×
اجتماعی
شناسه خبر : 262251
تاریخ انتشار : جمعه 1404/09/21 ساعت 07:00
اولین داروی طراحی‌شده با هوش مصنوعی چه خواهد بود؟

اولین داروی طراحی‌شده با هوش مصنوعی چه خواهد بود؟

تنها یک سال پس از ساخته‌شدن اولین پادتنِ طراحی‌شده با هوش مصنوعی، دانشمندان می‌گویند کارآزمایی‌های بالینی در راه است.

نورنیوز-گروه اجتماعی: زیست‌شناسان سال گذشته یک دستاورد تاریخی در طراحی پروتئین به دست آوردند و آن استفاده از هوش مصنوعی (AI) برای ترسیم مولکول‌های کاملا جدید پادتن‌ها بود. بااین‌حال، این طراحی‌های اثبات-مفهومی، از قدرت اثرگذاری و دیگر ویژگی‌های کلیدی داروهای مبتنی بر پادتن تجاری که سالانه ده‌ها میلیارد دلار فروش دارند، بی‌بهره بودند.

به نقل از نیچر، پس از یک سال پیشرفت، دانشمندان می‌گویند اکنون در آستانه‌ تبدیل پادتن‌های طراحی‌شده توسط هوش مصنوعی به درمان‌های بالقوه هستند. در هفته‌های اخیر، گروه‌های متعددی گزارش داده‌اند که با استفاده از ابزارهای تجاری اختصاصی‌ هوش مصنوعی و مدل‌های متن‌باز، پادتن‌هایی ساخته‌اند که ویژگی‌های داروهای مبتنی بر پادتن را دارند.

چانگ لیو از دانشگاه کالیفرنیا می‌گوید: این تلاش‌های اخیر پیشرفت‌هایی فوق‌العاده قدرتمند هستند که امکان دموکراتیک شدن مهندسی پادتن را فراهم می‌کنند. تیموتی جنکینز، مهندس پروتئین در دانشگاه فنی دانمارک می‌گوید: موج جدید موفقیت در طراحی پادتن‌ «دِ نوو» (de novo) تاثیر بزرگی بر سرعت و تعداد درمان‌ها خواهد داشت که در کارآزمایی‌های بالینی خواهیم دید.

داروهای مبتنی بر پادتن معمولا با غربالگری تعداد زیادی پادتن متنوع ساخته می‌شوند تا آن‌هایی یافت شوند که بتوانند یک هدف خاص را تشخیص دهند. اما گاهی این غربالگری‌ها فقط پادتن‌هایی را پیدا می‌کنند که ضعیف به هدف متصل می‌شوند یا بخش اشتباهی از هدف را شناسایی می‌کنند.

سِرج بیسواس، مدیرعامل شرکت طراحی پادتن Nabla Bio در کمبریج ماساچوست می‌گوید: این روش خیلی دقیق نیست و در عوض دانشمندان امیدوارند بتوانند هدف دلخواه یک پادتن را که برای مثال محل فعال یک آنزیم دخیل در بیماری است، مشخص کنند و مدل هوش مصنوعی طراحی‌های پیشنهادی ارائه دهد. وعده‌ طراحی به ‌کمک هوش مصنوعی این است که می‌توانید تا حد بسیار بالایی دقیق باشید.

پادتن‌ها پروتئین‌های ایمنی که با دقت بسیار بالا مولکول‌های بیگانه، مانند مولکول‌های ساخته‌شده توسط عوامل بیماری‌زا را شناسایی می‌کنند، چالش بزرگی برای طراحی با هوش مصنوعی بوده‌اند. مدل‌هایی مانند آلفافولد (AlphaFold) برای پیش‌بینی شکل نواحی انعطاف‌پذیر حلقه‌ای پادتن‌ها که برای شناسایی اهداف از آن‌ها استفاده می‌کنند، مشکل داشته‌اند.

گابریله کورسو، دانشمند یادگیری ماشینی در مؤسسه فناوری ماساچوست می‌گوید: اما ابزارهای جدید توسعه‌یافته طی یک سال گذشته از جمله نسخه به‌روزشده‌ آلفافولد در مدل‌سازی این نواحی انعطاف‌پذیر بهتر عمل کرده‌اند. پیشرفت در طراحی پادتن نیز هم‌راستا با این بهبودها بوده است.

در ماه اکتبر، کورسو و همکارانش مدل BoltzGen را در یک مقاله پیش‌چاپ توصیف کردند و نشان دادند که این مدل می‌تواند نانوبادی‌ها یعنی پادتن‌های کوچک و ساده شبیه مولکول‌های موجود در کوسه‌ها و شترها را علیه پروتئین‌های دخیل در سرطان، عفونت‌های ویروسی و باکتریایی و بیماری‌های دیگر طراحی کند.

