×
سیاسی
شناسه خبر : 260413
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/09/10 ساعت 22:22
عراقچی: به توافق نزدیک بودیم اما اراده جنگ‌طلبان در آمریکا غالب شد

عراقچی: به توافق نزدیک بودیم اما اراده جنگ‌طلبان در آمریکا غالب شد

سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان با تأکید بر اینکه سیاست «غنی‌سازی صفر» ممکن نیست افزود: ما خیلی به توافق نزدیک بودیم اما واشنگتن نخواست

نورنیوز - گروه سیاسی : وزیر خارجه کشورمان گفت: ما خیلی به توافق نزدیک بودیم و در پنج دور مذاکرات به راه‌حل‌هایی رسیدیم که می‌توانست مشکل را حل کند. اما این راه‌حل‌ها در واشنگتن رد شد و در نهایت نیروهای خواهان جنگ در آنجا غالب شدند.

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان، در گفت‌وگویی اختصاصی با برنامه «مع موسی الفرعی» در مسقط، درباره سفر اخیر خود به عمان، نقش این کشور در فعالیت‌های میانجی‌گرانه، تجربه مذاکرات گذشته ایران و آمریکا، و دلایل ناکامی گفت‌وگوهای سال گذشته توضیحات تفصیلی ارائه کرد.

عراقچی در ابتدای این مصاحبه، نشست برگزارشده در مسقط را «نشستی بسیار مهم و بسیار جالب درباره موضوع میانجی‌گری» توصیف کرد و گفت که سلطنت عمان امروز به‌عنوان کشوری شناخته می‌شود که «در عرصه میانجی‌گری بین کشورها وزن و صدای مهمی دارد».

او افزود که این نقش، «سنتی دیپلماتیک، مهم و ریشه‌دار» است که عمان سال‌ها دنبال کرده و جمهوری اسلامی ایران نیز از این ظرفیت بهره برده است.

وزیر خارجه کشورمان در توضیح سابقه این همکاری گفت: «ما در سال 2010 گفتگوهایی را با طرف آمریکایی در عمان آغاز کردیم که به‌صورت پنهانی برگزار می‌شد. آن گفت‌وگوها آغاز روند مذاکرات مرتبط با برنامه جامع اقدام مشترک بود و به شروع مذاکرات رسمی بر سر برجام انجامید و در نهایت به توافق ختم شد.»

عراقچی با اشاره به تلاش‌های اخیر مسقط نیز اظهار داشت: «سال گذشته نیز عمان دوباره نقش میانجی میان ایران و آمریکا را بر عهده گرفت. عمان مدیریت مذاکرات غیرمستقیم بین دو طرف را برعهده داشت؛ اما این بار، متأسفانه نتیجه موفقی حاصل نشد.» او گفت این مذاکرات در پنج دور انجام شد و طرفین برای دور ششم آماده می‌شدند، اما «طرف آمریکایی مسیر دیپلماتیک و تلاش‌های میانجی‌گرانه را نقض کرد».

وزیر خارجه ایران درباره نشست اخیر در مسقط توضیح داد که این نشست «با هماهنگی یک مؤسسه نروژی و چند مؤسسه اروپایی دیگر» و با محوریت تبادل تجربیات کشورها در زمینه میانجی‌گری برگزار شد.

او افزود: «بحث‌ها بسیار سودمند بود. محور آن نیز این واقعیت بود که حقوق بین‌الملل و نظام‌های بین‌المللی، متأسفانه تحت تأثیر گرایش آمریکا به استفاده از زور در روابط بین‌الملل قرار گرفته‌اند.»

بیشتر بخوانید

عراقچی: در طرف آمریکایی اراده‌ای برای مذاکره وجود ندارد/ در امور داخلی لبنان هرگز دخالت نکرده‌ایم

عراقچی ادامه داد: به همین دلیل «روابط بین‌الملل از حالت مبتنی بر قانون، به روابطی مبتنی بر زور تغییر یافته‌اند» و نشانه‌های آن در «مداخلات نظامی دلخواه و اجرای عملیات ترور در هر نقطه‌ای که اراده کنند» دیده می‌شود؛ روندی که به تعبیر او «نگرانی جدی جهانی» ایجاد کرده است.

در پاسخ به این پرسش که آیا اکنون باب میانجی‌گری میان ایران و طرف‌های دیگر باز است، عراقچی تأکید کرد: «باب مذاکره و میانجی‌گری همیشه باز است، مشروط بر آنکه قواعد رعایت شود.»

