×
اجتماعی
شناسه خبر : 259915
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/09/09 ساعت 01:00
سیب‌زمینی شیرین یا زرد؛ کدام برای سلامت بهتر است؟

سیب‌زمینی شیرین یا زرد؛ کدام برای سلامت بهتر است؟

سیب‌زمینی شیرین و زرد نه‌تنها طعم لذیذی دارند، بلکه سرشار از ویتامین A، ویتامین C، فیبر، پتاسیم و آنتی‌اکسیدان‌های مفید برای سلامت چشم، پوست و قلب هستند و می‌توانند نقش مهمی در رژیم غذایی سالم ایفا کنند.

نورنیوز-گروه اجتماعی : سیب‌زمینی شیرین و سیب‌زمینی زرد که در آشپزی ایرانی متداول‌ترند، هر دو سرشار از مواد مغذی و فوایدی برای سلامتی‌ هستند.
با این حال معمولا سیب‌زمینی شیرین به‌عنوان گزینه‌ای «سالم‌تر» شناخته می‌شود، در حالی که متخصصان می‌گویند هر دو نوع سیب‌زمینی به‌ شرط انتخاب روش پخت سالم در یک رژیم غذایی متعادل جایگاهی ارزشمند دارند.
 
برخلاف تصور عمومی، سیب‌زمینی شیرین از خانواده‌ای متفاوت از سیب‌زمینی زرد است و ویژگی‌های تغذیه‌ای متمایزی دارد. این سیب‌زمینی‌ها منبعی عالی از فیبر، ویتامین‌های آ و ث، بتاکاروتن، پتاسیم، منگنز و آنتی‌اکسیدان‌ها هستند.
ه‌ گزارش ایتینگ‌ول، یک عدد سیب‌زمینی شیرین متوسط با پوست، حدود ۴.۵ گرم فیبر دارد که معادل حدود ۱۶ درصد نیاز روزانه بدن است. از آنجا که بیشتر افراد، فیبر کافی دریافت نمی‌کنند، مصرف سیب‌زمینی شیرین (در کنار سایر سبزیجات، میوه‌ها، غلات کامل و مغزها) می‌تواند راهی ساده برای جبران این کمبود باشد.
 
فیبر نوعی کربوهیدرات است که بدن نمی‌تواند آن را تجزیه کند اما برای سلامتی روده مفید است زیرا حرکات روده را منظم نگه می‌دارد و به‌عنوان غذا برای باکتری‌های مفید روده عمل می‌کند و می‌دانیم که سلامت میکروبیوم روده نیز با کاهش خطر بیماری‌های مزمنی مانند دیابت و بیماری قلبی مرتبط است. فیبر همچنین می‌تواند به کنترل قند خون و احساس سیری کمک کند که برای کنترل وزن مفید است.
 
رنگ نارنجی سیب‌زمینی شیرین از آنتی‌اکسیدانی به نام بتاکاروتن می‌آید که آن را به منبعی عالی از این ماده تبدیل می‌کند. بتاکاروتن در بدن به ویتامین آ تبدیل می‌شود که از سلامتی چشم پشتیبانی می‌کند و ممکن است در برابر مشکلاتی مانند آب‌مروارید و کاهش بینایی ناشی از افزایش سن، محافظت ایجاد کند.
 
سیب‌زمینی شیرین همچنین منبعی غنی از پتاسیم است و یک پیمانه پوره‌شده آن حدود ۱۲۰۰ میلی‌گرم پتاسیم دارد (۲۶ درصد نیاز روزانه).
 
پتاسیم به شل شدن دیواره‌ رگ‌های خونی کمک می‌کند، فشار خون را پایین می‌آورد و در نتیجه خطر حمله‌ قلبی یا سکته را کاهش می‌دهد.
 
ویتامین آ و بتاکاروتن موجود در سیب‌زمینی شیرین در سلامتی سیستم ایمنی نقشی مهم دارند. تحقیقات اولیه نشان داده‌اند که کمبود ویتامین آ ممکن است با تضعیف عملکرد ایمنی و افزایش خطر عفونت مرتبط باشد.
 

