×
اجتماعی
شناسه خبر : 261046
تاریخ انتشار : جمعه 1404/09/14 ساعت 13:53
آلودگی هوای تهران وارد مرحله‌ چندلایه و پیچیده شد

آلودگی هوای تهران وارد مرحله‌ چندلایه و پیچیده شد

مرکز اطلاعات علمی جهاددانشگاهی (SID) با بررسی 10 مطالعه علمی منتشرشده در سال‌های 1400 تا 1404 نشان داد که آلودگی هوای تهران نه تنها کاهش نیافته، بلکه پیچیدگی‌های تازه‌ای مانند توزیع عمودی ذرات و نقش آلاینده‌های ثانویه مانند ازن ایجاد کرده و نیاز به سیاست‌های بلندمدت و تلفیقی دارد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: براساس گزارش مرکز اطلاعات علمی جهاددانشگاهی(SID)، نتایج ۱۰ مطالعه علمی و سیاستی منتشرشده از تحلیل داده‌های کیفیت هوای تهران، نشان می‌دهد که روند آلودگی هوا در پایتخت نه‌تنها کاهش قابل‌توجهی نداشته، بلکه ابعاد تازه‌ای از آن را برجسته‌تر کرده است.

نتایج ۱۰ مطالعه علمی و سیاستی منتشرشده در فاصله سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۴ (۲۰۲۱ تا ۲۰۲۵ میلادی) که داده‌های کیفیت هوای تهران را در بازه ۱۳۸۱ تا ۱۴۰۰‌ (۲۰۰۳ تا ۲۰۲۲ میلادی) تحلیل کرده‌اند، نشان می‌دهد که روند آلودگی هوای تهران نه‌تنها کاهش قابل‌توجهی نداشته، بلکه ابعاد تازه‌ای همچون توزیع عمودی ذرات، تغییرات بلندمدت غلظت آلاینده‌ها، نقش ازن و چالش‌های سیاست‌گذاری را نیز برجسته‌تر کرده است. این بررسی که تصویری جامع و چندبعدی از وضعیت آلودگی هوای تهران ارائه می‌دهد، نشان می‌دهد که آلودگی هوا در تهران ماهیتی پایدار، ساختاری و در برخی حوزه‌ها پیچیده‌تر از گذشته دارد.

ذرات معلق؛ محور اصلی وضعیت کیفیت هوا

مطابق نتایج مطالعات، ذرات معلق PM۲.۵ و PM۱۰ همچنان بیشترین سهم را در کاهش کیفیت هوای تهران دارند. تحلیل‌های زمانی- مکانی مربوط به بازه ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰‌ (۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ میلادی) با استفاده از روش‌های آماری و مدل‌های کوپولا نشان می‌دهد که الگوهای توزیع این ذرات در نقاط مختلف شهر تغییراتی قابل‌توجه داشته است؛ موضوعی که به‌ویژه در طراحی سیاست‌های کنترل آلودگی هوا اهمیت دارد.

بررسی ۲۰ سال داده و اثرات سلامت

در بخش دیگری از پژوهش‌ها، روند بلندمدت غلظت ذرات معلق طی سال‌های ۱۳۸۱ تا ۱۴۰۰‌ (۲۰۰۳ تا ۲۰۲۲ میلادی) با استفاده از آزمون من-کندال تحلیل شده است. یافته‌ها نشان می‌دهد که قرارگرفتن طولانی‌مدت در معرض مقادیر بالای این آلاینده‌ها می‌تواند پیامدهای سلامت عمومی از جمله افزایش بیماری‌های قلبی و تنفسی را تشدید کند. این مطالعات تأکید دارند که ارزیابی‌های سلامت‌محور باید در طراحی سیاست‌های کاهش آلودگی موردتوجه بیشتری قرار گیرد.

ابعاد عمودی آلودگی و نقش آلاینده‌های ثانویه

یکی از یافته‌های جدید، اندازه‌گیری توزیع عمودی ذرات معلق در ارتفاعات مختلف شهری است. این داده‌ها که با کمک سنسورهای کم‌هزینه تولید شده‌اند، نشان می‌دهد که الگوهای تجمع و انتقال ذرات در لایه‌های مختلف جو شهری یکسان نیست و تغییرات ارتفاعی می‌تواند در شدت آلودگی تجربه‌شده توسط ساکنان تأثیرگذار باشد. همچنین بررسی وضعیت آلاینده‌هایی مانند اُزُن نشان می‌دهد که این آلاینده ثانویه نقش فزاینده‌ای در افزایش تعداد روزهای با کیفیت هوای نامطلوب داشته و باید در پایش و سیاست‌گذاری بیشتر موردتوجه قرار گیرد.

مدل‌سازی و پیش‌بینی آلودگی هوا

مطالعات جدید به‌طور مقایسه‌ای عملکرد مدل‌های یادگیری ماشین، به‌ویژه LSTM را با روش‌های سنتی در پیش‌بینی روزانه آلودگی هوا ارزیابی کرده‌اند. نتایج نشان می‌دهد که مدل‌های مبتنی بر داده توانایی بیشتری در بازنمایی تغییرات سریع آلاینده‌ها دارند. علاوه‌ بر این، استفاده از مدل زنجیره مارکوف برای تحلیل پیوستگی وضعیت آلودگی، ظرفیت تازه‌ای برای بررسی چرخه‌های آلودگی هوا در مقیاس استانی فراهم کرده است.