او گفت اصل نخست مذاکره این است که طرفین «با نیت واقعی برای تبادل منصفانه و برابر» وارد شوند و نه با هدف تحمیل خواسته‌ها. علت اصلی مشکل در روابط ایران و آمریکا، رویکرد آمریکا مبتنی بر تحمیل خواسته‌هاست؛ اگر آمریکا آمادگی خود را برای یک توافق عادلانه و متوازن نشان دهد، ایران قطعاً موضوع را بررسی خواهد کرد. ما هیچ‌گاه میز مذاکره را ترک نکرده‌ایم.

در بخش دیگری از مصاحبه، مجری از وزیر خارجه کشورمان پرسید چرا برخلاف مذاکرات سال 2010، گفت‌وگوهای اخیر علنی شد؛ عراقچی توضیح داد که ناکامی مذاکرات ربطی به علنی‌بودن نداشت، بلکه «به دلیل طمع و زیاده‌خواهی آمریکا» بود.

بیشتر بخوانید

عراقچی: تحریم‌های آمریکا دسترسی قربانیان شیمیایی به دارو و درمان را محدود کرده است

او یادآور شد مذاکرات سال 2010 نیز ابتدا پنهانی بود اما بعدها علنی شد و به مذاکرات 1+5 انجامید. مذاکرات اخیر نیز می‌توانست چنین مسیری را طی کند، اما «آمریکا با سیاست غنی‌سازی صفر وارد مذاکره شد»؛ سیاستی که ایران از ابتدا آن را «غیرممکن» اعلام کرده است.

عراقچی گفت: «هیچ کشوری را نمی‌توان از حق مشروعش محروم کرد، اما می‌توان شفافیت و اعتمادسازی را مطالبه کرد و ما آماده آن هستیم. اما چشم‌پوشی از حقوق اساسی‌مان هرگز مطرح نیست.»

وزیر خارجه کشورمان در ادامه گفت: «اگر غنی‌سازی صفر می‌خواهید، توافقی میان ما نخواهد بود. اما اگر بمب صفر می‌خواهید، ما توافق خواهیم کرد. عوامل داخلی در آمریکا نمی‌خواستند مذاکرات به نتیجه برسد و همین مانع توافق شد».

در بخشی دیگر از مصاحبه، مجری از نزدیک بودن دو طرف به حصول توافق پیش از حمله به تهران پرسید. عراقچی در پاسخ تصریح کرد: «ما خیلی به توافق نزدیک بودیم و در پنج دور مذاکرات، راه‌حل‌های متعددی بررسی و به راه‌حل‌هایی رسیده بودیم که می‌توانست مشکل را حل کند؛ اما این راه‌حل‌ها در واشنگتن رد شد و نیروهای خواهان جنگ در آنجا غالب شدند.»

در ادامه، در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا تهران همچنان عمان را تنها میانجی معتبر میان ایران و آمریکا می‌داند، عراقچی گفت: «ما عمان را به‌دلیل سابقه درخشانش در میانجی‌گری انتخاب کردیم، کاملاً به حسن نیت برادرانمان در عمان و به خرد سلطان معظّم اعتماد داریم.»

او تأکید کرد که مشکل اخیر میان ایران و آمریکا «نه مربوط به میانجی است و نه سازوکار میانجی‌گری»، بلکه «در ماهیت رویکرد آمریکا» ریشه دارد.

عراقچی گفت: نخستین موشکی که اسرائیل در جریان حملات اخیر شلیک کرد، «عملاً وسط میز مذاکره فرود آمد» و این رفتار را «توهینی آشکار به دیپلماسی، مذاکره، میانجی‌گری و البته به عمان» خواند.


