×
بین الملل
شناسه خبر : 262189
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/09/20 ساعت 17:06
اولویت بودجه نظامی در اقتصاد کشورهای جهان تابع چیست؟

نورنیوز بررسی می‌کند؛

اولویت بودجه نظامی در اقتصاد کشورهای جهان تابع چیست؟

گزارش تازه از سهم بودجه نظامی در اقتصاد 60 کشور جهان نشان می‌دهد اولویت‌های دفاعی به شکل چشمگیری نابرابر است؛ از اوکراینِ جنگ‌زده با 34.5٪ تا ایرلند با تنها 0.2٪.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: بررسی تازه‌ترین داده‌های مؤسسه SIPRI از سهم هزینه‌های نظامی در تولید ناخالص داخلی ۶۰ اقتصاد بزرگ جهان، تصویری روشن از نحوه اولویت‌بندی کشورها در برابر تهدیدات امنیتی ترسیم می‌کند. این اطلاعات نشان می‌دهد که کشورهای درگیر جنگ یا تحت فشار تهدیدات خارجی، به‌طور طبیعی سهم بیشتری از GDP را به امنیت اختصاص می‌دهند، در حالی که کشورهای دارای ثبات ژئوپلیتیکی یا تکیه‌بر ترتیبات امنیتی جمعی، بودجه‌ای بسیار کمتر برای دفاع صرف می‌کنند.

در صدر این جدول، اوکراین با ۳۴.۵ درصد قرار دارد؛ رقمی که به‌وضوح بازتاب جنگ فرسایشی با روسیه و ضرورت تداوم مقاومت نظامی است. اختلاف میان اوکراین و رتبه دوم نیز چشمگیر است. در جایگاه دوم، رژیم صهیونیستی با ۸.۸ درصد قرار گرفته که این افزایش متأثر از جنگ غزه و تنش‌های منطقه‌ای است. الجزایر با ۸ درصد در رتبه سوم قرار دارد؛ کشوری که برای ایجاد بازدارندگی در شمال آفریقا سرمایه‌گذاری مستمری در بخش دفاعی داشته است.

در خلیج فارس، کشورهایی مانند عربستان سعودی (۷.۳٪)، قطر (۶.۵٪) و کویت (۴.۸٪) همچنان میان بالاترین هزینه‌کنندگان قرار دارند؛ مسئله‌ای که از محیط امنیتی پرریسک منطقه و رقابت‌های تسلیحاتی ناشی می‌شود. در اروپا نیز لهستان با ۴.۲٪ به‌دلیل نگرانی از جنگ اوکراین سهم قابل‌توجهی به دفاع اختصاص داده است.

در بخش مقابل، کشورهای دارای حداقل هزینه نظامی قرار دارند. ایرلند با ۰.۲٪ کمترین سهم را به خود اختصاص داده؛ کشوری که به‌دلیل سیاست بی‌طرفی نظامی تاریخی، تهدیدات بسیار پایین و تکیه به سازوکارهای امنیت جمعی اروپا، نیاز اندکی به بودجه دفاعی دارد. پس از آن قزاقستان (۰.۴٪) و نیجریه (۰.۶٪) دیده می‌شوند. همچنین کشورهایی مانند آرژانتین، مصر، آفریقای جنوبی، سوئیس و اندونزی در محدوده ۰.۶ تا ۰.۸ درصد قرار دارند که نشان‌دهنده اولویت‌های اقتصادی و اجتماعی متفاوت آنهاست.

در این میان، ایران با وجود قرار داشتن تحت شدیدترین تهدیدات امنیتی، تحریم‌ها و فشارهای خارجی، در دسته کشورهایی با هزینه نظامی متوسط نسبت به GDP قرار می‌گیرد. این نشان می‌دهد که باوجود فشارهای منطقه‌ای، ایران تلاش کرده میان نیازهای دفاعی، الزامات اقتصادی و ضرورت حفظ پایداری مالی تعادل ایجاد کند. این الگوی هزینه‌ای، در مقایسه با برخی کشورهای منطقه که رقم‌های بسیار بالاتری دارند، نشان‌دهنده تمرکز ایران بر بازدارندگی هوشمند، هزینه‌کرد هدفمند و اتکا به توان داخلی است.

