×
اجتماعی
شناسه خبر : 261930
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/09/19 ساعت 12:03
ماهیت سامانه بارشی پیش‌رو کاملاً طبیعی است

ماهیت سامانه بارشی پیش‌رو کاملاً طبیعی است

رئیس انجمن هواشناسی ایران با بیان اینکه منشأ و ماهیت سامانه بارشی پیش‌رو کاملاً سینوپتیکی و طبیعی است، گفت: ادعای تأثیرگذاری عملیات بارورسازی ابرها بر چنین سامانه‌های قدرتمندی، فاقد پشتوانه علمی است.

نورنیوز-گروه اجتماعی: با توجه به پیش‌بینی عبور یک سامانه بارشی قدرتمند با مقیاس سینوپتیکی (مقیاس بزرگ) از نیمه غربی کشور در روزهای آینده، اما مشاهده می‌شود برخی به اظهارنظرهای غیرعلمی که منشأ این بارش‌های قابل توجه را به عملیات بارورسازی ابرها نسبت می‌دهند، پرداخته‌اند.

وی با بیان اینکه منشأ و ماهیت سامانه پیش‌رو کاملاً سینوپتیکی و طبیعی است، گفت: سامانه مورد اشاره که طی یکی دو روز گذشته از غرب کشور وارد شده است، حاصل برهم‌کنش دینامیکی و فیزیکی عوامل جوی در مقیاس کلان است. ترکیب چرخند (سیستم کم فشار) مدیترانه‌ای، رطوبت فراوان از منابع اقیانوسی و دریایی، رودخانه‌های جوی، تقابل توده‌هوای سرد و گرم و عملکرد اوروگرافیک یا کوهساری (صعود هوا بر اثر موانع کوهستانی) رشته‌کوه‌های زاگرس و البرز، همگی عوامل شناخته‌شده و طبیعی برای ایجاد بارش‌های سنگین و گسترده هستند.

وظیفه تاکید کرد: مدل‌های پیش‌بینی معتبر جهانی (از جمله مرکز اروپایی و آمریکایی) بارش تجمعی ۱۰۰ تا بیش از ۲۰۰ میلی‌متر را در ارتفاعات، پیش از هرگونه بحث در باره بارورسازی، پیش‌بینی کرده‌اند. این پیش‌بینی‌ها مبتنی بر فیزیک و دینامیک جو و بدون در نظر گرفتن تأثیرات فرضی بارورسازی است.

وی تصریح کرد: ادعای تأثیرگذاری عملیات بارورسازی بر چنین سامانه‌های قدرتمندی، فاقد پشتوانه علمی است.

رئیس انجمن هواشناسی ایران توضیح‌داد: عملیات بارورسازی ابرها یک فناوری در مقیاس خردفیزیک ابر است و به عنوان یک روش مکمل احتمالی (با تاکید بر احتمالی بودن تاثیر) در شرایط ابری مناسب با رطوبت و دمای مشخص تعریف می‌شود. این عملیات هرگز قادر به ایجاد، هدایت یا تشدید چشمگیر سامانه‌های عظیم جوی (سیکلون‌ها) و رودخانه‌های جوی نیست.

وظیفه ادامه‌ داد: مقیاس انرژی و رطوبت در یک سامانه سینوپتیکی مانند مورد فعلی، هزاران برابر بزرگتر از مقیاس تأثیر احتمالی بارورسازی است. مقایسه این دو، مانند مقایسه تأثیر موج حاصل از یک قایق پارویی با جزر و مد توفان‌های سهمگین در ساحل اقیانوس است.

ارزیابی علمی تأثیر بارورسازی نیازمند شرایط بسیار سختگیرانه و مطالعات بلندمدت است

وی با تاکید بر اینکه ارزیابی علمی تأثیر بارورسازی نیازمند شرایط بسیار سختگیرانه و مطالعات بلندمدت است، خاطرنشان‌کرد: اثبات اثربخشی این روش، نیازمند طرح‌های آماری دقیق با دوره‌های مطالعاتی چندساله، داشتن منطقه هدف و شاهد (کنترل) کاملا همگن، پایش فیزیکی دقیق درون ابر و حذف تمامی عوامل طبیعی متغیر است.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور اظهار داشت: یک یا چند مورد مشاهده بارش پس از عملیات، به هیچ وجه دلیل علمی بر اثربخشی بارورسازی نیست، زیرا بارش می‌تواند کاملاً طبیعی و مستقل از عملیات با تغییرات زیاد رخ داده باشد.