سیب‌زمینی زرد هم سرشار از مواد مغذی است

اگرچه سیب‌زمینی شیرین محبوبیت و شهرت بیشتری دارد، خوب است بدانیم که سیب‌زمینی زرد نیز سرشار از مواد مغذی مفید مانند پتاسیم، فیبر، آنتی‌اکسیدان و ویتامین‌های ب۶ و ث است. بهترین راه بهره‌مندی از فواید تغذیه‌ای آن خوردنش با پوست است (دقیقا مانند سیب‌زمینی شیرین).
 
سیب‌زمینی زرد مانند سیب‌زمینی شیرین، منبعی غنی از پتاسیم است و یک عدد سیب‌زمینی زرد متوسط حتی بیشتر از یک موز پتاسیم دارد.
 
سیب‌زمینی زرد همچنین حاوی ویتامین‌های ب۶ و ث است که هر دو برای عملکرد سیستم ایمنی اهمیت دارند. یک سیب‌زمینی پخته‌ متوسط حدود ۰.۸۶ میلی‌گرم ویتامین ب۶ (نیمی از نیاز روزانه) و ۳۶ میلی‌گرم ویتامین ث (حدود ۴۰ درصد نیاز روزانه) دارد.
 
ویتامین ب۶ در ساخت پادتن‌ها، تنظیم قند خون، عملکرد سیستم عصبی و تجزیه‌ پروتئین‌ها نقش دارد. ویتامین ث نیز به عملکرد صحیح سیستم ایمنی کمک می‌کند.
 
این نوع سیب‌زمینی نیز منبع خوبی از فیبر است (۴.۳ گرم در هر سیب‌زمینی متوسط). هر دو نوع سیب‌زمینی نوعی فیبر خاص به نام «نشاسته‌ مقاوم» هم دارند که در روده‌ کوچک هضم نمی‌شود بلکه در روده‌ بزرگ تخمیر می‌شود و رشد باکتری‌های مفید را تقویت می‌کند. این نوع نشاسته پس از پخت و سرد شدن سیب‌زمینی تشکیل می‌شود. پژوهش‌ها نشان داده‌اند که نشاسته‌ مقاوم بر عملکرد روده، سوخت‌وساز و کنترل وزن تاثیر مثبت دارد.
 

آیا باید یکی را انتخاب کنیم؟

 پاسخ کوتاه این است که خیر، زیرا هر دو نوع سیب‌زمینی سرشار از مواد مغذی هستند و می‌توانند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشند.
 
هرچند از سیب‌زمینی شیرین تصویر سالم‌تری در ذهن‌ها وجود دارد، سیب‌زمینی زرد هم انتخابی مغذی است و پژوهش‌ها نشان می‌دهد خوردن متعادل سیب‌زمینی (به‌جز انواع سرخ‌کرده) کاملا سالم است. بنابراین به‌ جای نگرانی درباره اینکه کدام نوع بهتر است، مهم‌تر این است که به روش پخت و مصرف توجه کنید.
 
برای کنترل بهتر قند خون و سلامت کلی، بهتر است آن‌ها را به‌ صورت بخشی از یک وعده‌ متعادل همراه با پروتئین، چربی‌های سالم و غذاهای پرفیبر مصرف کنید و به‌ جای سرخ‌ کردن به سراغ روش‌هایی مانند آب‌پز کردن، بخارپز کردن یا پختن در فر بروید.
 


