×
اقتصادی
شناسه خبر : 262646
تاریخ انتشار : شنبه 1404/09/22 ساعت 21:52
اوراسیا و بازتعریف جایگاه ایران در زنجیره تجارت منطقه‌ای

نورنیوز بررسی می‌کند؛

اوراسیا و بازتعریف جایگاه ایران در زنجیره تجارت منطقه‌ای

تجارت ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا طی پنج سال اخیر جهشی معنادار داشته، اما با وجود سه‌برابر شدن صادرات، سهم این بازار از کل صادرات ایران همچنان محدود و راهبردی‌نشده باقی مانده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال‌های اخیر به یکی از مقاصد نوظهور تجارت خارجی ایران تبدیل شده است؛ مسیری که اگرچه از منظر رشد عددی قابل توجه است، اما از منظر سهم در سبد کل صادرات کشور همچنان جای کار فراوان دارد. بررسی داده‌های پنج‌ساله تجارت ایران با کشورهای عضو اوراسیا نشان می‌دهد که صادرات ایران به این منطقه از حدود ۵۰۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۹، به بیش از ۱.۴ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۴ رسیده است؛ رشدی نزدیک به سه برابر که بیانگر فعال‌تر شدن پیوندهای تجاری در این کریدور منطقه‌ای است.

بر اساس آمار سال جاری، صادرات ایران به اوراسیا به ۱.۴۶ میلیارد دلار و ۳.۹ میلیون تن رسیده؛ در حالی که واردات از این منطقه حدود ۱.۲۳ میلیارد دلار بوده است. این ارقام، هرچند تراز تجاری نسبتاً متعادلی را نشان می‌دهد، اما در مقیاس کل صادرات ایران، تنها معادل حدود ۴ درصد است؛ رقمی که فاصله معنادار با ظرفیت‌های بالفعل و بالقوه بازار اوراسیا دارد.

تحلیل ترکیب جغرافیایی تجارت، نشان‌دهنده تمرکز بالای واردات ایران از روسیه است؛ به‌طوری که ۹۴ درصد واردات ایران از اوراسیا، از مبدا روسیه انجام می‌شود و کشورهای بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان در مجموع سهمی کمتر از ۶ درصد دارند. این تمرکز، از یک‌سو مزیت دسترسی به بازار بزرگ روسیه را برجسته می‌کند و از سوی دیگر، ریسک وابستگی تجاری را افزایش می‌دهد.

در سمت صادرات، تصویر متوازن‌تری مشاهده می‌شود. روسیه با سهم ۵۴ درصدی، مقصد اصلی صادرات ایران به اوراسیاست، اما ارمنستان با ۲۹ درصد، قزاقستان با ۱۱ درصد، قرقیزستان با ۵ درصد و بلاروس با یک درصد نیز نقش قابل توجهی ایفا می‌کنند. این توزیع، نشان می‌دهد که ظرفیت تنوع‌بخشی به بازارهای صادراتی ایران در چارچوب اوراسیا وجود دارد و می‌توان با سیاست‌گذاری هوشمندانه، از تمرکز بیش از حد بر یک کشور پرهیز کرد.

نمودارهای ارزش دلاری و وزنی تجارت نیز حاکی از آن است که رشد صادرات، تنها محدود به ارزش نبوده و از نظر حجمی نیز افزایش یافته است؛ مسئله‌ای که بیانگر تقویت صادرات کالاهای پایه، کشاورزی و صنعتی سبک به این منطقه است. با این حال، فاصله میان رشد تجارت و ارتقای سهم راهبردی اوراسیا در اقتصاد صادراتی ایران، همچنان محسوس است.

در مجموع، اوراسیا امروز برای ایران یک «بازار رو به رشد» است، نه یک «بازار تثبیت‌شده». تبدیل این رشد عددی به یک مزیت پایدار، نیازمند توسعه زیرساخت‌های لجستیکی، توافقات بانکی، استانداردسازی کالاها و دیپلماسی فعال تجاری است؛ در غیر این صورت، جهش فعلی ممکن است در سطح آمار باقی بماند و به عمق راهبردی نرسد.