وی با بیان اینکه نمونه‌های تاریخی شکست یا تأثیر ناچیز بارورسازی در دنیا گویای این وضعیت است، گفت: پروژه‌های بلندمدت در جنوب غرب آمریکا (مانند برخی پروژه‌ها در کلرادو و ایالت وایومینگ) در ارزیابی‌های نهایی نتوانسته‌اند افزایش بارش آماری معناداری (معمولاً کمتر از پنج درصد و در حد خطای اندازه‌گیری) را به صورت قطعی اثبات کنند.

وظیفه افزود: همچنین پروژه‌های مشابه اجرا شده در برخی کشورهای حوزه خاورمیانه، در ابتدا نتایج مثبتی نشان داد، اما با ادامه مطالعات و بهبود روش‌های ارزیابی، نتایج اولیه تضعیف شده و افزایش بارش به سطوح غیرقطعی یا ناچیز تقلیل یافت.

وی تصریح‌کرد: این نمونه‌ها نشان می‌دهد که حتی تحت بهترین شرایط فنی و مطالعاتی، نتیجه‌گیری قطعی دشوار است و ادعاهای بزرگ در شرایطی مانند ایران با فقدان مطالعات جامع بلندمدت، فاقد اعتبار علمی است.

هشدار نسبت به سوءاستفاده از پدیده خشکسالی و ترویج شبه‌علم

رئیس انجمن هواشناسی کشور با هشدار نسبت به سوءاستفاده از پدیده خشکسالی و ترویج شبه‌علم، گفت: متأسفانه در شرایط بحرانی خشکسالی، برخی افراد یا جریان‌ها با نسبت دادن پدیده‌های طبیعی چشمگیر به اقدامات انسانی محدود، سعی در ایجاد انتظارات غیرواقعی، توجیه هزینه‌ها یا کسب اعتبار نادرست دارند.

وی تصریح‌کرد: اینگونه ادعاهای بدون پایه علمی، نوعی کلاهبرداری از اعتماد عمومی و سوءاستفاده از بحران خشکسالی محسوب می‌شوند و می‌توانند مسئولان را در اتخاذ تصمیمات نادرست برای مقابله با خشکسالی (به جای تمرکز بر مدیریت صحیح آب، سازگاری با کم‌آبی و حفاظت از منابع) گمراه کنند.

وظیفه بیان‌داشت: انجمن هواشناسی ایران، بارش‌های پیش‌رو را موهبتی طبیعی و ارزشمند می‌داند که باید با برنامه‌ریزی صحیح از آن بهره‌برداری و صیانت شود.

وی در همین راستا به عموم مردم و به ویژه مسئولان توصیه کرد: تمرکز اصلی باید بر هشدار به موقع، مدیریت سیلاب، ذخیره‌سازی آب و پرهیز از هرگونه ادعای غیرمسئولانه باشد.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی با تاکید بر اینکه باید از توجه به ادعاهای غیرعلمی در مورد ایجاد یا تشدید این بارش‌ها به شدت پرهیز شود، گفت: هرگونه سرمایه‌گذاری یا تصمیم‌گیری در حوزه تعدیل وضعیت جوی یا بارورسازی، میان‌بُر علمی ندارد و باید صرفاً مبتنی بر پژوهش‌های شفاف، بلندمدت و مورد تأیید جامعه علمی بین‌المللی باشد.

وی خاطرنشان کرد: انجمن هواشناسی ایران آماده است تا با ارائه تحلیل‌های علمی دقیق، هرگونه ادعا در این حوزه را در چارچوب اصول پذیرفته شده هواشناسی و فیزیک ابرها مورد نقد و بررسی قرار دهد.


