×
اجتماعی
شناسه خبر : 261930
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/09/19 ساعت 12:03
ماهیت سامانه بارشی پیش‌رو کاملاً طبیعی است

ماهیت سامانه بارشی پیش‌رو کاملاً طبیعی است

رئیس انجمن هواشناسی ایران با بیان اینکه منشأ و ماهیت سامانه بارشی پیش‌رو کاملاً سینوپتیکی و طبیعی است، گفت: ادعای تأثیرگذاری عملیات بارورسازی ابرها بر چنین سامانه‌های قدرتمندی، فاقد پشتوانه علمی است.

نورنیوز-گروه اجتماعی: با توجه به پیش‌بینی عبور یک سامانه بارشی قدرتمند با مقیاس سینوپتیکی (مقیاس بزرگ) از نیمه غربی کشور در روزهای آینده، اما مشاهده می‌شود برخی به اظهارنظرهای غیرعلمی که منشأ این بارش‌های قابل توجه را به عملیات بارورسازی ابرها نسبت می‌دهند، پرداخته‌اند.

وی با بیان اینکه منشأ و ماهیت سامانه پیش‌رو کاملاً سینوپتیکی و طبیعی است، گفت: سامانه مورد اشاره که طی یکی دو روز گذشته از غرب کشور وارد شده است، حاصل برهم‌کنش دینامیکی و فیزیکی عوامل جوی در مقیاس کلان است. ترکیب چرخند (سیستم کم فشار) مدیترانه‌ای، رطوبت فراوان از منابع اقیانوسی و دریایی، رودخانه‌های جوی، تقابل توده‌هوای سرد و گرم و عملکرد اوروگرافیک یا کوهساری (صعود هوا بر اثر موانع کوهستانی) رشته‌کوه‌های زاگرس و البرز، همگی عوامل شناخته‌شده و طبیعی برای ایجاد بارش‌های سنگین و گسترده هستند.

وظیفه تاکید کرد: مدل‌های پیش‌بینی معتبر جهانی (از جمله مرکز اروپایی و آمریکایی) بارش تجمعی ۱۰۰ تا بیش از ۲۰۰ میلی‌متر را در ارتفاعات، پیش از هرگونه بحث در باره بارورسازی، پیش‌بینی کرده‌اند. این پیش‌بینی‌ها مبتنی بر فیزیک و دینامیک جو و بدون در نظر گرفتن تأثیرات فرضی بارورسازی است.

وی تصریح کرد: ادعای تأثیرگذاری عملیات بارورسازی بر چنین سامانه‌های قدرتمندی، فاقد پشتوانه علمی است.

رئیس انجمن هواشناسی ایران توضیح‌داد: عملیات بارورسازی ابرها یک فناوری در مقیاس خردفیزیک ابر است و به عنوان یک روش مکمل احتمالی (با تاکید بر احتمالی بودن تاثیر) در شرایط ابری مناسب با رطوبت و دمای مشخص تعریف می‌شود. این عملیات هرگز قادر به ایجاد، هدایت یا تشدید چشمگیر سامانه‌های عظیم جوی (سیکلون‌ها) و رودخانه‌های جوی نیست.

وظیفه ادامه‌ داد: مقیاس انرژی و رطوبت در یک سامانه سینوپتیکی مانند مورد فعلی، هزاران برابر بزرگتر از مقیاس تأثیر احتمالی بارورسازی است. مقایسه این دو، مانند مقایسه تأثیر موج حاصل از یک قایق پارویی با جزر و مد توفان‌های سهمگین در ساحل اقیانوس است.

ارزیابی علمی تأثیر بارورسازی نیازمند شرایط بسیار سختگیرانه و مطالعات بلندمدت است

وی با تاکید بر اینکه ارزیابی علمی تأثیر بارورسازی نیازمند شرایط بسیار سختگیرانه و مطالعات بلندمدت است، خاطرنشان‌کرد: اثبات اثربخشی این روش، نیازمند طرح‌های آماری دقیق با دوره‌های مطالعاتی چندساله، داشتن منطقه هدف و شاهد (کنترل) کاملا همگن، پایش فیزیکی دقیق درون ابر و حذف تمامی عوامل طبیعی متغیر است.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور اظهار داشت: یک یا چند مورد مشاهده بارش پس از عملیات، به هیچ وجه دلیل علمی بر اثربخشی بارورسازی نیست، زیرا بارش می‌تواند کاملاً طبیعی و مستقل از عملیات با تغییرات زیاد رخ داده باشد.

