×
سیاسی
شناسه خبر : 261366
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/09/16 ساعت 10:24
سکوت دانشجو خسارت‌بارتر از فریاد اعتراض اوست

نورنوز در روز دانشجو از ضرورت احیای جریان دانشجویی کشور گزارش می‌دهد

سکوت دانشجو خسارت‌بارتر از فریاد اعتراض اوست

دانشجورقیب نهاد قدرت نیست؛ شریک توسعه است.وجود جریان دانشجویی زنده به معنای مطالبه‌گری مسئولانه،مشارکت آگاهانه ونقدمنصفانه است؛ همان ابزاری که هرحکمرانیِ جدی برای کاهش خطای تصمیم‌گیری به آن نیازدارد.درکشوری باپیچیدگی‌های امروز ایران،خاموش بودن دانشگاه، خسارتی استراتژیک است.غیبت دانشگاه به معنای غیبت خود‌آگاهی،غیبت نوآوری و غیبت روایت‌های بدیل برای آینده است.

نورنیوز- گروه سیاسی:  روز دانشجو و شانزدهم آذر، فقط یک رخداد تقویمی ساده نیست؛ بلکه نشانه‌ای از یک سنت دیرپا در تاریخ اجتماعی ایران است: این‌که نهاد دانشگاه در ایران علاوه بر قلب آموزش تخصصی علم و فناوری، کانون حساسیت اجتماعی است؛ جایی که تپش‌های نخست هر تحول، هر امید و هر پرسش جدی در آن شنیده می‌شود. چند سالی است البته، که صدای این تپش آرام‌تر شده و فضای دانشجویی از آن انرژی اجتماعی، نقدِ راهگشا و تولیدکنندگی  و آفرینشگری فکری فاصله گرفته است. این فاصله را نه می‌توان صرفاً پای تغییر نسل نو گذاشت و نه به‌تنهایی بر دوش ساختارهای بیرونی انداخت؛ هر دو نقش داشته‌اند. اما آنچه امروز اهمیت دارد، فهم پیامدهای این خلأ و لزوم بازسازی یک دانشگاه زنده و اثرگذار است.

ریشه تحولات دانشجویی کجاست؟

در یک سوی ماجرا، تحولات اجتماعی و تغییر الگوهای ذهنی نسل جدید قرار دارد. نسل امروز دانشجو، اولویت‌های متفاوتی دارد؛ از مطالبات فوری معیشتی تا تمرکز بر فردیت و مسیرهای شخصی رشد. فاصله گرفتن نسبی از آرمان‌خواهی‌های کلاسیک، تنها یک تغییر سلیقه نیست؛ بازتاب عصری است که در آن بی‌ثباتی‌های اقتصادی، نااطمینانی نسبت به آینده و کاهش سرمایه اجتماعی، ترجیحات بخشی از جامعه جوان را به سمت عمل‌گرایی کوتاه‌مدت سوق داده است. این نسل به‌جای رؤیاهای کلان، بیشتر به امنیت شغلی، مهاجرت، یا موفقیت‌های فردی می‌اندیشد. این دگرگونی نه قابل انکار است و نه قابل بازگشت به گذشته؛ بلکه نیازمند درک و انطباق است.

اما سوی دیگر ماجرا، محدودیت‌های فضای عمومی سیاست است؛ محدودیت‌هایی که دامنه‌ی آن ناگزیر به دانشگاه می‌رسد. دانشگاه، حتی اگر نخواهد، بازتاب بیرون است؛ اگر فضای عمومی مشارکت سیاسی دچار تنگی باشد، دانشگاه هم نمی‌تواند از تنفس طبیعی برخوردار باشد. نتیجه، کاهش امکان گفت‌وگوی آزاد، سستی و کم رمقی انجمن‌ها، و عقب‌نشینی دانشجو از ایفای نقش سیاسی و اجتماعی است. این شرایط، دانشگاه را از «رصدخانه نقد» به «محیطی خنثی» بدل می‌کند؛ در حالی که خنثی بودن دانشگاه، به معنای عقب‌ماندن جامعه است.

