×
اجتماعی
شناسه خبر : 261765
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/09/18 ساعت 13:47
آخرین هشدارها قبل از بسته‌شدن پنجره جمعیتی

نورنیوز از جدیدترین شاخص‌های تغییرات جمعیتی ایران گزارش می‌دهد

آخرین هشدارها قبل از بسته‌شدن پنجره جمعیتی

نرخ باروری در ایران که در دهه 60 حدود 6.8 فرزند برای هر زن بود، امروز به کمتر از 1.5 رسیده؛ تعداد ازدواج‌ها نسبت به یک دهه قبل تقریبا 60 درصد کاهش یافته؛ فاصله بین ازدواج و تولد فرزند اول بیش از 4 سال؛ و فرزند اول تا دوم به حدود 6 سال رسیده است. آمار تجرد قطعی ــ یعنی زنانی که تا 50سالگی ازدواج نکرده‌اند ــ هم هفت برابر شده است.

نورنیوز- گروه اجتماعی: هر جامعه‌ای در مقاطعی از تاریخ خود با نقطه‌عطف‌هایی روبه‌رو می‌شود؛ لحظاتی که در ظاهر آرام‌اند، اما زیر پوست آن‌ها تغییرات عمیقی جریان دارد. تحولات جمعیتی یکی از همین نقاط تعیین‌کننده است؛ تغییراتی که معمولاً بی‌سروصدا آغاز می‌شوند اما اثراتشان تا نسل‌ها باقی می‌ماند. امروز ایران دقیقاً در چنین مرحله‌ای ایستاده است؛ مرحله‌ای که اگر درست فهم نشود، مسیر توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور را به شدت تحت‌تأثیر قرار خواهد داد.

سهم بالای ایران از یک چالش جهانی

در نگاه اول ممکن است تصور شود این تغییرات جمعیتی مثل کاهش ازدواج، افت نرخ فرزند آوری و افزایش تجرد، مسائلی صرفاً داخلی‌ و مربوط به ایران‌اند؛ و حاصل شرایط اقتصادی یا تغییرات فرهنگی جامعه ما. اما وقتی این روندها را در چارچوب وسیع‌تری ببینیم، متوجه می‌شویم که ایران تنها بازیگر این میدان نیست. جهان طی سه دهه اخیر دستخوش موج کم‌سابقه‌ای از تغییرات جمعیتی شده است؛ موجی که از شرق آسیا و اروپا آغاز شد و حالا تقریباً همه کشورها را درگیر کرده است. بسیاری از دولت‌ها با چالش کاهش باروری، کوچک شدن خانواده‌ها و افزایش سن ازدواج دست به گریبان‌اند، و با وجود صرف هزینه‌های هنگفت، هنوز راه‌حل قطعی برای آن پیدا نشده است.

بااین‌حال، آنچه وضعیت ایران را متمایز می‌کند، شتاب این تحولات است. طبق آمارهایی که دبیر ستاد ملی جمعیت کشور ارائه کرده است، فقط کافی است چند شاخص را کنار هم بگذاریم تا عمق این دگرگونی نمایان شود: نرخ باروری که در دهه ۶۰ حدود ۶.۸ فرزند برای هر زن در سن باروری بود، امروز به کمتر از ۱.۵ رسیده؛ تعداد ازدواج‌ها نسبت به یک دهه قبل تقریبا ۶۰ درصد کاهش یافته؛ یعنی در سال‌های 1390 تا 1392، حدود 800 هزار ازدواج ثبت می‌شد اما این رقم در سال 1403 به 480 هزار ازدواج رسیده؛ فاصله بین ازدواج و تولد فرزند اول بیش از ۴ سال شده؛ و فاصله فرزند اول تا دوم به حدود ۶ سال رسیده است. حتی آمار تجرد قطعی ــ یعنی زنانی که تا ۵۰سالگی ازدواج نکرده‌اند ــ هفت برابر شده است. این‌ها ارقام کوچک یا معمولی نیستند؛ نشانه‌های آشکاری از یک دگرگونی گسترده‌اند.

