×
سیاسی
شناسه خبر : 259809
تاریخ انتشار : شنبه 1404/09/08 ساعت 09:52
بدون اجماع ملی عبور از این وضع سخت می‌شود

ناصر ایمانی:

بدون اجماع ملی عبور از این وضع سخت می‌شود

نکته مهمی که در همه کشور‌های جهان، حتی در طول تاریخ هم وجود داشته، این است که اگر کشوری در معرض یک تهدید خارجی قرار بگیرد - صرفاً این مربوط به ایران نیست - یک‌سری سازوکار‌های آمادگی برای مقابله با تهدید خارجی و یک‌سری سازوکار‌های داخلی وجود دارد.

نورنیوز- گروه سیاسی: مهم‌ترین مسئله در سازوکار داخلی، به وجود آمدن اجماع در میان جریان‌های الیت و نخبگان کشور و همین‌طور مسئولان ذی‌ربط برای عبور از بحران است. این یک اصل کلی است که در همه کشور‌ها هم وجود دارد؛ یعنی مورد اجماع نظر نخبگان، الیت‌ها و همین‌طور مسئولان برای عبور از این شرایط است. 

این الزاماً به معنای هم‌فکری و هم‌نظر بودن نیست، چون قاعدتاً نمی‌شود همه نظر‌ها را یکسان کرد، اما باید اجماع وجود داشته باشد و آن هم در جهت منافع ملی است؛ چون منافع ملی کشور در آن لحظات به‌شدت در معرض آسیب است و چون پای منافع ملی در میان است، باید اجماع مطلق هم وجود داشته باشد. علی‌رغم اینکه الان در شرایط خاصی هستیم و احتمال تهاجم‌های نظامی و غیرنظامی به کشور وجود دارد، جهان در معرض این خطر قرار دارد. راه‌حل سیاست داخلی آن مسئله اجماع میان صاحب‌نظران، دست‌اندرکاران و نخبگان در مورد امر ملی است. این اجماع حتماً باید وجود داشته باشد و بدون آن، عبور از این بحران به‌سختی امکان‌پذیر است. 

نفی رادیکالیسم در صحبت‌های رهبر انقلاب


اکنون در کشورمان شاهد دو طیف هستیم: یک طیف تنها راه‌حل عبور از این بحران را مذاکره مستقیم با ایالات متحده می‌دانند؛ نمی‌خواهم به این بپردازم که استدلال آن‌ها چیست، درست است یا ایراد دارد. این‌ها بخشی از الیت‌ها هستند که این‌گونه تدبیر می‌کنند و دستگاه دیپلماسی و مسئولان ذی‌ربط سیاست خارجی را و مشخصاً شخص وزیر خارجه و همین‌طور بقیه دست‌اندرکاران را متهم می‌کنند به اینکه این‌ها مانع مذاکره با ایالات متحده آمریکا می‌شوند و حتی مورد اتهام و استهزا قرار می‌گیرند.  طرف دیگر، جریانی است که مسئولان ذی‌ربط سیاست خارجی و مشخصاً دستگاه دیپلماسی را متهم به مماشات و کوتاهی در مقابل آمریکا و اروپا می‌کند و آن‌ها را ادامه‌دهنده راه فلان دولت می‌دانند و معتقدند که این‌ها باید، مورد محاکمه قرار بگیرند. این دو نظر که کاملاً ۱۸۰ درجه در مقابل هم هستند، اساساً به‌وجودآمدن اجماع را منتفی می‌کنند و در چنین شرایطی خطرات زیادی برای کشور دارند و باید در مقابل آن تدبیر کرد.  صحبت‌های رهبری، ناظر به همین موضوع است که نظرات باید به هم نزدیک شود. اگر هم این اتفاق نمی‌افتد، اجماع برای کشور الزامی است؛ این ضرورت شرایط فعلی کشور است. ایشان اولاً هرگونه پیام ایران به آمریکا را نفی کردند و اساساً مذاکره با آمریکا را ــ به‌خاطر دولت فعلی آمریکا ــ نفی کردند؛ اینکه ما یک‌بار به مذاکره‌ای با این شرایط اعتماد کردیم؛ اما مورد حمله نظامی همان دولت قرار گرفتیم؛ بنابراین راه مذاکره با آمریکا، چه مستقیم و چه غیرمستقیم، بسته است و خیال گروهی را که معتقدند باید با آمریکا مذاکره کنیم، باطل کردند. دلایلش را هم قبلاً مفصلاً توضیح داده بودند که چرا این مذاکرات برای کشور نه‌تنها مفید نیست؛ بلکه مضر است. 
از طرف دیگر، آن جریانی را هم که دولت را متهم به مماشات، کوتاهی و ناکارآمدی می‌کند، موردخطاب قرار دادند که به‌هرحال باید از دولت حمایت کرد، چون دولت وظایف سنگینی در این شرایط دارد و آن‌ها هم نباید دولت را مورد اتهام و خطاب قرار دهند. حتی‌الامکان اگر این اجماع به لحاظ نظری به وجود نمی‌آید، حداقل به لحاظ عملی به وجود بیاید. برداشت من از فرمایش ایشان یک‌جورهایی نفی رادیکالیسم در هر دو جناح بود. 

