×
اجتماعی
شناسه خبر : 260157
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/09/09 ساعت 18:58
آنفلوآنزا،‌ آزمونی برای سنجش کارآمدی حکمرانی سلامت

نورنیوز از طغیان بیماری حاد تنفسی در کشور خصوصا در میان دانش‌آموزان گزارش می‌دهد؛

آنفلوآنزا،‌ آزمونی برای سنجش کارآمدی حکمرانی سلامت

هم‌زمانی آلودگی شدید هوا و اوج‌گیری بی‌سابقه ویروس آنفلوآنزا در کشور، تصویری نگران‌کننده اما قابل مدیریت از وضعیت سلامت عمومی ترسیم کرده است؛ تصویری که نیازمند تحلیل دقیق، آرامش در روایت‌گری و هشداردهی شفاف است. گزارش‌های میدانی از شلوغی اورژانس‌ها و مطب‌ها و افزایش مراجعات بیماران با علائم تنفسی حکایت دارد.

نورنیوز- گروه اجتماعی: هم‌زمانی آلودگی شدید هوا و اوج‌گیری بی‌سابقه ویروس آنفلوآنزا در کشور، تصویری نگران‌کننده اما قابل مدیریت از وضعیت سلامت عمومی ترسیم کرده است؛ تصویری که نیازمند تحلیل دقیق، آرامش در روایت‌گری و هشداردهی شفاف است. گزارش‌های میدانی از شلوغی اورژانس‌ها و مطب‌ها و افزایش مراجعات بیماران با علائم تنفسی حکایت دارد. آنفلوآنزا در هفته‌های اخیر با سرعت سرایت بالا، بخش قابل توجهی از ظرفیت درمانی را درگیر کرده و بنا بر برخی برآوردهای اولیه، نمونه‌های مثبت تست این بیماری رشدی چهار برابری را نشان می‌دهد که حکایت از موجی پرشتاب دارد.

  آنفلوآنزا در صدر ویروس‌های تنفسی کشور

طبق گزارش نظام مراقبت دیده‌وری وزارت بهداشت، در هفته اول آذرماه، آنفلوآنزا با ۳۵.۷ درصد در صدر ویروس‌های تنفسی در گردش قرار داشته است. این سهم، در مقایسه با میانگین فصلی، چند برابر رشد نشان می‌دهد و بیانگر شدت انتقال این ویروس است. در همین هفته، ۱۶.۶ درصد از بستری‌های کشور دارای علائم SARI—عفونت حاد شدید تنفسی—بوده‌اند؛ شاخصی که معمولاً تنها در دوره‌های اوج‌گیری ویروس‌های تهاجمی مشاهده می‌شود.

از میان ۲۷۷ نمونه تنفسی که از بیماران با علائم ILI (آنفلوآنزا-مانند) و SARI (شدید تنفسی) جمع‌آوری شد، کمتر از یک درصد به کووید-۱۹ مثبت بوده‌اند، اما ۳۵.۷ درصد به آنفلوآنزا مثبت بوده است. این جهش، در بیماران بستری چهار برابر آستانه هشدار بوده و نشان می‌دهد موج فعلی از نظر شدت انتقال، فراتر از الگوی معمول فصلی است. ویروس غالب، آنفلوآنزا نوع A با ساب‌تایپ H3N2 است؛ گونه‌ای که سابقه ایجاد موج‌های تهاجمی‌تر، به‌ویژه در سالمندان و بیماران زمینه‌ای، دارد.

بر اساس داده‌های رسمی، هفت استان از میانگین ابتلای کشوری فراتر رفته‌اند: خراسان جنوبی، قزوین، خراسان رضوی، اصفهان، سیستان و بلوچستان، تهران و همدان. این پراکندگی جغرافیایی نشان می‌دهد موج فعلی تنها محدود به یک نقطه نیست و در چند جبهه به‌صورت همزمان در حال رشد است. در مقابل، استان‌هایی نظیر آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و مازندران هنوز از آستانه هشدار عبور نکرده‌اند؛ هرچند شواهد میدانی نشان می‌دهد الگوی انتشار می‌تواند به سرعت تغییر کند و عقب‌ماندگی زمانی میان استان‌ها امری طبیعی است.

