×
اجتماعی
شناسه خبر : 260522
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/09/11 ساعت 15:29
میانگین فاصله بین ازدواج تا اولین فرزند در ایران 4 و نیم سال است

دبیر ستاد ملی جمعیت:

میانگین فاصله بین ازدواج تا اولین فرزند در ایران 4 و نیم سال است

مرضیه، وحید دستجردی ،دبیر ستاد ملی جمعیت در گردهمایی کارشناسان امور زنان و خانواده آموزش و پرورش استان‌ها با اشاره به اینکه منشا اصلی مشکل جمعیتی ما کاهش ازدواج است گفت: در شش ماهه نخست سال 1404 کاهش ازدواج نسبت به سال قبل به 8 درصد رسیده است و میانگین فاصله بین ازدواج تا اولین فرزند در ایران 4 و نیم سال است.

نورنیوز- گروه اجتماعی: دبیر ستاد ملی جمعیت از اجرای طرح «کارت امید مادر» از ابتدای سال ۱۴۰۵ خبر داد؛ طرحی که به‌گفته مسئولان ستاد، مهم‌ترین برنامه جدید دولت برای حمایت مستقیم از مادران و تشویق فرزندآوری است. اعلام این خبر در حالی صورت می‌گیرد که آمارهای رسمی از کاهش‌های پی‌درپی در نرخ ازدواج و افت کم‌سابقه باروری در ایران حکایت دارد؛ روندی که در صورت تداوم، آینده جمعیتی و ساختار اجتماعی کشور را با چالش‌های سنگینی مواجه خواهد کرد.

جزئیات کارت «امید مادر»

مرضیه وحید دستجردی، دبیر ستاد ملی جمعیت، اعلام کرد که کارت «امید مادر» از سال آینده به تمام مادرانی که فرزندشان از اول فروردین ۱۴۰۵ به بعد متولد می‌شود، اعطا خواهد شد. این کارت برخلاف اغلب حمایت‌های اجتماعی که مستقیما به سرپرست خانوار پرداخت می‌شود، مستقیما به نام مادر صادر می‌شود. به گفته او، بخش عمده مسئولیت مراقبت از کودک ـ از شیر دادن تا نگهداری روزمره ـ بر شانه مادر است و لازم است حمایت مالی متناسب با این مسئولیت در اختیار مادر قرار گیرد.

این کارت به مدت دو سال، ماهانه ۲ میلیون تومان شارژ خواهد شد و صرفا برای خرید اقلام ضروری مادر و نوزاد قابل استفاده است؛ اقلامی شامل خوراک، پوشاک، بهداشت و ملزومات اولیه کودک. دبیر ستاد ملی جمعیت تأکید کرد که این اقدام در راستای سیاست‌های کلی جمعیت ابلاغی رهبر انقلاب است و هدف آن ارتقای سلامت مادر و کودک در کنار ترغیب خانواده‌ها به فرزندآوری است.

افزایش فاصله ازدواج تا تولد اولین فرزند

بر اساس اعلام سازمان ثبت احوال، میانگین فاصله ازدواج تا تولد نخستین فرزند در کشور به ۴.۵ سال رسیده است. این یعنی اگر زنی در ۳۰ سالگی ازدواج کند، نخستین فرزند او معمولاً در ۳۴ تا ۳۵ سالگی به دنیا خواهد آمد. طبق این الگو، فرزند دوم غالباً ۶ تا ۷ سال بعد متولد می‌شود؛ یعنی در حدود ۴۰ سالگی مادر.

وحید دستجردی با اشاره به کاهش باروری در سنین بالای ۳۵ سال گفت: «پیک باروری بانوان بین سنین ۲۰ تا ۳۰ سال است و بعد از ۳۵ سالگی میزان باروری کاهش محسوسی دارد؛ در نتیجه فرزندآوری پس از ۴۰ سالگی با چالش‌های پزشکی و احتمال کاهش باروری مواجه است.»

