×
اجتماعی
شناسه خبر : 260071
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/09/09 ساعت 13:13
رد پای سوخت پرگوگرد در آلودگی کم‌سابقه هوای تهران

رد پای سوخت پرگوگرد در آلودگی کم‌سابقه هوای تهران

بر اساس گزارش تحلیلی دفتر مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حقاظت محیط زیست، هم‌افزایی هشت عامل موج آلودگی اخیر هوای تهران است که از جمله آن‌ها می‌توان به وجود نقاط داغ آلایندگی در غرب و جنوب غرب تهران و مصرف سوخت با درصد بالای گوگرد در نیروگاه‌ها اشاره کرد

نورنیوز-گروه اجتماعی: روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، دفتر مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم گزارش تحلیلی و جامع از عوامل کیفی هوای کلانشهر تهران و دلایل افزایش آلودگی هوا را به همراه داده‌های تخصصی منتشر کرد. بر اساس آن آلودگی هوای کلان شهر تهران در بازه زمانی ۱ تا ۶ آذرماه یکی از قابل توجه‌ترین دوره‌های آلودگی در سال‌های اخیر محسوب می‌شود. میانگین ۲۴ ساعته غلظت ذرات معلق کوچک‌تر از ۲.۵ میکرون در سوم آذر به ۱۰۷ میکروگرم بر متر مکعب رسید؛ رقمی که حدود ۱۰ برابر رهنمود سازمان جهانی بهداشت است.

تحلیل داده‌های سالانه نیز نشان می دهد غلظت ذرات معلق کوچک‌تر از ۲.۵ میکرون از ابتدای سال تا ۵ آذر نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۳ حدود ۱۳ درصد افزایش داشته است. مناطق ۲۲ ، ۱۸، باقرشهر، آزادگان و شهرری بیشترین افزایش را تجربه کرده‌اند که همگی در امتداد نقاط داغ آلایندگی خارج شهری و مسیر باد غالب قرار دارند.

الگوهای مکانی بیانگر آن است که آلودگی با غلظت بالا در غرب و جنوب غرب تهران متمرکز شده و تحت تأثیر الگوی باد غالب به سمت مرکز و جنوب شهر گسترش یافته است.

از سوی دیگر تصاویر ماهواره‌ای بلندمدت نیز وجود نقاط داغ پایدار آلایندگی خارج از محدوده شهر تهران به‌ویژه در جنوب غرب را تأیید می کند. این نقاط عمدتاً شامل فعالیت‌هایی نظیر صنایع کوچک، واحدهای بازیافت، ضایعات لاستیک سوزی و سوزاندن پسماند هستند. با توجه به جهت باد غالب، آلودگی ناشی از این فعالیت ها وارد تهران می‌شود و در اپیزود اخیر نقش مؤثری داشته است.

نتایج آنالیز ترکیب شیمیایی ذرات معلق کوچک‌تر از ۲.۵ میکرون بر اساس اندازه‌گیری در ایستگاه‌های مختلف نشاندهنده سهم قابل توجه کربن سیاه (EC) و کربن آلی (OC) است؛ موضوعی که نقش مستقیم ناوگان دیزلی فرسوده، سوزاندن ضایعات و فرآیندهای احتراقی را برجسته می‌کند.

سهم نیترات در برخی مناطق به بیش از ۲۵ درصد رسیده که گویای انتشار بالای اکسیدهای نیتروژن و تشکیل ذرات ثانویه است. داده‌های مربوط به گوگرد دی اکسید نیز نشان دهنده استفاده از سوخت با محتوای گوگرد بالا در برخی واحدهای ثابت و نیروگاه‌های پیرامونی شهر است.

جمع‌بندی داده‌های پایش زمینی و ماهواره‌ای تهران نشان می‌دهد. دوره اخیر نتیجه هم افزایی عوامل زیر بوده است:

۱- پایداری جوی وارونگی دما و نبود بارش
۲- انتشار گسترده از ناوگان دیزلی فرسوده
۳- وجود نقاط داغ آلایندگی در غرب و جنوب غرب تهران
 ۴- مصرف سوخت با درصد بالای گوگرد در نیروگاه‌ها
۵- ترافیک سنگین به ویژه در ورودی های غربی و جنوب غربی شهر
۶- تشکیل ثانویه ذرات نیترات
۷-  باز پراکنش گرد وغبار ناشی از تردد
 ۸- فعالیت‌های صنعتی و غیر مجاز پراکنده در حاشیه شهر

این گزارش مجموعه‌ای از اقدامات کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بالامدت را پیشنهاد می‌دهد که اجرای هماهنگ آن‌ها می‌تواند نقش قابل توجهی در کاهش شدن اپیزودهای مشابه در سال‌های آینده داشته باشد.

