×
بین الملل
شناسه خبر : 260659
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/09/12 ساعت 11:10
ترامپ در کاراکاس بدنبال چیست؟

نور نیوز از پشت پرده تلاش آمریکا برای سرنگون سازی مادورو گزارش می دهد؛

ترامپ در کاراکاس بدنبال چیست؟

واشنگتن در حال بازطراحی نقشه انرژی جهان است؛ طرحی که با تکیه بر نفت ونزوئلا، اتکای آمریکا به خاورمیانه را کاهش می‌دهد و امکان اجرای سناریوهای محدودکننده علیه چین را فراهم می‌کند. تهدیدنمایی درباره مواد مخدر، تنها پوششی برای این جابه‌جایی راهبردی است.

نورنیوز-گروه بین الملل: تحولات چند ماه اخیر در آمریکای لاتین نشان می‌دهد که واشنگتن در حال بازطراحی یکی از مهم‌ترین معادلات انرژی و ژئوپلیتیک جهان است؛ معادله‌ای که از یک‌سو آینده نقش خاورمیانه در بازار انرژی را دستخوش تغییر می‌کند و از سوی دیگر به‌طور مستقیم با قدرت‌یابی چین گره خورده است. در مرکز این بازطراحی، نامی آشنا به چشم می‌خورد: ونزوئلا؛ کشوری که سال‌هاست زیر فشار تحریم‌ها و مناقشات سیاسی، اما همچنان بر گنجی عظیم از ذخایر نفتی نشسته است.

نفت؛ کلید خروج آمریکا از وابستگی به خاورمیانه

تلاش برای تحت فشار گذاشتن عربستان برای همراهی سیاسی و اقتصادی بیشتر، همراه با سیاست‌های در حال تغییر انرژی در جهان، واشنگتن را به سمت یافتن یک منبع نوساز و در دسترس سوق داده است. ونزوئلا با نزدیک به ۳۰۰ میلیارد بشکه ذخایر اثبات‌شده، همان قطعه گمشده پازلی است که می‌تواند آمریکا را تا حد زیادی از واردات انرژی از خاورمیانه بی‌نیاز کند. اتکای کمتر به نفت خلیج فارس، برای آمریکا تنها یک دستاورد اقتصادی نیست؛ بلکه گامی استراتژیک برای کاهش تمرکز امنیتی بر منطقه و آزادی عمل بیشتر در برابر چین.
به همین دلیل است که طرح‌های اقتصادی–امنیتی آمریکا در خاورمیانه به سرعت رنگ و بوی جدیدی گرفته‌اند؛ طرح‌هایی که هدف نهایی آنها محدود کردن دسترسی چین به نفت منطقه و کاهش مزیت ژئوپلیتیکی پکن در رقابت جهانی است.

«مواد مخدر»؛ پوششی برای اهداف نفتی

دونالد ترامپ بارها ونزوئلا را بزرگ‌ترین تهدید مواد مخدر برای آمریکا توصیف کرده، اما اسناد رسمی آمریکا چیز دیگری می‌گویند. گزارش ۲۰۲۴ سازمان مبارزه با مواد مخدر آمریکا صراحتاً کارتل‌های مکزیک را منشأ اصلی قاچاق به ایالات متحده معرفی کرده و کلمبیا را در جایگاه بعدی می‌نشاند. ونزوئلا حتی در این گزارش‌ها، «مسیر ترانزیتی ثانویه» توصیف شده است؛ نه تولیدکننده عمده و نه عامل اصلی قاچاق.
این تناقض یک پیام دارد: مواد مخدر بهانه است، نفت هدف اصلی است. تمرکز ترامپ بر تهدیدنمایی از ونزوئلا، بستری برای فشار سیاسی، نظامی و اقتصادی فراهم کرده تا در نهایت ساختار قدرت در کاراکاس تغییر کند. سیاستمداران آمریکایی نیز دیگر تردیدی از خود نشان نمی‌دهند. ماریا سالازار، نماینده کنگره، آشکارا از «فرصت تریلیون دلاری» شرکت‌های نفتی آمریکا در ونزوئلا سخن می‌گوید و حتی از «برنامه ۱۰۰ ساله» برای بهره‌برداری از نفت این کشور روایت می‌کند.

واشنگتن به‌دنبال یک دولت همسو

در پشت صحنه، مجموعه‌ای از تلاش‌ها برای جابه‌جایی قدرت در ونزوئلا جریان دارد. از حمایت‌های آشکار مارکو روبیو از اپوزیسیون تا برجسته‌سازی چهره‌هایی مانند ماریا کورینا ماچادو، که واشنگتن او را گزینه مناسب‌تری برای آینده این کشور می‌داند. ادعای تقلب در انتخابات ۲۰۲۴ نیز چراغ سبزی برای افزایش فشار بین‌المللی بر مادورو است.
گزارش‌های اخیر نشان می‌دهد که ترامپ حتی ضرب‌الاجل مشخصی برای خروج مادورو از کشور تعیین کرده و همزمان استقرار نیروهای نظامی آمریکا در اطراف ونزوئلا افزایش یافته است. بستن حریم هوایی این کشور نیز از مراحل فشاری است که واشنگتن با هدف فرسایشی‌کردن قدرت مادورو دنبال می‌کند.

ونزوئلا؛ خط مقدم رقابت آمریکا و چین

در نگاه واشنگتن، ونزوئلا صرفاً یک منبع انرژی نیست؛ یک میدان رقابت ژئوپلیتیکی است. طی سال‌های اخیر چین و روسیه سرمایه‌گذاری گسترده‌ای در این کشور انجام داده‌اند. درست در «حیاط خلوت آمریکا». از نگاه استراتژیست‌های آمریکایی، رها کردن ونزوئلا در چنین وضعیتی به معنای دادن یک اهرم بلندمدت به پکن است؛ آن هم در زمانی که آمریکا می‌خواهد با کاهش وابستگی خود به خاورمیانه، امکان اجرای طرح‌های محدودکننده علیه چین را تقویت کند.