تحلیل سیاستی و ارزیابی قانون هوای پاک

مطابق مرور اسناد سیاستی و گزارش‌های منتشرشده در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، اجرای قانون هوای پاک در برخی بخش‌ها با چالش‌هایی مواجه بوده است. تحلیل‌ها نشان می‌دهد که برای اثربخشی بیشتر سیاست‌ها، شناسایی نظام‌مند عوامل مؤثر بر آلودگی از طریق روش‌هایی مانند مدلسازی ساختاری تفسیری (ISM) ضروری است.

پژوهش‌ها تأکید دارند که گام‌های سیاستی باید همراه با نظارت پیوسته، ارتقای زیرساخت‌های پایش و به‌روزرسانی ابزارهای کنترلی دنبال شود.

به نقل از جهاددانشگاهی، مجموعه مطالب منتشرشده در بازه پنج‌ساله اخیر نشان می‌دهد که آلودگی هوای تهران نیازمند نگاه تلفیقی و بلندمدت است. یافته‌ها بیان می‌کند که ترکیب مدل‌های پیشرفته پیش‌بینی، تحلیل‌های سلامت‌محور، سنجش عمودی آلاینده‌ها و بازنگری در سیاست‌های اجرایی، می‌تواند مسیر واقع‌بینانه‌تری برای مدیریت بحران آلودگی هوا در اختیار تصمیم‌گیران قرار دهد.


اخبار مرتبط
وضعیت هوای تهران دوباره قرمز شد
یکشنبه 1404/09/16 ساعت 14:46
وضعیت هوای تهران دوباره قرمز شد
کیفیت هوای تهران بار دیگر وارد وضعیت قرمز شد و شاخص آلایندگی با رسیدن به عدد 151، هوای پایتخت را در شرایط ناسالم برای تمام گروه‌ها قرار داد. تازه‌ترین گزارش شرکت کنترل کیفیت هوا نشان می‌دهد میزان ذرات معلق 2.5 میکرون طی ساعات اخیر به‌شدت افزایش یافته است.
فضای سبز، سپر نابرابر پایتخت در برابر آلودگی هوا
یکشنبه 1404/09/16 ساعت 08:57
محققان در پژوهشی جدید دریافتند:
فضای سبز، سپر نابرابر پایتخت در برابر آلودگی هوا
محققان در پژوهشی جدید به بررسی نقش پوشش سبز تهران و رابطه آن با کیفیت هوا و پیامدهای آن بر سلامت شهروندان پرداخته‌اند و تلاش کرده‌اند تصویر روشنی از وضعیت مناطق مختلف شهر ارائه کنند.
تداوم وضعیت نارنجی هوای تهران
یکشنبه 1404/09/16 ساعت 08:51
تداوم وضعیت نارنجی هوای تهران
بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، وضعیت نارنجی در پایتخت همچنان ادامه دارد و شاخص آلودگی با غلظت بالای ذرات 2.5 میکرون در محدوده ناسالم برای گروه‌های حساس ثبت شده است. کارشناسان هشدار می‌دهند سالمندان، بیماران قلبی-ریوی و کودکان از فعالیت سنگین در فضای باز خودداری کنند.
هوای آلوده تهران تا اواسط هفته مهمان ناخوانده پایتخت است
جمعه 1404/09/14 ساعت 16:15
هوای آلوده تهران تا اواسط هفته مهمان ناخوانده پایتخت است
اداره کل هواشناسی استان تهران اعلام کرد که با ادامه پایداری جوی و نبود وزش باد مؤثر، افزایش غلظت آلاینده‌ها و تداوم آلودگی هوا تا ظهر دوشنبه ادامه خواهد داشت و از عصر همان روز با فعالیت سامانه بارشی، شرایط جوی تغییر می‌کند.
نقش ویتامین C، در آلودگی هوا
جمعه 1404/09/14 ساعت 10:55
نقش ویتامین C، در آلودگی هوا
مطالعات جدید نشان می‌دهد ویتامین C می‌تواند به عنوان یک محافظ کم‌هزینه در برابر آلودگی هوا عمل کند و سلول‌های ریه را در برابر التهاب و آسیب ناشی از ذرات معلق کوچکتر از 2.5 میکرون محافظت کند. این یافته‌ها امیدبخش برای پیشگیری از بیماری‌های تنفسی هستند.
امروز جلسه کارگروه آلودگی هوا برگزار می‌شود
جمعه 1404/09/14 ساعت 10:42
امروز جلسه کارگروه آلودگی هوا برگزار می‌شود
جلسه کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران امروز آلودگی هوا در استانداری تهران برگزار خواهد شد.
آلودگی هوای تهران دوباره تنفس را برای گروه های حساس سخت کرد
جمعه 1404/09/14 ساعت 08:50
آلودگی هوای تهران دوباره تنفس را برای گروه های حساس سخت کرد
هوای تهران بار دیگر به مرز هشدار رسیده و طبق اعلام شرکت کنترل کیفیت هوا، شاخص ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون با عدد 136 ثبت شده است؛ رقمی که کیفیت هوا را در محدوده «ناسالم برای گروه‌های حساس» قرار می‌دهد و زنگ خطر را برای کودکان، سالمندان و بیماران تنفسی به صدا درمی‌آورد.
نظرات

