×
اجتماعی
شناسه خبر : 259092
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/09/05 ساعت 01:30
سرماخوردگی را با آنتی‌بیوتیک درمان نکنید

سرماخوردگی را با آنتی‌بیوتیک درمان نکنید

اولین واکنش بسیاری از افراد هنگام بروز علائم سرماخوردگی، مصرف سریع آنتی‌بیوتیک است. اما آیا این داروها واقعاً می‌توانند در بهبود علایم سرماخوردگی کمک کننده باشند و عامل ایجاد بیماری را شکست دهند یا برعکس سلامت فرد را به خطر می‌اندازند؟

نورنیوز-گروه اجتماعی: دکتر امید مرادی - متخصص داروسازی بالینی و عضو هیأت علمی دانشکده داروسازی شیراز در این باره گفت: عامل اصلی بروز بیماری سرماخوردگی ویروس‌ها هستند. پس از ایجاد بیماری علایمی همانند تب، آبریزش و گرفتگی بینی، احساس خارش در بینی، چشم و دستگاه تنفسی، گلودرد و سرفه در بیمار تظاهر پیدا می‏کند. به یاد داشته باشیم تنها درصد کمی از عفونت‌های دستگاه تنفسی منشأ باکتریایی دارند.

به گفته وی، آنتی‌بیوتیک‌های موجود در داروخانه همانند داروی آموکسی‏ سیلین، پنی‏سیلین و آزیترومایسین فقط بر باکتری‌ها مؤثرند و هیچ نقشی در درمان عفونت‌های ویروسی ندارند.

این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد: مصرف بی‌رویه این داروها نه‌تنها کمکی به بهبود بیماری نمی‌کند، بلکه می‌تواند باعث بروز عوارض جانبی همانند مشکلات گوارشی، واکنش‌های آلرژیک، تغییر فلور طبیعی میکروبی بدن و همچنین تداخلات دارویی شود.

کودکان و سالمندان؛ گروه‌های آسیب‌پذیر

مرادی با اشاره به اینکه کودکان و سالمندان نسبت به عوارض ناشی از مصرف خودسرانه داروها حساس‌تر هستند، بیان کرد: استفاده نادرست از آنتی‌بیوتیک‌ها می‌تواند منجر به بروز عوارض جانبی جدی همانند واکنش‏های حساسیتی شدید شود.

خطر مقاومت میکروبی؛ تهدیدی جهانی

این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز استفاده بی‌رویه از آنتی‌بیوتیک‌ها را عامل اصلی بروز مقاومت میکروبی عنوان کرد و گفت: مقاومت میکروبی، پدیده‌ای جهانی که درمان بسیاری از عفونت‌ها را دشوار و پرهزینه کرده است.

به گفته مرادی، بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، مقاومت باکتریایی در سال ۲۰۱۹ به طور مستقیم مسئول ۱.۲۷ میلیون مرگ و به طور غیرمستقیم در مرگ ۴.۹۵ میلیون نفر دخیل بوده است. اگر این روند ادامه یابد، عفونت‌های ساده‌ای که پیش‌تر به راحتی درمان می‌شدند، به تهدیدی مرگبار تبدیل خواهند شد.

این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد: متاسفانه با توجه به پیش‏ بینی ‏های موجود میزان مرگ و میر ایجاد شده به علت بحران مقاومت میکروبی در دنیا رو به افزایش است و این موضوع به عنوان یک عامل جدی تهدید کننده سلامت عمومی جامعه در نظر گرفته می‏ شود.

مرادی یکی از موثرترین راه‏کارهای بهبود و کنترل این وضعیت را کاهش مصرف بی‏ رویه داروهای آنتی‏ بیوتیکی و عدم مصرف خودسرانه این داروها عنوان کرد.

باور غلط درباره تب و گلودرد

وی با اشاره به اینکه بسیاری از مردم تصور می‌کنند تب و گلودرد ایجاد شده در بیماری سرماخوردگی نیاز به دریافت آنتی‌بیوتیک دارد و این داروها می‌تواند این علایم را سریع‌تر برطرف کند، افزود: در حالی که این علایم اغلب ناشی از عفونت‌های ویروسی هستند و مصرف آنتی‌بیوتیک هیچ تأثیری در بهبود آن‌ها ندارد، کنترل علایم بیمار با استفاده از داروهای رایج در دسترس مانند استامینوفن و فرآورده‌های ضدسرماخوردگی براساس راهنمایی پزشک و داروساز توصیه می‌شوند.

چه زمانی باید آنتی‌بیوتیک مصرف کنیم؟

وی ادامه داد: مصرف آنتی‌بیوتیک در درمان بیماری‏های باکتریال ایجاد شده بسیار مهم است ولی تنها زمانی توصیه می‌شود که پزشک معالج تشخیص عفونت باکتریایی را داده باشد و دارو را تجویز کند.

این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: در صورت بروز علایم شدید، عدم بهبود علایم بیماری، یا وجود بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، بیماری قلبی، تنفسی، کلیوی و کبدی، سرطان و ضعف سیستم ایمنی، مراجعه به پزشک ضروری است.

نقش داروسازان در آموزش عمومی

مرادی نقش داروسازان را در خط مقدم آموزش و اطلاع‌رسانی عمومی حائز اهمیت دانست و افزود: نظارت دقیق بر تجویز و تحویل داروها یکی از مؤثرترین ابزارهای کنترل مصرف غیرمنطقی آنتی‌بیوتیک و مقابله با مقاومت میکروبی است.

