×
سیاسی
شناسه خبر : 261705
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/09/18 ساعت 08:53
نامه اقتصاددانان و جنبش مشروطه

کوروش احمدی:

نامه اقتصاددانان و جنبش مشروطه

نامه مهمی که با امضای 185 نفر از «استادان و پژوهشگران رشته‌های اقتصاد و علوم اجتماعی» خطاب به رئیس‌جمهور محترم انتشار یافته، از چند جهت سند مهمی است.

نورنیوز- گروه سیاسی: نامه مهمی که با امضای 185 نفر از «استادان و پژوهشگران رشته‌های اقتصاد و علوم اجتماعی» خطاب به رئیس‌جمهور محترم انتشار یافته، از چند جهت سند مهمی است:

1. این نامه و بسیاری فعالیت‌های مشابه، حکایت از حساسیت، نگرانی و احساس مسئولیت جمع گسترده‌ای از اندیشمندان وطن‌دوست و خیرخواه مُلک و ملت دارد که به‌طور طبیعی و متناسب با اوج‌گیری انواع بحران‌های مبتلابه کشور رو به افزایش است. نگاهی به اسامی امضاکنندگان نشان می‌دهد‌ جمع بسیار متنوعی از آگاهان به امور اقتصاد و سیاست، ‌نظرات مشترک خود را که با رفاه و آسایش مردم و منافع ملی ربط دارد، از سر خیرخواهی اعلام کرده‌اند. قطعا اگر فرصت و دسترسی بیشتری وجود داشت، شمار امضاها می‌توانست به هزاران نیز برسد. این نامه تنها یکی از جلوه‌های بروز و ظهور بیرونی حرکت مثبت و فرخنده‌ای است که طی چند سال اخیر دیده می‌شود. شواهد حاکی از آن است که بعد از دهه‌ها کم‌تحرکی، گفت‌وگوها و تعاملات سازنده‌ای بین اقشار مختلف با دیدگاه‌های متفاوت در جریان است که در میانه ناامیدی‌ها، روزنه امیدی است و می‌تواند نویدبخش خروج از بن‌بست کنونی و کمکی بزرگ در جهت قرار‌دادن کشور در مسیری درست باشد. حکومت باید چنین حساسیت و احساس مسئولیتی از ناحیه اندیشمندان وطن‌دوست را قدر بداند، به ملاحظاتی که توسط آنها مطرح می‌شود، توجه کند و به هر طریق ممکن مشوق چنین رویه‌ای باشد و در جهت رفع موانع موجود در این مسیر بکوشد.

2. توجهی که در بندهای آغازین نامه اقتصاددانان به سنت مشروطه شده، ارزشمند و شایسته تقدیر  بسیار است.

