×
بین الملل
شناسه خبر : 262484
تاریخ انتشار : شنبه 1404/09/22 ساعت 10:34
ونزوئلا؛ مسیر بی‌بازگشت آمریکا

احمد سبحانی:

ونزوئلا؛ مسیر بی‌بازگشت آمریکا

رئیس‌جمهور ایالات متحده همواره به عنوان یک سیاستمدار جنگ‌طلب شناخته شده است. دونالد ترامپ نام «وزارت دفاع» را به «وزارت جنگ» تغییر داد، در حالی ‌که بارها گفته بود مخالف جنگ‌های بی‌پایان و غیرضروری است، البته نه به دلیل مخالفت با خونریزی و اشغالگری یا به علت انسانیت، بلکه به خاطر طولانی شدن جنگ‌ها و هزینه‌های بالای اقتصادی‌شان برای ایالات متحده.

نورنیوز- گروه بین الملل: ترامپ با اشغال افغانستان یا حمله به عراق مخالف نبود؛ مساله مهم برای او شیوه اجرا و هزینه‌هاست. درباره ونزوئلا نیز ترامپ تلاش می‌کند تغییر رژیم یا اشغال را با کمترین هزینه و در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام دهد. این رویکرد، ریشه در منافع اقتصادی بویژه نفت ونزوئلا که دارای بیشترین ذخایر نفت جهان است، دارد. توقیف چند روز پیش نفتکش ونزوئلا که با پرچم‌ گویان تردد داشت توسط دولت آمریکا (مانند توقیف کشتی «اسکیپر» چند روز قبل از آن که حامل ۲ میلیون بشکه نفت سنگین بود)، در حالی که شرکت‌های آمریکایی مانند شورون تگزاکو همچنان در ونزوئلا به استخراج و صادرات نفت به آمریکا مشغولند، نشان‌دهنده سیاست دوگانه واشنگتن است. آمریکا سایر کشورها را از فعالیت در صنایع نفتی ونزوئلا منع می‌کند اما خود به دنبال انحصار این منابع است. هدف نهایی، کنترل بر ثروت ونزوئلاست. آمریکا نمی‌تواند تحمل کند همسایه‌ای ثروتمند اما غیرهمسو با منافعش داشته باشد. آمریکا تصور می‌کند اگر موفق به اشغال ونزوئلا یا برآوردن دولتی وابسته به خود شود، می‌تواند نفوذ چین و روسیه را در آمریکای لاتین کنترل  و با سلطه بر بازار نفت، این قدرت‌ها را مهار کند.
قدرت نظامی ونزوئلا در مقایسه با آمریکا ناچیز است. اگر ترامپ تصمیم به حمله تمام‌عیار بگیرد، همان‌طور که اخیراً با استقرار هزاران نیرو، ناوهای جنگی و پرواز هواپیماهای جنگنده در خلیج ونزوئلا نشان داده، به ظاهر می‌تواند نیکلاس مادورو را سرنگون کند. با این حال، مساله اصلی پس از سرنگونی احتمالی مادرو است. آمریکا ممکن است درگیر جنگ فرسایشی و چریکی شود، مشابه آنچه در عراق و افغانستان رخ داد. تجهیزات نظامی فعلی آمریکا بیشتر برای تهدید و فشار است، نه حمله مستقیم. ترامپ به دنبال کم‌هزینه‌ترین راه است. فشار اقتصادی، تحریم‌، اقدامات خرابکارانه و امید به خیانت داخلی. تاکنون این تلاش‌ها که از دوران هوگو چاوز آغاز شده ناموفق بوده است. آمریکایی‌ها در دهه‌های اخیر همه ابزارها را برای سرنگونی نظام چاویستی به کار گرفته‌اند اما نتوانسته‌اند.