آلودگی هوا نه‌تنها شدت بیماری‌های تنفسی را افزایش می‌دهد، بلکه زمینه آسیب‌پذیری بیشتر جمعیت را فراهم می‌کند. ذرات معلق، قدرت دفاعی مخاط تنفسی را کاهش می‌دهد و بدن را در برابر ویروس‌های مهاجم‌تری مانند H3N2 آسیب‌پذیرتر می‌سازد. بنابراین، طغیان فعلی فقط مسئله‌ای فوریتی در حوزه سلامت نیست؛ بلکه آزمونی برای تاب‌آوری شهری، مدیریت بحران و هماهنگی نهادی است. آمار افزایش بستری در بخش‌های اورژانس و بزرگسالان، نشان می‌دهد موج بیماری در کنار آلودگی هوا می‌تواند فشار ویژه‌ای بر نظام درمانی وارد کند؛ فشاری که اگر مدیریت نشود، در هفته‌های آتی منحنی مرگ‌ومیر را نیز متأثر خواهد کرد.

مدیریت ریسک؛ هشدار بدون هراس

تحلیل شرایط نشان می‌دهد سه متغیر اصلی در شدت گرفتن موج امسال نقش داشته است: اول، کاهش ایمنی جمعیتی. طی دو سال اخیر، با افت محسوس گردش ویروس آنفلوآنزا مواجه بوده‌ایم؛ موضوعی که موجب کاهش «ایمنی طبیعی» در جامعه شده است. دوم، تطابق کم واکسن‌های رایج با زیرگونه غالب H3N2. هرچند واکسیناسیون هنوز بهترین محافظ است، اما اثربخشی واکسن‌ها علیه این زیرگونه می‌تواند کمتر باشد و همین مسئله به گسترش موج دامن می‌زند. سوم، هم‌پوشانی عوامل محیطی. سرمای زودهنگام، استفاده ناکافی از ماسک، افزایش تردد در فضاهای بسته و آلودگی شدید هوا، مسیر شیوع ویروس را هموار کرده است.

شفافیت در اطلاع‌رسانی و پرهیز از دامن‌زدن به نگرانی عمومی، شرط کلیدی مدیریت چنین موج‌هایی است. اگرچه مراجعات پرحجم اخیر به مراکز درمانی نگران‌کننده‌اند، اما ماهیت بیماری قابل پیشگیری و قابل درمان است و کشور در دوره‌های مشابه تجربه مدیریت آن را داشته است. هشداردهی صحیح باید به سمت موارد زیر متمرکز باشد: محافظت از گروه‌های پرخطر شامل  سالمندان، کودکان، مادران باردار و بیماران دارای بیماری زمینه‌ای. کاهش فعالیت در فضای باز طی روزهای اوج آلودگی. استفاده از ماسک در محیط‌های پرجمعیت. مراجعه به پزشک در صورت بروز تب بالا، تنگی نفس یا کاهش سطح هوشیاری. و نهایتا پرهیز جدی از خوددرمانی با آنتی‌بیوتیک‌ها.

  آنفلوآنزا فقط یک رویداد پزشکی نیست. طغیان فعلی آزمونی برای ساختار حکمرانی سلامت است. این وضعیت نشان می‌دهد نظام پایش ویروس‌ها، هرچند فعال است، اما نیازمند توسعه در ظرفیت آزمایشگاهی، پیش‌بینی‌پذیری فصلی و هماهنگی با سیاست‌های محیط‌زیستی است. طیف گسترده مبتلایان، ضرورت بازنگری در مدیریت آلودگی هوا، آموزش عمومی، سیاست واکسیناسیون، و ظرفیت بیمارستانی و تریاژ را یادآوری می‌کند. موج فعلی اگرچه نگران‌کننده است، اما غیرقابل‌کنترل نیست. تجربه‌های گذشته نشان داده‌اند که با سیاست‌گذاری علمی، اطلاع‌رسانی مسئولانه و همراهی جامعه می‌توان شدت موج را کاهش داد.

