×
بین الملل
شناسه خبر : 259153
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/09/04 ساعت 17:56
چشم‌انداز اقتصاد اسرائیل پس از دو سال جنگ

نورنیوز بررسی می‌کند؛

چشم‌انداز اقتصاد اسرائیل پس از دو سال جنگ

در دو سال گذشته، اقتصاد اسرائیل زیر ضرب جنگ‌های فرسایشی، تورم سنگین، سقوط تولید صنعتی و بحران امنیت غذایی، وارد مرحله‌ای از شکنندگی ساختاری و هشدارهای بی‌سابقه شده است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: تازه‌ترین گزارش دفتر حسابرس کل رژیم صهیونیستی که در اکتبر ۲۰۲۵ منتشر شده، پرده از ضعف‌های بنیادین اقتصاد اسرائیل برمی‌دارد؛ ضعف‌هایی که طی دو سال گذشته و در سایه جنگ‌های پرهزینه و شکاف‌های عمیق سیاسی تشدید شده است. این گزارش با تأکید بر نبود یک راهبرد منسجم اقتصادی، عملکرد چندین نهاد کلیدی رژیم را به‌طور بی‌سابقه‌ای زیر سؤال برده و تصویری روشن از آینده‌ای ناپایدار ارائه می‌دهد.

نخستین نشانه‌های فشار، در افزایش ۸ درصدی قیمت کالاهای مصرفی آشکار شد؛ رشدی که حتی از متوسط تورم جهانی نیز فراتر رفت و بار زندگی را بر دوش طبقات پایین و متوسط سنگین‌تر کرد. هم‌زمان مواد غذایی با جهشی ۱۲ درصدی مواجه شدند؛ جهشی که ریشه آن طبق گزارش حسابرس کل، در بحران زنجیره تأمین داخلی و ناتوانی دولت در مدیریت امنیت غذایی بوده است. اختلال در واردات، کاهش ذخایر داخلی و گسترش ناامنی در مناطق تولید، این ضعف ساختاری را تشدید کرده است.

در سطح کلان، جنگ‌های بی‌وقفه اسرائیل نقشی تعیین‌کننده در برهم‌خوردن تعادل اقتصادی داشته‌اند. تنها هزینه جنگ تا پایان ۲۰۲۵ بیش از ۷۶ میلیارد دلار برآورد شده است؛ رقمی که بودجه عمومی، سرمایه‌گذاری عمرانی و رفاهی را به حاشیه رانده و عملاً اولویت نخست اقتصاد را از توسعه به بقا تغییر داده است. همین فشار مالی باعث شده که بسیاری از وزارتخانه‌ها و نهادها در تأمین هزینه‌های جاری خود نیز با کسری روبه‌رو شوند.

همزمان تولید صنعتی که ستون فقرات اقتصاد اسرائیل محسوب می‌شود، وارد دوره‌ای از انقباض شده است. رشد صنعتی با رقم منفی ۱.۴ درصد نشان‌دهنده توقف خطوط تولید، کاهش سرمایه‌گذاری و خروج فناوری‌های حساس از چرخه فعالیت است. شرکت‌های کوچک و متوسط که ۵۰ درصد اشتغال صنعتی را تشکیل می‌دهند، بیشترین آسیب را دیده‌اند. داده‌ها نشان می‌دهد نرخ اشتغال در این بخش‌ها با سقوط ۳.۲ درصدی همراه بوده و موجی از تعطیلی کسب‌وکارهای محلی شکل گرفته است.

گزارش دفتر حسابرس کل همچنین بر ناکارآمدی ساختار حکمرانی اقتصادی تأکید کرده است؛ از جمله ناهماهنگی میان وزارت دارایی، بانک مرکزی و نهادهای برنامه‌ریزی. نبود سیاست مشخص برای مدیریت تورم، بی‌ثباتی در تخصیص بودجه و اختلافات سیاسی، شاخص‌های اعتماد عمومی و سرمایه‌گذاران خارجی را به حداقل رسانده است.

در مجموع، آنچه امروز از اقتصاد اسرائیل دیده می‌شود، مجموعه‌ای از فشارهای ساختاری و ضربه‌های فوری است که هم اقتصاد خرد و هم اقتصاد کلان را درگیر کرده. ترکیب بحران جنگ، ضعف مدیریتی و بی‌ثباتی اجتماعی، این اقتصاد را در موقعیتی قرار داده که بازیابی آن نه تنها زمان‌بر، بلکه نیازمند بازنگری کامل در اولویت‌های راهبردی است. این تحولات، در کنار هشدارهای رسمی، نشان می‌دهد که اقتصاد اسرائیل وارد مرحله‌ای از فرسایش بی‌سابقه شده است.