تجربه‌های چند دهه اخیر نشان داده‌اند که در غیاب جریان دانشجویی پویا و حساس، فضای عمومی کشور تابع ذائقه‌های روزمره، هیجانات سیاسی مقطعی و سطحی‌ترین شکل مصرف رسانه‌ای می‌شود. وقتی دانشگاه پیشتاز تحلیل و نقد نباشد، میدان به کسانی واگذار می‌شود که فهمی سطحی از مسائل دارند و بحث‌های ملی را به سطح شبکه‌های اجتماعی تنزل می‌دهند. کشور بدون «چشم‌های بیدار دانشگاه» عملاً از نظام هشداردهنده‌ی خود محروم می‌شود.

حقیقت این است که دانشجو رقیب نهاد قدرت نیست؛ شریک توسعه است. وجود جریان دانشجویی زنده به معنای مطالبه‌گری مسئولانه، مشارکت آگاهانه و نقد منصفانه است؛ یعنی همان ابزاری که هر حکمرانیِ جدی برای کاهش خطای تصمیم‌گیری به آن نیاز دارد. در کشوری با پیچیدگی‌های امروز ایران—از بحران آب و ناترازی انرژی تا چالش‌های آموزش، اشتغال، مهاجرت نخبگان و کاهش سرمایه اجتماعی—خاموش بودن دانشگاه، خسارتی استراتژیک است. غیبت دانشگاه به معنای غیبت خود‌آگاهی، غیبت نوآوری و غیبت روایت‌های بدیل برای آینده است.

احیای دانشگاه، پروژه‌ای ممکن و ضروری

از همین روست که احیای جریان دانشجویی نه بازگشت به الگوهای گذشته، بلکه بازتعریف نقش دانشگاه در جهان امروز است. این احیا نه با خطابه‌های رسمی ممکن می‌شود و نه با دخالت دولت در شکل‌دهی به تشکل‌ها. تجربه جهانی روشن است: هرگاه نظام سیاسی مستقر، دست از مهندسی فضای دانشگاه برداشته و تنها وظیفه‌اش را فراهم‌کردن «بستر امن، آزاد و مسئولانه» دانسته، دانشگاه‌ها خود مسیر فعالیت را یافته‌اند. آنچه باید سازمان‌دهی شود، زیرساخت‌های مشارکت است، نه خود مشارکت.

احیای دانشگاه یعنی تقویت انجمن‌های علمی و صنفی و سیاسی و مدنی، امکان گفت‌وگوی آزاد در چارچوب قانون، حمایت از کرسی‌های نقد، بازگشت دانشگاه به میدان سیاست‌پژوهی و تحلیل مسائل کلان، و دعوت از اندیشه‌های متنوع برای به‌روز نگه داشتن محیط آموزشی. دانشگاهی که بداند صدایش شنیده می‌شود، وارد میدان می‌شود؛ دانشگاهی که احساس کند نقدش هزینه دارد، به درون‌گرایی و بی‌تفاوتی سوق داده می‌شود.

امروز کشور بیش از هر زمان دیگری به توان تحلیلی نسل جوان نیاز دارد. جهان در حال تغییر با سرعتی نفس‌گیر است و هیچ نظام تصمیم‌گیری‌ای بدون جذب انرژی فکری دانشگاه نمی‌تواند آینده‌ای پایدار بسازد. اگر جریان دانشجویی بی‌تحرک بماند، نسل آینده مدیران و کارشناسان کشور نسلی خواهد بود که در سال‌های دانشگاه تنها به عبور از واحدهای درسی فکر کرده، نه به مسئولیت اجتماعی خود.

بازسازی جریان دانشجویی، یک تجمل نیست؛ شرط توسعه‌ی پایدار کشور است. ایران فردا را نه در اتاق‌های بسته که در تالار گفت‌وگوی دانشگاه باید دید. اگر دانشگاه زنده باشد، جامعه زنده خواهد بود؛ و اگر دانشگاه خاموش بماند، صدای آینده نیز کم‌رنگ می‌شود. شانزدهم آذر یادآور این حقیقت است: هیچ کشوری بدون دانشجوی بیدار، راهی روشن پیش رو نخواهد داشت.