در نهایت، هم‌زمانی آلودگی هوا و اوج آنفلوآنزا یک هشدار است؛ هشدار درباره اهمیت سلامت عمومی به‌عنوان اولویت سیاست‌گذاری و ضرورت نگاه یکپارچه به محیط‌زیست، سلامت و مدیریت ریسک. اگر این پیام به‌موقع دریافت شود، همین بحران می‌تواند فرصتی برای بازآرایی نظام مدیریت سلامت کشور باشد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
تداخل وارفارین با آنتی‌بیوتیک‌ها؛ خطری جدی برای سالمندان
کشف کلید مولکولی آلزایمر؛ امید تازه برای محافظت از حافظه
مازندران رتبه برتر کاهش تصادفات جاده‌ای کشور را کسب کرد
وزارت دفاع ایران اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه را محکوم کرد
از جنگ استقبال نمی‌کنیم اما مذاکرات متوازن را می‌پذیریم
لغو وضعیت اقامت ونزوئلایی‌ها توسط دولت ترامپ غیرقانونی است
صعود اندونزی، عراق، ویتنام و تایلند به مرحله حذفی فوتسال آسیا
اقدام اروپا خللی در مأموریت‌های سپاه ایجاد نمی‌کند
بازسازی سرمایه اجتماعی و تقویت تاب‌آوری، اولویت فوری کشور است
گوترش: توافق بر سر پرونده هسته‌ای ایران مهم است
ترامپ با جانشین «مادورو» گفت و گو کرد
واکنش رئیس مجلس به اقدام سیاسی اروپا
بسته حمایتی مجلس از سپاه در برابر اقدام اتحادیه اروپا
بیانیه وزارت خارجه در محکومیت شدید مصوبه وزرای خارجه اتحادیه اروپا
غیبت احتمالی دانشجویان در امتحانات موجه می شود
سرانه مصرف آب در کشور 12.7 مترمکعب است
مقام حزب‌الله: هر تحرک نظامی آمریکا علیه ایران منطقه را به انفجار می‌کشاند
وزیر جنگ آمریکا: ایران نباید به‌سمت توانمندی هسته‌ای حرکت کند
همه به‌ویژه آمریکا باید اسرائیل را تحت فشار قرار دهند
سخنگوی ارتش: اگر دشمن حماقت کند «بلادرنگ» پاسخ خواهیم داد
رایزنی کشورهای اروپایی برای ایجاد چتر هسته‌ای مشترک
لاوروف : تضمین‌های واشنگتن-کی‌یف، صلح پایدار در اوکراین را تضمین نمی‌کند
تراکتور بدون مجوز رسمی در دیدار جام حذفی حاضر نشد
کولاک برف در آزاد راه تهران - شمال ؛ از سفر غیر ضرور پرهیز کنید
روابط بغداد و واشنگتن باید بر اصل عدم مداخله استوار باشد
منطقه به جنگ تازه نیاز ندارد
ترامپ: پوتین با توقف یک هفته‌ای بمباران اوکراین موافقت کرد
روسیه آماده میانجیگری میان ایران و آمریکا است
نجات کشتی باری ایرانی «کاسپین شیوا» در نزدیکی بندر داغستان روسیه
اکثریت آلمانی‌ها خواستار بازگرداندن ذخایر طلای کشور از آمریکا شدند
هتک حرمت حرم سبزقبا چهره واقعی دشمنان ایران را آشکار کرد
حمایت مقاومت اسلامی بحرین از رهبر انقلاب و هشدار به آمریکا
امید عالیشاه در آستانه بازگشت به میادین
ریاست جمهوری عراق: مداخلات خارجی در امور سیاسی کشور قابل قبول نیست
هزینه تسلیم از جنگ کمتر نیست؛ تهران آماده است
پزشکیان: ایران در دفاع از خود تردید نمی‌کند
رئیس‌جمهور کلمبیا: آمریکای لاتین باید یک صدا بایستد
اروپا برای نخستین بار آمریکا را تهدیدی برای خود خواند
هرگونه دخالت خارجی در روند انتصابات غیرقابل قبول است
240 حقوقدان ایرانی خواستار تعقیب قضایی ترامپ و دولت آمریکا شدند
دستگیری 115 نفر از اغتشاشگران در رودبار
شکست چادرملو مقابل ملوان در انزلی
خودروسازان بدون مجوز حق افزایش قیمت ندارند
سامانه بارشی تا جمعه در زنجان فعال است
زمین‌لرزه 3.2 ریشتری بار دیگر حوالی پارسیان هرمزگان را لرزاند
ذوق زدگی تروریست‌های اسرائیلی از اقدام اروپا علیه سپاه پاسداران
وزیر امور خارجه: اروپا مرتکب یک اشتباه راهبردی بزرگ شد
همتی: نتایج مثبت یکپارچه‌سازی نرخ ارز به مرور زمان خود را نشان خواهد داد
بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح در واکنش به تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران
ادعای الجزیره: ایران با چین و روسیه رزمایش دریایی برگزار می‌کند