×
اقتصادی
شناسه خبر : 259705
تاریخ انتشار : شنبه 1404/09/08 ساعت 06:00
چگونه الماس‌ها مانع جرم گرفتگی لوله‌ها می‌شوند؟

چگونه الماس‌ها مانع جرم گرفتگی لوله‌ها می‌شوند؟

پژوهشگران دانشگاه رایس در هیوستون، تگزاس، موفق به توسعه پوشش‌هایی از الماس‌های آزمایشگاهی شده‌اند که می‌تواند به‌طور مؤثری از رسوب گرفتن لوله‌های صنعتی جلوگیری کند. این نوآوری می‌تواند هزینه‌های عملیاتی را کاهش دهد و عمر تجهیزات را افزایش دهد.

نورنیوز - گروه اقتصادی : پژوهشگران به یک راه‌حل موثرتر از روش‌های قبلی برای ایجاد مقاومت در برابر تشکیل رسوب در لوله‌های آب و مواد شیمایی دست یافته‌اند و آن پوشش‌هایی ساخته‌شده از الماس‌های رشدیافته در آزمایشگاه است.

لوله‌های صنعتی که آب یا مواد شیمیایی را حمل می‌کنند، معمولا در طول زمان به دلیل رسوباتی که روی سطوح داخلی‌شان جمع می‌شود، دچار گرفتگی می‌شوند. این موضوع باعث کاهش سرعت جریان مواد و آسیب تدریجی به تجهیزات می‌شود و در نتیجه نیاز به تعمیرات دوره‌ای و افزایش هزینه‌های عملیاتی را به همراه دارد. راه‌های زیادی برای مقابله با این مشکل وجود دارد، از جمله استفاده از سختی‌گیرهای آب، بازدارنده‌های رسوب‌گیری مبتنی بر مواد شیمیایی که هدفشان جلوگیری از تجمع مواد معدنی است و استفاده از مواد تخصصی برای ساخت لوله یا پوشش‌دادن داخل لوله‌ها. اما همه این روش‌ها یک ایراد یا محدودیت خاص خود را دارند. اکنون پژوهشگران دانشگاه رایس در هیوستونِ تگزاس به یک راه‌حل موثرتر برای مقاومت در برابر تشکیل رسوب رسیده‌اند که پوشش‌هایی ساخته‌شده از الماس‌های رشدیافته در آزمایشگاه است.

به نقل از اس‌اف، دانشمندان علم مواد اشاره می‌کنند که ماده انتخابی آن‌ها برای پوشش می‌تواند بدون نیاز به دخالت مداوم، تمیز باقی بماند. کار آن‌ها بر پایه مطالعات قبلی بنا شده که نشان داده بود الماس، علاوه بر سختی فوق‌العاده و پایداری شیمیایی، می‌تواند از رشد باکتری‌ها نیز جلوگیری کند.

برای ارزیابی این موضوع، گروه تحقیقاتی ابتدا فیلم‌های الماسی را با استفاده از فرایندی به نام رسوب‌دهی بخار شیمیایی با پلاسمای مایکروویو (MPCVD) رشد دادند ـ رسوب‌دهی بخار شیمیایی با پلاسمای مایکروویو رایج‌ترین روش برای ساخت الماس‌های مصنوعی است.

الماس‌های آزمایشگاهی چگونه ساخته می‌شوند؟

برای تهیه این فیلم پوششی، گازهای متان و هیدروژن وارد یک محفظه راکتور شدند که در آن ویفرهای سیلیکونی قرار داشتند؛ ویفرهایی که با محلول نانوالماس، پوشش داده شده بودند.

تابش مایکروویو با توان بالا، اتم‌های گازها را به حالت پلاسما که داغ بوده و انرژی زیادی دارد، برانگیخت. این وضعیت باعث شد اتم‌های کربن آزاد شوند و روی ویفرها بنشینند و طی چند ساعت به ساختار الماس متصل شوند. در ادامه، با استفاده از گازهای مختلف، سطح این فیلم‌ها اصلاح شد تا تغییرات ظریفی در آن ایجاد شود و عملکرد هر نسخه آزمایش شود.

سپس نمونه‌های فیلم در یک محلول فوق‌اشباع از کلسیم سولفات به مدت ۲۰ ساعت در دمای اتاق غوطه‌ور شدند تا رسوب معدنی روی آن‌ها تشکیل شود. فیلم الماسی دارای پایانه نیتروژن بیش از ۱۰ برابر رسوب کمتری نسبت به دیگر نسخه‌های فیلم که پایانه‌ای از اکسیژن، هیدروژن یا فلوئور داشتند، به خود گرفت. علاوه بر این، تجمع رسوب تنها در قالب خوشه‌های پراکنده کریستالی دیده شد، در حالی که دیگر نسخه‌ها لایه‌های متراکم تشکیل داده بودند که شکستن و حذف آن‌ها بسیار دشوار است. وقتی این روش روی الکترودهای الماس افزوده با بور اعمال شد، میزان رسوب تقریبا هفت برابر کمتر از الکترودهای بدون پوشش بود.