نظرات

آخرین اخبار
توصیه‌های پزشکی در مورد رژیم غذایی سلامت قلب
آموزش ربات‌ها با تقلید از حرکات دست انسان
پیش ‌بینی قیمت دلار، طلا و سکه شنبه 26 اردیبهشت 1405
خطرات پنهان نمایش مصرف مواد مخدر در شبکه‌ نمایش خانگی
تشابه نوزاد انسان و فنچ راه‌راه در یادگیری صداها
مننژیت مهمان ناخوانده در برخی مناطق انگلیس
راز جنایت باغ گردو با کشف جسد سوخته فاش شد
آغاز ثبت نام طرح جوانی جمعیت ایران خودرو + نوع خودروها و لینک ثبت نام
اظهارنظر پیمان حدادی درباره اخراج افشین پیروانی از پرسپولیس
تمدید آتش‌بس میان لبنان و رژیم صهیونیستی
هدف قرار دادن مقدسات؛ نقشه جدید صهیونیسم برای جبران شکست‌های میدانی
برنامه بازی‌های دوستانه تیم ملی پیش از جام‌جهانی اعلام شد
مایک جانسون: عملیات نظامی علیه ایران تمام شد/ اولویت بعدی بازگشایی تنگه هرمز است
6 کشته درپی آتش‌سوزی گسترده در تأسیسات گازی در ونزوئلا
دیلی‌بیست: مأموریت غیرممکن ترامپ در چین به بن‌بست رسید
وقوع انفجار در کارخانه‌ای در سیرزمونت آمریکا
نفوذ پهپادها به مناطق شمالی سرزمین‌های اشغالی و وحشت‌ اسرائیلی‌ها
سقوط 11 درصدی ترافیک فرودگاه فرانکفورت زیر سایه اعتصاب‌های لوفت‌هانزا
رژیم صهیونیستی مدعی ترور فرمانده گردان‌های القسام شد
هشدار ایروانی به ساکتان بی‌عدالتی/تاریخ درباره سکوت‌کنندگان قضاوت خواهد کرد
بکام، پادشاه جدید ثروت در بریتانیا
بازگشت دکل راهبردی «107» به مدار تولید با تکیه بر دانش بومی
بلینکن: گزینه نظامی لزوماً بهترین راهکار در قبال ایران نیست
بدهی‌ها به مرز 2 هزار میلیارد تومان رسید!/در اسناد مالی استقلال چه می‌گذرد؟
رونمایی از اختلافات عمیق در جبهه تروریسم/ داعش علیه همه!
شوک به هواداران پرسپولیس خنثی شد/ تکلیف امید عالیشاه روشن گشت
ترامپ: می‌خواهم تحریم شرکت‌های نفتی چین را لغو کنم/از شی‌ درباره ایران لطفی درخواست نکردم
پاریس شایعات را رد کرد/«شارل دوگل» در تنگه هرمز حضور ندارد
رزمایش بزرگ اسرائیل با عنوان «کبریت و آتش» در مرز مصر و اردن
مرتس: زندگی یا تحصیل در آمریکا را به فرزندانم توصیه نمی‌کنم
وضعیت مبهم غول بلژیکی در آستانه نبرد با ایران
انتقال 20 ملوان ایرانی به اسلام‌آباد
اعلام نتایج انتخاب رشته دکتری 1405 دانشگاه آزاد + آدرس سایت
شارژ 5 میلیارد دلاری اقتصاد هند توسط امارات
عکس های منتخب ایران،جمعه 25 اردیبهشت 1405
چرا صنایع پتروشیمی اروپا توان رقابت را از دست داده‌اند؟
«پاکسازی سبک» یا »جهنم سنگین»مهار نشدنی؟
نقشه‌ «سیا» برای خلع‌سلاح حزب الله
هزاران فلسطینی در مسجدالاقصی نماز جمعه خواندند
سایه اختلافات خاورمیانه بر میز دیپلماسی بریکس/سند نهایی بدون بیانیه مشترک منتشر شد
وزیر انرژی آمریکا: بازگشایی تنگه هرمز در گرو توافق با ایران است
پزشکیان: فردوسی با شاهنامه هویت ایرانی را جاودانه کرد
مشاور امنیت ملی سابق: آمریکا در «بن‌بست استراتژیک» مقابله با ایران گرفتار شده است
پرواز قیمت نفت در سایه بحران/ برنت و دابلیوتی‌آی رکورد زدند
تهران در محاصره تندباد
دستاورد ترامپ از سفر پر سر و صدا به چین چه بود؟
دعوت وزیر خارجه چین به مذاکره برای پایان دادن به بن‌بست ایران و آمریکا
پاسخ معنادار بانوی آهنین به ترامپ
جنبلاط: هیچ مبارزی زیر بمباران سلاحش را تحویل نمی‌دهد
غریب‌آبادی: سازمان «آلکو» بستری برای شنیده شدن صدای مستقل حقوقی آسیا و آفریقاست