باید ریشه رادیکالیسم را خشک کرد


متأسفانه، هر دو طرف یکدیگر را متهم به رادیکالیسم می‌کنند؛ یکی آن طرف را متهم می‌کند که مذاکره را نفی می‌کند، درحالی‌که آن‌هایی هم که مذاکره را تأیید می‌کنند، به‌نوعی متهم به رادیکالیسم هستند. باتوجه‌به شرایطی که ما در یک سال گذشته داشتیم و انواع‌واقسام راه‌ها را برای مذاکره با غرب باز گذاشتیم ــ حتی از مذاکرات پاریس هم نگذشتیم ‌ــ اما درعین‌حال آن‌ها هم به‌نوعی دچار افراط‌گرایی شدید هستند، همچنان که این‌طرف. منتها، دو طرف همدیگر را متهم می‌کنند: یک طرف به سازش با غرب‌گرایی و غرب‌باوری و یک طرف هم به اسم اینکه دنبال جنگ و جنگ‌طلبی هستند. هر دوی این‌ها یک نوع رادیکالیسم هستند. زمانی ریشه رادیکالیسم خشک می‌شود که رادیکالیسم را در هر دو جریان، در دیدگاه‌هایی که در کشور وجود دارد، ببینیم. اگر بخواهیم فقط احساس کنیم که رادیکالیسم در یک جریان وجود دارد و در جریان دیگر وجود ندارد، آن‌وقت نمی‌توانیم ریشه رادیکالیسم را در کشور خشک کنیم. 


فرهیختگان
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ونزوئلا و آینده خاورمیانه!
حشیش و اکستازی ابزار جدید اسرائیل برای نابودی غزه
بهترین‌های جشن حافظ مشخص شدند
هشدار قالیباف به دولت درباره افزایش قیمت ارز و کالاها
ونزوئلا: دزدی دریایی آمریکا بی پاسخ نخواهد ماند
یلدا، پیشنهادی ایرانی برای پیروزی بر تاریکی و ناامیدی
آمریکا دومین کشتی را در نزدیکی آب های ونزوئلا توقیف کرد
برنامه مسابقات ورزشی امروز 30 آذر 1404+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 30 آذر 1404+ وضعیت استانها
سرامیک شفاف هوشمند؛ انقلاب در فناوری
فیلتری از آشپزخانه؛ تفاله قهوه تا 98 درصد سرب آب را جذب می‌کند
مراقبت افراطی؛ تهدیدی پنهان برای پوست نوجوانان
تغییر الگوی بیماری‌ها و مرگ سالمندان در ایران
احیای بینایی در چشم‌های دچار تنبلی امکان‌پذیر شد
شناسایی هپاتیت C در 15 دقیقه
تاجیکستان خواستار گسترش همکاری‌های هوانوردی غیرنظامی با ایران شد
تخم‌مرغ؛ راز پوست و موی سالم
ارزش غذایی خوراکی‌های شب یلدا چیست؟
طالبان: افغانستان برای گسترش اعتماد با ایران تلاش می‌کند
گوترش: فلسطینی‌ها به امیدی برای زندگی بهتر نیاز دارند
ابلاغ ضوابط کشت فراسرزمینی از سوی وزارت جهاد کشاورزی
اوکراین: 2 جنگنده روسیه در حمله به فرودگاه نظامی منهدم شدند
کدام مدارس یکشنبه 30 آذرماه تعطیل هستند؟
سه فرد مدعی نفوذ در دستگاه قضایی مازندران بازداشت شدند
مدیرعامل راه‌آهن: ایران به شبکه ریلی چین وصل می‌شود
بیانیه مشترک آمریکا، قطر، مصر و ترکیه از پیشرفت در روند توافق غزه
اعلام پرفروش‌ترین‌ پیراهن‌های فوتبالیست ها در سال 2025
وزیر دفاع ترکیه: ایران تلفات سنگینی به پژاک وارد کرد
پارلمان الجزایر طرح جرم‌انگاری استعمار فرانسه را بررسی کرد
کره شمالی: باید در برابر زورگویی آمریکا ایستاد
تداوم حملات پهپادی رژیم صهیونیستی به لبنان
آغاز مسدودسازی کارت‌های بازرگانی فاقد اعتبار
استقرار 91 هزار نیروی عملیاتی در قالب طرح زمستانی پلیس راه
اعطای اقامت به اتباع خارجی متناسب با میزان سرمایه‌گذاری
عکس های منتخب ایران، شنبه 29 آذر 1404
لینک‌های «به‌روزرسانی همراه‌بانک» در شبکه‌های اجتماعی جعلی است
ترامپ: دموکرات‌ها دوباره دولت را تعطیل می‌کنند
اروپا از روسیه می‌ترسد
عامل تیراندازی در شیراز دستگیر شد
12 درصد جمعیت ایران سالمندند؛ نقطه عطف جمعیتی در سال 1410
اطلاعیه باشگاه استقلال درباره قرارداد با نازون
رویترز خبر داد: آمریکا کشتی تحریم شده ونزوئلا را توقیف کرد
از سوی مصر؛ شایعه دیدار السیسی و نتانیاهو تکذیب شد
توصیه‌های ترافیکی پلیس راهور تهران برای شب یلدا
افزایش شدت و سرعت همه‌گیری آنفلوآنزا در سه هفته اخیر
ملوان به یک‌چهارم نهایی جام حذفی رسید
انتصاب سید احمد موسوی به عنوان معاون رئیس‌جمهور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران
انتصاب سعید اوحدی به سمت مشاور رئیس‌جمهور در امور ایثارگران
خشم فلسطینیان از ادامه انفجار منازل در مناطق جنگ‌زده نوار غزه
افزایش سوخت‌گیری با کارت شخصی به 74 درصد
X
آگهی تبلیغاتی