×
اجتماعی
شناسه خبر : 261387
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/09/16 ساعت 13:34
در روزهای آلوده هوا چه تغذیه‌ای می‌تواند به سلامت ما کمک کند؟

در روزهای آلوده هوا چه تغذیه‌ای می‌تواند به سلامت ما کمک کند؟

یک متخصص علوم تغذیه و عضو بورد تغذیه کشور با اشاره به اینکه آثار آلودگی هوا همیشه برای همه افراد ملموس نیست، گفت: گروه‌های حساس مانند سالمندان، کودکان و افراد با بیماری‌های زمینه‌ای در معرض بیشترین خطر در روزهای آلوده هستند و باید با تغذیه مناسب و رعایت توصیه‌های بهداشتی از اثرات مخرب آلاینده‌ها پیشگیری کنند.

نورنیوز-گروه اجتماعی:  دکتر محمد صفریان در خصوص تاثیر آلودگی هوا بر سیستم ایمنی بدن، اظهار کرد: آلودگی هوا دارای اقسام مختلفی است. یکی از این اقسام، مواد ریز معلق در هوا است که به آن‌ها ریزگرد گفته می‌شود. ریزگردها عمدتا در ریه و راه‌های تنفسی مشکلاتی به وجود می‌آورند. قسم دیگر، آلودگی‌های ناشی از سوخت‌های فسیلی مانند بنزین و گازوئیل است که به دلیل وجود ترکیبات شیمیایی و فلزات سنگین مانند سرب در آن می‌تواند به کبد، مغز و سایر ارگان‌های بدن به اشکال مختلف آسیب برسانند.

وی با بیان اینکه آسیب‌های ناشی از آلودگی هوا ممکن است برای همه افراد خیلی ملموس نباشد، ادامه داد: تنها در گروه‌های حساس و افرادی که سابقه بیماری‌های قلبی و بیماری‌های تنفسی دارند، احتمال بروز آسیب‌های جدی در کوتاه‌مدت وجود دارد. آلاینده‌های موجود در هوا، ترکیبات مضر، گازهای سمی، ریزگردها و فلزات سنگین مانند جیوه و سرب عمدتا تاثیرات مخربی بر ریه، کبد، کلیه و سایر اعضای حیاتی انسان از خود به جای می‌گذارند.

این عضو بورد تغذیه کشور گفت: اصولا آلوده‌کنندهای هوا، بیشتر اثر اکسیدکنندگی دارند؛ یعنی از ترکیباتی به وجود آمده‌اند که اکسیدکنندگی را در بدن بالا می‌برند. ترکیبات مختلفی مانند پروتئین‌ها و جداره عروق تحت تاثیر عوامل گوناگون اکسیده می‌شوند. در پی آن زمینه بیماری‌های مختلف مانند آترواسکلروز، سرطان، آلزایمر و مشکلات عصبی ایجاد می‌شود.

صفریان با اشاره به ترکیباتی که بیشترین نقش را در مقابله با آلاینده‌های موجود در هوا دارند، یادآور شد: آنتی‌اکسیدان‌ها، بهترین ترکیبات برای مقابله با آلاینده‌ها وآلودگی‌های موجود در هوا هستند. به طور طبیعی در میوه‌جات و سبزیجات آنتی‌اکسیدان وجود دارد. علاوه بر سبزیجات و میوه‌جات، مصرف آنتی‌اکسیدان به صورت قرص و کپسول نیز توصیه می‌شود. علاوه بر آن بعضی از ویتامین‌ها مانند ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E و کاروتن که خود پیش‌ساز ویتامین A است، در بدن نقش آنتی‌اکسیدان دارند.

مصرف زیاد هر نوع آنتی اکسیدانی می‌تواند اثرات معکوسی را به دنبال داشته باشد

وی با بیان اینکه البته مصرف زیاد ویتامین A به دلیل خاصیت مسموم‌کنندگی توصیه نمی‌شود، توضیح داد: نه تنها ویتامین A، بلکه مصرف زیاد هر نوع آنتی اکسیدانی می‌تواند اثرات معکوسی را به دنبال داشته باشد. در اصطلاح این فرآیند را می‌توان به شمشیری دو لبه تشبیه کرد. مصرف به اندازه آن‌ها مفید و مصرف بیش از اندازه آنها می‌تواند عواقبی به دنبال داشته باشد.

این متخصص تغذیه با تاکید بر مصرف سبزیجات و میوه‌جات برای کاهش آسیب‌های ناشی از آلودگی هوا، اظهار کرد: به منظور کاهش آسیب‌های ناشی از آلودگی هوا، مصرف سبزیجات رنگی توصیه می‌شود. فلفل شیرین، هویج و همچنین سایر سبزیجات مانند اسفناج، میوه‌جات رنگی، گوجه فرنگی پخته شده و رب گوجه‌فرنگی که فاقد مواد نگه‌دارند باشد می‌توانند در این زمینه مفید باشند. در صورت کم آب بودن بدن افراد، آلودگی‌ها در بدن تغلیظ یافته و فرد دچار مشکلاتی می‌شود. بدن برای دفع اثرات آلودگی هوا از طریق ادرار، نیاز به مصرف مایعات دارد.