آخرین اخبار
پوتین وارد پکن شد
تأکید رهبر انقلاب بر نقش افزایش جمعیت در خلق تمدن نوین ایران اسلامی
غریب‌آبادی: ایران برای مقابله با هرگونه تجاوز نظامی آماده و یکپارچه است
حماس گزارش شورای صلح غزه را تحریف واقعیت خواند
نورنما | ربات های کنگ فوکار چینی
روسیه: نیروگاه بوشهر طی هفته‌های آینده به سطح برنامه‌ریزی‌شده بازمی‌گردد
زلزله 4.6 ریشتری نورآباد دلفان در استان لرستان را لرزاند
نورویدیو | چرا پرونده چین به قلب قدرت ایران منتقل شد ؟
آمریکا تحریم‌های جدیدی علیه 12 فرد، 29 نهاد و 19 کشتی مرتبط با ایران اعمال کرد
حضور «رها» با بازی شهاب حسینی در جشنواره «ریندنس» انگلستان
کاپیتان پرتغال به ششمین جام جهانی می‌رسد
کاهش دارایی اوراق خزانه آمریکا در پی شوک انرژی
سینماهای کشور در «روز ملی جمعیت» برای عیالوارها رایگان شد
فردا؛ خنثی‌سازی مهمات عمل‌نکرده جنگ تحمیلی در احمدآباد مستوفی
سناریوی ساختگی در جاده چالوس؛چاقوی سوءظن بر قلب نوعروس
عراق: استفاده از خاک خود علیه امنیت منطقه را برنمی‌تابیم
حزب‌الله: هیچ گروهی در دولت نمی‌تواند تصمیم‌گیری ملی را به انحصار خود درآورد
گزارش اتلتیک از احتمال ممنوعیت پرچم پیش از انقلاب ایران در جام جهانی
آیا علیرضا بیرانوند محروم میشود؟
هادی چوپان با مربی مطرح جهانی در مسیر مسترالمپیا 2026
چرا هوای تهران در شرایط خطرناک قرار گرفت؟
خبرهای جدید معاون اول رئیس جمهور از تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی
سه گزینه دشوار ترامپ در قبال ایران چیست؟
جزئیات جلسه شهردار تهران با پزشکیان؛ رسیدگی به آسیب دیدگان جنگ وبازسازی شتاب میگیرد؟
کیفیت هوای تهران در وضعیت قرمز؛ پایتخت در محاصره گرد و خاک
چین ادعای فایننشال تایمز درباره پوتین را رد کرد
باران و کولاک در راه تهران ؛ از سفرهای غیرضروری بپرهیزید
تعویق حمله آمریکا به ایران؛ فریب یا واقعیت؟
ردپای 100 میلیارد دلاری اسرائیل در لیگ برتر انگلیس!
اشتباه محاسباتی در هاوانا؟ هشدار تحلیلگران درباره ماجراجویی نظامی آمریکا
سقوط قیمت تخم‌مرغ؛ جهش قیمت مرغ
سقف خسارت بیمه مسکن 30 درصد افزایش یافت
کاهش مصرف برق 17 درصدی با همکاری مردم
سرنوشت نامعلوم دوومیدانی‌کاران بازداشتی ایران در کره جنوبی
وزارت اطلاعات: 19 تروریست تکفیری دستگیر شدند+فیلم
قیمت سکه پارسیان امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول
ایران تا 1430 سالخورده‌ترین کشور جهان می‌شود
ذخایر استراتژیک نفت خام آمریکا در سراشیبی تاریخی
اکرمی‌نیا: مردم با حضورشان، دشمن را ناکام کردند
ترامپ و سه مانع اصلی رشد اقتصادی آمریکا
شاخص بورس سبزپوش شد
سقوط آزاد نرخ باروری در ایران/کاهش جمعیت فقط درد اقتصاد نیست
حاجی‌بابایی: بخشی از گرانی‌ها هیچ ربطی به جنگ ندارد
ثبات قیمت در بازار برنج/از ایرانیِ 470 هزار تومانی تا هندیِ 195 هزار تومانی
امتحانات مدارس البرز مجازی شد
رحمانی فضلی: چین وارد تقابل مستقیم با ایران نمی‌شود
شهادت رزمنده بروجنی حین خنثی‌سازی بمب عمل نکرده در تهران
وام 500 میلیونی خرید کالا ربطی به وام ازدواج ندارد
رئیس‌جمهور: شهدای پتروشیمی در راه خدمت و پیشرفت ماندگار شدند
شمارش معکوس برای محدودیت برقی پرمصرف‌ها