در بیشتر موارد، پژوهشگران پس از بیان تنها ۱۵ مورد از بهترین طراحی‌ها در سلول‌ها و آزمایش آن‌ها در آزمایشگاه، پادتن‌هایی با اتصال قوی یافتند. با این حال، این مولکول‌ها در مدل‌های بیماری آزمایش نشدند. گروه‌های دیگر نیز پیشرفت مشابهی دارند. برای مثال، گروهی در دانشگاه استنفورد و مؤسسه Arc در پالو آلتو نیز مدلی منتشر کرده‌اند که می‌تواند نانوبادی‌ها را با بازدهی بالا طراحی کند.

ماه گذشته، پژوهشگران دستاورد سال ۲۰۲۴ به رهبری دیوید بیکر، زیست‌فیزیکدان برنده‌ نوبل از دانشگاه واشنگتن در سیاتل را بهبودهای چشمگیر در طراحی نانوبادی‌ها گزارش کردند و از یک ابزار متن‌باز دیگر استفاده کردند.

جسورانه‌ترین ادعاها در طراحی پادتن با هوش مصنوعی از سوی شرکت‌هایی مطرح می‌شود که روی این چالش کار می‌کنند.

ماه گذشته، دانشمندان Nabla و Chai Discovery در سانفرانسیسکو اعلام کردند که «پادتن‌های شبیه‌دارو» با ابزارهای هوش مصنوعی ساخته‌اند. هر دو گروه گفتند که علاوه بر نانوبادی‌ها که از یک زنجیره‌ آمینواسیدی تشکیل شده‌اند، آن‌ها پادتن‌های با ساختار کامل نیز تولید کرده‌اند. گروه بیکر نیز چنین طراحی‌هایی را گزارش کرده بود.

آزمایش‌ها نشان داد برخی از این مولکول‌های طراحی‌شده، اهداف بیماری مختلف از جمله گیرنده‌های جفت‌شونده با پروتئین G (GPCRs) را که برای طراحی پادتن‌های معمولی چالش ایجاد کرده‌اند، با قدرتی مشابه داروهای پادتن تجاری شناسایی می‌کنند. این مولکول‌ها همچنین ویژگی‌های مفیدی داشتند که می‌تواند یک داروی بالقوه را بسازد یا نابود کند، مانند قابلیت تولید در مقادیر زیاد و توانایی تشخیص فقط هدفِ موردنظر.

جنکینز و دانشمندان دیگر می‌گویند مایلند داده‌های پشت ادعاهای Nabla و Chai را ببینند، اما هیچ‌یک از این شرکت‌ها توالی‌های پادتن‌هایی را که طراحی کرده‌اند، منتشر نکرده‌اند. جنکینز اضافه می‌کند هنوز مشخص نیست این مدل‌های اختصاصی چگونه با بهترین ابزارهای متن‌باز که گروه او برای طراحی پادزهر مار، درمان‌های سرطان و مقابله با تهدیدات زیستی استفاده می‌کند، قابل مقایسه هستند.

لیو، هم‌بنیان‌گذار شرکت K2 Therapeutics در سانفرانسیسکو که در حال توسعه داروهای پادتن است، می‌گوید ابزارهای متن‌باز طراحی پادتن برای شرکت‌های نوپا که منابع توسعه مدل‌های اختصاصی را ندارند، جذاب هستند.

کارآزمایی‌های بالینی

ممکن است زمان طولانی نمانده باشد تا پادتن‌هایی که کاملا توسط هوش مصنوعی طراحی شده‌اند، وارد آزمایش‌های انسانی شوند.

لیو می‌گوید ابزارهای جدید احتمالا همین حالا هم طراحی‌های کارآمد تولید می‌کنند. اما عملکرد نامتوازن آن‌ها در اهداف مختلف و ناتوانی‌شان در پیش‌بینی ویژگی‌های کلیدی مانند قدرت اتصال می‌تواند سرعت روند پذیرش را کاهش دهد. احتمالا هنوز چند سال تا روزی که بتوانیم صرفا بر مدل‌ها برای ساخت داروهای پادتن تکیه کنیم، فاصله داریم.

هفته گذشته، شرکت Generate Biomedicine در ماساچوست یک کارآزمایی بالینی بزرگ را برای یک داروی پادتن درمان آسم شدید آغاز کرد. این شرکت از هوش مصنوعی برای بهینه‌سازی یک پادتن موجود برای بهبود اتصال، پایداری و ویژگی‌های دیگر استفاده کرده بود.

موضوع مهم دیگر این است که آیا بدن ممکن است پادتن‌های طراحی‌شده با هوش مصنوعی را به‌عنوان مولکول‌های بیگانه تشخیص دهد که می‌تواند واکنش‌های ایمنی خطرناک ایجاد کند یا خیر.

این پادتن‌ها به‌نظر مشابه پادتن‌های ساخته‌شده با روش‌های سنتی هستند، اما انجام آزمون‌های ایمنی بیشتر پیش از ورود به آزمایش‌های انسانی ضروری است. همچنین مدتی طول خواهد کشید تا توسعه‌دهندگان دارو بهترین اهداف بیماری را برای پادتن‌های هوش مصنوعی شناسایی کنند. امید این است که پادتن‌های هوش مصنوعی بتوانند اهدافی را ممکن کنند که پیش از این چالش‌برانگیز بوده‌اند.

