×
اجتماعی
شناسه خبر : 261765
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/09/18 ساعت 13:47
آخرین هشدارها قبل از بسته‌شدن پنجره جمعیتی

نورنیوز از جدیدترین شاخص‌های تغییرات جمعیتی ایران گزارش می‌دهد

آخرین هشدارها قبل از بسته‌شدن پنجره جمعیتی

نرخ باروری در ایران که در دهه 60 حدود 6.8 فرزند برای هر زن بود، امروز به کمتر از 1.5 رسیده؛ تعداد ازدواج‌ها نسبت به یک دهه قبل تقریبا 60 درصد کاهش یافته؛ فاصله بین ازدواج و تولد فرزند اول بیش از 4 سال؛ و فرزند اول تا دوم به حدود 6 سال رسیده است. آمار تجرد قطعی ــ یعنی زنانی که تا 50سالگی ازدواج نکرده‌اند ــ هم هفت برابر شده است.

نورنیوز- گروه اجتماعی: هر جامعه‌ای در مقاطعی از تاریخ خود با نقطه‌عطف‌هایی روبه‌رو می‌شود؛ لحظاتی که در ظاهر آرام‌اند، اما زیر پوست آن‌ها تغییرات عمیقی جریان دارد. تحولات جمعیتی یکی از همین نقاط تعیین‌کننده است؛ تغییراتی که معمولاً بی‌سروصدا آغاز می‌شوند اما اثراتشان تا نسل‌ها باقی می‌ماند. امروز ایران دقیقاً در چنین مرحله‌ای ایستاده است؛ مرحله‌ای که اگر درست فهم نشود، مسیر توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور را به شدت تحت‌تأثیر قرار خواهد داد.

سهم بالای ایران از یک چالش جهانی

در نگاه اول ممکن است تصور شود این تغییرات جمعیتی مثل کاهش ازدواج، افت نرخ فرزند آوری و افزایش تجرد، مسائلی صرفاً داخلی‌ و مربوط به ایران‌اند؛ و حاصل شرایط اقتصادی یا تغییرات فرهنگی جامعه ما. اما وقتی این روندها را در چارچوب وسیع‌تری ببینیم، متوجه می‌شویم که ایران تنها بازیگر این میدان نیست. جهان طی سه دهه اخیر دستخوش موج کم‌سابقه‌ای از تغییرات جمعیتی شده است؛ موجی که از شرق آسیا و اروپا آغاز شد و حالا تقریباً همه کشورها را درگیر کرده است. بسیاری از دولت‌ها با چالش کاهش باروری، کوچک شدن خانواده‌ها و افزایش سن ازدواج دست به گریبان‌اند، و با وجود صرف هزینه‌های هنگفت، هنوز راه‌حل قطعی برای آن پیدا نشده است.

بااین‌حال، آنچه وضعیت ایران را متمایز می‌کند، شتاب این تحولات است. طبق آمارهایی که دبیر ستاد ملی جمعیت کشور ارائه کرده است، فقط کافی است چند شاخص را کنار هم بگذاریم تا عمق این دگرگونی نمایان شود: نرخ باروری که در دهه ۶۰ حدود ۶.۸ فرزند برای هر زن در سن باروری بود، امروز به کمتر از ۱.۵ رسیده؛ تعداد ازدواج‌ها نسبت به یک دهه قبل تقریبا ۶۰ درصد کاهش یافته؛ یعنی در سال‌های 1390 تا 1392، حدود 800 هزار ازدواج ثبت می‌شد اما این رقم در سال 1403 به 480 هزار ازدواج رسیده؛ فاصله بین ازدواج و تولد فرزند اول بیش از ۴ سال شده؛ و فاصله فرزند اول تا دوم به حدود ۶ سال رسیده است. حتی آمار تجرد قطعی ــ یعنی زنانی که تا ۵۰سالگی ازدواج نکرده‌اند ــ هفت برابر شده است. این‌ها ارقام کوچک یا معمولی نیستند؛ نشانه‌های آشکاری از یک دگرگونی گسترده‌اند.

