×
سیاسی
شناسه خبر : 260666
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/09/12 ساعت 11:28
حریم خصوصی حق فراموش‌شده مردم

کامبیز نوروزی:

حریم خصوصی حق فراموش‌شده مردم

وقایعی مانند ماجراهای پوشش زنان و ورود به ملک غیر به‌ خاطر میهمانی‌ها و بستن کافه‌ها و مغازه‌ها و... طرح چندباره بحث حریم خصوصی ولو به اختصار را ضروری می‌کند. حریم خصوصی بخش‌هایی از زندگی اشخاص است که عرفا و عادتا افراد مایل نیستند ‌دیگران وارد آنها شوند و از آنها کسب اطلاع شود.

نورنیوز- گروه سیاسی: محل زندگی، وسایل شخصی مانند گوشی موبایل، کیف، لباس و جیب، داخل خودرو، بدن و چهره و صوت، محل‌های کار خصوصی که ورود به آنها مستلزم اجازه قبلی است، هر نوع رایانه و اطلاعات آن، زندگی مالی و‌... از مصادیق حریم خصوصی‌اند. شریعت حریم خصوصی را محترم می‌شمارد؛ از‌جمله در قرآن کریم سوره نور آیه 27 (منع ورود بی‌اجازه به خانه غیر) و سوره حجرات آیه 11 (منع تجسس). در منع ورود یا نگاه به خانه دیگران، استراق سمع، افشای اسرار خصوصی و... روایات بسیار است.

 طبق اصول بیست‌و‌دوم، بیست‌و‌سوم و بیست‌و‌پنجم قانون اساسی، منع تعرض به حیثیت و جان و مال و مسکن اشخاص و منع تفتیش عقاید و منع سانسور و استراق سمع و هرگونه تجسس تصریح شده است. از مهم‌ترین اسناد شرعی و حقوقی حریم خصوصی، بندهای 6 و 7 فرمان هشت‌ماده‌ای مرحوم امام (1361) است: «هیچ‌کس حق ندارد به خانه یا مغازه و یا محل کار شخصی کسی بدون اذن صاحب آنها وارد شود یا کسی را جلب کند، یا به نام کشف جرم یا ارتکاب گناه تعقیب و مراقبت نماید، و یا نسبت به فردی اهانت... و تجسس از گناهان غیر نماید‌... تمام اینها جرم [و] گناه است...‌ و مرتکبین هریک از امور فوق مجرم و مستحق تعزیر شرعی هستند و بعضی از آنها موجب حد شرعی می‌باشد». این عبارت قاطع بی‌نیاز از تفسیر است.

در فتوای رهبری می‌خوانیم «ورود به حریم خصوصی اشخاص بدون اجازه، شرعا جایز نیست، اگر‌چه عنوان تجسس بر آن منطبق نباشد و گرفتن فیلم و عکس و مانند آن به صورت مخفیانه شرعا حرام و انتشار آن حرام دوم است‌». مقام قضائی نیز برای دستور به ورود به ملک غیر، مجاز نیست، جز در جرائم و امور مهم مانند کشف قتل، کشف باند مواد مخدر، کشف و دستگیری تروریست‌ها و سارقان و اموال مسروقه و عشرتکده و قمارخانه. در همین زمینه، در ماده 7، فرمان هشت‌ماده‌ای تأکید می‌شود: «اگر برای کشف خانه‌های تیمی و مراکز جاسوسی و افساد علیه نظام جمهوری اسلامی از روی خطا و اشتباه به منزل شخصی یا محل کار کسی وارد شدند و در آنجا با آلت لهو یا آلات قمار و فحشا و سایر جهات انحرافی مثل مواد مخدره برخورد کردند،... حق جلب یا بازداشت یا ضرب‌و‌شتم صاحبان خانه و ساکنان آن را ندارند و تعدی از حدود الهی ظلم است و موجب تعزیر و گاهی تقاص می‌باشد....». ایشان خطاب به هیئت اجرائی فرمان هشت‌ماده‌ای در 4/10/61 می‌گوید: «ما نباید ظلم کنیم، یعنی تفتیش نماییم که در داخل خانه‌های مردم چه می‌گذرد، کسی هم حق ندارد عشرتکده درست کند و یا قمارخانه». حرمت و مصونیت حریم خصوصی یک اصل شرعی و یک حق اساسی ملت است و نقض آن حتی به دستور قضائی یک استثناست. طبق اصول حقوقی و شرعی و به زبان ساده، اولا عمل به استثنا باید در حداقل ممکن انجام شود.

ثانیا عمل به استثنا فقط به شرط ضرورت قطعی جایز است. ثالثا اگر بدون نقض اصل می‌توان به مقصود رسید، باید از عمل به استثنا خودداری شود. رابعا عمل به استثنا باید برای حفظ یک اصل مهم‌تر از اصل اولی باشد. در ادامه ماده 7 تصریح و تأکید می‌شود که «هیچ‌یک از قضات حق ندارند ابتدا‌ئا حکمی صادر نمایند که به وسیله آن مأموران اجرا اجازه داشته باشند به منازل یا محل‌های کار افراد وارد شوند که نه خانه امن و تیمی است و نه محل توطئه‌های دیگر علیه نظام جمهوری اسلامی، که صادرکننده و اجراکننده چنین حکمی مورد تعقیب قانونی و شرعی است». پیداست که مستندات این بندها اجمالا عبارت‌اند از حرمت تجسس، منع ورود به ملک غیر، حرمت جان و مال و مسکن و حیثیت افراد و نهایتا قاعده الاهم فالاهم.