جمع‌بندی: آغاز یک عصر جدید در معادلات انرژی

اگر آمریکا بتواند به ذخایر نفت ونزوئلا دسترسی کامل پیدا کند، معادله انرژی جهان از اساس تغییر می‌کند. واشنگتن می‌تواند با کاهش توجه خود به خاورمیانه، فضای بیشتری برای پیگیری طرح‌های ژئوپلیتیکی علیه چین ایجاد کند؛ طرح‌هایی که هدف آنها محدود کردن دسترسی پکن به منابع نفتی خلیج فارس و در نتیجه کاهش قدرت مانور انرژی چین است.
در این چارچوب، نزاع امروز واشنگتن–کاراکاس نه جنگی برای «مبارزه با مواد مخدر» است و نه صرفاً اختلافی سیاسی؛ این نزاع، یکی از مهم‌ترین حلقه‌های رقابت راهبردی آمریکا با چین در دهه پیش‌روست.
 


نظرات

آخرین اخبار
دستاوردی قابل توجه در ترمیم نخاع
فشارخونتان را روزی دو بار اندازه بگیرید
پیش‌علامت پارکینسون و زوال عقل مشخص شد
نقش موثر رژیم «فستینگ» در کاهش علائم التهاب روده
دهلی‌نو درصدد مهار هوش مصنوعی برآمد
مقام پیشین آمریکا: اسرائیلی‌ها دوستان ما نیستند
تیم پیشین اوسمار صعود کرد
شگفتی نتانیاهو از اقدامات امارات
رئیس سابق فدراسیون اسکی سرپرست تیم ملی والیبال شد!
توافق آمریکا و فیلیپین درباره استقرار سامانه‌های موشکی پیشرفته در مانیل
استان‌های مرزی در برقرار ارتباط با ایالت‌های مرزی پاکستان اختیار دارند
زمستان بدون خاموشی در حال سپری شدن
انتقاد سفیر ایران در آلمان از استاندارهای دوگانه اروپا
میزان بدهی رژیم صهیونیستی چقدر است؟
آمریکا در صدد از سرگیری غنی‌سازی اورانیوم
استقلال (3) - الحسین (2)/وداع استقلال با آسیا + فیلم
احضار سفیر آلمان به وزارت امور خارجه
اردوغان: شاخ آفریقا نباید به عرصه درگیری قدرت‌های خارجی تبدیل شود
حزب‌الله محاصره اقتصادی آمریکا علیه کوبا را محکوم کرد
وقوع حادثه امنیتی مقابل کنگره آمریکا
مرشایمر: جنگ با ایران پایان خوشی برای آمریکا ندارد
انفجار در کلیسایی در نیویورک؛ حال 2 نفر وخیم است
کاتس اعتراف کرد: از جنوب لبنان عقب‌نشینی نخواهیم کرد
واردکنندگان کالاهای اساسی بخوانند؛ تا این تاریخ به پول خود می‌رسید
زلنسکی: دیپلماسی زمانی مؤثرتر است که قدرت وجود داشته باشد
رکورد ملی 50 متر کرال پشت شکسته شد
تمجید عارف از وزارت فرهنگ برای برگزاری جشنواره‌های فجر1404
شکست سنگین السد در خانه
قیمت نفت در سراشیبی سقوط قرار گرفت
حمله آمریکا به شناورهای بی‌دفاع کارائیب؛ 11 نفر کشته شدند
اعلام آمادگی هیئت عالی نظارت مجمع در تسریع رسیدگی به لایحه بودجه 1405
امشب؛ ­مهلت ثبت نام خودرو‌های وارداتی به‌پایان می‌رسد
در کدام کشورها فردا اولین روز رمضان است؟
پیش‌بینی وضعیت آب و هوای تهران فردا چهارشنبه 28 بهمن 1404
الغرافه (0) - تراکتور (2)/عبور تراکتور از بحران با برد مقابل الغرافه
سی‌ان‌ان: در مذاکرات ایران و آمریکا پیشرفتی حاصل شده است
مذاکرات روسیه، آمریکا و اوکراین پایان یافت
رابرت مالی: توافق میان ایران و آمریکا قابل دستیابی است
یک تحلیلگر انگلیسی: ناوگان آمریکا در برابر ایران آسیب‌پذیر است
واشنگتن اعلام کرد: آزمایش‌های هسته‌ای را از سر می‌گیریم
عراق 150 داعشی زیر 18 سال را تحویل گرفت
حذف نام نوری المالکی از نامزدی نخست وزیری عراق تکذیب شد
وزاری خارجه ایران و سوئیس دیدار کردند
اعلام اسامی محرومان هفته بیست‌ودوم لیگ برتر فوتبال
مه خوش‌بینی در شب مذاکرات!
اختلافات داخلی در تیم مذاکره‌کننده اوکراین عامل پیچیده‌تر شدن صلح با روسیه
مذاکرات ژنو ترمز بازارهای مالی را کشید/ طلا و دلار سقوط کرد
آیین بزرگداشت چهلمین روز شهدا و جانباختگان ناآرامی های دی ماه 1404 در مشهد برگزار شد
بازه زمانی نام‌نویسی انتخابات شوراهای اسلامی روستا افزایش یافت
مقام آمریکایی: مذاکرات با ایران طبق انتظار پیش رفت