برای فهم این تغییرات، باید از قضاوت‌های ساده پرهیز کرد. کاهش ازدواج یا کم شدن فرزندآوری فقط به «بی‌میلی نسل جدید» یا «تغییر ارزش‌ها» محدود نمی‌شود. مجموعه‌ای از عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در کنار هم این روند را شکل داده‌اند؛ عواملی که مشابه آن‌ها در بسیاری از کشورها نیز دیده می‌شود. امروز جوانان برای ورود به زندگی مشترک، پیش‌نیازهایی دارند که نسل‌های قبلی کمتر به آن فکر می‌کردند: شغل پایدار، درآمد کافی، مسکن قابل تهیه، و امکان رشد فردی هم‌زمان با تشکیل خانواده. در گذشته چند نسل زیر یک سقف زندگی می‌کردند و بدون داشتن شغل یا خانه مستقل هم زندگی مشترک را شروع می‌کردند؛ اما سبک‌زندگی امروز چنین ساختاری را برنمی‌تابد.

در کنار این تغییرات اجتماعی، دگرگونی فرهنگی مهمی نیز رخ داده است. در بسیاری از جوامع، از جمله ایران، فردگرایی بیش از گذشته تقویت شده و مسیر تحصیل و اشتغال طولانی‌تر شده است. افراد تمایل دارند قبل از ورود به مسئولیت‌های خانوادگی، هویت شغلی و اجتماعی خود را تثبیت کنند. همین امر، سن ازدواج و سن فرزندآوری را در کلان‌شهرها به محدوده‌های بی‌سابقه رسانده است؛ تا آنجا که در تهران، میانگین اولین فرزندآوری زنان به حدود ۳۰ سال رسیده است.

آیا امکان جبران هست؟

این‌ها فقط آمارهای خشک نیستند؛ پیامدهای آن‌ها می‌تواند تا دهه‌ها بر چهره ایران اثر بگذارد. کاهش ازدواج یعنی کاهش تولد، و کاهش تولد یعنی کاهش نیروی کار آینده. کشوری که تعداد موالیدش به زیر یک میلیون نفر رسیده، ناگزیر باید خود را برای جامعه‌ای سالمندتر آماده کند؛ جامعه‌ای که در آن هزینه‌های سلامت، بازنشستگی و خدمات اجتماعی به مراتب سنگین‌تر خواهد شد. هم‌زمان، فشار بر نسل جوان برای تأمین مالی ساختارهای اجتماعی افزایش می‌یابد و پنجره فرصت رشد اقتصادی آرام‌آرام بسته می‌شود.

البته هنوز دیر نشده است. ایران همچنان در دوره «پنجره جمعیتی» قرار دارد؛ دوره‌ای که بیشترین سهم جمعیت در سن کار است و می‌تواند موتور توسعه کشور باشد. اما این فرصت محدود است. اگر امروز برای فهم ریشه‌های تغییرات جمعیتی و اصلاح سیاست‌ها کاری نکنیم، فردا مجبور خواهیم بود با هزینه‌های چندبرابری و گزینه‌های محدودتر با تبعات آن کنار بیاییم.

مهم‌ترین نکته این است که رویکردهای ساده‌انگارانه یا صرفاً دستوری، راه‌حل مناسبی برای این مسئله نیست. همان‌طور که تجربه کشورهای مختلف نشان داده، بازگشت به نرخ‌های باروری سابق تنها زمانی ممکن است که کیفیت زندگی، امنیت شغلی، دسترسی به مسکن، پشتیبانی از خانواده‌ها، و تصویر فرهنگی مثبت از خانواده و فرزندآوری هم‌زمان تقویت شود. مسئله جمعیت، یک موضوع اقتصادی صرف یا فرهنگی صرف نیست؛ موضوعی چندلایه است که راهکارهای میان‌بخشی می‌طلبد.

تحولات جمعیتی ایران اگرچه شباهتی با روند تغییرات جهانی دارد، اما پیامدها و راه‌حل‌های آن کاملاً بومی است. امروز شاید آرام باشد، اما آینده این روند آرام نخواهد بود. اکنون زمان بازاندیشی است؛ زمانی برای اینکه با واقع‌بینی، صداقت و سیاست‌گذاری دقیق، آینده جمعیتی کشور را از تهدید به فرصت تبدیل کنیم.

