×
سیاسی
شناسه خبر : 260666
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/09/12 ساعت 11:28
حریم خصوصی حق فراموش‌شده مردم

کامبیز نوروزی:

حریم خصوصی حق فراموش‌شده مردم

وقایعی مانند ماجراهای پوشش زنان و ورود به ملک غیر به‌ خاطر میهمانی‌ها و بستن کافه‌ها و مغازه‌ها و... طرح چندباره بحث حریم خصوصی ولو به اختصار را ضروری می‌کند. حریم خصوصی بخش‌هایی از زندگی اشخاص است که عرفا و عادتا افراد مایل نیستند ‌دیگران وارد آنها شوند و از آنها کسب اطلاع شود.

نورنیوز- گروه سیاسی: محل زندگی، وسایل شخصی مانند گوشی موبایل، کیف، لباس و جیب، داخل خودرو، بدن و چهره و صوت، محل‌های کار خصوصی که ورود به آنها مستلزم اجازه قبلی است، هر نوع رایانه و اطلاعات آن، زندگی مالی و‌... از مصادیق حریم خصوصی‌اند. شریعت حریم خصوصی را محترم می‌شمارد؛ از‌جمله در قرآن کریم سوره نور آیه 27 (منع ورود بی‌اجازه به خانه غیر) و سوره حجرات آیه 11 (منع تجسس). در منع ورود یا نگاه به خانه دیگران، استراق سمع، افشای اسرار خصوصی و... روایات بسیار است.

 طبق اصول بیست‌و‌دوم، بیست‌و‌سوم و بیست‌و‌پنجم قانون اساسی، منع تعرض به حیثیت و جان و مال و مسکن اشخاص و منع تفتیش عقاید و منع سانسور و استراق سمع و هرگونه تجسس تصریح شده است. از مهم‌ترین اسناد شرعی و حقوقی حریم خصوصی، بندهای 6 و 7 فرمان هشت‌ماده‌ای مرحوم امام (1361) است: «هیچ‌کس حق ندارد به خانه یا مغازه و یا محل کار شخصی کسی بدون اذن صاحب آنها وارد شود یا کسی را جلب کند، یا به نام کشف جرم یا ارتکاب گناه تعقیب و مراقبت نماید، و یا نسبت به فردی اهانت... و تجسس از گناهان غیر نماید‌... تمام اینها جرم [و] گناه است...‌ و مرتکبین هریک از امور فوق مجرم و مستحق تعزیر شرعی هستند و بعضی از آنها موجب حد شرعی می‌باشد». این عبارت قاطع بی‌نیاز از تفسیر است.

در فتوای رهبری می‌خوانیم «ورود به حریم خصوصی اشخاص بدون اجازه، شرعا جایز نیست، اگر‌چه عنوان تجسس بر آن منطبق نباشد و گرفتن فیلم و عکس و مانند آن به صورت مخفیانه شرعا حرام و انتشار آن حرام دوم است‌». مقام قضائی نیز برای دستور به ورود به ملک غیر، مجاز نیست، جز در جرائم و امور مهم مانند کشف قتل، کشف باند مواد مخدر، کشف و دستگیری تروریست‌ها و سارقان و اموال مسروقه و عشرتکده و قمارخانه. در همین زمینه، در ماده 7، فرمان هشت‌ماده‌ای تأکید می‌شود: «اگر برای کشف خانه‌های تیمی و مراکز جاسوسی و افساد علیه نظام جمهوری اسلامی از روی خطا و اشتباه به منزل شخصی یا محل کار کسی وارد شدند و در آنجا با آلت لهو یا آلات قمار و فحشا و سایر جهات انحرافی مثل مواد مخدره برخورد کردند،... حق جلب یا بازداشت یا ضرب‌و‌شتم صاحبان خانه و ساکنان آن را ندارند و تعدی از حدود الهی ظلم است و موجب تعزیر و گاهی تقاص می‌باشد....». ایشان خطاب به هیئت اجرائی فرمان هشت‌ماده‌ای در 4/10/61 می‌گوید: «ما نباید ظلم کنیم، یعنی تفتیش نماییم که در داخل خانه‌های مردم چه می‌گذرد، کسی هم حق ندارد عشرتکده درست کند و یا قمارخانه». حرمت و مصونیت حریم خصوصی یک اصل شرعی و یک حق اساسی ملت است و نقض آن حتی به دستور قضائی یک استثناست. طبق اصول حقوقی و شرعی و به زبان ساده، اولا عمل به استثنا باید در حداقل ممکن انجام شود.

ثانیا عمل به استثنا فقط به شرط ضرورت قطعی جایز است. ثالثا اگر بدون نقض اصل می‌توان به مقصود رسید، باید از عمل به استثنا خودداری شود. رابعا عمل به استثنا باید برای حفظ یک اصل مهم‌تر از اصل اولی باشد. در ادامه ماده 7 تصریح و تأکید می‌شود که «هیچ‌یک از قضات حق ندارند ابتدا‌ئا حکمی صادر نمایند که به وسیله آن مأموران اجرا اجازه داشته باشند به منازل یا محل‌های کار افراد وارد شوند که نه خانه امن و تیمی است و نه محل توطئه‌های دیگر علیه نظام جمهوری اسلامی، که صادرکننده و اجراکننده چنین حکمی مورد تعقیب قانونی و شرعی است». پیداست که مستندات این بندها اجمالا عبارت‌اند از حرمت تجسس، منع ورود به ملک غیر، حرمت جان و مال و مسکن و حیثیت افراد و نهایتا قاعده الاهم فالاهم.

