×
سیاسی
شناسه خبر : 259069
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/09/04 ساعت 11:42
تقویت امنیت منطقه با دیپلماسی همسایگی

نورنیوز سفر لاریجانی به پاکستان را بررسی می کند،

تقویت امنیت منطقه با دیپلماسی همسایگی

سفر علی لاریجانی به اسلام‌آباد در مقطعی پرشتاب از تحولات منطقه‌ای، بازتاب‌دهنده اراده مشترک تهران و اسلام‌آباد برای تقویت امنیت پایدار و گسترش همکاری‌های چندلایه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی است؛ سفری که می‌تواند نقطه اتصال توافقات گذشته با نظم نوین در حال شکل‌گیری باشد.

نورنیوز-گروه سیاسی: روابط ایران و پاکستان برخلاف بسیاری از الگوهای صرفاً سیاسی، در عمق تاریخی و لایه‌های اجتماعی و فرهنگی امتداد یافته است. اشتراکات زبانی، فرهنگی، مذهبی و ادبی، بستر یک همگرایی طبیعی را فراهم کرده که به‌ویژه در بزنگاه‌های تاریخی به صورت حمایتی بی‌دریغ نمود یافته است. نمونه برجسته این پیوند، پشتیبانی پرقدرت مردم پاکستان از ایران در جنگ دوازده روزه برابر پروژه آمریکایی ـ صهیونیستی بود؛ رویدادی که نشان داد پیوند دو ملت از سطح تعاملات رسمی فراتر رفته و به سطحی از «اخوت راهبردی» رسیده است. وجود مرزهای طولانی و اشتراکات اجتماعی مرزنشینان نیز این ظرفیت را به یک الزام امنیتی و اقتصادی تبدیل کرده و ضرورت توسعه همکاری‌های پایدار را دوچندان ساخته است.

امنیت؛ ستون فقرات روابط نوین

طی سال‌های اخیر، روند تعاملات میان تهران و اسلام‌آباد شتاب چشمگیری یافته و ماهیت چندبعدی روابط دو کشور پررنگ‌تر شده است. سفرهای متوالی مقامات ارشد از جمله رئیس‌جمهور، رئیس مجلس و هیأت‌های نظامی، در کنار هماهنگی‌های امنیتی درباره برگزاری مراسم اربعین، نشان از یک اراده استراتژیک برای عبور از روابط مقطعی به روابط ساختاری دارد. با این حال، این روابط گسترده بدون بنیانی به نام «امنیت پایدار» امکان تحقق نخواهد داشت. سفر علی لاریجانی به‌عنوان عالی‌ترین مقام امنیتی ایران، در چنین شرایطی نه یک دیدار تشریفاتی، بلکه اقدامی ساختاری برای ایجاد پیوندی عمیق میان حوزه‌های امنیتی، اقتصادی، تجاری، انرژی و حمل‌ونقل است. تأکید دو طرف بر افزایش تراز تجاری از سه میلیارد دلار به ده میلیارد دلار، و امضای ۱۲ سند همکاری شامل توافق تجارت آزاد، مبادله پایاپای و توسعه زیرساخت‌های بانکی و لجستیکی، نشان می‌دهد که امنیت در حال تبدیل شدن به پیشران توسعه مناسبات است. این سفر همچنین می‌تواند مرحله عملیاتی‌سازی طرح‌های معوقه‌ای همچون خط لوله صلح و پروژه‌های مشترک بندری و دریایی را سرعت بخشد.

مقابله مشترک با تهدیدات و برهم‌زنندگان نظم منطقه‌ای

تهدیدات مشترک ایران و پاکستان از سوی بازیگران برهم‌زننده نظم منطقه‌ای، ضرورتی جدید برای افزایش تعاملات امنیتی میان دو کشور ایجاد کرده است. برخی قدرت‌های فرامنطقه‌ای که خروج خفت‌بار از افغانستان را تجربه کرده‌اند، اکنون می‌کوشند با حمایت از گروه‌های تروریستی در مرزهای ایران و پاکستان، زمینه بازگشت خود و تضعیف استقلال منطقه را فراهم کنند. مقابله با این رویکرد نیازمند هماهنگی ساختاری میان دستگاه‌های امنیتی تهران و اسلام‌آباد است؛ دقیقاً همان الگویی که پیش‌تر میان ایران و عراق تجربه شده و به شکل‌گیری امنیت باثبات و تقویت همکاری‌های سیاسی و اقتصادی انجامیده است. سفر لاریجانی در چنین بستری می‌تواند سازوکارهای مشترک امنیتی را تقویت کند و با ایجاد «امنیت عملیاتی»، امکان اجرای توافقات اقتصادی را تسهیل سازد. چنان‌که دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز تأکید کرده، ایران و پاکستان دو بازیگر تعیین‌کننده در امنیت پایدار منطقه‌اند و تعامل مستقیم این سطح از مقامات می‌تواند وزن راهبردی منطقه را ارتقا دهد.

تحولات پرشتاب منطقه و ضرورت همگرایی همسایگان

منطقه غرب و جنوب آسیا امروز یکی از پرتحول‌ترین دوره‌های تاریخی خود را تجربه می‌کند. از تنش‌های پاکستان با افغانستان و هند گرفته تا افزایش فعالیت گروه‌های تروریستی مانند داعش و جدایی‌طلبان، و نیز تلاش مشکوک آمریکا برای بازگشت به افغانستان؛ همه و همه چهره امنیتی منطقه را دگرگون کرده‌اند. در سوی دیگر، تغییرات ساختاری در نظام بین‌الملل، حرکت به سمت چندجانبه‌گرایی، شکل‌گیری بلوک‌های نوینی مانند شانگهای و بریکس، و ناکارآمدی نهادهای بین‌المللی، ضرورت «امنیت‌سازی بومی» را برجسته کرده است. ایران و پاکستان از پیشگامان این روندند و نشان داده‌اند که سرنوشت امنیتی و اقتصادی‌شان به هم پیوسته است. از همین‌روست که سفیر ایران در پاکستان، سفر لاریجانی را «نقطه عطف تاریخی» و «لحظه‌ای محوری» در روابط دو ملت دانسته است؛ لحظه‌ای که می‌تواند مناسبات دو کشور را وارد مرحله‌ای جدید و استراتژیک کرده و با عملیاتی شدن توافقات گذشته، نقشی مؤثر در شکل‌دهی نظم نوین منطقه‌ای و جهانی ایفا کند.