هوش مصنوعی همچنین می‌تواند پادتن‌هایی با ویژگی‌های منحصربه‌فرد مانند توانایی نفوذ به مغز یا توانایی شناسایی چند هدف در یک پادتن واحد، طراحی کند. اکنون که توانایی تولید پادتن‌ها با فشار یک دکمه را داریم، می‌توانیم زمان بیشتری را به این مسائل پیشرو اختصاص دهیم.


نظرات

آخرین اخبار
بازگشت وحید امیری به پرسپولیس+ جزئیات و عکس
قالیباف:هدف مذاکرات با آمریکا عادی‌سازی روابط نیست
دولت هزینه برخی عوارض ملکی را کاهش داد
تبریک عراقچی به پاشینیان
عکس های منتخب جهان، 8 ژوئن 2026
دیدار اردوغان و رئیس‌جمهور موقت ونزوئلا در استانبول
واکنش ایران به تحریم‌های اروپا
پایان کابوس دختران سنندجی؛ نامادری سنگدل راهی زندان شد
بازنشستگان حکم حقوقی خود را چگونه دریافت کنند؟
نتانیاهو به توقف تبادل آتش با ایران اعتراف کرد
بقایی: نیرویی که برای تسلط بر دیگران آفریده بودند، دیگر از فرمانشان خارج شده است
آتش‌سوزی در نفتکش نزدیک سواحل عمان
نوراینفو | چگونه از روان کودک مراقبت کنیم؟
آسمان کشور به شرایط عادی بازگشت
رحمان بی رحم با کامبکی دیدنی در فینال
اعلام نحوه قیمت‌گذاری بر لوازم خانگی
آمریکا بیش از 100 مقام نیکاراگوئه را تحریم کرد
رئیس سابق اطلاعات اسرائیل: رهبر ایران پیام قدرت و اعتماد به نفس به مردمش داد
لبنان: اسرائیل 3491 بار آتش‌بس را نقض کرد
انصارالله: اجازه قلدری نتانیاهو در منطقه را نمی‌دهیم
صالحی: کنار هم بودن ایران و لبنان فقط همدردی نیست، یک ضرورت دفاعی است
پزشکیان پیروزی حزب پاشینیان در انتخابات ارمنستان را تبریک گفت
ادامه حملات پهپادی حزب‌الله؛ خودروهای لجستیکی ارتش اسرائیل یکی‌یکی شکار می‌شوند
قالیباف: پاسخ ایران به نقض آتش‌بس، قاطع و میدانی است
اسلامی: ایران در تولید رادیودارو در جمع کشورهای پیشرو جهان قرار دارد
لاوروف: روسیه آماده مذاکره صادقانه با اوکراین است
شهباز شریف: غرب آسیا در آستانه خطر؛ فقط دیپلماسی راه نجات است
هشدار صریح به تل‌آویو و واشنگتن؛ اگر خطا کنید، جهنم در انتظار شماست
حماس: پاسخ ایران و یمن به جنایات اسرائیل در لبنان ارزشمند است
محسن رضایی: آتش‌بس باید در کل لبنان اجرا شود
تأکید قوه قضاییه بر حل اختلاف آرای پرونده رامک‌خودرو
هند: تنش‌های منطقه‌ای فشار منفی بر اقتصاد جهانی و انرژی دارد
عربستان حمله به پایگاه «شاهزاده سلطان» را تکذیب کرد
تغییر مهم در پیش‌نویس قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام
وزیر خارجه ترکیه: آنکارا برای توافق تهران–واشنگتن تلاش می‌کند
پیش ‌بینی قیمت دلار سه‌ شنبه 19 خرداد 1405 / دلار به کریدور 180 هزار تومانی می‌رسد؟
ریزش قیمت طلا در بازار تهران
پیش بینی قیمت طلا و سکه سه شنبه 19 خرداد 1405 / فرمان بازار طلا در دست اونس جهانی
سه سناریو برای تحلیل تجاوزات اخیر اسراییل در منطقه
تل آویو مدعی شد: اسرائیل حملاتش به ایران را به خواست ترامپ متوقف کرد
مسکو کنار تهران در آژانس اتمی؛ هشدار درباره «وارونه‌سازی واقعیت»
15 نفر در پی حملات اخیر رژیم صهیونیستی مجروح شدند/ تا کنون هیچ شهیدی گزارش نشده است
پیام صریح نیکزاد به دشمنان؛ جبهه مقاومت را از ایران جدا نمی‌دانیم
ماجرای عجیب در جاده قم–کاشان؛ کودک 9 ساله پشت فرمان کامیون خاور
نواف سلام: اسرائیل در طول آتش‌بس 3500 بار لبنان را بمباران کرده است
لغو تمامی پروازهای کشور تا اطلاع ثانوی
لغو بیش از 5 هزار بلیت قطار در جنگ رمضان
بارش موشک های حزب الله بر شمال فلسطین اشغالی
قفل ترافیکی در جاده‌های شمال؛ چالوس و هراز زیر بار سنگین خودروها
آماده باش آتش‌نشانی تهران؛ سامانه 125 شبانه‌روزی فعال است