×
سیاسی
شناسه خبر : 261366
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/09/16 ساعت 10:24
سکوت دانشجو خسارت‌بارتر از فریاد اعتراض اوست

نورنوز در روز دانشجو از ضرورت احیای جریان دانشجویی کشور گزارش می‌دهد

سکوت دانشجو خسارت‌بارتر از فریاد اعتراض اوست

دانشجورقیب نهاد قدرت نیست؛ شریک توسعه است.وجود جریان دانشجویی زنده به معنای مطالبه‌گری مسئولانه،مشارکت آگاهانه ونقدمنصفانه است؛ همان ابزاری که هرحکمرانیِ جدی برای کاهش خطای تصمیم‌گیری به آن نیازدارد.درکشوری باپیچیدگی‌های امروز ایران،خاموش بودن دانشگاه، خسارتی استراتژیک است.غیبت دانشگاه به معنای غیبت خود‌آگاهی،غیبت نوآوری و غیبت روایت‌های بدیل برای آینده است.

نورنیوز- گروه سیاسی:  روز دانشجو و شانزدهم آذر، فقط یک رخداد تقویمی ساده نیست؛ بلکه نشانه‌ای از یک سنت دیرپا در تاریخ اجتماعی ایران است: این‌که نهاد دانشگاه در ایران علاوه بر قلب آموزش تخصصی علم و فناوری، کانون حساسیت اجتماعی است؛ جایی که تپش‌های نخست هر تحول، هر امید و هر پرسش جدی در آن شنیده می‌شود. چند سالی است البته، که صدای این تپش آرام‌تر شده و فضای دانشجویی از آن انرژی اجتماعی، نقدِ راهگشا و تولیدکنندگی  و آفرینشگری فکری فاصله گرفته است. این فاصله را نه می‌توان صرفاً پای تغییر نسل نو گذاشت و نه به‌تنهایی بر دوش ساختارهای بیرونی انداخت؛ هر دو نقش داشته‌اند. اما آنچه امروز اهمیت دارد، فهم پیامدهای این خلأ و لزوم بازسازی یک دانشگاه زنده و اثرگذار است.

ریشه تحولات دانشجویی کجاست؟

در یک سوی ماجرا، تحولات اجتماعی و تغییر الگوهای ذهنی نسل جدید قرار دارد. نسل امروز دانشجو، اولویت‌های متفاوتی دارد؛ از مطالبات فوری معیشتی تا تمرکز بر فردیت و مسیرهای شخصی رشد. فاصله گرفتن نسبی از آرمان‌خواهی‌های کلاسیک، تنها یک تغییر سلیقه نیست؛ بازتاب عصری است که در آن بی‌ثباتی‌های اقتصادی، نااطمینانی نسبت به آینده و کاهش سرمایه اجتماعی، ترجیحات بخشی از جامعه جوان را به سمت عمل‌گرایی کوتاه‌مدت سوق داده است. این نسل به‌جای رؤیاهای کلان، بیشتر به امنیت شغلی، مهاجرت، یا موفقیت‌های فردی می‌اندیشد. این دگرگونی نه قابل انکار است و نه قابل بازگشت به گذشته؛ بلکه نیازمند درک و انطباق است.

اما سوی دیگر ماجرا، محدودیت‌های فضای عمومی سیاست است؛ محدودیت‌هایی که دامنه‌ی آن ناگزیر به دانشگاه می‌رسد. دانشگاه، حتی اگر نخواهد، بازتاب بیرون است؛ اگر فضای عمومی مشارکت سیاسی دچار تنگی باشد، دانشگاه هم نمی‌تواند از تنفس طبیعی برخوردار باشد. نتیجه، کاهش امکان گفت‌وگوی آزاد، سستی و کم رمقی انجمن‌ها، و عقب‌نشینی دانشجو از ایفای نقش سیاسی و اجتماعی است. این شرایط، دانشگاه را از «رصدخانه نقد» به «محیطی خنثی» بدل می‌کند؛ در حالی که خنثی بودن دانشگاه، به معنای عقب‌ماندن جامعه است.