 تأسف‌آور است که در چند دهه اخیر نه‌تنها تحولات مهم تاریخ معاصر ما به‌طور عجیبی مغفول مانده است، بلکه جمعی نیز اصرار عجیبی برای تخریب سرمایه‌های نمادین این ملت داشته‌اند. تاریخ ما و به‌ویژه تاریخ معاصر، انباشته از انواع درس‌آموزی‌ها‌ست که بسیاری از آنها به کار امروز ما می‌آیند. فراز‌و‌فرودهای تاریخی و شخصیت‌های سیاسی، علمی و فرهنگی هر ملتی، درس‌‌آموز معتبری برای حال و آینده آن ملت است و زنده نگه‌داشتن آنها در ذهنیت نسل‌های بعد هم منشأ افتخار و سربلندی و تقویت هویت ملی است و هم منبع الهام برای سامان‌دادن امور امروز و فردای هر کشوری. مشروطه را اگر مبدأ تاریخ مدرن ایران به‌ شمار آوریم، یادآوری آن در نامه اقتصاددانان در‌باره مشکلات مالی و بودجه‌ای کنونی، اقدامی بجا و شایسته بود. بسیاری معتقدند‌ مالیه در‌واقع روح مشروطه بود. انقلاب مشروطه را می‌توان از دو جهت یک انقلاب ساختاری و نهادی و در عین حال دموکراتیک در تاریخ ایران به شمار آورد؛ نخست از این جهت که هدف اصلی مشروطه پایان‌دادن به خودسری و خودکامگی شخص همایون بود و دوم از این جهت که مشروطه کوشید تا مالیه، یعنی اخذ عواید و هزینه عواید‌ را از انحصار دربار خارج کند و مدیریت آن را در کنترل نمایندگان مردم قرار دهد و از این طریق زمینه‌ساز شفافیت و عادلانه‌بودن مالیه شود. از این دو جهت، اگر مشروطه را یک انقلاب دموکراتیک در ابعاد تاریخی به شمار آوریم، خطا نکرده‌ایم. مشروطه مصمم به منسوخ‌کردن تیولداری و دخالت نظامیان در مالیه بود، وضع مالیات و انواع عوارض را در انحصار مجلس قرار داد، نام قدرتمندانی را که بدون انجام کاری و قرار‌داشتن ذیل هر‌گونه نظارتی در فهرست مواجب‌بگیران قرار داشتند حذف کرد و قاعده خزانه واحد به معنی تجمیع همه درآمدها در خزانه و هزینه از محل خزانه واحد بر مبنای مصوبات مجلس را پایه گذاشت. در این دوره یادآوری مشروطه از آن رو مناسبت دارد که بازگشت به اصول بنیادی مشروطه می‌تواند حلال مشکلات بنیادی ما باشد. 

3. خواست اصلی امضاکنندگان نامه، تأکید بر ضرورت به حداقل رساندن «فشار اصلاحات قیمتی بر اقشار کم‌درآمد» از طریق «ایجاد توازن در بودجه و کاهش هزینه‌های غیرکارآمد» است. «حذف هزینه‌های زائد و غیرمولد» و حذف بودجه «نهادهایی که ارتباطی با منافع ملی ندارند»، در مرکز توجه نامه قرار دارد و پیشنهاد این است که از این طریق از قرار‌دادن تمام هزینه‌های اصلاحات قیمتی بر دوش مردم اجتناب شود و بخشی از این بار بر دوش دیگر بخش‌های حکمرانی قرار گیرد. پیشنهاد دیگر نامه، «شفافیت کامل بودجه برای جلب اعتماد عمومی» است. امضاکنندگان تلاش دارند‌ به حاکمیت یادآوری کنند که اگر از مردم انتظار فداکاری، ازخودگذشتگی، مصرف کمتر، خرید اقلام با هزینه بالاتر و پرداخت مالیات بیشتر را دارد، خودش باید پیش‌قدم شود و چند گام عمده در راستای انضباط مالی و حذف هزینه‌های زائد و غیرمولد بردارد. 4. عامل بسیار مهم دیگری که در این نامه مورد بحث نیست، ضرورت حرکت در راستای حذف هزینه‌های کلانی است که از ناحیه سیاست خارجی نامتوازن بر اقتصاد تحمیل می‌شود. در‌حالی‌که هدف اصلی سیاست خارجی باید کمک به توسعه اقتصادی-اجتماعی و رفاه مردم باشد، سال‌ها‌ست ‌اقتصاد ما متحمل خسارات عظیمی از ناحیه سیاست خارجی ناکارآمد و غیرمتوازن است.


