×
بین الملل
شناسه خبر : 259696
تاریخ انتشار : جمعه 1404/09/07 ساعت 16:29
نبرد داده و الگوریتم؛ ایران کجای معادله آینده است؟

نورنیوز بررسی می‌کند؛

نبرد داده و الگوریتم؛ ایران کجای معادله آینده است؟

گزارش جدید شاخص جهانی هوش مصنوعی نشان می‌دهد ایران با رتبه 60 از 83 کشور و امتیاز 7 از 100، در انتهای رقابت منطقه‌ای قرار گرفته و فاصله آن با بازیگران اصلی به مرز هشدار رسیده است.

نورنیوز-گروه بین الملل: آخرین گزارش «شاخص جهانی هوش مصنوعی» تصویر دقیقی از جایگاه واقعی کشورها در رقابت آینده‌ساز AI ارائه می‌کند؛ رقابتی که دیگر تنها یک مسابقه فناورانه نیست، بلکه تعیین‌کننده سهم کشورها از نظم جدید قدرت، اقتصاد و امنیت دیجیتال است. بر اساس این گزارش، ساختار رتبه‌بندی کشورها به چهار سطح طبقه‌بندی شده: «ابرقدرت بلامنازع»، «رقیب جهانی»، «باشگاه نخبگان» و «آغازگران و پیروان». در این میان، تنها ایالات متحده در سطح نخست با امتیاز مطلق ۱۰۰ قرار دارد و چین با امتیاز ۵۴ به‌عنوان تنها رقیب جدی آن شناخته می‌شود.

اما آنچه برای ایران اهمیت حیاتی دارد، وضعیت کشورهای منطقه و جایگاه آنها در این سازوکار جهانی است. داده‌های گزارش نشان می‌دهد  عربستان سعودی با امتیاز ۲۰ و امارات با امتیاز ۱۷، هر دو در سطح «باشگاه نخبگان» جای گرفته‌اند؛ و حتی ترکیه با امتیاز ۱۱ نیز از ایران پیشی گرفته است. این روند بیانگر سرمایه‌گذاری هدفمند و فزاینده منطقه بر هوش مصنوعی به‌عنوان یک پیشران اقتصادی و ژئوپلیتیک است.

در این میان، رتبه ایران ۶۰ از ۸۳ کشور و امتیاز ۷ از ۱۰۰ است؛ عددی که نه‌تنها پایین‌تر از میانگین جهانی ۱۳.۳ قرار دارد، بلکه فاصله قابل توجهی با رقبای منطقه‌ای ایجاد کرده و نشان می‌دهد ایران هنوز در مراحل اولیه بلوغ اکوسیستم AI قرار دارد. این عملکرد ضعیف با وجود ظرفیت‌های انسانی، پژوهشی و زیرساختی کشور، بیانگر شکاف‌های عمیق در سیاست‌گذاری داده، سرمایه‌گذاری فناورانه، آمادگی سازمانی و ناتوانی نظام حکمرانی دیجیتال در همگامی با تحولات سریع جهانی است.

بر اساس نمودار ارائه‌شده، فاصله ایران با کشورهای پیشتاز منطقه‌ای معنادار است: عربستان ۲۰، امارات ۱۷ و ترکیه ۱۱. این اعداد نشان می‌دهد ایران برای رسیدن به سطح «باشگاه نخبگان» باید امتیاز خود را دست‌کم دو برابر افزایش دهد؛ امری که تنها با اصلاحات ساختاری، بهره‌برداری از داده‌های باز، توسعه مراکز تحقیقاتی و جذب سرمایه در مقیاس بزرگ امکان‌پذیر است.

مساله کلیدی این است که رقابت هوش مصنوعی به سرعت در حال تبدیل شدن به ابزار اثرگذاری ژئوپلیتیک کشورهای منطقه است. عربستان و امارات، با برنامه‌های ۲۰۳۰ خود، AI را موتور تحول اقتصادی و امنیتی کرده‌اند؛ ترکیه با تکیه بر صنایع دفاعی، هوش مصنوعی را در راهبرد ملی گنجانده است.

