×
بین الملل
شناسه خبر : 259153
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/09/04 ساعت 17:56
چشم‌انداز اقتصاد اسرائیل پس از دو سال جنگ

نورنیوز بررسی می‌کند؛

چشم‌انداز اقتصاد اسرائیل پس از دو سال جنگ

در دو سال گذشته، اقتصاد اسرائیل زیر ضرب جنگ‌های فرسایشی، تورم سنگین، سقوط تولید صنعتی و بحران امنیت غذایی، وارد مرحله‌ای از شکنندگی ساختاری و هشدارهای بی‌سابقه شده است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: تازه‌ترین گزارش دفتر حسابرس کل رژیم صهیونیستی که در اکتبر ۲۰۲۵ منتشر شده، پرده از ضعف‌های بنیادین اقتصاد اسرائیل برمی‌دارد؛ ضعف‌هایی که طی دو سال گذشته و در سایه جنگ‌های پرهزینه و شکاف‌های عمیق سیاسی تشدید شده است. این گزارش با تأکید بر نبود یک راهبرد منسجم اقتصادی، عملکرد چندین نهاد کلیدی رژیم را به‌طور بی‌سابقه‌ای زیر سؤال برده و تصویری روشن از آینده‌ای ناپایدار ارائه می‌دهد.

نخستین نشانه‌های فشار، در افزایش ۸ درصدی قیمت کالاهای مصرفی آشکار شد؛ رشدی که حتی از متوسط تورم جهانی نیز فراتر رفت و بار زندگی را بر دوش طبقات پایین و متوسط سنگین‌تر کرد. هم‌زمان مواد غذایی با جهشی ۱۲ درصدی مواجه شدند؛ جهشی که ریشه آن طبق گزارش حسابرس کل، در بحران زنجیره تأمین داخلی و ناتوانی دولت در مدیریت امنیت غذایی بوده است. اختلال در واردات، کاهش ذخایر داخلی و گسترش ناامنی در مناطق تولید، این ضعف ساختاری را تشدید کرده است.

در سطح کلان، جنگ‌های بی‌وقفه اسرائیل نقشی تعیین‌کننده در برهم‌خوردن تعادل اقتصادی داشته‌اند. تنها هزینه جنگ تا پایان ۲۰۲۵ بیش از ۷۶ میلیارد دلار برآورد شده است؛ رقمی که بودجه عمومی، سرمایه‌گذاری عمرانی و رفاهی را به حاشیه رانده و عملاً اولویت نخست اقتصاد را از توسعه به بقا تغییر داده است. همین فشار مالی باعث شده که بسیاری از وزارتخانه‌ها و نهادها در تأمین هزینه‌های جاری خود نیز با کسری روبه‌رو شوند.

همزمان تولید صنعتی که ستون فقرات اقتصاد اسرائیل محسوب می‌شود، وارد دوره‌ای از انقباض شده است. رشد صنعتی با رقم منفی ۱.۴ درصد نشان‌دهنده توقف خطوط تولید، کاهش سرمایه‌گذاری و خروج فناوری‌های حساس از چرخه فعالیت است. شرکت‌های کوچک و متوسط که ۵۰ درصد اشتغال صنعتی را تشکیل می‌دهند، بیشترین آسیب را دیده‌اند. داده‌ها نشان می‌دهد نرخ اشتغال در این بخش‌ها با سقوط ۳.۲ درصدی همراه بوده و موجی از تعطیلی کسب‌وکارهای محلی شکل گرفته است.

گزارش دفتر حسابرس کل همچنین بر ناکارآمدی ساختار حکمرانی اقتصادی تأکید کرده است؛ از جمله ناهماهنگی میان وزارت دارایی، بانک مرکزی و نهادهای برنامه‌ریزی. نبود سیاست مشخص برای مدیریت تورم، بی‌ثباتی در تخصیص بودجه و اختلافات سیاسی، شاخص‌های اعتماد عمومی و سرمایه‌گذاران خارجی را به حداقل رسانده است.

در مجموع، آنچه امروز از اقتصاد اسرائیل دیده می‌شود، مجموعه‌ای از فشارهای ساختاری و ضربه‌های فوری است که هم اقتصاد خرد و هم اقتصاد کلان را درگیر کرده. ترکیب بحران جنگ، ضعف مدیریتی و بی‌ثباتی اجتماعی، این اقتصاد را در موقعیتی قرار داده که بازیابی آن نه تنها زمان‌بر، بلکه نیازمند بازنگری کامل در اولویت‌های راهبردی است. این تحولات، در کنار هشدارهای رسمی، نشان می‌دهد که اقتصاد اسرائیل وارد مرحله‌ای از فرسایش بی‌سابقه شده است.