 اقدامات کوتاه مدت

۱- شناسایی و برخورد مؤثر با پسماند سوزی‌ها در نواحی غربی و جنوب غربی خارج از محدوده شهر تهران.
۲- ایجاد محدودیت‌های جدی بر تردد ناوگان دیزلی در بزرگراه آزادگان و سایر ورودی‌های اصلی شهر تهران

۳- پایش مستمر آلاینده‌های پالایشگاه تهران نیروگاه ها و صنایع شاخص اثرگذار بر شهر تهران با تأکید ویژه بر آلاینده‌های ذرات معلق و دی اکسید گوگرد.

۴- اعمال محدودیت واقعی بر تردد خودروهای شخصی و رایگان‌سازی حمل و نقل عمومی در دوره‌های اضطرار

۵- پیش‌بینی و اعلام شرایط اضطرار پیش از وقوع و اتخاذ تصمیمات لازم قبل از انباشت آلاینده‌ها در شرایط پایداری جوی

 اقدامات میان مدت

۱- نوسازی ناوگان حمل و نقل با اولویت ناوگان دیزلی و جایگزینی خودروهای فرسوده به منظور کاهش مؤثر انتشار ذرات معلق و آلاینده‌های احتراقی.
۲- استانداردسازی واحدهای کوچک صنعتی به‌ویژه واحدهای مستقر در مناطق جنوب و جنوب غربی تهران از طریق ارتقای فناوری کنترل سوخت مصرفی و پایش مستمر آلایندگی آن‌ها.
۳- اصلاح کیفیت سوخت نفت گاز مصرفی در نیروگاه‌های اثرگذار بر شهر تهران و سوخت توزیعی مورد استفاده ناوگان حمل و نقل در جایگاه‌های خارج از محدوده شهری.
۴ - ایجاد پایگاه‌های پایش ثابت در نقاط دارای دمای بالا و منابع انتشار آلاینده در خارج از شهر تهران با هدف پایش مستمر هشداردهی سریع و تعیین سهم این منابع در آلودگی هوای داخل شهر

اقدامات بلندمدت

۱- توسعه حمل و نقل عمومی پاک با تمرکز بر گسترش ناوگان برقی و شبکه مترو با هدف کاهش پایدار انتشار آلاینده‌های اولیه و ثانویه در کلانشهر تهران.

۲- ایجاد نظام مدیریت متمرکز برای واحدهای صنعتی کوچک پیرامون شهر تهران به منظور ساماندهی فعالیت‌ها کنترل نوع سوخت مصرفی، کاهش انتشارهای پراکنده و ارتقای انطباق این واحدها با الزامات زیست‌محیطی.

۳- اصلاح ساختار تولید و توزیع سوخت کشور با رویکرد ارتقای کیفیت فرآورده‌ها و کاهش مصرف سوخت‌های غیراستاندارد به‌ویژه در دوره های اوج آلودگی هوا آذر تا بهمن همراه با اعمال کنترل‌های ویژه بر مصرف نفت گاز در بخش حمل و نقل و واحدهای صنعتی.

۴- توسعه سامانه پیش‌بینی قابل اعتماد آلودگی هوا در سطح ملی برای تشخیص زودهنگام شرایط ناپایدار، مدیریت تصمیمات اجرایی قبل از وقوع اپیزود و افزایش هماهنگی بین دستگاه‌های مسئول در سطوح شهری و ملی.


اخبار مرتبط
جنوب آسیا رکورددار آلودگی؛ ایران در مسیر مشابه؟
یکشنبه 1404/09/09 ساعت 11:12
جنوب آسیا رکورددار آلودگی؛ ایران در مسیر مشابه؟
آلودگی هوا در کشورهای آسیای جنوبی به یکی از شدیدترین بحران‌های زیست‌محیطی جهان تبدیل شده است؛ بنگلادش، هند و پاکستان در صدر فهرست آلوده‌ترین نقاط جهان قرار دارند و پیامدهای سلامت و اقتصادی این بحران روزبه‌روز آشکارتر می‌شود.
فریادهایمان در آلودگی‌ها به جایی نرسید
یکشنبه 1404/09/09 ساعت 10:35
فریادهایمان در آلودگی‌ها به جایی نرسید
رئیس شورای شهر تهران گفت: فریادهایمان به جایی نرسیده؛ خارج کردن تاکسی‌های فرسوده در سال‌های گذشته انجام نشد و امسال هم کار آنگونه که باید به انجام نرسید و در بحث موتورسیکلت هم تولیدکننده داخلی به جایی که موتورسیکلت برقی تولید کند، باز هم همان‌ها ساخته می‌شود.
قالیباف: آلودگی هوا با تصمیمات مقطعی درمان نمی‌شود
یکشنبه 1404/09/09 ساعت 09:52
قالیباف: آلودگی هوا با تصمیمات مقطعی درمان نمی‌شود
قالیباف در نطق پیش از دستور جلسه علنی امروز با انتقاد از برخوردهای مقطعی با بحران آلودگی هوا، خواستار بررسی دقیق اجرای قانون هوای پاک شد و همزمان بر حمایت از دولت، محکومیت اقدام استرالیا علیه سپاه و ضرورت اجرای اولویت‌های برنامه هفتم تأکید کرد.
نظرات