ایسنا
نظرات

آخرین اخبار
هیچ مدرکی درباره تسلیحاتی بودن برنامه هسته‌ای ایران وجود ندارد
هشدار گاردین درباره پیامدهای تجاوز تل آویو و واشنگتن علیه ایران
جزییات مراسم وداع و تدفین امیر دریاسالار شهید علی شمخانی اعلام شد
حمله به بهارستان؛ 2 شهروند شهید و 36 نفر مجروح شدند
رژیم صهیونی مدارس و مراکز درمانی را هدف حملات قرار می‌دهد
تحلیلگر امور نظامی: آمریکایی‌ها تصور نمی‌کردند جنگ طولانی شود
888 زخمی و 109 شهید در حمله آمریکا و رژیم صهیونیستی به کردستان
⁠ اطلاعات آمریکا: حکومت ایران در معرض خطر فروپاشی نیست
عراقچی:دشمنان به قدرت ایران اعتراف خواهند کرد
سنتکام کشته شدن 4 تن از خدمه هواپیمای سوخت رسان آمریکا را تایید کرد
قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه 22 اسفند 1404 + جدول
نبرد اراده‌ها در افق سرخ قدس؛ شکل گیری هندسه جدید بازدارندگی مقاومت
آنکارا: یک کشتی ترکیه‌ای را با اجازه ایران از تنگه هرمز عبور دادیم
آغاز توزیع گسترده میوه شب عید
خطیب جمعه تهران: تا آمریکا و رژیم صهیونی هستند بشریت روی آرامش نخواهد دید
سه شیفته شدن کارخانه ها برای جبران تولیدات آسیب دیده از جنگ
علی لاریجانی: عقل ترامپ به اراده و رشادت ملت ایران نمی‌رسد
کنترل نفت فقط تا 20 روز آینده در دست اقتصاد جهانی خواهد بود
دشمن در مقابله با ملت ایران با در بسته مواجه شد
آغاز موج 44 عملیات وعده صادق 4/شلیک انبوه موشکهای نقطه زن و فوق سنگین به شمال اراضی اشغالی
طنین «الله‌اکبر»درآسمان بارانی تهران؛راهپیمایی روز جهانی قدس درسراسر کشور+ فیلم حمله موشکی
کاروان ایران با نام «دنا» به بازی‌های آسیایی ساحلی اعزام می‌شود
المالکی: حمله به حشدالشعبی تجاوز آشکار به حاکمیت عراق است
ادامه حملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران وشهرهای کشور/صدای انفجار در پایتخت و البرز+ فیلم
قهرمان سازی ترامپ از چهره شکست خورده اش
گوشت قرمز ارزان شد
وزیر نفت: روز قدس جنایتکاری رژیم صهیونیستی را آشکار می‌سازد
بدرقه حمید هیراد به خانه ابدی با همخوانی «آخر نماندی»+فیلم
آمریکا و اسرائیل صحنه را باخته‌اند
جاده چالوس و آزادراه تهران-شمال از ساعت 13 امروز جمعه یک‌طرفه می‌شوند
پاکستان از حملات هوایی جدید به افغانستان خبر داد
اصابت موشک‌های ایران به شمال فلسطین اشغالی؛ 59 صهیونیست زخمی شدند
اعلام اسامی 15 شهید نظام سلامت
مهاجری: جنگ ترامپ؛ علیه مردم است
بارش برف و باران در جاده‌های 9 استان؛ تردد در محورهای شمالی روان است
آمریکا: دولتی متجاوز ، میزبانی نالایق
گفت‌وگوی وزرای خارجه ایران و هند
تظاهرات گسترده مردم یونان علیه جنگ آمریکا علیه ایران
فلج شدن اقتصاد جهان با جهش قیمت نفت
آمار واحدهای مسکونی و تجاری تخریب شده در حملات اخیر اعلام شد
تنگه هرمز بسته شد؛ بحران سوخت جت در اروپا و افزایش تاریخی قیمت‌ها
قیمت طلای جهانی امروز جمعه 22 اسفند 1404
گزارش جنجالی؛ ناتوانی ویتکاف در درک پرونده هسته‌ای ایران، مانع توافق مؤثر
برنامه مسابقات ورزشی امروز جمعه 22 اسفند 1404 +جدول پخش
وزیر آموزش و پرورش: روز قدس نماد پیوند ایمان و اراده در برابر ظلم است
انبارها و سوله‌های همدان هدف حمله هوایی دشمن قرار گرفتند
هوای تهران سالم شد؛ شاخص کیفیت هوا روی عدد 65
حماس: آتش‌ زدن مسجد نابلس جنایتی ننگین و جنگ مذهبی است
حمله به ناوگان اورژانس؛ 14 شهید و 34 پایگاه تخریب شد
عمار حکیم حمله به مقرهای الحشد الشعبی را محکوم کرد