صفریان با بیان اینکه نباید مصرف آب را صرفا به زمان تشنگی محدود کرد، گفت: به طور متوسط توصیه می‌شود هر فرد در طول روز حدود ۷۰۰ سی‌سی و یا به عبارتی حداقل سه لیوان بیشتر از حجم ادرار مایعات مصرف کند. یعنی بدن انسان به طور تقریبی حدود دو لیتر یا هشت لیوان مایعات در روز نیاز دارد. چای خاصیت ادرارآوری دارد. اگر به شکل کم‌رنگ مصرف شود، به خودی خود ترکیب خوبی است؛ منتهی به دلیل خاصیت ادرارآوری، ممکن است نیاز بدن به آب را در طول روز افزایش دهد. در عین حال، چای می‌تواند مواد سمی را از طریق ادرار از بدن دفع کند؛ بنابراین به طور کلی چای را می‌توان ترکیبی نسبتا مفید دانست.

وی درخصوص نقش مصرف شیر و لبنیات یادآور شد: شیر و سایر لبنیات در مقایسه با سایر مایعات ذکر شده، تاثیر کمتری در کاهش اثرات آلودگی هوا بر سلامتی دارد. اما به طور کلی مصرف حداکثر دو لیوان شیر در طول روز می‌تواند مفید واقع شود؛ زیرا شیر به دلیل ظرفیت بالا، در خنثی‌سازی مواد آلوده‌کننده موثر است.

ضرورت مصرف میوه‌جات، سبزیجات رنگی و غذاهای پروتئینی در روزهای آلوده

این عضو بورد تغذیه کشور ضمن توصیه‌هایی به افرادی که در شهرهای آلوده زندگی می‌کنند، تاکید کرد: مصرف میوه‌جات، سبزیجات رنگی و غذاهای پروتئینی برای افرادی که در شهرهایی با آلوده بالا زندگی می‌کنند، بسیار ضروری است. البته تمام منابع باید به صورت متعادل مصرف شود. به عنوان مثال سه یا چهار واحد میوه در طول روز کفایت می‌کند. علاوه بر تعادل در مصرف، تعادل در انتخاب منابع نیز حائز اهمیت است. برای غذاهای پروتئینی باید از تمام منابع گیاهی مانند حبوبات، لوبیا، سویا و منابع حیوانی مانند گوشت سفید، گوشت گوسفند و گوشت گوساله استفاده کرد.

صفریان در خصوص نقش عادت‌های روزانه غذایی خاطرنشان کرد: بعضی از منابع غذایی به خودی خود آلوده هستند و یا به دلیل کهنگی، سموم غذایی در آن‌ها ایجاد شده است. طبیعتا غذاهای سرخ‌کردنی خصوصا با روغن‌های چند بار استفاده شده می‌توانند سلامت بدن را به خطر بیاندازند. غذاهای سرخ‌کردنی به این دلیل نهی می‌شوند که هنگام سوخت روغن، عامل اکسیدکننده هستند. در غیر این صورت نوع پخت غذا مسمویت آن را کاهش یا افزایش نمی‌دهد. بهترین شیوه پخت نان، استفاده از هوای گرم است. نان‌هایی که با شعله مستقیم و یا حرارت مواد نفتی پخته می‌شوند را نمی‌توان جزو نان‌های سالم برشمرد.

وی در خصوص گروه‌های آسیب‌پذیر در برابر آلودگی هوا مطرح کرد: سالمندان، کودکان، زنان باردار، مادران شیرده، افرادی که ضعف ایمنی دارند، افراد با سابقه بیماری‌های خاص مانند سرطان و یا افرادی که رژیم‌های خاص باعث ضعف ایمنی بدن‌شان شده است، گروه‌های آسیب‌پذیر در برابر آلودگی هوا هستند. 

این متخصص تغذیه، ضمن توصیه‌هایی برای افرادی که به دلیل شرایط کاری، مجبور هستند در هوای آلوده بیرون باشند،عنوان کرد: استفاده از ماسک، کاهش فعالیت‌ بدنی در محیط‌های آلوده، مصرف مایعات، سبزیجات و میوه‌جات، عدم مصرف غذاهای چرب و سرخ‌کردنی و ورزش در محیط پاکیزه و سالم، برای افرادی که در طول روز در معرض هوای آلوده قرار دارند؛ ضروری است.