وی با بیان اینکه نمونه‌های تاریخی شکست یا تأثیر ناچیز بارورسازی در دنیا گویای این وضعیت است، گفت: پروژه‌های بلندمدت در جنوب غرب آمریکا (مانند برخی پروژه‌ها در کلرادو و ایالت وایومینگ) در ارزیابی‌های نهایی نتوانسته‌اند افزایش بارش آماری معناداری (معمولاً کمتر از پنج درصد و در حد خطای اندازه‌گیری) را به صورت قطعی اثبات کنند.

وظیفه افزود: همچنین پروژه‌های مشابه اجرا شده در برخی کشورهای حوزه خاورمیانه، در ابتدا نتایج مثبتی نشان داد، اما با ادامه مطالعات و بهبود روش‌های ارزیابی، نتایج اولیه تضعیف شده و افزایش بارش به سطوح غیرقطعی یا ناچیز تقلیل یافت.

وی تصریح‌کرد: این نمونه‌ها نشان می‌دهد که حتی تحت بهترین شرایط فنی و مطالعاتی، نتیجه‌گیری قطعی دشوار است و ادعاهای بزرگ در شرایطی مانند ایران با فقدان مطالعات جامع بلندمدت، فاقد اعتبار علمی است.

هشدار نسبت به سوءاستفاده از پدیده خشکسالی و ترویج شبه‌علم

رئیس انجمن هواشناسی کشور با هشدار نسبت به سوءاستفاده از پدیده خشکسالی و ترویج شبه‌علم، گفت: متأسفانه در شرایط بحرانی خشکسالی، برخی افراد یا جریان‌ها با نسبت دادن پدیده‌های طبیعی چشمگیر به اقدامات انسانی محدود، سعی در ایجاد انتظارات غیرواقعی، توجیه هزینه‌ها یا کسب اعتبار نادرست دارند.

وی تصریح‌کرد: اینگونه ادعاهای بدون پایه علمی، نوعی کلاهبرداری از اعتماد عمومی و سوءاستفاده از بحران خشکسالی محسوب می‌شوند و می‌توانند مسئولان را در اتخاذ تصمیمات نادرست برای مقابله با خشکسالی (به جای تمرکز بر مدیریت صحیح آب، سازگاری با کم‌آبی و حفاظت از منابع) گمراه کنند.

وظیفه بیان‌داشت: انجمن هواشناسی ایران، بارش‌های پیش‌رو را موهبتی طبیعی و ارزشمند می‌داند که باید با برنامه‌ریزی صحیح از آن بهره‌برداری و صیانت شود.

وی در همین راستا به عموم مردم و به ویژه مسئولان توصیه کرد: تمرکز اصلی باید بر هشدار به موقع، مدیریت سیلاب، ذخیره‌سازی آب و پرهیز از هرگونه ادعای غیرمسئولانه باشد.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی با تاکید بر اینکه باید از توجه به ادعاهای غیرعلمی در مورد ایجاد یا تشدید این بارش‌ها به شدت پرهیز شود، گفت: هرگونه سرمایه‌گذاری یا تصمیم‌گیری در حوزه تعدیل وضعیت جوی یا بارورسازی، میان‌بُر علمی ندارد و باید صرفاً مبتنی بر پژوهش‌های شفاف، بلندمدت و مورد تأیید جامعه علمی بین‌المللی باشد.

وی خاطرنشان کرد: انجمن هواشناسی ایران آماده است تا با ارائه تحلیل‌های علمی دقیق، هرگونه ادعا در این حوزه را در چارچوب اصول پذیرفته شده هواشناسی و فیزیک ابرها مورد نقد و بررسی قرار دهد.


