران در بستر نظم نوین منطقه‌ای

نشست همسایگان افغانستان در تهران، فراتر از یک رویداد مقطعی، می‌تواند الگویی برای مدیریت سایر بحران‌های منطقه‌ای باشد. غرب آسیا، آسیای میانه و قفقاز با چالش‌هایی مواجه‌اند که رویکردهای یک‌جانبه توان حل آن‌ها را ندارد. ایران با تأکید بر گفت‌وگوی سازنده، احترام متقابل و سازوکارهای بومی، بر این باور است که همگرایی منطقه‌ای کلید صلح پایدار است. این رویکرد، هم‌زمان با شکل‌گیری نظم نوین چندجانبه‌گرا، اهمیت مضاعف می‌یابد؛ نظمی که در برابر یک‌جانبه‌گرایی مخرب آمریکا و طرح‌های تفرقه‌افکنانه‌ای چون مداخله در کریدورهای منطقه‌ای یا گسترش نفوذ رژیم صهیونیستی ایستادگی می‌کند. در چنین فضایی، همگرایی همسایگان افغانستان نه‌تنها پاسخ به یک بحران، بلکه گامی در جهت تثبیت نقش منطقه در نظم نوین جهانی است.

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
پایان کابوس دختران سنندجی؛ نامادری سنگدل راهی زندان شد
وزیر صمت: اجازه اختلال در زنجیره تأمین و کمبود کالا را نمی‌دهیم
افزایش شمار شهدای لبنان به 3637 نفر
تغییر تازه در پروازهای حج؛ بازگشت حجاج ایرانی به تهران از سر گرفته شد
مرحله سوم همسان‌سازی حقوق بازنشستگان امسال اجرا می‌شود
عارف: دشمن ناچار به التماس مجدد برای آتش‌بس شد
جهش گردشگری اسپانیا؛ جنگ خاورمیانه بازار سفر را تغییر داد
منبع امنیتی اسرائیل: تصور نمی‌کردیم ایران تهدید خود را عملی کند
جایزه بین‌المللی برای هدی زین العابدین در گرجستان
ایران دوست وفادار لبنان است
هدف مذاکرات پایان جنگ و ایجاد امنیت پایدار است، نه عادی‌سازی با آمریکا
هزینه سنگین درگیری با ایران برای رژیم صهیونیستی؛ تا این لحظه 171 میلیون دلار
معافیت مالیاتی برای خسارت‌دیدگان جنگ
بازگشت وحید امیری به پرسپولیس+ جزئیات و عکس
قالیباف:هدف مذاکرات با آمریکا عادی‌سازی روابط نیست
دولت هزینه برخی عوارض ملکی را کاهش داد
تبریک عراقچی به پاشینیان
عکس های منتخب جهان، 8 ژوئن 2026
دیدار اردوغان و رئیس‌جمهور موقت ونزوئلا در استانبول
واکنش ایران به تحریم‌های اروپا
بازنشستگان حکم حقوقی خود را چگونه دریافت کنند؟
نتانیاهو به توقف تبادل آتش با ایران اعتراف کرد
بقایی: نیرویی که برای تسلط بر دیگران آفریده بودند، دیگر از فرمانشان خارج شده است
آتش‌سوزی در نفتکش نزدیک سواحل عمان
نوراینفو | چگونه از روان کودک مراقبت کنیم؟
آسمان کشور به شرایط عادی بازگشت
رحمان بی رحم با کامبکی دیدنی در فینال
اعلام نحوه قیمت‌گذاری بر لوازم خانگی
آمریکا بیش از 100 مقام نیکاراگوئه را تحریم کرد
رئیس سابق اطلاعات اسرائیل: رهبر ایران پیام قدرت و اعتماد به نفس به مردمش داد
لبنان: اسرائیل 3491 بار آتش‌بس را نقض کرد
انصارالله: اجازه قلدری نتانیاهو در منطقه را نمی‌دهیم
صالحی: کنار هم بودن ایران و لبنان فقط همدردی نیست، یک ضرورت دفاعی است
پزشکیان پیروزی حزب پاشینیان در انتخابات ارمنستان را تبریک گفت
ادامه حملات پهپادی حزب‌الله؛ خودروهای لجستیکی ارتش اسرائیل یکی‌یکی شکار می‌شوند
قالیباف: پاسخ ایران به نقض آتش‌بس، قاطع و میدانی است
اسلامی: ایران در تولید رادیودارو در جمع کشورهای پیشرو جهان قرار دارد
لاوروف: روسیه آماده مذاکره صادقانه با اوکراین است
شهباز شریف: غرب آسیا در آستانه خطر؛ فقط دیپلماسی راه نجات است
هشدار صریح به تل‌آویو و واشنگتن؛ اگر خطا کنید، جهنم در انتظار شماست
حماس: پاسخ ایران و یمن به جنایات اسرائیل در لبنان ارزشمند است
محسن رضایی: آتش‌بس باید در کل لبنان اجرا شود
تأکید قوه قضاییه بر حل اختلاف آرای پرونده رامک‌خودرو
هند: تنش‌های منطقه‌ای فشار منفی بر اقتصاد جهانی و انرژی دارد
عربستان حمله به پایگاه «شاهزاده سلطان» را تکذیب کرد
تغییر مهم در پیش‌نویس قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام
وزیر خارجه ترکیه: آنکارا برای توافق تهران–واشنگتن تلاش می‌کند
پیش ‌بینی قیمت دلار سه‌ شنبه 19 خرداد 1405 / دلار به کریدور 180 هزار تومانی می‌رسد؟
ریزش قیمت طلا در بازار تهران
پیش بینی قیمت طلا و سکه سه شنبه 19 خرداد 1405 / فرمان بازار طلا در دست اونس جهانی