جنگ آمریکا علیه ونزوئلا مدت‌هاست آغاز شده اما بخش نظامی آن فعال نیست. مهم‌ترین جنبه، عملیات روانی است که با حمایت دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل، برای مرعوب کردن دولت و مردم ونزوئلا و تغییر افکار عمومی جهان انجام می‌شود. از سوی دیگر، ونزوئلایی‌ها لابی‌هایی قوی در آمریکا دارند؛ برخی سناتورها با این کشور روابط دیرینه دارند و نفوذ آنها مانع اقدامات خشن‌تر شده است. 
ترامپ با روش‌های بی‌پرواتر وارد شده اما فشارهای داخلی آمریکا از جمله عدم حمایت برای حمله زمینی او را محتاط کرده است.
ترامپ حمایت از مخالفان مادورو مانند ماریا کورینا ماچادو (که اخیراً جایزه صلح نوبل ۲۰۲۵ را دریافت کرد، در حالی که خواستار تحریم بیشتر و حتی حمله نظامی به کشور خود است!) را آشکار کرده است. او دستکش مخملی را کنار گذاشته و علناً در امور داخلی کشورها دخالت می‌کند همان‌طور که در انتخابات آرژانتین، هندوراس یا حتی اسرائیل (درخواست عفو نتانیاهو) دیده‌ایم. این دخالت‌ها بخشی از سیاست خارجی ترامپ برای احیای دکترین مونرو و تسلط کامل بر آمریکای لاتین است. ونزوئلا کشوری ثروتمند با منابع متنوع و نرخ رشد اقتصادی خوب در گذشته است اما تحریم‌های ظالمانه آمریکا بحران‌های اقتصادی شدیدی ایجاد کرده. با این حال، نقطه قوت ونزوئلا مقاومت مردمی است. در انتخابات اخیر ریاست‌ جمهوری و محلی (مانند انتخابات شهرداری‌ها و استانداری‌ها در سال گذشته)، طرفداران مادورو اکثریت قاطع را کسب کردند که نشان‌دهنده حمایت مردمی پایدار است. بخشی از اپوزیسیون شرافتمند نیز مخالف اشغالگری است و از حمله نظامی حمایت نمی‌کند. این عامل، خوش‌شانسی مادورو و بدشانسی ترامپ است. اگر مردم با دولت همسو بمانند، تجاوزگر نمی‌تواند به اهدافش برسد، حتی اگر بخشی از آن را با هزینه‌های سنگین محقق کند. آمریکا از ابتدای روی کار آمدن چاوز تا امروز، از توطئه‌های نفتی، کودتاهای نظامی، عملیات روانی و فشار حداکثری (مانند تحریم‌ها و تهدیدات نظامی اخیر) برای تغییر رژیم استفاده کرده اما موفق نشده. ترامپ اکنون با قدرت نظامی بیشتر از جمله عملیات ضد مواد مخدر که کارشناسان آن را پوششی برای اهداف نفتی می‌دانند وارد شده اما از ورود به جنگ تمام‌عیار، بشدت می‌ترسد.

