×
اجتماعی
شناسه خبر : 262293
تاریخ انتشار : جمعه 1404/09/21 ساعت 11:16
سرنوشت نامشخص سیم‌کارت‌های سفید

سرنوشت نامشخص سیم‌کارت‌های سفید

با بالا گرفتن انتقادها درباره «سیم‌کارت‌های سفید»، وزارت ارتباطات و مرکز ملی فضای مجازی مسئولیت توضیح و اجرای این طرح را به یکدیگر واگذار کرده‌اند؛ موضوعی که با وجود مواضع جدید، همچنان با ابهام در مرجع تصمیم‌گیری نهایی همراه است.

 نورنیوز-گروه اجتماعی: محدودیت‌های گسترده اعمال شده بر شبکه ها و پلتفرم های اجتماعی خارجی، زمینه شکل‌گیری بازاری پرسود برای فیلترشکن‌ها را فراهم کرده و مسئولان بر این باورند فیلترینگ و محدودسازی فنی ابزار کوتاه‌مدت مدیریت فضای مجازی است و تجربه جهانی نشان می‌دهد که با ابزار فنی نمی‌توان مدیریت فضای مجازی را انجام داد.  

 داده های منتشر شده از سوی نهادهای رسمی گویای آن است که بیش از ۸۳ درصد مردم از فیلترشکن ها استفاده می کنند و به این معنی است که پاسخی به این نیاز مردم وجود نداشته  و طبیعتا  تداوم این شرایط نه‌تنها به اهداف فرهنگی مورد انتظار کمک نکرده و موجب گسترش استفاده علنی از فیلترشکن‌ها و شکل‌گیری اختلالات پایدار در ارتباطات شده است.

در این راستا دولت و وزارت ارتباطات طی یک سال و نیم گذشته در تلاش هستند شرایط دسترسی عادلانه همه کاربران به اینترنت و استفاده از پلتفرم های خارجی پرکاربر را فراهم کنند. در اولین قدم کاربران به گوگل پلی و واتس اپ دسترسی پیدا کردند و انتظار می رود طی ماه های آینده یک پلتفرم دیگر تعیین  تکلیف شود.

رئیس مجلس شورای اسلامی معتقد است فیلترینگ به این شکل اقدام صحیحی نیست.

با این حال با وجود انتظار کاربران برای برقراری عدالت ارتباطی، طرح موضوع استفاده از سیم کارت سفید توسط برخی افراد به موردی قابل بحث و پرابهام تبدیل شده است. ماجرا از آن جایی شروع شد که شبکه اجتماعی اجتماعی ایکس در قابلیت جدید خود لوکیشن کاربران را نشان داد و به این ترتیب اگر لوکیشن کاربری ایران باشد، به این معناست که او از اینترنت بدون فیلتر استفاده می کند. 

این موضوع سبب انتقادهایی در فضای مجازی از سوی کاربران شد و برخی مسئولان نسبت به آن واکنش نشان دادند. محمد باقرقالیباف -رئیس مجلس شورای اسلامی - اخیرا درباره فیلترینگ و استفاده از سیم کارت‌های سفید و رفع محدودیت‌ها و حل معضل آن تاکید کرده است فیلترینگ به شکل موجود را اشتباه می‌داند. فیلترینگ در زمان بحران و حوادث و جنگ و حتی تا قطع اینترنت که در جنگ ۱۲ روزه بود، امر طبیعی و مشخص است که در همه دنیا هم رخ می‌دهد اما وقتی بحران و جنگ نیست، فیلترینگ به این شکل کار صحیح نیست.

فاطمه مهاجرانی -سخنگوی دولت- نیز در مورد موضوع سیم‌کارت‌های سفید، گفته است: بنده نیز به همراه تعداد دیگری از افراد مانند سیاسیون و اهالی رسانه که تعداد آنها به دهها هزار نفر می‌رسد، ‌ در جریان ایام جنگ ۱۲ روزه بنا به مصلحت نهادهای مربوطه، از سیم کارت سفید برخوردار شدم والا شخصاٌ با این اقدام مخالفم و از همین رو نیز در دولت پیگیر رفع فیلترینگ هستیم.  