نظرات

آخرین اخبار
محدودیت‌های مهاجرتی آمریکا افزایش یافت
چت‌جی‌پی‌تی رایگان شد
پیام رئیس مرکز اسناد دفاع مقدس به مناسبت روز خبرنگار
پایان فشارهای مستقیم ترامپ علیه دانشگاه‌ها
برداشت رئیس شاباک از موافقت حماس با خلع سلاح
وضعیت روزبه چشمی مشخص شد
اولین تصمیم مهم تارتار در پرسپولیس
نقشه راه صهیونیست‌ها؛ از سر گیری نسل‌کشی فلسطینی‍ها
جنگ ستاره ها برای پوشیدن پیراهن والیبال ایران در قهرمانی آسیا
راز جسد رهاشده در اطراف تهران فاش شد؛ فرجام خونین رابطه پنهانی
چین خواستار تقویت ارتباط با آمریکا شد
تأکید وزیر صمت بر اجرای کامل موافقت‌نامه تجارت آزاد با اوراسیا
آخرین آمار تردد اربعین اعلام شد + جزئیات
ادعای تکراری ترامپ : ایران خواهان توافق با آمریکا است؛ خواهیم دید چه می‌شود
یخ‌های سوءتفاهم بین دولت و رسانه ملی آب می‌شود؟
هشدار هواشناسی؛ وزش باد شدید و گردوخاک در چند استان کشور
روسیه و امارات خواستار توافق سریع برای کاهش تنش در خلیج فارس شدند
گفت‌وگوی تلفنی مودی و نتانیاهو درباره تحولات خاورمیانه
سوپرجام اسپانیا در ترکیه برگزار می‌شود/چرا عربستان از میزبانی حذف شد؟
خورشیدی‌ها به کمک برق آمدند؛ رشد 4.6 برابری تولید انرژی پاک در دولت چهاردهم
پزشکیان فردا در روز خبرنگار پاسخگوی سوالات رسانه‌ها می‌شود
زمان پرداخت معوقات فروردین و اردیبهشت بازنشستگان تعیین تکلیف می شود+جزییات
یونیسف: در 300 روز آتش‌بس غزه، 300 کودک جان باختند
چند میلیون مجرد قطعی بالای 45 سال در ایران زندگی می‌کنند/دلایل فرار از ازدواج
چند درصد مشترکان خانگی دو برابر الگوی مصرف برق استفاده می کنند؟
آخرین اخبار و گزارش‌ها از نقل‌وانتقالات باشگاه استقلال جمعه 16 مرداد
پیش‌بینی بورس فردا شنبه 17 مرداد 1405؛بازار سهام آماده یک جهش دیگر است؟
پاییز پربارش؛ فرصتی طلایی و کوتاه‌مدت برای مدیریت بحران آب در ایران
هشدار انصارالله به عربستان؛ هرگونه جابه‌جایی نظامی در یمن با پاسخ مواجه می‌شود
کشف اجساد 8 کوهنورد در ارتفاعات پاکستان؛ علت مرگ دلخراش کوهنوردان مشخص شد
اسرائیل برای حملات گسترده‌تر در کرانه باختری آماده می‌شود
پیش بینی وضعیت آب و هوای زنجان فردا شنبه 17 مرداد
جاده چالوس و آزادراه تهران–شمال از ساعت 14 یکطرفه شد
حادثه خونین در مدرسه تایلند؛ دانش‌آموز مسلح معلم و دانش آموزان را به رگبار بست
پیمان دفاعی مکه امضا شد؛ اتحاد نظامی عربستان، ترکیه و پاکستان؛ بندهای این پیمان مهم چیست؟
اعتراف رئیس مجلس آمریکا به نگرانی ترامپ از هزینه‌های جنگ با ایران
وضعیت آب و هوای بوشهر شنبه 17 مرداد ؛ هشدار زرد هواشناسی
نقاش و تصویرگر ایرانی، درگذشت
قیمت طلا و سکه امروز جمعه 16 مرداد 1405 / بازار غافلگیر شد/جدول قیمت ها
قیمت یورو امروز جمعه 16 مرداد چقدر شد؟
جزئیات قانون الزام به ثبت رسمی معاملات املاک ؛ الزامات خریدار و فروشنده
ثبت‌نام‌ آزمون کارشناسی ارشد علوم پزشکی از فردا آغاز می شود
روزنامه‌نگاری ملی؛ درآمدی بر حقیقت‌نگاری ایرانی
آخرین اخبار بازنشستگان تامین اجتماعی امروز جمعه 16 مرداد؛ تکلیف معوقات مشخص شد
انفجارهای زنجیره‌ای در مارب یمن
هوای تهران روزهای آینده خنک می شود
بازداشت مرد 22 ساله با لباس «عزرائیل» روی پشت‌بام بیمارستان
جنایت هولناک در مشهد؛ مردی که همسرش را به آتش کشید در بازسازی صحنه چه گفت؟
ضربه سنگین به رئال مادرید؛ رودری بارسلونا را انتخاب کرد!
تبعات جنگ ایران و آمریکا در انگلیس؛ سرقت روزانه 270 هزار دلار سوخت