کاهش ازدواج؛ اصلی‌ترین زنگ خطر

دبیر ستاد ملی جمعیت آمارهای جدید را نگران‌کننده دانست و گفت: «در سال ۱۴۰۳ نسبت به ۱۴۰۲ شاهد کاهش ۳ درصدی ازدواج بودیم و در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۴ نیز کاهش ازدواج نسبت به سال قبل به ۸ درصد رسید.» او تأکید کرد که کاهش رغبت به ازدواج، یکی از مهم‌ترین دلایل افت باروری در کشور است و سیاست‌گذاری در حوزه جوانان، اشتغال و توانمندسازی اقتصادی خانواده‌ها باید هم‌زمان دنبال شود.

یکی از نکات قابل توجه در این آمارها، افزایش نرخ تجرد در دختران روستایی نسبت به دختران شهری است. به گفته وحید دستجردی، مهاجرت‌های گسترده به شهرها ساختار جمعیتی بسیاری از مناطق روستایی را مختل کرده و نسبت زنان و مردان در روستاها را نامتوازن ساخته است.

چالش‌های روانی و اجتماعی دختران؛ از مدرسه تا جامعه

در بخش دیگری از این نشست، میترا تیموری، مشاور وزیر آموزش‌وپرورش در امور زنان و خانواده، با اشاره به چالش‌های جدید دختران دانش‌آموز گفت: «امروزه دختران ما با آسیب‌هایی چون فشارهای روانی و تحصیلی، بحران هویت، تهدیدات فضای مجازی، کاهش اعتمادبه‌نفس، اختلالات روانی، رفتارهای پرخطر و فشارهای اجتماعی و خانوادگی مواجه‌اند.»

او افزود که بیش از ۶۰ درصد معلمان کشور را زنان تشکیل می‌دهند و با وجود این سهم چشمگیر، حضور آنان در سطح مدیریت‌های کلان آموزشی همچنان کمتر از ظرفیت واقعی آنان است. تیموری خواستار توانمندسازی زنان فرهنگی، ایجاد فرصت‌های برابر مدیریتی و توجه ویژه به عدالت در پرداخت‌ها شد.

ضرورت پیوند سیاست‌های آموزشی و سیاست‌های جمعیتی

مشاور وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه نرخ باروری کشور به ۱.۷ فرزند رسیده است ـ کمتر از نرخ جایگزینی ۲.۱ ـ گفت: «این وضعیت مشابه کشورهای اروپایی است و پیامدهای جدی برای آینده کشور خواهد داشت. بنابراین پیوند سیاست‌های آموزشی و جمعیتی باید تقویت شود.»

او خواستار بازنگری در محتوای آموزشی، فرهنگ‌سازی در مدارس درباره خانواده و فرزندآوری و ایجاد ساختارهای موثر برای اجرای قانون جوانی جمعیت شد. تیموری همچنین از ستاد ملی جمعیت درخواست کرد حمایت‌های مادی و فرهنگی لازم برای اصلاح محتوای درسی و ایجاد نظام مشاوره‌ای کارآمد را ارائه دهد.

 