تجربه‌های چند دهه اخیر نشان داده‌اند که در غیاب جریان دانشجویی پویا و حساس، فضای عمومی کشور تابع ذائقه‌های روزمره، هیجانات سیاسی مقطعی و سطحی‌ترین شکل مصرف رسانه‌ای می‌شود. وقتی دانشگاه پیشتاز تحلیل و نقد نباشد، میدان به کسانی واگذار می‌شود که فهمی سطحی از مسائل دارند و بحث‌های ملی را به سطح شبکه‌های اجتماعی تنزل می‌دهند. کشور بدون «چشم‌های بیدار دانشگاه» عملاً از نظام هشداردهنده‌ی خود محروم می‌شود.

حقیقت این است که دانشجو رقیب نهاد قدرت نیست؛ شریک توسعه است. وجود جریان دانشجویی زنده به معنای مطالبه‌گری مسئولانه، مشارکت آگاهانه و نقد منصفانه است؛ یعنی همان ابزاری که هر حکمرانیِ جدی برای کاهش خطای تصمیم‌گیری به آن نیاز دارد. در کشوری با پیچیدگی‌های امروز ایران—از بحران آب و ناترازی انرژی تا چالش‌های آموزش، اشتغال، مهاجرت نخبگان و کاهش سرمایه اجتماعی—خاموش بودن دانشگاه، خسارتی استراتژیک است. غیبت دانشگاه به معنای غیبت خود‌آگاهی، غیبت نوآوری و غیبت روایت‌های بدیل برای آینده است.

احیای دانشگاه، پروژه‌ای ممکن و ضروری

از همین روست که احیای جریان دانشجویی نه بازگشت به الگوهای گذشته، بلکه بازتعریف نقش دانشگاه در جهان امروز است. این احیا نه با خطابه‌های رسمی ممکن می‌شود و نه با دخالت دولت در شکل‌دهی به تشکل‌ها. تجربه جهانی روشن است: هرگاه نظام سیاسی مستقر، دست از مهندسی فضای دانشگاه برداشته و تنها وظیفه‌اش را فراهم‌کردن «بستر امن، آزاد و مسئولانه» دانسته، دانشگاه‌ها خود مسیر فعالیت را یافته‌اند. آنچه باید سازمان‌دهی شود، زیرساخت‌های مشارکت است، نه خود مشارکت.

احیای دانشگاه یعنی تقویت انجمن‌های علمی و صنفی و سیاسی و مدنی، امکان گفت‌وگوی آزاد در چارچوب قانون، حمایت از کرسی‌های نقد، بازگشت دانشگاه به میدان سیاست‌پژوهی و تحلیل مسائل کلان، و دعوت از اندیشه‌های متنوع برای به‌روز نگه داشتن محیط آموزشی. دانشگاهی که بداند صدایش شنیده می‌شود، وارد میدان می‌شود؛ دانشگاهی که احساس کند نقدش هزینه دارد، به درون‌گرایی و بی‌تفاوتی سوق داده می‌شود.

امروز کشور بیش از هر زمان دیگری به توان تحلیلی نسل جوان نیاز دارد. جهان در حال تغییر با سرعتی نفس‌گیر است و هیچ نظام تصمیم‌گیری‌ای بدون جذب انرژی فکری دانشگاه نمی‌تواند آینده‌ای پایدار بسازد. اگر جریان دانشجویی بی‌تحرک بماند، نسل آینده مدیران و کارشناسان کشور نسلی خواهد بود که در سال‌های دانشگاه تنها به عبور از واحدهای درسی فکر کرده، نه به مسئولیت اجتماعی خود.

بازسازی جریان دانشجویی، یک تجمل نیست؛ شرط توسعه‌ی پایدار کشور است. ایران فردا را نه در اتاق‌های بسته که در تالار گفت‌وگوی دانشگاه باید دید. اگر دانشگاه زنده باشد، جامعه زنده خواهد بود؛ و اگر دانشگاه خاموش بماند، صدای آینده نیز کم‌رنگ می‌شود. شانزدهم آذر یادآور این حقیقت است: هیچ کشوری بدون دانشجوی بیدار، راهی روشن پیش رو نخواهد داشت.