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
وقتی اعداد از یک بحران خاموش خبر می‌دهند
نورویدئو | محاصره ایران؛ قدرت نمایی یا اعتراف به بن‌بست؟
آخرین وضعیت جوی آذربایجان شرقی؛ از کاهش دما تا وزش بادهای شدید
پیامد رویکرد تهاجمی پنتاگون؛ تشدید شکاف در دولت دوم ترامپ
انهدام باند سارقان موتورسوار با 35 فقره سرقت در تهران
صادرات سوسیس و فرآورده‌های گوشتی آزاد شد
بقایی: حمله آمریکا به بیمارستان شهید بقایی اهواز، مصداق جنایت جنگی است
روایت وزارت بهداشت از شب پراضطراب بیماران سرطانی در اهواز
از تشییع تاریخی تا دیدار با قاتل؛ الزیدی چه پیامی فرستاد؟
بازگشت بزرگ پیتر جکسون به سینما؛ ساخت دنباله «ماجراهای تن تن»
واکنش عراق به حادثه پهپادی در پایانه بصره؛ بارگیری نفت متوقف شد
جدایی ستاره‌های خارجی استقلال به دلیل بسته بودن پنجره
واکنش حماس به بودجه جدید اسرائیل برای توسعه شهرک‌های صهیونیستی
پرسپولیس از مدافع لژیونر خود رونمایی کرد
پیش بینی وضعیت آب و هوای تهران تا هفته آینده
چرا جنگ علیه ایران، کابوس انتخاباتی نتانیاهو شده است؟
نورنما | بمباران فرودگاه صنعا در آستانه فرود هواپیمای ایرانی
جزئیات واژگونی مینی بوس دانش‌آموزان شهرستان دیر در مسیر مدرسه فوتبال
درگیری بعد از سوت پایان؛ چرا ستاره انگلیس به بازیکن آرژانتین پس گردنی زد؟
نتانیاهو در برابر درخواست ترامپ برای عقب‌نشینی کوتاه نمی‌آید
وداع باشکوه مردم کوار با فرزند دلاور نیروی دریایی سپاه
آخرین وضعیت بازگشایی مدارس در سال جدید تحصیلی
ایران به پارالمپیک لس‌آنجلس رسید؛ والیبال نشسته قهرمانانه از سد قزاقستان گذشت
گلستان در مسیر جهش تولید برق تجدیدپذیر قرار گرفت
هشدار صدراعظم آلمان به واشنگتن: در انتخابات ما دخالت نکنید
هشدار تازه درباره تنگه هرمز؛ چرا کشتی‌ها مسیر آمریکا را دور می‌زنند؟
5 قاتل صبح امروز به دار مجازات آویخته شدند + جزئیات پرونده قتل ها
جشن جنجالی آرژانتین پس از حذف انگلیس؛ ماجرای مالویناس چیست؟
ضربه مرزبانان به شبکه قاچاق سلاح در سیستان و بلوچستان
ماسک وارد میدان انتخابات فرانسه شد؛ حمایت آشکار از مارین لوپن
7 مأموریت مهم مبلغان اربعین 1405 اعلام شد
پشت‌پرده لغو برنامه سفر بنیامین نتانیاهو به واشنگتن
چگونه 80 میلیون بشکه نفت از بحران عبور کرد؟
شمار شهدای جنگ از 73 هزار نفر عبور کرد
سایه جنگ در خاورمیانه بر صنعت هواپیمایی جهان
ترامپ چگونه درگیر باتلاقی به نام ایران شد؟
راز سرقت‌های بی‌صدا در مراکز خرید؛ این سارق‌ها دیده نمی‌شوند
میانجیگری مرگبار در لاهیجان؛ جزئیات قتل در نزاع خیابانی
دستاوردهای پزشکی ایران به ازبکستان می‌رود
قیمت سکه و طلا امروز 25 تیر1405؛ بازار طلا عقب نشست + جدول قیمتها
تصادف مرگبار در بزرگراه یادگار امام کرج؛ پژو پارس قربانی گرفت
روسیه: بحران تنگه هرمز راه‌حل نظامی ندارد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 25 تیر؛ دلار در مسیر صعود
نورنما | آهوهای خارک از ترس انفجار به خیابان پناه بردند
جزییات آتش سوزی یک هتل در مشهد/تعداد نجات یافتگان و مصدومین
آغاز تنش تجاری جدید؛ تعرفه 25 درصدی آمریکا علیه برزیل
یارانه نقدی تیرماه واریز شد؛ 28 میلیون نفر مشمول دریافت شدند
کشف 1.5 میلیارد تومان برنج احتکاری درلرستان
آرژانتین در جمع بزرگان تاریخ جام جهانی؛ رکوردی که مسی و یارانش ثبت کردند
پیام اسکالونی برای اسپانیا قبل از فینال؛ آرژانتین آماده آخرین نبرد است