مهاجرانی تأکید کرده است راه پیمودن این مسیر، تنها صداقت و البته عذرخواهی در صورت خطا کردن است و اگر او به دلیل داشتن سیم‌کارت سفید، مردم را رنجانده است با شجاعت از این بابت عذرخواهی می‌کند.

در نهایت مسعود پزشکیان- رئیس جمهور- در مراسمی به مناسبت روز دانشجو در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اعلام کرد که دستور داده است سیم‌کارت‌های سفید را سیاه کنند. اما با گذشت یک روز وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در نامه‌ای خطاب به دبیر شورای عالی فضای مجازی، از او خواسته است در مورد سیم‌کارت‌های سفید به مردم گزارش بدهند.  

سخنگوی این مرکز سازوکار اجرایی سفیدکردن خطوط به عهده وزارت ارتباطات است و فهرست خطوطی که سفید می شود توسط دستگاه های متولی به کارگروه مذکور ارائه می شود. 

در این نامه نوشته شده بود با توجه به محوریت آن شورا در سیاست‌گذاری‌های کلان فضای مجازی کشور و با توجه به دستور صریح رئیس جمهور  در خصوص دسترسی‌های موسوم به «سیم‌کارت سفید» که معلول سیاست‌های مسدودسازی در سال‌های گذشته بود و نزد افکار عمومی بازتاب منفی داشته، شایسته است دستور فرمایید موضوع با قید فوریت در دستور کار قرار گرفته و گزارش آن به استحضار مردم رسانده شود.    

مرکز ملی فضای مجازی نیز در پاسخ به این نامه تأیید کرده است خطوط سفید بر اساس پیشنهاد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات وقت و بر حسب سازوکارهای مصوب قانون جرائم رایانه ای (مصوب سال ۱۳۸۸) که ۶ عضو از ۱۲ عضو آن، از دولت هستند، اجرایی شده است و مرکز ملی و شورای عالی فضای مجازی در این کارگروه عضویت ندارد.

به گفته سخنگوی این مرکز سازوکار اجرایی سفیدکردن خطوط به عهده وزارت ارتباطات است و فهرست خطوطی که سفید می شود توسط دستگاه های متولی به کارگروه مذکور ارائه می شود و راهکار اصلاح مصوبه و یا اصلاح افرادی که خطوط تلفن همراه آنها سفیده شده است، از طریق همین سازوکار قانونی وجود دارد. به منظور اصلاح یا لغو اصل مصوبه اعطای خط سفید، باید موضوع در همان کارگروه مطرح و تصویب شود.

بنابراین در صورتی که تصمیم بر این باشد که در دسترسی افراد تجدیدنظر شود، همان دستگاه هایی که پیشتر لیست ارسال کرده‌اند، می‌توانند لیست اصلاحی را هم به سازوکار مذکور جهت اصلاح، تحویل دهند.

با وجود اظهارات اخیر دو نهاد رسمی در این زمینه همچنان ابهام‌هایی در این زمینه که نهاد تصمیم‌گیر در این باره کیست؟ وجود دارد. اما پیگیری‌های ایسنا تا زمان انتشار این گزارش از نهادهای مربوطه از جمله وزارت ارتباطات تا این لحظه نتیجه ای نداشته است.  