 

 


نظرات

آخرین اخبار
تمهیدات سوخت‌رسانی پایدار در ایام مراسم تشییع رهبر شهید
معمای بند پنجم؛ چرا آمریکا مسیر دیگری را رفت؟
موضع وزیر خارجه عمان درباره دریافت هزینه در تنگه هرمز
قتل رفیق صمیمی فقط به خاطر یک کامنت زیر پست!
اسیدپاشی تلخ پدر به پسر؛ پرونده جنایت خانوادگی وارد مرحله جدید شد
نیویورک‌تایمز: شکاف در روابط آمریکا و اسرائیل عمیق‌تر شده است
سیروس پورموسوی سرمربی ذوب‌آهن شد
نوراینفو | هنگام ازدحام جمعیت در مراسم تشییع رهبر شهید چه کنیم؟
پایان سفر وزیر امور خارجه به عراق
ادعای رسانه عبری: اسرائیل برای حمله بزرگ به انصارالله یمن آماده می‌شود
نورنما | از ورم کاپوت خودرو تا ذوب شدن آسفالت خیابان ها
هفته سرنوشت‌ساز والیبال ایران؛ آخرین شانس صعود در لیگ ملت‌ها
پیش‌ بینی قیمت دلار سه شنبه 9 تیر 1405/ سیگنال دوحه ترمز دلار را کشید
بقائی: نجف نماد پیوندهای عمیق فرهنگی و عاطفی ایران و عراق است
چرا بزرگ‌ترین فرصت تاریخ فوتبال ایران از دست رفت؟
پرونده زیان شرکت‌های زیرمجموعه صندوق بازنشستگی به دیوان محاسبات ارجاع شد
عارف: ارتقای امنیت سایبری اولویت راهبردی کشور است
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت بیست و یکم
حمل‌ونقل عمومی مشهد یک هفته رایگان شد
مرحله سوم ثبت‌نام مسکن استیجاری زوج‌های جوان/ فراخوان متقاضیان برای سه استان جدید
هشدار هواشناسی؛ وزش باد شدید و گردوخاک در راه تهران
بورس دوباره نزولی شد؛ افت بیش از 16 هزار واحدی شاخص کل
تیراندازی مرگبار در شمال آلمان؛ 5 نفر کشته شدند
واکنش البرادعی به انتقاد طارمی از شرایط سفر در جام جهانی
قیمت سکه پارسیان امروز دوشنبه 8 تیر 1405
هیئت منصفه دادگاه مطبوعات، صادق زیباکلام را مجرم دانست
اعلام جدیدترین آمار از شهیدان و مجروحان غزه
قیمت نقره امروز دوشنبه 8 تیر 1405
بازگشت سریال «مادران» به تلویزیون
ادعای ترامپ: فردا در دوحه با ایران دیدار می‌کنیم
پاکستان کاردار افغانستان را احضار کرد
حذف تیم ملی از جام جهانی؛ تلخ‌ترین ناکامی‌ تاریخ ایران
تورم نقطه‌به‌نقطه خرداد به 83.1 درصد رسید
هشدار هواشناسی؛ دمای کشور افزایش می یابد
نزاع خانوادگی با انگیزه انتقام به قتل ختم شد
رتبه تیم ملی فوتبال ایران در رنکینگ فیفا بدون تغییر ماند
حمایت رهبران جریان صدر و حکمت عراق از کمپین بازداشت مفسدان
آیا بانک‌ها روزهای 13 تا 15 تیر ماه تعطیل است؟
روایت پلیس از اسیدپاشی هولناک در تهران
نورنما | نقشه ایران در آسمان روسیه
آنکارا اسرائیل را به سوءاستفاده سیاسی از وقایع 1915 متهم کرد
بازگشت بیش از 13 میلیارد یورو به اقتصاد کشور
برنامه و ساعت بازی‌های امشب و فردا جام جهانی 2026؛ شب مرگ و زندگی
عربستان و قطر تجاوزات اسرائیل به سوریه را محکوم کردند
هشدار پلیس فتا: فریب پیامک بروزرسانی بانک ها را نخورید
تولید نفت خاورمیانه به سطح پیش از جنگ نزدیک شد
قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 8 تیر 1405+ جدول
جمهوری آذربایجان تصمیم اسرائیل درباره «نسل‌کشی ارامنه» را محکوم کرد
اژه‌ای: قوه قضاییه، ملزم به اجرای دقیق و سریع و بدون‌تنازل فرامین واجب‌الاتباع رهبری است
شورای پروانه فیلمسازی با ساخت 4 فیلم سینمایی موافقت کرد+ اسامی فیلم ها