نظرات

آخرین اخبار
هلاکت 4 تروریست و شهادت یک نیروی امنیتی در سراوان
خراسان رضوی در محاصره دو سامانه ناپایدار؛ از گردوخاک شدید تا خطر تگرگ
تاکید حماس بر گسترش عملیات‌های مقاومت در فلسطین اشغالی
تیم ملی فوتبال ایران به تیخوانا رسید/استقبال هواداران و رسانه‌ها از ملی پوشان + فیلم
تمدنی گمشده در دل کوه‌های گلستان پیدا شد
آسمان گیلان ناآرام می شود؛ خطر سیلاب و تگرگ در کمین مسافران شمال
حمله هوایی رژیم صهیونیستی به ضاحیه بیروت/2 شهید و 11 زخمی/ موافقت ترامپ در حمله+ فیلم
نگرانی تل‌آویو از گسترش همکاری‌های دفاعی مصر و ترکیه
چرا بلیت اتوبوس جاده ای گران شد؟ + علل گرانی
تغییر در کادر مدیریتی پرسپولیس؛ محسن خلیلی جانشین پیروانی شد
خیزش گردوخاک و کاهش کیفیت هوا در یزد؛ از چه زمانی هوا خطرناک می‌شود؟
ساسان انصاری قید پیشنهادها را زد و در اهواز ماند
اعتراف تاریخی ترامپ: ایرانی‌ها قوی و مغرور هستند؛ به این سادگی توافق نمی‌کنند
گره 15 هزار میلیارد تومانی در پرداخت خسارات جنگ
وزش تندباد 75 کیلومتری در البرز/ برق برخی مناطق قطع شد
شکار نظامیان اسرائیلی با پهپاد های حزب الله + فیلم
جزئیات نحوه صدور گواهی اسقاط خودرو اعلام شد + جدول نرخ گواهی
ستاره محبوب ذوب‌آهن جانشین حسین عبدی شد
پشت پرده توقف جلسات علنی مجلس؛ گره کوری که فقط شورای عالی امنیت ملی باز می‌کند
احکام جدید بازنشستگان تأمین اجتماعی صادر شد + جزئیات افزایش حقوق 1405
از کودکان غزه تا شهدای میناب؛ ادای دین سینمای ایران به مظلوم‌ترین‌ها
مومنی: دستیابی به تجارت 10 میلیارد دلاری با پاکستان ممکن است
شبه‌جزیره کره در آستانه بحران؟ پیونگ‌یانگ آمریکا را مقصر دانست
صداوسیما برای ملی‌بودن به جراحی نیاز دارد
ترانزیت 1.4 میلیون تنی کالا در جریان جنگ اخیر ثبت شد
نیکزاد: جنگ ترکیبی دشمن علیه ایران با شکست راهبردی روبه‌رو شد
توقف همکاری‌های علمی بین‌المللی در پی محدودیت‌های اینترنت
جمعیت یوز ایرانی به 27 فرد رسید
درخشش قایقرانی ایران در آسیا؛ 2 طلا و رسیدن به 20 مدال
تأیید حکم حبس برای کارگردان سینما
اتحادیه جهانی کشتی: «کامبک دیوانه‌وار» عموزاد
قیمت سکه پارسیان امروز یکشنبه 17 خرداد 1405
بدهی 1 میلیارد یورویی دولت به واردکنندگان برنج
دریادار سیاری: رسانه خط مقدم جنگ نرم است
اظهارت تند پزشکیان خطاب به رسانه ملی؛ سیاه نمایی نکنید!
اعلام آخرین مهلت ثبت‌نام وام 75 میلیونی بازنشستگان
ضربه پلیس به قاچاقچیان سلاح؛ 36 متهم دستگیر شدند
مصوبه جدید دولت برای مهار تورم در بازار محصولات کشاورزی
هشدار وزیر جنگ آمریکا به اروپا : باید برای کنترل مهاجرت اقدام کنید
نامه ویژه پاکستان برای رهبر انقلاب؛ پیام مهم اسلام‌آباد به تهران
هشدار پلیس درباره آگهی‌های جعلی استخدام و دورکاری
سالانه چند میلیارد تن غذا در جهان هدر می‌رود؟
اعتراف صهیونیست‌ها به بن‌بست ارتش اسرائیل در مقابل حزب‌الله
استفاده از پیام‌رسان‌های داخلی برای دستگاه‌های اجرایی الزامی شد
پخش مسابقات جام جهانی در سینماها ؛ زمان اکران فیلم‌های «استخر» و «خواب‌نما» اعلام شد
نمایش خیره‌کننده رحمان عموزاد؛ قهرمانی با یک کامبک بی‌رحمانه
شاخص کل بورس رکورد شکست؛ ثبت سقف تاریخی جدید در بازار سهام
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران‌(148) «خرمشهر»
قیمت واقعی مرغ چقدر است؟ جزئیات تازه از بازار محصولات پروتئینی
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 17 خرداد 1405 +جدول