×
بین الملل
شناسه خبر : 259164
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/09/04 ساعت 18:50
نظامی‌گری ژاپن و بازی دوگانه آمریکا

نورنیوز بررسی می‌کند؛

نظامی‌گری ژاپن و بازی دوگانه آمریکا

ژاپن در حالی وارد فاز رویارویی آشکار با چین شده که این چرخش راهبردی بیش از آنکه ریشه در استقلال تصمیم‌گیری داشته باشد، محصول فشارهای آمریکا و نیازهای داخلی حزب حاکم است. سیاستی که توکیو را همزمان در زمین ناتو قرار داده و درگیر رقابت‌های فزاینده شرق آسیا می‌کند.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: تحولات اخیر در سیاست خارجی و امنیتی ژاپن نشان می‌دهد که دولت جدید این کشور رویکردی کاملاً متفاوت با سنت گذشته تعامل‌محور خود اتخاذ کرده است. اظهارات تحریک‌آمیز نخست‌وزیر تاکایچی درباره احتمال ورود ژاپن به جنگ در صورت حمله چین به تایوان، و همچنین اعلام استقرار موشک‌های میان‌برد در پایگاه «یوناگونی»، نشان می‌دهد توکیو عمداً در مسیر تشدید تنش حرکت می‌کند. این اقدامات نه‌تنها واکنش‌های تند پکن را به همراه داشته، بلکه نشان می‌دهد ژاپن از فضای ژئوپولیتیک جدید برای بازتعریف نقش امنیتی خود بهره می‌برد؛ نقشی که عملاً به نفع واشنگتن و ناتو تمام می‌شود و منطقه شرق آسیا را وارد مرحله‌ای حساس از رقابت تسلیحاتی می‌کند.

مصرف داخلی تنش‌سازی برون‌مرزی

موقعیت شکننده حزب حاکم لیبرال‌دموکرات و ناکامی‌های اقتصادی، سران ژاپن را وادار ساخته تا رویکردی تهاجمی‌تر در سیاست خارجی اتخاذ کنند. به نظر می‌رسد توکیو از این تنش‌سازی هدفی دوگانه را دنبال می‌کند: نخست، جلب حمایت برخی کشورهای شرق آسیا که اختلافات ارضی با چین دارند و به دنبال مهار پکن هستند؛ دوم، تحریک حس ملی‌گرایی داخلی برای فراهم کردن بستر تصویب بودجه‌های دفاعی سنگین در شرایط اقتصادی نابسامان. در واقع، توکیو می‌کوشد با «اقتدارنمایی بیرونی»، نارضایتی داخلی را مدیریت و افکار عمومی را نسبت به توسعه نظامی قانع کند؛ توسعه‌ای که بی‌تردید چتر حمایتی آمریکا آن را تسهیل و تشویق می‌کند.

توکیو و بازی ناگزیر در زمین آمریکا

با وجود قدرت اقتصادی ژاپن، حضور ۴۷ هزار نیروی نظامی آمریکا در این کشور و وابستگی امنیتی به واشنگتن، استقلال راهبردی توکیو را به‌شدت محدود کرده است. مشارکت در جنگ افغانستان، همراهی با ناتو در اوکراین و پیروی از رویکردهای ضدچینی آمریکا، تنها نمونه‌هایی از بازیگری ژاپن در زمین واشنگتن است. سفر ترامپ به توکیو و امضای مجموعه‌ای از توافق‌نامه‌های تجاری و دفاعی نشان داد که ژاپن در حال تعمیق وابستگی خود به آمریکا است؛ به‌ویژه در حوزه مواد معدنی حیاتی و تقویت بازدارندگی مشترک در برابر چین و کره‌شمالی. افزایش بودجه دفاعی، مشارکت گسترده‌تر در طرح‌های ناتو و خریدهای بزرگ تسلیحاتی نیز ادامه همین مسیر است. این روند نشان می‌دهد که ژاپن به‌جای حرکت به‌سوی استقلال دفاعی، بیشتر در ساختار امنیتی غرب ادغام می‌شود.