این یافته‌ها فیلم‌های الماس پلی‌کریستالی که با روش بخار رشد داده می‌شوند و مقرون‌به‌صرفه‌اند را به‌عنوان یک ماده ضد رسوب قدرتمند و بادوام معرفی می‌کنند؛ ماده‌ای با پتانسیل کاربردی وسیع در نمک‌زدایی آب، سامانه‌های انرژی و دیگر صنایع که در آن‌ها تجمع مواد معدنی مشکل‌ساز است.

یافته‌های جدید می‌تواند باعث شود که در آینده از پوشش‌های الماسی نه‌تنها در لوله‌های صنعتی، بلکه در نمک‌زدایی آب، تولید نفت و گاز، و تجهیزات تولید انرژی نیز استفاده شود.


نظرات

آخرین اخبار
انگلیس (2) - فرانسه (0)
هرتسوگ: عربستان حق توافق با ایران ندارد!
کبد چرب؛ بیماری خاموشی که به اپیدمی جهانی تبدیل شده است
ادعای سنتکام درباره ادامه محاصره دریایی ایران
نجباء: آمریکا هزینه دور زدن تنگه هرمز را از عراق می‌گیرد
بانک‌های خوزستان روز دوشنبه تعطیل هستند
شریعتی:حمله به اهداف‌ نفتی منطقه عامل بازدارنده آمریکاست
دزدی 15 میلیارد دلاری ترامپ از ونزوئلا
حملات متعدد نظامی دشمن آمریکایی به حوالی سیریک/تکذیب تخلیه خارگ
انصارالله: کشورهای میزبان پایگاه‌های آمریکا شریک تجاوز به ایران هستند
رهبر انقلاب: مردم مومن عراق در استقبال از قائد عظیم‌الشان شهید حماسه‌ای عظیم آفریدند
غریب‌آبادی: پیگیر خسارت‌ جنگ‌ها هستیم + فیلم
خبر قطع اینترنت تکذیب شد
موشکهای ایران‌ به ترامپ فهماند که جنگ، بازی کامپیوتری نیست!
پرسپولیس به دنبال بازیکن پیشین بارسلونا
چرا تنگه هرمز به محور اصلی تقابل ایران و آمریکا تبدیل شد؟
خروج هرمزگان از برنامه خاموشی برق کشور
پزشکیان: اتحاد و پرهیز از تفرقه رمز عبور از بزنگاه تاریخی است
زمان سفر نخست‌وزیر عراق به تهران مشخص شد
سقوط محبوبیت ترامپ؛ نارضایتی اقتصادی آمریکایی‌ها به اوج رسید
پاسخ نیروهای مسلح ایران به تجاوز جدید آمریکا؛ اعتراف سنتکام به هلاکت نظامیان آمریکایی
والیبال نوجوانان ایران قهرمان آسیا شد+ تبریک عارف
آماده‌باش کامل عراق برای اربعین؛ امنیت زائران در اولویت است
پروازهای ایران به دبی از سر گرفته شد
3 طلا و یک نقره ثمره تلاش زیست‌شناسان جوان ایران در جهان
عارف: آمریکا پیش از خشک شدن مرکب تفاهم‌نامه، تعهداتش را نقض کرد
دستور فتاح برای کمک به مناطق آسیب‌دیده و تامین آب شرب 20 روستای جاسک
افتخارآفرینی شیمی‌دان‌های جوان ایران در جهان؛ 4 مدال برای تیم ملی
ادارات هرمزگان فردا یکشنبه با 50 درصد ظرفیت فعالیت می‌کنند
والیبالیست های نوجوان ایرانی در تیم رویایی آسیا
اعتراف سنتکام به کشته‌شدن 2 نظامی آمریکایی در اردن
مهاجم گل‌گهر با سپاهان به توافق رسید
نادر غبیشاوی به استقلال پیوست
جنگ با ایران میراث ترامپ را نابود می‌کند
حادثه برای کشتی تجاری در نزدیکی سواحل عمان
اسرائیل هیوم: ترامپ تمایلی به دیدار با نتانیاهو ندارد
خیبر مدافع ذوب‌آهن را جذب کرد
مردم از تردد غیر ضرور در جاده‌های هرمزگان خودداری کنند
کمیته بین‌المللی المپیک قصدی برای محرومیت اینفانتینو ندارد!
تردد از تونل شهید میرزایی بندرعباس ممنوع شد
ایران در سید سوم فوتبال آسیایی ناگویا قرار گرفت
رهبر انقلاب: نقض تفاهم‌نامه بار دیگر نامعتبربودن امضای رئیس‌جمهور آمریکا را ثابت کرد
پشت پرده اعترافات ونس؛ سیاست یا عملیات روانی؟
بقائی:آمریکا با حمله به غیرنظامیان جنایت جنگی مرتکب شد
پخش رقابت فرانسه و انگلیس برای برنز جام جهانی از شبکه سه
هشدار یک مقام نظامی درباره پیامدهای حمله آمریکا به زیرساخت‌های ایران
لاوروف و امارات خواستار توقف درگیری‌ها در تنگه هرمز شدند
زمان نشستن زیدان روی نیمکت فرانسه مشخص شد
مقر گروه‌های ضدایرانی مورد هدف قرار گرفت
حزب‌الله توافق چارچوب لبنان و اسرائیل را رد کرد