فقط ساختار غیرپاسخ‌گو است که بدون رعایت قانون و این موازین حقوقی، برای توسعه و تثبیت قدرت انحصاری، خود را مجاز به هر کاری از‌جمله نقض حریم خصوصی می‌داند. اگر بنا به رعایت قانون و نظم حقوقی بود، نه این غوغاهای سالیانی به نام مبارزه با بی‌حجابی در‌می‌گرفت، نه به این سادگی وارد ملک دیگران می‌شدند و مردمان را می‌گرفتند چون آنجا می‌رقصند و می‌نوشند، نه تفتیش عقاید به بهانه گزینش می‌شد و نه کلا اعتماد عمومی و نظم حقوقی کشور چنین دچار آسیب می‌شد.


شرق
نظرات

آخرین اخبار
رقم ناچیز فسخ قرارداد رضاییان با استقلال
جلوگیری از فاجعه در همدان؛ آتش‌نشانی مانع انفجار پست برق در آتش‌سوزی برج شد
حاجی‌بابایی: انسجام ملی و پیروی از رهبری، سد محکم ایران در برابر جنگ رسانه‌ای است
تکرار تجربه ناموفق ائتلاف از سوی عربستان
هشدار کارشناسان سازمان ملل؛ شکل‌گیری «غزه‌ خاموش» در کوبا
فرصت ویژه برای متخصصان IT؛ تمدید مهلت ثبت‌نام مسابقات ملی مهارت
نورنما | تصاویری از مراسم تشییع مریم همتیان،بازیگر جوان سینما
حادثه هولناک در یاسوج؛ تریلی خودروهای پلیس و امداد را در هم کوبید
برج‌های بادی متحرک در ایتالیا؛ بازخوانی هوشمندانه هنر معماری بومی ایران
رکوردشکنی دوباره زهرا زارعی؛ شاهکار زنانه در مسابقات بین‌المللی بلاروس
ادامه روند رم یعنی تضییع حقوق ملی و خدشه به حاکمیت لبنان
تحقیق درباره جنایت جنگی
افزایش نگرانی‌های واشنگتن از زخم‌های نامرئی
نشست بحران پنتاگون درباره کمبود تسلیحات؛ دُم خروس بیرون زد!
چه کسانی از دریافت یارانه نقدی و کالابرگ محروم می‌شوند؟+ جزییات کامل
فدراسیون کشتی اسامی دعوت‌شدگان به اردوی تیم ملی فرنگی را اعلام کرد
روسیه: سکوت ژاپن درباره نقش آمریکا در بمباران هیروشیما ننگ‌آور است
مناقصه شورای صلح برای ساخت پایگاه در غزه!
تشدید جنگ انرژی؛ اوکراین پالایشگاه‌های نفت روسیه را هدف قرار داد
واکنش عالیشاه بعد از پیوستن به گل‌گهر
اظهارات تأمل‌برانگیز وزیر خارجه مصر
تشدید برخورد مسکو با نیروهای خارجی؛ محکومیت 36 مزدور جنگ اوکراین
رئیس‌جمهور: انقلاب مشروطه نماد آزادی‌خواهی و حاکمیت قانون در ایران است
موضع‌گیری جدید ترکیه علیه رژیم صهیونیستی
یوسف پزشکیان: اگر دولت شکست بخورد، ایران شکست می‌خورد
پلیس کره‌جنوبی به فدراسیون فوتبال یورش برد؛ تحقیق درباره انتصاب هونگ میونگ بو
عملیات گسترده یمن علیه مزدوران سعودی
اوکراین از ابتدای جنگ تاکنون چند میلیارد دلار کمک خارجی گرفته است؟
شرط جدید بازنشستگی اعلام شد/ چه کسانی باید بیشتر کار کنند؟
مرز مهران در صدر پایانه‌های پرتردد جهان قرار گرفت
اتحاد 8 کشور اسلامی در برابر رژیم صهیونیستی؛ فراخوان فوری به شورای امنیت
خاموش شدن قلم «محک»
قرار مرگ در پارک آبشار؛ پایان خونین زندگی تاجر تهرانی
کاهش چشمگیر سهم ایران از ماینینگ جهانی با اجرای طرح‌های نظارتی
نماینده روسیه: اوکراین با سلاح‌های ناتو عمق خاک روسیه را هدف می‌گیرد
انهدام یک تیم تروریستی در جنوب سیستان و بلوچستان با رصد اطلاعاتی
نوراینفو | چطور سلامت چشم‌هایمان را در محیط کار حفظ کنیم؟
صدابردار پیشکسوت سینما درگذشت
سناریوی ترامپ برای خروج از بحران با حملات نمادین
محاصره در برابر محاصره؛ یمن مسیرهای جایگزین صادرات نفت عربستان را بست
توانیر: جمع‌آوری 194 هزار انشعاب غیرمجاز برق در طرح ملی مهتاب
همکاری روسیه و آمریکا در خارج کردن ایستگاه فضایی بین‌المللی از مدار
سکوت گوترش درباره نقش آمریکا در بمباران هیروشیما
آخرین اخبار از نقل و انتقالات باشگاه نساجی مازندران امروز پنجشنبه 15 مرداد
واکنش قوه قضاییه و خانواده شهید لاریجانی به ادعاهای نماینده مجلس
برنامه قطعی برق قزوین امروز 15 مرداد اعلام شد+ لینک
ابهام در سرنوشت 3 خلبان ایرانی؛ روایت جدید از عملیات حمله به پایگاه العدید
زیان سنگین صنعت هوایی اروپا پس از بحران تنگه هرمز
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 15 مرداد/طلا چقدر جهش کرد؟/ جدول قیمت ها
چالش تازه برای اینفانتینو؛ آیا یک زن رئیس بعدی فیفا خواهد شد؟