خطوط قرمز چین و پیامدهای تنش‌آفرینی ژاپن

چین بارها ثابت کرده است که در موضوعاتی مانند تایوان و تمامیت ارضی هیچ عقب‌نشینی نخواهد داشت. واکنش صریح پکن به اظهارات تاکایچی—از هشدارهای وزارت خارجه گرفته تا توقف دیدار سه‌جانبه چین، ژاپن و کره‌جنوبی و اعلام هشدار سفر به ژاپن—نشانگر حساسیت جدی چین نسبت به تغییرات اخیر است. تجربه پکن در جنگ تجاری با آمریکا نیز نشان می‌دهد که چین به‌طور استراتژیک و بدون واهمه از فشار طرف مقابل، بر خطوط قرمز خود ایستادگی می‌کند. افزایش تنش‌های ژاپن با چین در چنین شرایطی نه‌تنها محیط امنیتی شرق آسیا را بی‌ثبات می‌کند، بلکه به یک‌جانبه‌گرایی غرب فرصت می‌دهد با ایجاد قطب‌بندی‌های جدید، روند چندجانبه‌گرایی آسیایی را مختل سازد. کشورهایی نظیر ژاپن، کره‌جنوبی و فیلیپین که وابستگی امنیتی به واشنگتن دارند، در این بازی نقش سربازان خط مقدم را بازی می‌کنند؛ نقشی که هزینه‌های سنگینی بر آنها و منطقه تحمیل خواهد کرد.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
دستور فرمانده کل ارتش برای کمک به ستاد بحران
آخرین وضعیت ترافیکی و جوی جاده‌ها
ترامپ: 59 کشور برای حضور در ترکیب نیروی بین المللی غزه اعلام آمادگی کرده‌اند
کاهش 21 درصدی آلاینده‌ها با اجرای کامل معاینه فنی خودروها
تعطیلی بنادر مسافری حقانی و ذاکری به‌دلیل ناپایداری جوی
شاخص بورس کانال 3.8 میلیون واحد را فتح کرد
رونمایی از دیوارنگاره جدید میدان فلسطین با موضوع لبنان
سازمان لیگ: قرارداد اندونگ با استقلال فسخ نشده است
برگزاری بازی تراکتور - پرسپولیس در ورزشگاه یادگار امام
14 مجروح در واژگونی مینی‌بوس مدرسه در جاده نیشابور
دستگیری اعضای باند توزیع گوشت آلوده در اصفهان
آغاز ثبت‌نام آزمون پذیرش دانشجو معلم سال 1405
کانادا 4 مقام ایرانی را تحریم کرد
دولت به صراحت با اصلاح قانون مهریه مخالف است+فیلم
عراقچی مینسک را به مقصد مسکو ترک کرد
پیش‌فروش سکه از صبح امروز آغاز شد
تصمیم جدید درباره پرونده تتلو منوط به احراز توبه است
آخرین وضعیت حضور و طرد اتباع غیرمجاز در ایران
حمله آمریکا به سه قایق هشت کشته بر جای گذاشت
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز سه شنبه 25 آذر 1404+ جدول
آغاز دور جدید عرضه خودروهای وارداتی +جزییات وکالتی کردن حساب
شکایت ترامپ از بی‌بی‌سی و درخواست غرامت هنگفت
بازگشت پرواز تهران - کیش به مهرآباد به دلیل بدی آب و هوای مقصد
مشکل از فرستنده است یا گیرنده ؟!
آغاز بررسی درخواست ویزای شینگن در سفارت آلمان
کیفیت هوای تهران در شرایط قابل قبول قرار دارد
سیاست‌نامه | دعوای ثابتی و تسنیم دوقطبی‌سازی رادیکال
آنفلوآنزا تخت‌های مراکز کودکان را پُر کرد
خداداد و سروش، جریمه سنگین و محرومیت!
حمله به آمریکایی‌ها؛ چرا واشنگتن مقصر را پنهان کرد؟
لزوم رفع التهاب اجتماعی
کسری بودجه گاهنده ارزش پول ملی
نصیری پس از ترک آذربایجان: بخاطر وزیر و محسن شادی به ایران برگشتم
سیاست خارجی نامتوازن
باتلاق ونزوئلا
پیش‌فروش بلیت قطارهای مسافری دیماه آغاز شد+ جزئیات
داعش مسئولیت حمله به نظامیان سوریه را برعهده گرفت
سکوت خطرناک تیم اقتصادی دولت در مسابقه قیمت‌ها
بقائی: جامعه جهانی برای مقابله با تهدید اسرائیل اقدام کند
جزئیات جدید از حادثه تروریستی فهرج؛ شهادت 3 نیروی پلیس و یک شهروند
24 کشته و زخمی در واژگونی مرگبار اتوبوس در محور اصفهان–نطنز + فیلم حادثه
برنامه مسابقات ورزشی امروز 25 آذر 1404+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز سه شنبه 25 آذر 1404+ وضعیت استانها
چای سبز و لیمو؛ ترکیبی سالم با فواید بی‌نظیر
پاشنه‌بلند؛ زیبایی پرهزینه‌ای که شکل پا را تغییر می‌دهد
ربات‌ها با انسان امن‌تر و طبیعی‌تر تعامل می‌کنند
هدفون هوشمند، گفت‌وگو در محیط‌های پرسروصدا را ممکن می‌کند
راز ارتفاع کف اقیانوس برمودا فاش شد
دوستی دلفین‌ها به نفع آنهاست
کم‌تحرکی در تهران شایع است؛ داروهای لاغری محدودیت دارند
X
آگهی تبلیغاتی