آخرین اخبار
کاپیتان پرتغال به ششمین جام جهانی می‌رسد
کاهش دارایی اوراق خزانه آمریکا در پی شوک انرژی
سینماهای کشور در «روز ملی جمعیت» برای عیالوارها رایگان شد
فردا؛ خنثی‌سازی مهمات عمل‌نکرده جنگ تحمیلی در احمدآباد مستوفی
سناریوی ساختگی در جاده چالوس؛چاقوی سوءظن بر قلب نوعروس
عراق: استفاده از خاک خود علیه امنیت منطقه را برنمی‌تابیم
حزب‌الله: هیچ گروهی در دولت نمی‌تواند تصمیم‌گیری ملی را به انحصار خود درآورد
گزارش اتلتیک از احتمال ممنوعیت پرچم پیش از انقلاب ایران در جام جهانی
آیا علیرضا بیرانوند محروم میشود؟
هادی چوپان با مربی مطرح جهانی در مسیر مسترالمپیا 2026
جزئیات قرار گرفتن وضعیت هوای تهران در شرایط خطرناک
خبرهای جدید معاون اول رئیس جمهور از تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی
سه گزینه دشوار ترامپ در قبال ایران چیست؟
جزئیات جلسه شهردار تهران با پزشکیان؛ رسیدگی به آسیب دیدگان جنگ وبازسازی شتاب میگیرد؟
کیفیت هوای تهران در وضعیت قرمز؛ پایتخت در محاصره گرد و خاک
چین ادعای فایننشال تایمز درباره پوتین را رد کرد
باران و کولاک در راه تهران ؛ از سفرهای غیرضروری بپرهیزید
تعویق حمله آمریکا به ایران؛ فریب یا واقعیت؟
ردپای 100 میلیارد دلاری اسرائیل در لیگ برتر انگلیس!
اشتباه محاسباتی در هاوانا؟ هشدار تحلیلگران درباره ماجراجویی نظامی آمریکا
سقوط قیمت تخم‌مرغ؛ جهش قیمت مرغ
سقف خسارت بیمه مسکن 30 درصد افزایش یافت
کاهش مصرف برق 17 درصدی با همکاری مردم
سرنوشت نامعلوم دوومیدانی‌کاران بازداشتی ایران در کره جنوبی
وزارت اطلاعات: 19 تروریست تکفیری دستگیر شدند+فیلم
قیمت سکه پارسیان امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول
ایران تا 1430 سالخورده‌ترین کشور جهان می‌شود
ذخایر استراتژیک نفت خام آمریکا در سراشیبی تاریخی
اکرمی‌نیا: مردم با حضورشان، دشمن را ناکام کردند
ترامپ و سه مانع اصلی رشد اقتصادی آمریکا
شاخص بورس سبزپوش شد
سقوط آزاد نرخ باروری در ایران/کاهش جمعیت فقط درد اقتصاد نیست
حاجی‌بابایی: بخشی از گرانی‌ها هیچ ربطی به جنگ ندارد
ثبات قیمت در بازار برنج/از ایرانیِ 470 هزار تومانی تا هندیِ 195 هزار تومانی
امتحانات مدارس البرز مجازی شد
رحمانی فضلی: چین وارد تقابل مستقیم با ایران نمی‌شود
شهادت رزمنده بروجنی حین خنثی‌سازی بمب عمل نکرده در تهران
وام 500 میلیونی خرید کالا ربطی به وام ازدواج ندارد
رئیس‌جمهور: شهدای پتروشیمی در راه خدمت و پیشرفت ماندگار شدند
شمارش معکوس برای محدودیت برقی پرمصرف‌ها
چطور با یک کد پیامکی بدهکارِ میلیاردها تومان وام دیگران می‌شویم؟
بیماری خاموشی که چشم‌ها آن را فاش می‌کنند
جهان به نقطه بحرانی انرژی رسید
دستان «مادر» دوباره جان گرفت
چرا معرفی نمایندگان فوتبال ایران به آسیا به کلاف سردرگم تبدیل شد؟
10 کشته و مفقود در پی باران‌های سیل‌آسا در 8 استان چین
پایان رایگان بودن عمومی مترو و اتوبوس در تهران/چه کسانی بلیت مجانی می‌گیرند؟
فرصت دوباره برای ثبت‌نام ایران‌خودرو + نوع خودروها و لینک ثبت نام
نحوه برگزاری امتحانات پایان سال ابتدایی‌ها اعلام شد
پیش‌بینی وزیر دفاع پاکستان: جنگ دوباره آغاز نخواهد شد