اگر ایران در مسیر اصلاحات بنیادی قرار نگیرد، شکاف فعلی نه‌تنها حفظ خواهد شد، بلکه در مسیر برگشت‌ناپذیر افتراق تکنولوژیک با رقبای منطقه‌ای قرار خواهد گرفت؛ شکافی که در نهایت می‌تواند پیامدهای اقتصادی، امنیتی و سیاسی گسترده‌ای برای آینده کشور داشته باشد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
صلحِ تحمیلی عزت نمی‌آورد؛ معیار ما عدالت است
یونیفل: ثبات جنوب لبنان در گرو اجرای کامل قطعنامه 1701 است
پلیس آمریکا خانه پسر ایلهان عمر را تفتیش کرد؛ سلاح کشف شد
سیل مرگبار در مرز نپال و چین؛ 362 کشته
شروط ایران برای هرگونه تفاهم با آمریکا
درخشش ایران در المپیاد جهانی علوم زمین؛ 8 مدال و یک طلای جهانی
وعده انتخاباتی اسموتریچ برای ساخت 40 شهرک جدید صهیونیست‌نشین
هشدار پلیس فتا درباره کلاهبرداری جدید با ترفند «وام مهربانی»
تشدید حملات اسرائیل به جنوب لبنان
قطر و ایران بر تداوم رایزنی‌ها برای کاهش تنش‌های منطقه‌ای تأکید کردند
اظهارات معاون وزیر دفاع لهستان در مقر ناتو
روایت معاون اول از اجماع سیاسیون بر حمایت از دولت چهاردهم
قرعه سخت غول‌های اروپا در لیگ قهرمانان 2026-2027
ادعای ترامپ: فکر می کنم روسیه رفتار خوبی در ارتباط با تنگه هرمز داشته است
عربستان به دنبال تضعیف یمن و ایجاد شکاف داخلی است
تأکید ایران و صربستان بر توسعه همکاری‌های دوجانبه
دیدار مقام سوری با رئیس موساد نشانه مسیر نگران‌کننده منطقه است
پزشکیان: ایران و قطر دو کشور دوست و برادر هستند
دختر گمشده چهارباغ با تلاش پلیس البرز پیدا شد
چرا گمانه‌زنی‌ها درباره حمله احتمالی روسیه به یک عضو ناتو بالا گرفت؟
گزارش آکسیوس از کُدهای ترامپ
دو چشم ترامپ و دوازده میدان نفتی تولیدی ونزوئلا!
لوکاشنکو وارد روسیه شد
گزارش تصویری | رقابت ربات های انسان نما در چین
کاروان ایران در بازی‌های عشایری باید فرهنگ و اقتدار کشور را به نمایش بگذارد
کاروان ایران در نومد گیمز 2026 نماد اتحاد و اقتدار ملی است
تورم مرداد ماه 69.9 درصد اعلام شد
اعتماد مردم به پزشکان یک سرمایه اجتماعی ارزشمند است
شکست نزدیک والیبال ایران مقابل قهرمان روسیه
شهادت مرزبان فراجا در حمله تروریستی در سیستان و بلوچستان
کامبک تماشایی نوجوانان والیبال ایران
پشت عدد 135؛ طرحی که برای 2031 آماده می‌شود
فرجام جنایتکار جنگی بوسنی و نماد نسل‌کشی
دوران تهدید و لشکرکشی از پشت اقیانوس‌ها تمام شده است
افشای راهبرد به‌روزرسانی شده دشمن برای تقابل با ایران
آغاز نبرد جهانی بسکتبال ایران؛ ملی‌پوشان به مصاف نیوزیلند می‌روند
جدول زمانبندی قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا جمعه 6 شهریور اعلام شد
ماه خونین در آسمان آمریکا؛
جنگ و تهدیدها نتوانست روند سازندگی کشور را متوقف کند
انصاری: توسعه بدون محیط زیست پایدار نیست
آسوشیتدپرس: کمبود پاتریوت آمریکا در اروپا «فراتر از حد بحران» است
همتی: تمرکز منابع مالی صنایع بزرگ در تهران قابل قبول نیست
آمریکا در آستانه بزرگ‌ترین لغو دسته‌جمعی روادید در تاریخ
آمریکا بداند اقدام علیه ایران با پاسخ تاریخی روبه‌رو خواهد شد
نمایشگاه خودروهای پلاک منطقه آزاد مازندران در ساری
کولاک اعتمادپور در بنگلادش؛ ملی‌پوش اسکواش ایران تا نیمه‌نهایی پیش رفت
تأمین 17 میلیارد دلار ارز برای بخش‌های تولیدی و درمانی کشور
وزارت امور خارجه در خط مقدم دفاع از منافع ملی ایران ایستاد
بهره‌برداری از زباله‌سوز بیمارستانی آبیک
طرح‌های جدید مس کرمان ارزش اقتصادی و زیست‌محیطی بالایی برای کشور دارد