×
اقتصادی
شناسه خبر : 260064
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/09/09 ساعت 12:33
تب بالای سفره‌ها؛ آبانِ داغِ اقتصاد

نورنیوز بررسی می‌کند،

تب بالای سفره‌ها؛ آبانِ داغِ اقتصاد

تورم آبان‌ماه تصویر نگران‌کننده‌ای از فشار معیشتی در استان‌ها نشان می‌دهد؛ جایی‌که تورم نقطه‌ای خوراکی‌ها به میانگین 66 درصد رسیده و برخی استان‌ها مانند البرز با جهش کم‌سابقه در صدر ایستاده‌اند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: داده‌های تازه منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران نشان می‌دهد آبان‌ماه یکی از پرتلاطم‌ترین دوره‌های تورمی سال‌های اخیر بوده است؛ ماهی که در آن «تورم نقطه‌ای خوراکی‌ها» در اکثر استان‌ها از میانگین ملی فراتر رفته و شکاف معناداری میان استان‌ها شکل گرفته است. بر اساس این داده‌ها، میانگین تورم خوراکی‌ها در کل کشور به ۶۶ درصد رسیده است؛ رقمی که خود گویای شدت‌گرفتن فشار معیشتی در حوزه سبد اصلی خانوارهاست.
در این میان استان البرز با رقم ۷۹.۳ درصد در صدر جدول تورم خوراکی‌ها قرار دارد؛ رقمی که فاصله قابل‌توجهی با میانگین ملی و سایر استان‌ها دارد. پس از البرز، استان‌هایی مانند ایلام، خوزستان و کرمانشاه نیز با ثبت سطوح بالای تورمی در محدوده ۷۷ تا ۷۵ درصد، عملاً در وضعیت هشدار قرار گرفته‌اند. این اختلاف نشان می‌دهد که توزیع فشار تورمی در سطح کشور یکسان نیست و برخی مناطق با شدت بیشتری تحت تأثیر افزایش قیمت‌ها قرار گرفته‌اند.
در بخش «تورم نقطه‌ای کل» نیز وضعیت مشابهی دیده می‌شود. میانگین تورم کل کشور ۴۹.۴ درصد گزارش شده، اما استان‌هایی مانند مرکزی، چهارمحال‌وبختیاری، بوشهر، و یزد به‌عنوان پرالتهاب‌ترین مناطق در شاخص کل معرفی شده‌اند. این در حالی است که چند استان از جمله خراسان شمالی، کردستان و کرمان در انتهای جدول قرار دارند و نرخ‌های پایین‌تری را تجربه کرده‌اند.
بررسی هم‌زمان تورم تمامی گروه‌ها و خوراکی‌ها به‌خوبی نشان می‌دهد که سرعت رشد قیمت‌ها در اقلام خوراکی نه تنها بالاتر از میانگین کل است، بلکه در بسیاری از استان‌ها به شکلی نگران‌کننده از کنترل خارج شده است. این موضوع به‌ویژه برای خانوارهای کم‌درآمد و مناطقی با درآمد سرانه پایین‌تر، فشار معیشتی دوچندانی ایجاد می‌کند؛ چراکه سهم خوراکی‌ها در سبد مصرفی این خانوارها بالاتر است.
رفتار متفاوت استان‌ها در شاخص تورم می‌تواند ناشی از عوامل متعددی از جمله ساختار بازارهای محلی، نحوه تأمین کالا، هزینه حمل‌ونقل، وابستگی به واردات، شرایط اشتغال و میزان دسترسی به شبکه‌های توزیع باشد. در مجموع، داده‌های آبان نشان می‌دهد که کنترل تورم خوراکی‌ها باید به‌عنوان اولویتی فوری در سیاست‌های اقتصادی کشور قرار گیرد؛ چراکه ادامه روند کنونی می‌تواند شکاف معیشتی میان استان‌ها را بیش از پیش عمیق کند.
 