شرق
نظرات

آخرین اخبار
عراق: استفاده از خاک خود علیه امنیت منطقه را برنمی‌تابیم
حزب‌الله: هیچ گروهی در دولت نمی‌تواند تصمیم‌گیری ملی را به انحصار خود درآورد
گزارش اتلتیک از احتمال ممنوعیت پرچم پیش از انقلاب ایران در جام جهانی
نصیرزاده: محرومیت بیرانوند ربطی به جام جهانی ندارد
هادی چوپان با مربی مطرح جهانی در مسیر مسترالمپیا 2026
وضعیت قرمز هوای تهران
عارف در سازمان اداری و استخدامی: تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی در دستور کار دولت قرار دارد
ترامپ میان سه گزینه دشوار در قبال ایران گرفتار است
پزشکیان در دیدار با زاکانی بر ضرورت بازسازی مناطق آسیب‌دیده تاکید کرد
کیفیت هوای تهران در وضعیت قرمز؛ پایتخت در محاصره گرد و خاک
چین ادعای فایننشال تایمز درباره پوتین را رد کرد
باران و کولاک در راه تهران ؛ از سفرهای غیرضروری بپرهیزید
تعویق حمله آمریکا به ایران؛ فریب یا واقعیت؟
ردپای 100 میلیارد دلاری اسرائیل در لیگ برتر انگلیس!
اشتباه محاسباتی در هاوانا؟ هشدار تحلیلگران درباره ماجراجویی نظامی آمریکا
سقوط قیمت تخم‌مرغ؛ جهش قیمت مرغ
سقف خسارت بیمه مسکن 30 درصد افزایش یافت
کاهش مصرف برق 17 درصدی با همکاری مردم
سرنوشت نامعلوم دوومیدانی‌کاران بازداشتی ایران در کره جنوبی
وزارت اطلاعات: 19 تروریست تکفیری دستگیر شدند+فیلم
قیمت سکه پارسیان امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول
ایران تا 1430 سالخورده‌ترین کشور جهان می‌شود
ذخایر استراتژیک نفت خام آمریکا در سراشیبی تاریخی
اکرمی‌نیا: مردم با حضورشان، دشمن را ناکام کردند
ترامپ و سه مانع اصلی رشد اقتصادی آمریکا
شاخص بورس سبزپوش شد
سقوط آزاد نرخ باروری در ایران/کاهش جمعیت فقط درد اقتصاد نیست
حاجی‌بابایی: بخشی از گرانی‌ها هیچ ربطی به جنگ ندارد
ثبات قیمت در بازار برنج/از ایرانیِ 470 هزار تومانی تا هندیِ 195 هزار تومانی
امتحانات مدارس البرز مجازی شد
رحمانی فضلی: چین وارد تقابل مستقیم با ایران نمی‌شود
شهادت رزمنده بروجنی حین خنثی‌سازی بمب عمل نکرده در تهران
وام 500 میلیونی خرید کالا ربطی به وام ازدواج ندارد
رئیس‌جمهور: شهدای پتروشیمی در راه خدمت و پیشرفت ماندگار شدند
شمارش معکوس برای محدودیت برقی پرمصرف‌ها
چطور با یک کد پیامکی بدهکارِ میلیاردها تومان وام دیگران می‌شویم؟
بیماری خاموشی که چشم‌ها آن را فاش می‌کنند
جهان به نقطه بحرانی انرژی رسید
دستان «مادر» دوباره جان گرفت
چرا معرفی نمایندگان فوتبال ایران به آسیا به کلاف سردرگم تبدیل شد؟
10 کشته و مفقود در پی باران‌های سیل‌آسا در 8 استان چین
پایان رایگان بودن عمومی مترو و اتوبوس در تهران/چه کسانی بلیت مجانی می‌گیرند؟
فرصت دوباره برای ثبت‌نام ایران‌خودرو + نوع خودروها و لینک ثبت نام
نحوه برگزاری امتحانات پایان سال ابتدایی‌ها اعلام شد
پیش‌بینی وزیر دفاع پاکستان: جنگ دوباره آغاز نخواهد شد
سقوط قیمت نفت پس از سیگنال‌های دیپلماتیک کاخ سفید
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول قیمت ها
آمریکا هنوز آماده جام جهانی 2026 نیست!
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 29 اردیبهشت ؛ بازگشت به کانال 170 هزار تومانی+ جدول
افشاگری رسانه عبری از دیگر سفرهای محرمانه نتانیاهو