برای فهم این تغییرات، باید از قضاوت‌های ساده پرهیز کرد. کاهش ازدواج یا کم شدن فرزندآوری فقط به «بی‌میلی نسل جدید» یا «تغییر ارزش‌ها» محدود نمی‌شود. مجموعه‌ای از عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در کنار هم این روند را شکل داده‌اند؛ عواملی که مشابه آن‌ها در بسیاری از کشورها نیز دیده می‌شود. امروز جوانان برای ورود به زندگی مشترک، پیش‌نیازهایی دارند که نسل‌های قبلی کمتر به آن فکر می‌کردند: شغل پایدار، درآمد کافی، مسکن قابل تهیه، و امکان رشد فردی هم‌زمان با تشکیل خانواده. در گذشته چند نسل زیر یک سقف زندگی می‌کردند و بدون داشتن شغل یا خانه مستقل هم زندگی مشترک را شروع می‌کردند؛ اما سبک‌زندگی امروز چنین ساختاری را برنمی‌تابد.

در کنار این تغییرات اجتماعی، دگرگونی فرهنگی مهمی نیز رخ داده است. در بسیاری از جوامع، از جمله ایران، فردگرایی بیش از گذشته تقویت شده و مسیر تحصیل و اشتغال طولانی‌تر شده است. افراد تمایل دارند قبل از ورود به مسئولیت‌های خانوادگی، هویت شغلی و اجتماعی خود را تثبیت کنند. همین امر، سن ازدواج و سن فرزندآوری را در کلان‌شهرها به محدوده‌های بی‌سابقه رسانده است؛ تا آنجا که در تهران، میانگین اولین فرزندآوری زنان به حدود ۳۰ سال رسیده است.

آیا امکان جبران هست؟

این‌ها فقط آمارهای خشک نیستند؛ پیامدهای آن‌ها می‌تواند تا دهه‌ها بر چهره ایران اثر بگذارد. کاهش ازدواج یعنی کاهش تولد، و کاهش تولد یعنی کاهش نیروی کار آینده. کشوری که تعداد موالیدش به زیر یک میلیون نفر رسیده، ناگزیر باید خود را برای جامعه‌ای سالمندتر آماده کند؛ جامعه‌ای که در آن هزینه‌های سلامت، بازنشستگی و خدمات اجتماعی به مراتب سنگین‌تر خواهد شد. هم‌زمان، فشار بر نسل جوان برای تأمین مالی ساختارهای اجتماعی افزایش می‌یابد و پنجره فرصت رشد اقتصادی آرام‌آرام بسته می‌شود.

البته هنوز دیر نشده است. ایران همچنان در دوره «پنجره جمعیتی» قرار دارد؛ دوره‌ای که بیشترین سهم جمعیت در سن کار است و می‌تواند موتور توسعه کشور باشد. اما این فرصت محدود است. اگر امروز برای فهم ریشه‌های تغییرات جمعیتی و اصلاح سیاست‌ها کاری نکنیم، فردا مجبور خواهیم بود با هزینه‌های چندبرابری و گزینه‌های محدودتر با تبعات آن کنار بیاییم.

مهم‌ترین نکته این است که رویکردهای ساده‌انگارانه یا صرفاً دستوری، راه‌حل مناسبی برای این مسئله نیست. همان‌طور که تجربه کشورهای مختلف نشان داده، بازگشت به نرخ‌های باروری سابق تنها زمانی ممکن است که کیفیت زندگی، امنیت شغلی، دسترسی به مسکن، پشتیبانی از خانواده‌ها، و تصویر فرهنگی مثبت از خانواده و فرزندآوری هم‌زمان تقویت شود. مسئله جمعیت، یک موضوع اقتصادی صرف یا فرهنگی صرف نیست؛ موضوعی چندلایه است که راهکارهای میان‌بخشی می‌طلبد.

تحولات جمعیتی ایران اگرچه شباهتی با روند تغییرات جهانی دارد، اما پیامدها و راه‌حل‌های آن کاملاً بومی است. امروز شاید آرام باشد، اما آینده این روند آرام نخواهد بود. اکنون زمان بازاندیشی است؛ زمانی برای اینکه با واقع‌بینی، صداقت و سیاست‌گذاری دقیق، آینده جمعیتی کشور را از تهدید به فرصت تبدیل کنیم.