* سفیر پیشین ایران در کاراکاس


وطن امروز
نظرات

آخرین اخبار
انفجار در اقلیم کردستان عراق؛ گزارش اولیه از بمباران مقر گروه‌های تجزیه‌طلب
آخرین آمار از تلفات آمریکا در جنگ با ایران منتشر شد
تشییع باشکوه شهدای حشدالشعبی؛ پیام نجف به منطقه چه بود؟
انفجارهای مهیب در جنوب لبنان؛ عملیات اسرائیل با 700 تن مواد منفجره
هشدار عراقچی نسبت به عملیات های پرچم دروغین اسرائیل در منطقه
ترامپ: هیأت صلح غزه به توافقی تاریخی دست یافت
انفجار مهیب در باب‌المندب
خدمات درمانی ارتش تا پایان بازگشت زائران در مرزها ادامه دارد
قالیباف: آمریکایی‌ها تاوان خواهند داد
اوضاع بنزین در روسیه وخیم شد
عراق ادعای ترامپ را تکذیب کرد
ناسزاگویی ترامپ به مشاورانش در پی ناامیدی از جنگ علیه ایران
سنای آمریکا به طرح توقف جنگ علیه ایران رأی منفی داد
وزیر خزانه داری مامور شد؛ فراهم کردن مقدمات سفر شی جین‌پینگ به آمریکا
سیل شدید در گلستان موجب خسارت به کشاورزی و راه آهن شد
روایت سرلشکر عبداللهی از پایان دوران بزن و دررو در منطقه
قتل هولناک زن جوان در مشهد؛ قاتل پس از آتش زدن جسد به پلیس مراجعه کرد
بقائی: حمله به قشم تداعی‌کننده اقدامات داعش است
خلاصه و نتیجه بازی پرسپولیس و آلانیا
آیا واشنگتن در تله راهبردی ایران گرفتار شده است؟
دادستانی تهران علیه حامیان محکومان شبه کودتای دی ماه 1404 اعلام جرم کرد
آیا تهران از بحران آب عبور کرده است؟
تنش روسیه و اوکراین در دریای خزر؟ واکنش مسکو به حمله پهپادی
رصد کامل پایانه‌های مسافربری اربعین؛ برخورد با گران‌فروشی بلیت در مرزها
آمریکا یک فرد و 5 شرکت مرتبط با ماهان ایر را تحریم کرد
عذرخواهی وزیر خارجه اوکراین از ایران؛ روایت یک منبع آگاه در تهران
عمار حکیم: عراق پل ارتباطی میان کشورهاست نه میدان تسویه‌حساب‌ها
نتانیاهو در فاکس‌نیوز شهردار نیویورک را هدف حمله لفظی قرار داد
چرخش دوباره استقلال به سمت بصره
آژانس بین‌المللی انرژی: فروش خودروهای برقی در جهان 35 درصد رشد داشته است
کودک‌آزاری در خاش؛ ورود فوری پلیس، دادستانی و بهزیستی به پرونده
یوفا، فیفا را تحریم کرد
دور جدید جنگ تجاری آمریکا و چین؛ واشنگتن تعرفه‌های جدید وضع کرد
درگذشت فرهنگ شکوهی؛ پاسدار زبان و میراث شفاهی سمنان
همدستی هند با اسرائیل در کودک کشی
مسکن از دسترس مردم خارج شد؛ جهش تا 8 برابری قیمت در مناطق تهران+جدول قیمت ها
قیمت طلا آب شده امروز پنجشنبه 8 مرداد کاهشی شد؟
تاکید سردار رضایی بر امنیت پایدار مرزهای شلمچه و چذابه
کولیوند: 8500 نیروی هلال احمر و 200 آمبولانس در عراق به زائران خدمت می‌کنند
بقائی: آمریکا و رژیم صهیونیستی مقصران اصلی نابودی حقوق بین الملل در جهان
مدودف: پایان درگیری در اوکراین با پیروزی روسیه رقم خواهد خورد
درآمد گمرکی سیستان و بلوچستان با توسعه کولبری افزایش می‌یابد
کاوه کاویان درگذشت؛ نگاهی به کارنامه بازیگر «مجردها» و «بوتیک»
معاون دادستان کل کشور: برای اجرای احکام تغییر کاربری در شمال ضرب‌الاجل تعیین شد
برنامه نیمه نهایی لیگ ملت های والیبال 2026 اعلام شد
دو سوم آمریکایی‌ها جنگ علیه ایران را بی‌فایده می‌دانند
ادامه ممنوعیت صادرات بنزین، گازوئیل و سوخت کشتی در روسیه
درگیری مسلحانه در شادگان؛ شهادت یک نیروی پلیس
مصوبه جدید دولت برای ساماندهی نیروهای شرکتی/نحوه پرداخت حقوق مشخص شد
طراحی سیستم ضدسرقت چندلایه خودرو در ایران