نظرات

آخرین اخبار
ایران در صورت حمله، با همه توان پاسخ می‌دهد
رویترز:خروج بخشی از نیروهای آمریکایی از سوریه آغاز شد
چالش بحران آب و تحصیل در لرستان
سفر غیرمنتظره فرمانده ارشد آمریکا به ونزوئلا
فرصت تصمیم!
اتحادیه اروپا بودجه دفاعی جبهه شرقی را تقویت می‌کند
پزشکیان: پاسخگویی به مردم بودجه نمی‌خواهد، اراده می‌خواهد
مذاکرات، ناوها،موشک‌ها و معادله‌ای که همه را در انتظار نگه داشته!
ژاپن استفاده از پاوربانک در هواپیما را محدود می‌کند
هشدار سازمان ملل: آتش‌بس غزه در نقطه‌ای سرنوشت‌ساز قرار دارد
کشته شدن نظامی رژیم صهیونیستی در غزه بر اثر آتش خودی
بازداشت خبرنگار مشهور آمریکایی در اسرائیل
واکنش تند پاکستان به شهرک‌سازی و اقدامات اشغالگرانه رژیم صهیونیستی
شکست المپیاکو مقابل لورکوزن؛ شب تلخ طارمی در یونان
ماه مبارک رمضان از نگاه قرآن
توماس فریدمن: تمرکز نتانیاهو بر ایران، انحراف افکار عمومی است
دیدار نخست وزیر قطر با رئیس جمهور موقت ونزوئلا
قرارداد گازی ایران و روسیه در آستانه نهایی شدن
حمله هوایی مجدد رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
معمای مذاکره
دیدگاه اسرائیلی‌ها درباره مذاکرات هسته‌ای
توصیه‌های طب ایرانی برای روزه‌داری بدون تشنگی
مخالفت‌ها در کنگره آمریکا با رویکردهای تقابلی علیه تهران
رویترز: ایران امروز آزمایش موشکی انجام می‌دهد
آیا جنگ نزدیک است؛ ترامپ کدام مسیر را انتخاب می کند؟
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون پنجشنبه 30 بهمن+جدول پخش
برنامه مسابقات ورزشی امروز 30 بهمن 1404+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 30 بهمن ماه 1404 + وضعیت استان‌ها
آیا برنج درمان ریزش موست؟
ارتباط آلودگی هوا با یک بیماری شایع قرن
هشدار شیوع یک عفونت ویروسی از طریق پشه
عواقب جبران‌ناپذیر مصرف خودسرانه داروهای افسردگی
دوش آب سرد، برای کودکان مبتلا به تب ممنوع
زخم‌پوش فوق‌نازک هوشمند به بازار آمد
کلاه کاهش ریزش مو ابداع شد
تاکید مسعود بارزانی بر لزوم استقلال عراق در تصمیماتش
سپاهان ایران(1) - الاهلی قطر (3) / باخت سپاهان در دوحه+ فیلم
گفت‌وگوهای غیررسمی واشنگتن با نوه رائول کاسترو
زلنسکی رئیس جمهوری بلاروس را تحریم کرد
درخواست عضو کنست برای برکناری نتانیاهو
محکومیت اقدام اخیر اسرائیل در غصب اراضی کرانه باختری
تاکید وزیر راه بر تطابق قیمت بلیت با خدمات ایرلاین‌ها
حمله نماینده سابق کنگره آمریکا به ترامپ در قبال ایران
گزافه‌گویی جدید ترامپ علیه ایران
طرح صلح با «پ.ک.ک» روی میز پارلمان ترکیه!
مسکو: پیشرفت مذاکرات تهران- واشنگتن به‌‌معنای یک توافق قریب‌الوقوع نیست
حمله پهپادی ترکیه به خودرویی در اقلیم کردستان عراق
ادامه یورش به مسجد الاقصی حتی در ماه مبارک رمضان
نامه مشترک نمایندگان ایران، چین و روسیه به گروسی
رئیس‌جمهور: عدالت آموزشی یک سرمایه‌گذاری راهبردی است