 


نظرات

آخرین اخبار
دکتر سروش: باید عقلای قوم به میدان بیایند تا گره‌ها باز شود
حملات جدید آمریکایی- صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/انهدام موشک کروز آمریکا
آغاز سی و چهارمین موج عملیات وعده صادق4 با موشک‌های نقطه زن و سر جنگی‌های بالای یک تن
بیعت مردم ایران با رهبر منتخب خبرگان ملت
درصد موفقیت حملات موشکی و پهپادی ایران
سخنگوی وزارت خارجه خطاب به اعضای تیم فوتبال بانوان ایران: به خانه برگردید
پیام تبریک رئیس‌جمهور عراق به آیت‌الله سید مجتبی خامنه‌ای
نیویورک تایمز ادعای جدید ترامپ را تکذیب کرد
توقف استخراج در میادین گازی استراتژیک تل‌آویو در پی حملات موشکی
وقوع انفجار در نزدیکی یک نفتکش در شمال ابوظبی
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 19 اسفند 1404 + جدول
وقاحت یک رئیس‌جمهور در تهدید وجودی ایرانیان
پیام خاتمی به مناسبت انتخاب سومین رهبر انقلاب اسلامی
تحلیلگر سرشناس جهان عرب: ترامپ در دام نتانیاهو گرفتار شد
پوتین پیشنهادهایی برای حل و فصل مسئله ایران به ترامپ داده است
گفت‌وگوی وزیران خارجه ایران و ترکیه
تقویت تدابیر امنیتی در اطراف منزل نتانیاهو
قطر: کانال‌های ارتباطی با ایران قطع نیستند
رد شایعه آلودگی آب تهران پس از انفجار مخازن نفتی
تاجگردون: ایران مقتدر می‌ماند
مراسم تشییع شهدای جنگ تحمیلی رمضان فردا در تهران برگزار می‌شود
اسکان 1700 آسیب دیده جنگ در هتل‌های منتخب
کارلسون: دیپلماسی آمریکا دروغین است
فرار سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی به پناهگاه از ترس موشک‌های ایران
مورنینگ‌استار: 165 دختر دانش‌آموز میناب و سکوتی که «گزینش‌گری اخلاقی غرب» را برملا کرد
پرداخت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی از عصر امروز + جزئیات و جدول پرداخت
انتخاب [آیت‌الله] مجتبی، طرح ترامپ را خراب کرد
فردا تمامی میادین و بازارهای میوه و تره‌بار تعطیل است
سرلشکر عبداللهی: آمریکا و رژیم صهیونیستی باید از کرده‌ی خود اظهار پشیمانی کنند
زمزمه‌های واشنگتن برای آتش‌بس و شگفتی تیم ترامپ از ایستادگی ایران
آرامکو درباره عواقب فاجعه‌بار برای بازارهای نفت هشدار داد
بیش از 19 هزار واحد غیرنظامی در کشور آسیب دیده‌اند
تأکید وزیر راه و شهرسازی بر تسریع بازسازی مناطق آسیب‌دیده از جنگ
سخنگوی پلیس از آغاز فعالیت مراکز تعویض پلاک در کشور خبر داد
یک فروند پهپاد هرون TP در حوالی تهران منهدم شد
هاآرتص: ترامپ و نتانیاهو به مردم دروغ می گویند
هیچ کمبودی در تأمین گوشت و مرغ کشور نیست
گزارش پنتاگون از هزینه میلیاردی جنگ با ایران
دادگستری رژیم صهیونیستی درخواست عفو نتانیاهو را رد کرد
دست درازی دشمن به حافظه تاریخی و فرهنگی ایران
قیمت محصولات ایران خودرو امروز سه‌شنبه 19 اسفند 1404 + جدول
مخالفت کره جنوبی با انتقال پاتریوت‌های آمریکا به منطقه
سخنگوی دولت: ما جنگ را آغاز نکردیم ولی پایان دهنده آن خواهیم بود
بارش باران در نقاط مختلف کشور
برق مناطق آسیب‌دیده تهران و البرز در کمتر از 2 ساعت وصل شد
5 سند بین‌المللی درباره آسیب به محیط زیست در جنگ‌ها
قالیباف: به دنبال آتش‌بس نیستیم
نخست وزیر اسلواکی: حملات نظامی به ایران نقض قوانین بین‌المللی است
پیش‌بینی قطارهای فوق العاده برای جابه‌جایی حجاج
مرحله هشتم کالابرگ الکترونیکی با تغییرات جدید آغاز شد + جزئیات