 


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
انحلال پارلمان تایلند برای برگزاری انتخابات زودهنگام
سازمان ملل: طوفان «بایرون» چادرهای آوارگان غزه را به زیر آب برد
سرنوشت نامشخص سیم‌کارت‌های سفید
نورنما | زنانی که زندگی‌شان را وقف خدمت به مادرشان،ایران کردند!!
موافقت تل آویو با پرداخت هزینه آواربرداری در غزه به درخواست آمریکا
چه کسانی شب یلدا سود سهام عدالت دریافت می‌کنند؟ /مبلغ سود واریزی
جزئیات درگیری مسلحانه در تفتان؛ فرمانده انتظامی مجروح شد
محدودیت‌های ترافیکی جاده ای 21 آذر اعلام شد
فرونشست زمین در شهرک ولیعصر 3 خودرو را بلیعد
تغییر ساعت کار ادارات و بانک‌ها از اول دی
پزشکیان: تلاش برای صلح، شایسته ستایش است
ترامپ: «خیلی دوست دارم با ایران توافق کنم
بیانیه ریش‌سفیدان شهرستان زاهدان در محکومیت حادثه تروریستی منطقه لار
سهمیه بنزین 1500 تومانی تا چند ماه ذخیره می‌شود؟
ایران میزبان نشست منطقه‌ای درباره تحولات افغانستان شد
مجلس نمایندگان آمریکا طرح استیضاح ترامپ را رد کرد
دو کشته در حادثه تیراندازی در جیرده شفت
تمرکز خطرناک یا ضرورت اقتصادی؟ روایت 55 درصد تسهیلات
مادورو: آمریکا دوران دزدی دریایی جنایی را آغاز کرده است
نتانیاهو بار دیگر خواستار لغو جلسه محاکمه خود شد
هر آنچه که باید در مورد مصوبه بنزینی دولت بدانید
گوترش: شهرک‌سازی‌های «اسرائیل» در کرانه باختری غیرقانونی است
پرتاب 3 ماهواره سنجشی ایرانی در نخستین روزهای زمستان
ترکیه: تنها تصمیم‌گیرنده، اسرائیل نیست
3 کشته و 15 مجروح در سقوط مرگبار اتوبوس تهران-یاسوج
تهران و باکو مصمم به ساخت آینده‌ای مشترک و استوار بر احترام متقابل هستند
جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون |جمعه 21 آذر
برنامه مسابقات ورزشی امروز 21آذر 1404+ جدول پخش
آمریکا اقوام مادورو و 6 کشتی نفتی ونزوئلا را تحریم کرد
وضعیت اضطراری در واشنگتن در پی بارش‌های سیل‌آسا
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 21 آذر 1404 + وضعیت استان‌ها
اولین داروی طراحی‌شده با هوش مصنوعی چه خواهد بود؟
چین رایانه‌ی غول پیکر 2 هزار کیلومتری را فعال کرد
شفافیت سازی برای ارتباط و تحلیل کسب‌وکارها با تولید پلتفرم جدید
نوراینفو | 5 توصیه برای داشتن قلبی سالم
فناوری نوین کره‌ای؛ساخت دستگاه تصفیه هوای کم‌مصرف و بی‌نیاز از فیلتر
حل معمای قدیمی بارورسازی ابرها؛ یُدید نقره در باران‌سازی از نگاه علم امروز
ادعای آمریکا علیه ایران درباره توقیف نفتکش ونزوئلایی
بارش‌های سیل‌آسا در رامسر
هم اکنون بارش زیبای برف در جاده چالوس؛ محدوده کندوان+فیلم
برگزاری نشست منطقه‌ای در تهران با حضور کشورهای همسایه افغانستان
دیدار رئیس‌جمهور با رئیس شورای مصلحت خلق ترکمنستان
فرصت یک ماهه به مالکان دارای چند خودرو برای دریافت سهمیه سوخت
تام باراک: اسرائیل مخالف فروش F-35 به ترکیه است
آزادی مادران بدهکار در روز مادر+فیلم
عراقچی: خواهان «فصلی جدید» در روابط ایران و لبنان هستیم
هم اکنون بارش شدید باران در تهران+فیلم
انصاری: حملات اخیر رژیم صهیونیستی محیط‌زیست ایران را با بحران مواجه کرده است
توکایف و پزشکیان از نمایشگاه نسخه‌های خطی تاریخ قزاقستان بازدید کردند
پاکستان سفیر نروژ را احضار کرد
X
آگهی تبلیغاتی