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
قطعی برق کهگیلویه و بویراحمد امروز چهارشنبه 4 شهریور + لینک
قطعی برق چهارمحال و بختیاری امروز چهارشنبه 4 شهریور + جدول
برنامه قطعی برق خوزستان امروز چهارشنبه 4 شهریور+ لینک
قطعی برق کرمانشاه امروز چهارشنبه 4 شهریور اعلام شد/ جدول خاموشی
برنامه قطعی برق تهران امروز چهارشنبه 4 شهریور اعلام شد+ لینک
تربیت دوقلوها؛ از مهار حسادت تا تقویت استقلال
هشدار یک متخصص ایمپلنت درباره تاثیر سیگار بر شکست درمان
وقتی کودکان قربانی محتوای نامناسب شبکه‌های اجتماعی می‌شوند
استفاده از پله‌ها بیشتر از آنچه فکر می‌کنید برای سلامتی مفید است
اورونوف خبر مصدومیتش را تکذیب کرد
مواضع دوگانه انگلیس علیه ایران؛ حمایت از دیپلماسی و تشدید فشار اقتصادی
رایزنی وزیران خارجه قطر و عمان درباره ایجاد کریدور موقت مشترک در تنگه هرمز
جنگنده‌های اسرائیلی جنوب لبنان را بمباران کردند
غریب آبادی: تفاهم ایران و عمان به منزله بازگشایی تنگه هرمز نیست
علی آبادی: نیروگاه‌های بادی از سال آینده به شبکه برق اضافه می‌شوند
نورویدئو | جنگ مالی واشنگتن ؛وقتی تحریم ، به نقطه آسیب پذیری آمریکا می رسد
رایزنی تلفنی عراقچی و عاصم منیر
گزارش عراقچی از رایزنی با مقامات پاکستان و عمان
پاسخ قالیباف به لفاظی‌های بسنت: نمایش مضحکت، «روز پیروزی» نبود؛ «روز دلقک» بود!
نیروی دموکراتیک سوریه منحل شد
گفت وگوی تلفنی وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و قطر
سخنگوی دولت: سهمیه بنزین 1500 و 3000 تومانی تغییر نمی‌کند
قالیباف: آمریکا در جنگ نظامی و سیاسی از ایران شکست خورد
رئیس‌جمهور کوبا: تحریم‌های آمریکا نسل‌کشی است
قطعی برق کرمانشاه فردا چهارشنبه 4 شهریور اعلام شد/ جدول خاموشی
قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا چهارشنبه 4 شهریور + جدول
قطعی برق کهگیلویه و بویراحمد فردا چهارشنبه 4 شهریور + لینک
خروج یک هواپیما از باند فرودگاه مشهد؛ حادثه هیچ مصدومی نداشته است
هشدار بقائی به تبعات سکوت کشورها در برابر قلدری آمریکا
واشنگتن‌پست: ایران قادر است تحریم‌های آمریکا را دور بزند
البوسعیدی از گفت‌وگوی سازنده با عراقچی خبر داد
واکنش دمشق به بازدید یسرائیل کاتس از جنوب سوریه
جزئیات بیانیه مشترک ایران و عمان؛ کریدور دریانوردی موقت در تنگه هرمز
در جلسه 7 ساعته رئیس‌جمهور با رهبر معظم انقلاب چه گذشت؟
عکس های منتخب ایران؛ سه شنبه ،3شهریور 1405
طلا و سکه ارزان شد+ قیمت جدید
نتایج اولیه آزمون ارشد اعلام شد
گوترش: بن‌بست آمریکا در جنگ علیه ایران محدودیت‌ ابرقدرت‌ها را آشکار کرد
رکورد جدید در حراج شمش طلا؛ 116 کیلوگرم طلا در مرکز مبادله معامله شد
تفاهم‌نامه اسلام‌آباد بحث اعتماد به آمریکا نیست، بحث انتخاب ابزار است
هشدار فرمانده قرارگاه حمزه سیدالشهدا درباره نقشه دشمن برای تهاجم از محور شمال‌غرب
ثبت‌نام وام ازدواج فرزندان بازنشستگان کشوری آغاز شد
برنامه قطعی برق تهران فردا چهارشنبه 4 شهریور اعلام شد
ترامپ متوهم مدعی مین‌زدایی تنگه هرمز شد
نیروی دریایی سوئد خواستار مصادره ملک شهروند روس شد
سفر محرمانه رئیس سیا به مسکو؛ مذاکرات پشت پرده آمریکا و روسیه
شناسایی معاملات مشکوک به پولشویی 130 هزار میلیارد تومانی در بازار ارز و طلا
ما بر ایستادگی در کنار جمهوری اسلامی ایران و وحدت میادین تأکید داریم
آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌های کشور؛ ترافیک سنگین در محور چالوس و هراز
پزشکیان: امضای توافقنامه نه از روی وادادگی، بلکه از روی منطق بود