نظرات

آخرین اخبار
تداوم خدمات‌رسانی ستاد سفر به مسافران نوروزی در پایتخت
الگوی انسجام ملی در بیانات رهبر شهید (ره)
اعلام نرخ حق بیمه سلامت 1405 بر اساس دهک‌های درآمدی
ولایتی: هرگونه تجاوز زمینی، دفاع مقدس رمضان را تاریخی می‌کند
دستور عارف برای تأمین کالاهای اساسی و تسهیل ترخیص در شرایط جنگی
محکومیت جهانی اعمال محدودیت بر مسجدالاقصی و کلیسای «قیامت»
پیکر مطهر شهید دریابان تنگسیری در آبادان تدفین می‌شود
اعتراف ارتش اسرائیل به کشته شدن 4 نظامی در نبرد جنوب لبنان
آریا یوسفی: تیم ملی در جام جهانی افتخارآفرینی می‌کند
عاملان حمله لانچری به یک نهاد در تهران اعدام شدند
تعیین زمان جلسه انتخاب رئیس‌جمهور عراق در پارلمان
قدردانی رئیس‌جمهور از ایستادگی مردم عراق در کنار ایران
همکاری اطلاعاتی با رژیم صهیونیستی مجازات اعدام دارد
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ بمباران حسینیه اعظم زنجان
ترخیص بیش از 2.2 میلیون تن کالای اساسی از گمرکات کشور
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 11 فروردین 1405+جدول
موج 88 وعده صادق اجرا شد/ضربات مهلک سپاه به اهداف تروریست‌های آمریکایی- صهیونی
دولت در تأمین نیازهای اساسی کشور بدون اختلال تلاش می‌کند
نزدیکتر بیایید؛ کلاه سبزها مشتاقانه در انتظارتان هستند!
نزدیک تر بیایید.... منتظرتان هستیم
پیام تسلیت رئیس سازمان محیط‌زیست در پی شهادت نیروهای منابع طبیعی
جنایات دشمنان بر رسوایی آن‌ها می‌افزاید
اعلام انجام پنج عملیات علیه پایگاه‌های آمریکا توسط مقاومت اسلامی عراق
دشمنان آرزوی تسلط بر تنگه هرمز را به گور می‌برند/پای هر متجاوزی را قطع می‌کنیم
دفاع مقدس سه ‌هزار ساله
چرخه فضیلت‌مند امنیت ملی و پیشرفت اقتصادی
توضیح شرکت توزیع برق تهران درباره اختلال صبحگاهی
ارائه 25 هزار خدمت فوری و شناسایی بیش از هزار پرونده سایبری در یک ماه
حمله پهپادی به نفتکش کویتی در نزدیکی دوبی
جهاد کشاورزی تهران: مرغ در بازار به اندازه کافی موجود است
سیاست نامه | وقتی دشمن سیاست عقلانی را ترور کرد
اخراج یک دیپلمات بریتانیایی به اتهام جاسوسی در روسیه
افزایش 40درصدی آمار اهدای خون در 10 روز اول جنگ
سازمان هواشناسی اعلام کرد: باران و برف در اکثر مناطق کشور
محبوبیت ترامپ به کمتر از 40 درصد رسید
سناتور روس: ایران بارها قربانی تجاوز آمریکا یا اسرائیل شد،‌ اما کسی جرأت حمله به کره شمالی
امتحانات هماهنگ کشوری دوره متوسطه اول لغو شد/اعلام زمان جدید برگزاری امتحانات
روسیه: آژانس اتمی به‌دلیل تهدیدات آمریکا حملات ژوئن 2025 به ایران را محکوم نکرد
مِرتس و الشرع: بمباران ایران تغییری در حاکمیت ایجاد نمی‌کند و راهگشا نیست
پیام فرمانده اسبق نیروی دریایی سپاه در پی شهادت سردار تنگسیری
سی‌ان‌ان به نقل از منابع آگاه در دولت آمریکا: واشنگتن همچنان به دنبال گفت وگو با ایران است
جزئیات قطعی موقت برق در برخی مناطق تهران اعلام شد/برق مناطق شرق تهران وصل شد
وزارت بهداشت رژیم صهیونیستی تلفات این رژیم در جنگ رمضان را اعلام کرد
فایننشال تایمز: ایران می‌تواند از جنگ قدرتمندتر خارج شود
رضا نصری: اگر ترامپ تهدیدش در «جنگ زیرساخت‌ها» را عملی کند...
پیام مجلس خبرگان رهبری در پی شهادت دریابان تنگسیری
سناتور آمریکایی: پیش از اینکه هزینه‌ها گران‌تر از این شود باید جنگ با ایران را تمام کنیم
ادعای وال استریت ژورنال: ترامپ حاضر به پایان جنگ است
اعلام وضعیت هشدار در عربستان/ فعال شدن آژیر خطر در استان «الخرج»
اتحادیه اروپا از مشارکت در هر ماموریت احتمالی در تنگه هرمز خودداری کرد