این داده‌ها تصویری مهم از شکاف امنیتی جهان ارائه می‌دهد؛ جایی که برخی کشورها برای بقا می‌جنگند و برخی دیگر در آرامش اقتصادی، بودجه دفاع را به حداقل می‌رسانند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
حداقل افزایش حقوق سال آینده 21 درصد، حداکثر 43 درصد
جزئیات برنامه‌های سحرگاه رمضان 1405 در شبکه‌های سیما
مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا در شرایط تصاعد بحران
قیمت زولبیا و بامیه ماه رمضان 1405 اعلام شد
سپاهان ایران - الاهلی قطر ؛ دوئل مرگ و زندگی در الثمامه
قیمت گوشت قرمز امروز 29 بهمن 1404 + جدول
پیش بینی وضعیت آب و هوا گیلان فردا پنجشنبه 30 بهمن 1404
قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 29 بهمن 1404+ جدول
ریزش بیش از 40 هزار واحدی شاخص بورس
زلنسکی رئیس جمهور بلاروس را تحریم کرد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز چهارشنبه 29 بهمن 1404+ جدول
سخنگوی دولت: نرخ ارز دارو ثابت ماند
121 هزار و 581 داوطلب در انتخابات شوراهای روستا ثبت‌نام کردند
میدری: مبلغ کالابرگ با تورم افزایش می‌یابد
چه کسانی نباید روزه بگیرند؟
اجرای سهمیه سوخت به کارت بانکی مالکان خودرو از سال آینده
کنکور 1405 طبق قوانین قبلی برگزار می شود
افزایش چشمگیر یارانه آرد و نان در بودجه سال آینده
قدرت هوایی ایران با هم‌افزایی جنگنده و پهپاد افزایش می‌یابد
رزمایش دریایی ایران و روسیه فردا آغاز می‌شود
اجرای طرح موقت مقابله با سارقان خشن در کشور
رایزنی نخست‌وزیر انگلیس و ترامپ درباره مذاکرات ایران
آخرین وضعیت ترافیکی آزادراه‌ها و محورهای کشور
جزئیات تفاهم‌نامه‌های اقتصادی ایران و روسیه
پیام ناو و ضدناو؛ رمزگشایی از بیانات راهبردی رهبر معظم انقلاب
جزئیات بازگشت 151 شیء تاریخی ایران از چین اعلام شد
نحوه ثبت درخواست برای جبران خسارت دی‌ماه در تهران
186 معلم ایرانی به مدارس خارج از کشور اعزام شدند
آزادی بسیاری از بازداشتی‌های زیر 18 سال در حوادث اخیر
پادکست | مدیریت خشم در خانه چگونه آتش را خاموش کنیم؟
رویترز: پیشرفت مذاکرات ایران و آمریکا بهای نفت را کاهش داد
«جادوگر فوتبال» به 5 سال حبس محکوم شد
تعویق محاکمه نیکلاس مادورو در آمریکا
شیوه جدید پرداخت یارانه اعلام شد
ساعت کاری ادارات در ماه رمضان 1404 اعلام شد
آیا پدرخوانده ترامپ، ناقوس جنگ را به صدا در می آورد؟
شکاف بین نسلی چیست و چطور پدید آمده است؟
ادعای تلگراف درباره توافق ایران و آمریکا بر سر عناصر بالقوه
4 چیز که نمی‌توانستیم بگوییم و دیروز گفته شد
آکسیوس: مذاکرات اوکراین و روسیه در ژنو به بن‌بست رسید
معاون ترامپ: متحدان اروپایی به منافع خود آسیب می‌زنند
افزایش نرخ ارز در سایه نظم رانتی
فنلاند تصمیم رژیم صهیونیستی درباره کرانه باختری را محکوم کرد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز چهارشنبه 29 بهمن 1404+ جدول
ژنو، دو مذاکره و یک بازنده مشترک
تکرار اتهام زنی آمریکا در مورد آزمایش هسته‌ای مخفی چین
اقتصادنگار | دستمزد ناچیز کارگران برای سبد گران معیشت
واتیکان: در هیات موسوم به «صلح غزه» رئیس جمهور آمریکا شرکت نخواهیم کرد
نخست‌وزیر مجارستان: امید سران کشورهای اروپایی به پیروزی کی‌یف بر مسکو، توهم‌آمیز است
زلنسکی: رویکرد ترامپ منصفانه نیست