 

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
نیکزاد‌: تنگه هرمز هرگز باز نمی‌شود
انجام بیش از 3 هزار مأموریت اورژانس تهران در جنگ رمضان
تاکنون 1262 نفر از هموطنان از دبی به کشور بازگشته‌اند
مدیرعامل شل: اروپا به زودی با کمبود سوخت مواجه می شود
صعود قیمت جهانی طلا نسبت به دو هفته گذشته
پیام فرماندهی کل انتظامی کشور بمناسبت 12 فروردین
رصد دقیق وضعیت کودکان واگذار شده به خانواده‌ها در ایام جنگ
رفراندوم زیر چتر جنگ!
افزایش قیمت‌ها و ضرورت تمرکز بر حمایت از اقشار آسیب‌پذیر
عملیات مشترک یمن با ایران و حزب‌الله علیه اهداف دشمن صهیونیستی
گروه بندی کامل جام جهانی بعد از صعود آخرین تیم ها
بقائی: نیروهای مسلح ما برای هر سناریویی آماده‌اند
تداوم آرامش در بازار کالاهای اساسی
اقدام خصمانه آرژانتین علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
پیام رئیس قوه قضاییه به‌ مناسبت 12 فروردین
3 صهیونیست در حمله موشکی ایران به اراضی اشغالی زخمی شدند
وضعیت آب و هوا امروز 12 فروردین 1405+ وضعیت استانها
ترافیک سنگین در محور چالوس و هراز
سیزده‌ای به رنگ غیرت؛ از سبزه تا سرخِ لاله‌ها، پیمان دوباره با ایران
23 عملیات مقاومت عراق علیه پایگاه‌های آمریکا انجام شد
فعالیت 30 درصدی شعب بانک‌ها از 15 فروردین ماه
صعود عراق به جام جهانی بعد از 40 سال
تجاوز به ایران، حمله به اقتصاد جهان
اف‑35 نیروی هوایی آمریکا سقوط کرد
شهادت 11 فعال صنعت دارو و تجهیزات پزشکی
تکرار تجربه 12 فروردین در میدان جدید جنگ
برگزاری دور پایانی مرحله پلی‌آف انتخابی جام‌جهانی 2026
آژیرهای خطر در فلسطین اشغالی فعال شد
تساوی دیدار مصر در برابر اسپانیا قهرمان اروپا
سناتور آمریکایی: جنگ در ایران افزایش سرسام‌آور قیمت‌ها در آمریکا را به دنبال داشت
«چک‌لیستِ» صلیب سرخ برای آمادگیِ مراقبان در شرایط بحران
جهانی‌سازی جنگ؛ خطای محاسباتی بزرگ آمریکا
خودداری لهستان از ارسال سامانه‌های دفاع موشکی پاتریوت به خاورمیانه
حملات همزمان یمنی‌ها و حزب الله به فلسطین اشغالی
فعال شدن آژیرهای خطر در فلسطین اشغالی
فیلیپین به‌دنبال مذاکره با ایران برای عبور از تنگه هرمز است
ربوده شدن روزنامه‌نگار آمریکایی در عراق تأیید شد
تداوم ناپایداری‌های جوی تا 14 فروردین
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ حمله به نقاطی در تهران و کرج
ادعای ترامپ: ما به زودی ایران را ترک می‌کنیم
روبیو: پایان جنگ ایران نزدیک است
شوک های پی در پی در اقتصاد آمریکا
لوموند: سخنان ترامپ دیگر بازارهای مالی را آرام نمی‌کند
اقدام خصمانه آرژانتین علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
بلومبرگ: دست برتر جنگ انرژی در اختیار ایران است
انفجار در پایگاه‌های آمریکا در بحرین و کویت
چین، روسیه، اندونزی و پاکستان خواستار آتش بس فوری شدند
5644 موشک و پهپاد، آمار کشورهای عربی از حملات ایران در 32 روز جنگ
عراقچی: پاسخی به پیشنهادات 15 بندی آمریکا نداده‌ایم
واکنش آمریکا، انگلیس و فرانسه به کشته شدن صلحبانان سازمان ملل در لبنان