فقط ساختار غیرپاسخ‌گو است که بدون رعایت قانون و این موازین حقوقی، برای توسعه و تثبیت قدرت انحصاری، خود را مجاز به هر کاری از‌جمله نقض حریم خصوصی می‌داند. اگر بنا به رعایت قانون و نظم حقوقی بود، نه این غوغاهای سالیانی به نام مبارزه با بی‌حجابی در‌می‌گرفت، نه به این سادگی وارد ملک دیگران می‌شدند و مردمان را می‌گرفتند چون آنجا می‌رقصند و می‌نوشند، نه تفتیش عقاید به بهانه گزینش می‌شد و نه کلا اعتماد عمومی و نظم حقوقی کشور چنین دچار آسیب می‌شد.


شرق
نظرات

آخرین اخبار
هوای پایتخت در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس قرار گرفت
مصاف چادرملو اردکان در خانه با گل‌گهر سیرجان صدرنشین
جایگزین محمد صلاح در لیورپول مشخص شد
هشدار بانک مرکزی به بانک‌های ناتراز
پیام عراقچی به وزیر خارجه موریتانی
سی‌ان‌ان: ترامپ هنوز تصمیم نهایی درباره ایران نگرفته است
صدور 2500 کارت سوخت در یک روز
طلای جهانی دوباره صعودی شد ؛ اونس به مرز 5 هزار دلار رسید
انفجار کپسول گاز در کراچی پاکستان جان 13 نفر را گرفت
زلزله 4.3 ریشتری صبح پنجشنبه عسلویه را لرزاند
معماری نوین امنیت در آب‌های جنوب
قیمت گوشت قرمز امروز 30 بهمن 1404 + جدول
ایران در صورت حمله، با همه توان پاسخ می‌دهد
رویترز:خروج بخشی از نیروهای آمریکایی از سوریه آغاز شد
چالش بحران آب و تحصیل در لرستان
سفر غیرمنتظره فرمانده ارشد آمریکا به ونزوئلا
فرصت تصمیم!
اتحادیه اروپا بودجه دفاعی جبهه شرقی را تقویت می‌کند
پزشکیان: پاسخگویی به مردم بودجه نمی‌خواهد، اراده می‌خواهد
مذاکرات، ناوها،موشک‌ها و معادله‌ای که همه را در انتظار نگه داشته!
ژاپن استفاده از پاوربانک در هواپیما را محدود می‌کند
هشدار سازمان ملل: آتش‌بس غزه در نقطه‌ای سرنوشت‌ساز قرار دارد
کشته شدن نظامی رژیم صهیونیستی در غزه بر اثر آتش خودی
بازداشت خبرنگار مشهور آمریکایی در اسرائیل
واکنش تند پاکستان به شهرک‌سازی و اقدامات اشغالگرانه رژیم صهیونیستی
شکست المپیاکو مقابل لورکوزن؛ شب تلخ طارمی در یونان
ماه مبارک رمضان از نگاه قرآن
توماس فریدمن: تمرکز نتانیاهو بر ایران، انحراف افکار عمومی است
دیدار نخست وزیر قطر با رئیس جمهور موقت ونزوئلا
قرارداد گازی ایران و روسیه در آستانه نهایی شدن
حمله هوایی مجدد رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
معمای مذاکره
دیدگاه اسرائیلی‌ها درباره مذاکرات هسته‌ای
توصیه‌های طب ایرانی برای روزه‌داری بدون تشنگی
مخالفت‌ها در کنگره آمریکا با رویکردهای تقابلی علیه تهران
رویترز: ایران امروز آزمایش موشکی انجام می‌دهد
آیا جنگ نزدیک است؛ ترامپ کدام مسیر را انتخاب می کند؟
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون پنجشنبه 30 بهمن+جدول پخش
برنامه مسابقات ورزشی امروز 30 بهمن 1404+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 30 بهمن ماه 1404 + وضعیت استان‌ها
آیا برنج درمان ریزش موست؟
ارتباط آلودگی هوا با یک بیماری شایع قرن
هشدار شیوع یک عفونت ویروسی از طریق پشه
عواقب جبران‌ناپذیر مصرف خودسرانه داروهای افسردگی
دوش آب سرد، برای کودکان مبتلا به تب ممنوع
زخم‌پوش فوق‌نازک هوشمند به بازار آمد
کلاه کاهش ریزش مو ابداع شد
تاکید مسعود بارزانی بر لزوم استقلال عراق در تصمیماتش
سپاهان ایران(1) - الاهلی قطر (3) / باخت سپاهان در دوحه+ فیلم
گفت‌وگوهای غیررسمی واشنگتن با نوه رائول کاسترو