نظرات

آخرین اخبار
استون‌ویلا فاتح لیگ اروپا شد
جنگ و تاب‌آوری انرژی
سناتور دموکرات: جنگ ترامپ علیه ایران بالاترین درجه شکست است
هلاکت دو تروریست مسلح در پاسخ قاطع پلیس
انقاتد شدید اتحادیه اروپا از یورش به ناوگان صمود
انتقاد شدید سناتور آمریکایی از رفتار «نفرت‌انگیز» بن‌گویر با فعالان ناوگان صمود
فرانسه؛ پایتخت حقوق بشر یا پناهگاه رسوایی‌های خاموش؟
نماینده دموکرات: اقدامات دولت ترامپ برای آزادی ملت‌ها نیست
استرالیا و نیوزیلند سفرای اسرائیل را احضار کردند
اجرای حکم اعدام دو عضو هسته تروریستی تجزیه‌طلب + جزئیات اعترافات
ترکیه حمله اسرائیل به ناوگان «صمود» را به شدت محکوم کرد
برنامه مسابقات ورزشی امروز 31 اردیبهشت 1405 + جدول پخش
هاآرتص: رفتار بن‌گویر با فعالان ناوگان «صمود» رسوایی آشکار است
تلاش واشنگتن برای حذف نامزدی نماینده فلسطین در مجمع عمومی
لاوروف: روسیه و چین از هرج و مرج در دنیای چندقطبی جلوگیری می‌کنند
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت+ وضعیت استان ها
خبر خوب برای والدین: راهی برای کاهش خطر اوتیسم و بیش‌فعالی پیدا شد!
4 نشانه پنهان فراموشی که از آن‌ها بی‌خبرید!
حقیقتِ پشت پرده روغن‌های سویا و آفتابگردان در ابتلا به سرطان
تولد جوجه‌ها در پوسته سه‌بعدی؛ گامی برای بازگشت پرندگان منقرض شده
ناله ارواح از دل کیهان/ چرا صدای سیاره زحل ترسناک است؟
راهکارهایی برای تعیین مرزهای منصفانه در خانه
کوبا: ادعای واشنگتن کذب است
مصدومیت روزبه چشمی در تمرین پرفشار تیم ملی
عارف :وظیفه ملی ما ادامه مسیر خدمت صادقانه و حفظ وفاق است
بیش از 160 نفتکش در خلیج فارس گرفتار شده‌اند
پزشکیان: به تسلیم واداشتن ایران از طریق زور توهمی بیش نیست
هشدار سایبری گروه «حنظله» به آمریکا و رژیم صهیونیستی
افزایش شمار شهدای حملات اسرائیل به لبنان به 14 نفر
اردوغان در گفتگو با ترامپ: تمدید آتش‌بس تحولی مثبت است
ضربات سنگین حزب‌الله به تجهیزات و نیروهای ارتش اسرائیل در جنوب لبنان
خط و نشان نخست‌وزیر جدید عراق برای برهم‌زنندگان امنیت منطقه
تنش در تماس تلفنی ترامپ و نتانیاهو بر سر توافق احتمالی با ایران
رونمایی از دومین حریف تدارکاتی ایران
شوک سه میلیاردی به داماش
گفت‌وگوی تلفنی رهبر شهید با همسر شهید رئیسی منتشر شد
سنتکام مدعی شد: نفتکش مرتبط با ایران را توقیف کردیم
اعتراف مقام پیشین پنتاگون: ایران دست بالا را در منطقه دارد
عکس های منتخب ایران ؛ چهاشنبه 30 اردیبهشت 1405
سینماگران جهان در سوگ فرشتگان میناب
آمریکایی‌ها متن جدیدی به ایران ارسال کرده‌اند
خداحافظ آسیا، سلام اروپا/ سامورایی‌ها از قاره کهن دل می کنند؟
جزئیات تمرین 90 دقیقه‌ای تیم امید/ از دوهای کوتاه تا اجرای مدل‌های ترکیبی
شهادت مامور پلیس در حمله مسلحانه اشرار در سراوان
برتری قاطع استقلال در دربی بسکتبالی مقابل نفت
افشای جزئیات مذاکرات ایران و آمریکا در پاکستان از زبان بقایی
رهبر چین احتمالا هفته آینده به دیدار کیم جونگ اون می‌رود
خداحافظی وزارت کار با «ذوب‌آهن»/ مادر فولاد ایران زیر چتر یک بانک رفت
معمای خلبانان نامرئی آمریکا و سانسور سیستماتیک در رسانه‌های غربی
واردات مواد پتروشیمی به کولبران و ملوانان سپرده شد