بنابر اعلام وزارت بهداشت، وی با تاکید بر اینکه مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک ها در سرماخوردگی نه‌تنها فایده درمانی ندارد، بلکه سلامت فردی و اجتماعی را تهدید می‌کند، افزود: مقاومت میکروبی یک بحران جهانی است که بنا بر هشدار سازمان بهداشت جهانی می‌تواند آینده درمان‌های پزشکی را به خطر اندازد، راهکار اصلی، افزایش آگاهی عمومی، تجویز مسوولانه پزشکان و نظارت داروسازان است.


نظرات

آخرین اخبار
زلزله 3.3 عسلویه را لرزاند
سناتور روس نسبت به عواقب تداوم درگیری‌ها در خاورمیانه هشدار داد
شکاف در اردوگاه ترامپ بر سر برکناری رئیس ستاد ارتش آمریکا
نیروی دریایی سپاه: وقت برکناری فرمانده نیروی هوایی آمریکا رسیده
الگوی انسجام ملی در بیانات رهبر شهید
ایران با خلبانان امریکایی به شیوه عصر حجر برخورد کند یا متمدنانه!
پرسش معنادار قالیباف دربارهٔ سهم تنگهٔ باب المندب در تجارت جهانی
نگرانی سناتور آمریکایی از تداوم جنگ با ایران
نظامیان صهیونیستی زیر ضربات مقاومت لبنان
3 دلیل تراکتور برای نرفتن به عربستان در نامه به AFC
نشریه آمریکایی از تلاش پنتاگون برای پنهان‌سازی تلفات جنگ با ایران پرده برداشت
واکنش پزشکیان به ادعای مذاکره آمریکایی‌ها
آیت الله فاضل لنکرانی به پویش «جانفدا برای ایران» پیوست
تشریح جزئیات روز سی و پنجم عملیات وعده‌ صادق 4
آغاز موج 93 عملیات وعده صادق 4 با مشارکت نیروهای مقاومت
حساب جدید سردار سیدمجید موسوی در شبکه اجتماعی ایکس
تاسیسات گازی ابوظبی دچار خسارت جدی شد
روز سیاه نیروی هوایی آمریکا و رژیم صهیونیستی در آسمان ایران
سفر ملونی به خاورمیانه با هدف تامین انرژی مورد نیاز ایتالیا
سردار محبی مسئول جدید روابط عمومی سپاه شد
خلبان مفقودشده همچنان پیدا نشده است/ ادامه عملیات جستجو در کهگیلویه و بویراحمد
سازمان جهانی بهداشت خواستار حمایت فوری از ایران و کشورهای جنگ‌زده منطقه شد
فرید زکریا: جنگ آمریکا علیه ایران یک گل به خودی راهبردی است
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/درگیری متفاوت پدافند هوایی در تهران با جنگنده ها
گفت و گوی تلفنی وزیران خارجه ایران و ترکیه
پدافند ایران 2 بالگرد آمریکایی را حین عملیات نجات هدف گرفت
واکنش ترامپ به سقوط جنگنده‌های آمریکایی
قدردانی ویژه عباس جمشیدی‌فر از هلال احمر، آتش‌نشانی و کادر درمان
داودمیرباقری: ملت ایران از یورش دشمن سرافراز بیرون می‌آید
حمله اسرائیل به مناطق مرزی قنیطره سوریه
رئیس دانشگاه تهران خواستار مقابله به مثل در قبال حمله به دانشگاه بهشتی شد
مدرسه تلویزیونی برای دانش آموزان از فردا روی آنتن می رود
اعتراف رسانه عبری به انهدام کامل کارخانه پهپادهای اسرائیل
مکرون: فرانسه زیر سلطه آمریکا نمی‌رود
اعتراف ارتش اسرائیل به شکست در مقابل حزب‌الله
بن بست کشورهای میانجی برای دستیابی به توافق آتش بس میان آمریکا و ایران
وزیر ورزش: تصمیم‌گیری درباره حضور ایران در جام جهانی فوتبالبا دولت است
اعلام جزئیات مراسم وداع با پیکر مطهر سردار شهید فتحعلی زاده
ارتش: یک هواپیمای A10 دشمن متجاوز آمریکایی ـ صهیونی حوالی تنگه هرمز مورد هدف قرار گرفت
جزئیات نامه رایزنان علمی کشور به بیش از 200 دانشگاه بزرگ جهان
ریانووستی: عمده حملات آمریکا به ایران از اردن انجام می‌شود
ایکس اکانت سردار موسوی را بست
یک فروند جنگنده A10 آمریکایی امروز نزدیک تنگه هرمز سقوط کرد
وزارت جنگ و پایگاه اطلاعاتی اسرائیل هدف حملات حزب الله قرار گرفت
پیش بینی بارندگی به مدت 5 روز در بیشتر نقاط کشور
سیل جمعیت در یمن برای ایران به خیابان‌ها آمدند
جزئیات برگزاری تجمع حافظان میراث جهانی ایران
پاسخ ایران به پیشنهاد آتش‌بس موقت آمریکا چه بود؟
قدردانی پزشکیان از جمهوری آذربایجان
ساعت کاری کارکنان قوه قضاییه از 15 فروردین چگونه است؟