نظرات

آخرین اخبار
انصارالله: ادعای هدف قرار گرفتن مکه توسط یمن کذب است
قیمت خودروهای سایپا امروز پنجشنبه 26 شهریور 1405؛ افزایش قیمت شاهین و کوییک
هشدار درباره کمبود شدید موشک‌های رهگیر عربستان؛ ریاض دست به دامن اروپا شد
آخرین وضعیت ترافیک در جاده‌های شمالی و تهران
آخرین قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه 26 شهریور 1405 + جدول قیمت ارز
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 26 شهریور 1405؛ گردوخاک در شرق و بارش در شمال
شروع تلخ میلان در لیگ اروپا؛ شکست 2 بر صفر برابر بنفیکا
تصادف مرگبار در آزادراه ساوه ـ تهران؛ 3 نفر کشته و 9 نفر مصدوم شدند+ علت حادثه
آخرین قیمت خودروهای ایران خودرو امروز پنجشنبه 26 شهریور 1405؛ جدول قیمت بازار و نمایندگی
فشار جنگ اوکراین و ایران بر بازار نفت؛ بنزین آمریکایی‌ها گران‌تر شد
مرگ تلخ امیرحسام پس از حمله سگ ولگرد؛ علت فوت اعلام شد
بارسلونا با طوفان 7 گله صدر جدول لالیگا را حفظ کرد
حکم سنگین دادگاه برای اسرائیلی متهم به جاسوسی برای ایران
آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا؛ از ادعای دوباره ترامپ تا درخواست چین برای احیای مذاکرات
تک ضرب | خیز قهرمانان ایران برای درخشش در «ناگویا»
وزیر دفاع پاکستان: اسرائیل تهدید اصلی منطقه است
ادعای ترامپ درباره تماس مستقیم ایران با آمریکا
کی‌یف زیر حملات موشکی روسیه؛ 10 انفجار پایتخت اوکراین را لرزاند
پیام عراقچی پس از سفر به چین؛ تصمیم‌های امروز بر آینده منطقه اثر می‌گذارد
وزیر صمت میزان تعرفه خودروهای برقی را اعلام کرد
خبر بد برای استقلال؛ فرعباسی بازی با تراکتور را از دست داد
مسی تاریخ‌ساز شد؛ جام 48 ، قهرمانی اینتر میامی و صدمین گل ستاره آرژانتینی
برنامه مسابقات ورزشی امروز پنج شنبه 26 شهریور 1405+ جدول پخش
وقتی ربات‌ها ربات می‌سازند/ چشم‌انداز ارتش رباتی
امیدهای تازه برای غربالگری آلزایمر
انار؛ میوه‌ای پاییزی یا گنجینه‌ای از ترکیبات دارویی؟
جرد کوشنر؛ چهره‌ای که سیاست آمریکا را به دنیای سرمایه پیوند زد
بلایی که فوتبال آمریکایی بر سر بازیکنان می‌آورد
نورویدئو | دویستمین شب؛ وقتی خیابان به سنگر تاب‌آوری تبدیل شد
امضای گوگل پای بزرگ‌ترین قرارداد حذف کربن
داور زن ایرانی در رقابت‌های بسکتبال ناگویا سوت می‌زند
استقلالی‌ها پس از دیدار با السد راهی ناگویا شدند
ارتش یمن: یک پهپاد سعودی RQ-20 سرنگون شد
نوری المالکی: عراق خواهان روابط متوازن با همه کشورهاست
رئیس اتاق اصناف رامسر بازداشت شد
الیور استون: آمریکا تشنه جنگ است
دیدار پاریسی عبدالله دوم و جوزف عون برای حمایت از ارتش لبنان!
باغ 70 ساله شیراز جان دوباره گرفت؛ «باغ زندگی» میزبان شهروندان شد
عکس های منتخب ایران ؛ چهارشنبه 25 شهریور 1405
احضار کاردار هند در پاکستان پس از برخورد شناورهای دریایی دو کشور
خودروهای برقی با تعرفه 4 درصدی وارد می‌شوند
ادعای عجیب ونس در حمایت از ترامپ
مخالفت قانونگذار ارشد آمریکایی با فروش بمب 2 هزار پوندی به رژیم صهیونیستی
14 هزار کلاس درس در آستانه مهر آماده بهره‌برداری می‌شود
ظفرقندی: باید مسیر نظام سلامت را از درمان به پیشگیری تغییر دهیم
سیل مرگبار نپال؛ شمار قربانیان از 1400 نفر عبور کرد
کلاهبرداری با قرعه‌کشی جعلی خودرو؛ 80 نفر قربانی یک آگهی اینستاگرامی شدند
پیروزی تیم‌های ملی شطرنج زنان و مردان ایران در دور اول المپیاد جهانی سمرقند
قائم‌پناه: دولت برنامه‌ای برای بنزین 80 هزار تومانی ندارد
بازگشایی آخرین گذرگاه مرزی عراق با ایران