 

 


نظرات

آخرین اخبار
عارف: دشمن ناچار به التماس مجدد برای آتش‌بس شد
جهش گردشگری اسپانیا؛ جنگ خاورمیانه بازار سفر را تغییر داد
منبع امنیتی اسرائیل: تصور نمی‌کردیم ایران تهدید خود را عملی کند
جایزه بین‌المللی برای هدی زین العابدین در گرجستان
ایران دوست وفادار لبنان است
هدف مذاکرات پایان جنگ و ایجاد امنیت پایدار است، نه عادی‌سازی با آمریکا
هزینه سنگین درگیری با ایران برای رژیم صهیونیستی؛ تا این لحظه 171 میلیون دلار
معافیت مالیاتی برای خسارت‌دیدگان جنگ
بازگشت وحید امیری به پرسپولیس+ جزئیات و عکس
قالیباف:هدف مذاکرات با آمریکا عادی‌سازی روابط نیست
دولت هزینه برخی عوارض ملکی را کاهش داد
تبریک عراقچی به پاشینیان
عکس های منتخب جهان، 8 ژوئن 2026
دیدار اردوغان و رئیس‌جمهور موقت ونزوئلا در استانبول
واکنش ایران به تحریم‌های اروپا
پایان کابوس دختران سنندجی؛ نامادری سنگدل راهی زندان شد
بازنشستگان حکم حقوقی خود را چگونه دریافت کنند؟
نتانیاهو به توقف تبادل آتش با ایران اعتراف کرد
بقایی: نیرویی که برای تسلط بر دیگران آفریده بودند، دیگر از فرمانشان خارج شده است
آتش‌سوزی در نفتکش نزدیک سواحل عمان
نوراینفو | چگونه از روان کودک مراقبت کنیم؟
آسمان کشور به شرایط عادی بازگشت
رحمان بی رحم با کامبکی دیدنی در فینال
اعلام نحوه قیمت‌گذاری بر لوازم خانگی
آمریکا بیش از 100 مقام نیکاراگوئه را تحریم کرد
رئیس سابق اطلاعات اسرائیل: رهبر ایران پیام قدرت و اعتماد به نفس به مردمش داد
لبنان: اسرائیل 3491 بار آتش‌بس را نقض کرد
انصارالله: اجازه قلدری نتانیاهو در منطقه را نمی‌دهیم
صالحی: کنار هم بودن ایران و لبنان فقط همدردی نیست، یک ضرورت دفاعی است
پزشکیان پیروزی حزب پاشینیان در انتخابات ارمنستان را تبریک گفت
ادامه حملات پهپادی حزب‌الله؛ خودروهای لجستیکی ارتش اسرائیل یکی‌یکی شکار می‌شوند
قالیباف: پاسخ ایران به نقض آتش‌بس، قاطع و میدانی است
اسلامی: ایران در تولید رادیودارو در جمع کشورهای پیشرو جهان قرار دارد
لاوروف: روسیه آماده مذاکره صادقانه با اوکراین است
شهباز شریف: غرب آسیا در آستانه خطر؛ فقط دیپلماسی راه نجات است
هشدار صریح به تل‌آویو و واشنگتن؛ اگر خطا کنید، جهنم در انتظار شماست
حماس: پاسخ ایران و یمن به جنایات اسرائیل در لبنان ارزشمند است
محسن رضایی: آتش‌بس باید در کل لبنان اجرا شود
تأکید قوه قضاییه بر حل اختلاف آرای پرونده رامک‌خودرو
هند: تنش‌های منطقه‌ای فشار منفی بر اقتصاد جهانی و انرژی دارد
عربستان حمله به پایگاه «شاهزاده سلطان» را تکذیب کرد
تغییر مهم در پیش‌نویس قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام
وزیر خارجه ترکیه: آنکارا برای توافق تهران–واشنگتن تلاش می‌کند
پیش ‌بینی قیمت دلار سه‌ شنبه 19 خرداد 1405 / دلار به کریدور 180 هزار تومانی می‌رسد؟
ریزش قیمت طلا در بازار تهران
پیش بینی قیمت طلا و سکه سه شنبه 19 خرداد 1405 / فرمان بازار طلا در دست اونس جهانی
سه سناریو برای تحلیل تجاوزات اخیر اسراییل در منطقه
تل آویو مدعی شد: اسرائیل حملاتش به ایران را به خواست ترامپ متوقف کرد
مسکو کنار تهران در آژانس اتمی؛ هشدار درباره «وارونه‌سازی واقعیت»
15 نفر در پی حملات اخیر رژیم صهیونیستی مجروح شدند/ تا کنون هیچ شهیدی گزارش نشده است