نظرات

آخرین اخبار
آسمان کشور به شرایط عادی بازگشت
اعلام نحوه قیمت‌گذاری بر لوازم خانگی
آمریکا بیش از 100 مقام نیکاراگوئه را تحریم کرد
رئیس سابق اطلاعات اسرائیل: رهبر ایران پیام قدرت و اعتماد به نفس به مردمش داد
لبنان: اسرائیل 3491 بار آتش‌بس را نقض کرد
انصارالله: اجازه قلدری نتانیاهو در منطقه را نمی‌دهیم
صالحی: کنار هم بودن ایران و لبنان فقط همدردی نیست، یک ضرورت دفاعی است
پزشکیان پیروزی حزب پاشینیان در انتخابات ارمنستان را تبریک گفت
ادامه حملات پهپادی حزب‌الله؛ خودروهای لجستیکی ارتش اسرائیل یکی‌یکی شکار می‌شوند
قالیباف: پاسخ ایران به نقض آتش‌بس، قاطع و میدانی است
اسلامی: ایران در تولید رادیودارو در جمع کشورهای پیشرو جهان قرار دارد
لاوروف: روسیه آماده مذاکره صادقانه با اوکراین است
شهباز شریف: غرب آسیا در آستانه خطر؛ فقط دیپلماسی راه نجات است
هشدار صریح به تل‌آویو و واشنگتن؛ اگر خطا کنید، جهنم در انتظار شماست
حماس: پاسخ ایران و یمن به جنایات اسرائیل در لبنان ارزشمند است
محسن رضایی: آتش‌بس باید در کل لبنان اجرا شود
تأکید قوه قضاییه بر حل اختلاف آرای پرونده رامک‌خودرو
هند: تنش‌های منطقه‌ای فشار منفی بر اقتصاد جهانی و انرژی دارد
عربستان حمله به پایگاه «شاهزاده سلطان» را تکذیب کرد
تغییر مهم در پیش‌نویس قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام
وزیر خارجه ترکیه: آنکارا برای توافق تهران–واشنگتن تلاش می‌کند
پیش ‌بینی قیمت دلار سه‌ شنبه 19 خرداد 1405 / دلار به کریدور 180 هزار تومانی می‌رسد؟
پیش بینی قیمت طلا و سکه سه شنبه 19 خرداد 1405 / فرمان بازار طلا در دست اونس جهانی
سه سناریو برای تحلیل تجاوزات اخیر اسراییل در منطقه
تل آویو مدعی شد: اسرائیل حملاتش به ایران را به خواست ترامپ متوقف کرد
مسکو کنار تهران در آژانس اتمی؛ هشدار درباره «وارونه‌سازی واقعیت»
15 نفر در پی حملات اخیر رژیم صهیونیستی مجروح شدند/ تا کنون هیچ شهیدی گزارش نشده است
پیام صریح نیکزاد به دشمنان؛ جبهه مقاومت را از ایران جدا نمی‌دانیم
ماجرای عجیب در جاده قم–کاشان؛ کودک 9 ساله پشت فرمان کامیون خاور
نواف سلام: اسرائیل در طول آتش‌بس 3500 بار لبنان را بمباران کرده است
لغو تمامی پروازهای کشور تا اطلاع ثانوی
لغو بیش از 5 هزار بلیت قطار در جنگ رمضان
بارش موشک های حزب الله بر شمال فلسطین اشغالی
قفل ترافیکی در جاده‌های شمال؛ چالوس و هراز زیر بار سنگین خودروها
آماده باش آتش‌نشانی تهران؛ سامانه 125 شبانه‌روزی فعال است
اعتراف گروسی درباره وضعیت مواد هسته‌ای ایران
بازگشایی حریم هوایی عراق به روی همه پروازها
هشدار رئیس سازمان ملی تعلیم و تربیت: مدارک پیش‌دبستانی‌های غیرمجاز تایید نمی‌شود
امیر حاتمی: دشمن به آتش‌بس و توافق پایبند نیست
قیمت گوشت قرمز امروز 18 خرداد 1405+ جدول
آغاز دوره نقاهت قلی‌زاده در تهران پس از عمل جراحی زانو
پزشکیان: اولویت ما امنیت ملی و آرامش مردم است
سقوط 67 هزار واحدی بورس؛ شاخص کل عقب نشست
خطر کلاهبرداری: مجرمان با اخبار داغ، شما را به سمت لینک‌های آلوده می‌کشانند.
کدام استان ها درگیر ترسالی و خشکسالی هستند؟
قدردانی حماس از پاسخ کوبنده ایران و یمن به رژیم صهیونیستی
شکار 19 تروریست در تور امنیتی ایران؛ جزئیات انهدام 4 هسته تکفیری
مسافران برای دریافت وجه بلیت‌های لغوشده اقدام کنند
هشدار سخنگوی دولت به مردم: فریب نخورید، اخبار رسمی را دنبال کنید!
نورنما | وقتی جهان برای کودکان امن نیست ...